Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Συνέντευξη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη

Συνέντευξη
του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας
κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη
στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ

και στους δημοσιογράφους Β. Λυριτζή και N. Λυμπεράκη


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να καλημερίσουμε τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας τον Β. Μεϊμαράκη που είναι μαζί μας σήμερα. Καλημέρα.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Καλημέρα σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξεκινάμε με εσάς την παρουσίαση των πολιτικών αρχηγών σε αυτή την προ-προεκλογική περίοδο. Είστε αξιωματική αντιπολίτευση, κ. Πρόεδρε.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Μεγάλη μου χαρά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας πω τη μαύρη αλήθεια…

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Δηλαδή δεν θα ξανάρθω στην εκπομπή σας;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ξανάρθετε μετά. Όταν θα λήξει επίσημα η προεκλογική περίοδος, εκτός εάν επιμένετε ότι μπορεί να βρεθεί λύση μέσα στις επόμενες δύο μέρες από αυτή τη Βουλή για να βγει κυβέρνηση. Και μου έχει κάνει τρομερή εντύπωση και σε μένα και σε πολύ κόσμο, αυτή η επιμονή και σε σχέση με τις διερευνητικές εντολές και την πεποίθηση ότι θα μπορούσε αυτή η Βουλή να βγάλει μια νέα κυβερνητική πλειοψηφία με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει την κυβερνητική πλειοψηφία την ώρα που είναι φανερό ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Γιατί κ. Μεϊμαράκη, τρεις μέρες την ώρα μάλιστα που και εσείς είστε το κόμμα που λέει ότι, ρε παιδιά, μέσα στο Σεπτέμβρη εκλογές την ώρα που τρέχουν και τα ζητήματα που έχουμε να ψηφίσουμε, να εφαρμοστούν κτλ.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Κατ’ αρχήν να σας πω ότι εξακολουθώ να πιστεύω ότι μέχρι και την Παρασκευή έχουμε τη δυνατότητα και θέλω να διατηρώ -κάθε μέρα και λιγότερο βέβαια- ελπίδες ότι μπορεί να βρεθεί μια λύση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από πού;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι η εθνική συνεννόηση, αυτή τη στιγμή, είναι πλέον εθνικό ζητούμενο. Δεν μπορεί να προχωρήσουμε χωρίς συναινέσεις, χωρίς συνεννόηση και χωρίς να μπορέσουμε να βρούμε ένα τρόπο επικοινωνίας υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όλες οι πολιτικές δυνάμεις, ανεξαρτήτως των όποιων διαφορών έχουμε. Θεωρώ ότι η χώρα οδηγείται σε εκλογές που δεν έχουν εξηγηθεί και αν θέλετε γι’ αυτό και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πολιτικού μου λόγου τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή το αφιερώνω στην προσπάθεια να εξηγηθεί γιατί πάμε για εκλογές και να προσπαθήσουμε να βρούμε, με βάση το Σύνταγμα, μια κοινή συνισταμένη, η οποία -προσέξτε- θα μας βοηθήσει πάρα πολύ και για μετά τις εκλογές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η χώρα πάει σε εκλογές, γιατί η κυβέρνηση έχασε την πλειοψηφία. Φύγανε επισήμως 25 βουλευτές.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Όχι, δεν είναι έτσι. Έπρεπε να πάει για ψήφο εμπιστοσύνης ή να υπάρχει πρόταση δυσπιστίας, ώστε να καταγραφεί το ότι έχασε την εμπιστοσύνη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι τυπικό αυτό, όμως, κ. Πρόεδρε.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Όχι, είναι ουσιαστικό. Και πρέπει να σας πω ότι με την ίδια λογική έπρεπε, αφού και το Δεκέμβριο του ’14 Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έβγαινε, να μην κάνουμε τις ψηφοφορίες. Και με την ίδια λογική, αφού δεν θα έρθει κάποιος στη σύσκεψη αρχηγών υπό τον Πρόεδρο, να μη γίνει η σύσκεψη. Δεν γίνεται έτσι, όμως, γιατί ο συνταγματικός νομοθέτης προβλέπει ότι όλα είναι διαδικασίες που μπορούν να εκτονώσουν την πολιτική ένταση, ότι πρέπει να συναντηθούμε. Και, εν πάση περιπτώσει να σας πω και κάτι; Εγώ είμαι εντελώς κατά των διαδικασιών εξπρές. Να μη σας πω και της ζωής εξπρές. Διότι έχουμε μπει σε ένα άγχος, έχουμε μπει όλοι σε ένα τρυπάκι, σε ένα λούκι του γρήγορα, γρήγορα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιέζουν οι καταστάσεις.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Όχι, δεν πιέζουν οι καταστάσεις, με συγχωρείτε. Εδώ θα σας πω κιόλας, ως τρόπο ζωής, ακούς θα χάσεις γρήγορα 7 κιλά σε 7 μέρες, θα πας γρήγορα εκεί, θα κάνεις διακοπές γρήγορα. Η πληροφόρηση έρχεται γρήγορα, μπαίνεις στο internet και φεύγουν οι πληροφορίες. Στο τέλος ζαβλακώνεται ο πολίτης. Το μυαλό δεν τα αντέχει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, το 2012 είχατε ασκήσει, η Νέα Δημοκρατία, δριμεία κριτική στον κ. Τσίπρα για το γεγονός ότι κράτησε τη διερευνητική, ενώ ήταν προφανές, όσο προφανές είναι και σήμερα, ότι δεν πρόκειται να την κρατήσει.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ναι, και την κράτησα. Αυτός τώρα γιατί μας κάνει τα ίδια;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και το είχατε επικρίνει.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ναι, αυτός τώρα γιατί μας κάνει κριτική, λοιπόν;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ σας ρωτώ ποια είναι η διαφορά, γιατί η Νέα Δημοκρατία τότε μιλούσε για τακτικισμούς και μικροκομματικά παιχνίδια.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ναι, να σας πω. Η διαφορά είναι ότι αυτή τη στιγμή, κατά τη γνώμη μου, ακόμα και μέχρι την Παρασκευή, μπορεί να προκύψει κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πως;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Υπάρχουν δυνάμεις. Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, ας πούμε, που ψήφισε το μνημόνιο, ο κ. Καμμένος που ψήφισε το μνημόνιο και οι δημοκρατικές δυνάμεις. Είδες πήγα να πω οι λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις, όπως λέγαμε τότε παλιά, που μπορούν να δώσουν κυβέρνηση στον τόπο. Και πρέπει να εξηγηθεί και να καταλάβει και ο πολίτης, γιατί πάμε σε εκλογές, κατά το αφήγημα του κ. Τσίπρα. Γιατί το αφήγημα το δικό μου είναι διαφορετικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν από αυτό, κ. Πρόεδρε, μου επιτρέπετε, πριν δούμε τα αφηγήματα των βασικών πολιτικών δυνάμεων.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Δεν λέω για το γενικό αφήγημα. Λέω, τη Δευτέρα μετά τις εκλογές, πως θα είναι η Βουλή; Λέει ο κ. Τσίπρας: Θα είμαι εγώ πρώτος, -εγώ πιστεύω ότι θα είμαστε εμείς πρώτοι – θα συνεργαστώ με ένα κόμμα πάλι, αν οι ΑΝΕΛ είναι στη Βουλή, θα συνεργαστώ με τους ΑΝΕΛ, αλλά θα έχω πετύχει, πρώτον, να περιορίσω τους αντάρτες τους δικούς μου, τους δαίμονες που ο ίδιος κατασκεύασα, δηλαδή, και συνεργάστηκα και θα έχω αλλάξει τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Αυτό δεν μας λέει; Και εγώ αναρωτιέμαι: Γι’ αυτό θα γίνουν εκλογές; Και γιατί δεν κάνουμε μια πρόταση μομφής στην κα Κωνσταντοπούλου;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν λέει αυτό μόνο. Λέει, επίσης, ότι υπήρξε μια πολιτική με βάση την οποία ψηφίστηκε αυτή η κυβέρνηση. Αυτή η πολιτική δεν υπάρχει πια, έχει αλλάξει με την ψήφιση του μνημονίου.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Πότε άλλαξε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με την ψήφιση του μνημονίου.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Άρα, έπρεπε να μας πάει σε εκλογές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επομένως, πρέπει να υπάρξει επικύρωση.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Άρα, έπρεπε να μας πάει σε εκλογές πριν το δημοψήφισμα και πριν την υπογραφή του μνημονίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι άλλο θέμα.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Όχι, δεν είναι άλλο θέμα. Εδώ θα τα συζητήσουμε. Εγώ τον προκαλώ, τον προσκαλώ, με σεβασμό, να έρθει, να κουβεντιάσουμε ήρεμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προτείνετε να κάνετε και debate τώρα στις εκλογές;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Μακάρι να κάνουμε, αλλά μη ξεφεύγετε από το θέμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, δεν ξεφεύγω.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Γιατί είναι σοβαρό αυτό. Πρέπει να εξηγηθεί γιατί πάμε στις εκλογές. Γιατί ξαναμπαίνουμε σε μια αστάθεια. Γιατί φτάνουμε σε αυτή την περιπέτεια. Αν αισθάνεται ότι ο Ελληνικός λαός δεν του είχε δώσει την εντολή να υπογράψει το μνημόνιο, γιατί το υπέγραψε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί εκβιάστηκε λέει.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Από ποιόν;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από τους εταίρους.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Μα, αυτός ήρθε και μας έλεγε τι καλά και ευτυχώς που το υπέγραψε και τους έπεισε. Και ότι ζητάγανε εκείνα και πέτυχε αυτά. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, γιατί να εκβιαστεί από τους εταίρους; Μπορούσε αντί για δημοψήφισμα, να κάνει εκλογές. Δεν μπορεί κάθε εβδομάδα να έχουμε μια εκλογική διαδικασία και να δημιουργείται μια πολιτική αστάθεια, η οποία – προσέξτε- δεν βοηθάει στην προσπάθεια που κάνουμε για να ανακάμψει η οικονομία. Σκεφτείτε, τώρα, εάν όλοι εμείς δεν είχαμε ψηφίσει τη συμφωνία, από χθες που έγινε το πρόβλημα με την Κίνα, που θα βρισκόταν η Ελλάδα. Έχει καταλάβει κανείς τι θα γινόταν εδώ μέχρι τις γιορτές;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, πριν πάμε στο παρακάτω, από την άποψη, αφού είμαστε σε αυτό το «εκλογές και γιατί», από την άποψη αυτή, η κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση, για όχι σωστές, θεσμικά διαδικασίες, σε σχέση με το ζήτημα των εκλογών, είναι σωστή κριτική;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Απολύτως!

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί σας άκουσα να συνομιλείτε με την Πρόεδρο της Βουλής και να λέτε ότι υπερασπίζεται τις θεσμικές διαδικασίες σωστά η κα Κωνσταντοπούλου. Είναι έτσι;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Δεν είπα ακριβώς αυτό. Είπα ότι και σε αρκετά από αυτά που είπε η κα Κωνσταντοπούλου, ως Πρόεδρος της Βουλής, έχει δίκιο ως προς αυτά που λέει η κυβέρνηση. Καταρχήν, δεν επιτρέπεται ο Πρωθυπουργός να λέει ότι δεν θέλει να με δει κατά τη διάρκεια των διερευνητικών εντολών. Δεν επιτρέπεται να λέει ότι δεν θέλει να δει τον κ. Λαφαζάνη. Δεν επιτρέπεται να διαρρέει ότι δεν θα έρθει στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δηλαδή, το Σύνταγμα γιατί τα λέει αυτά; Και εν πάση περιπτώσει αν το Σύνταγμα ήθελε θα έλεγε, δεν θα γίνει η σύσκεψη των αρχηγών στην περίπτωση που κάποιος αρνηθεί. Δεν το λέει, όμως. Εγώ πιστεύω, δηλαδή, ότι σύσκεψη Αρχηγών πρέπει να γίνει και να μείνει κενή η θέση του κ. Τσίπρα ή του οποιοδήποτε που δεν θέλει να έρθει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά για να μιλήσουμε επί της ουσίας: Έχει νόημα μια συζήτηση και τη στιγμή που όλοι ξέρετε ότι δεν πρόκειται να βρεθεί κοινή βάση;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Βεβαίως, διότι αυτή η συζήτηση, καταρχήν εκτονώνει την πολιτική ένταση. Κατά δεύτερον προδιαθέτει για το πώς θα πάμε μετά. Κατά τρίτον μας λέει ο κ. Τσίπρας ας πάω στις εκλογές και όλους εσάς που σας κορόιδευα τόσο καιρό, -γιατί μας κορόιδευε- και που ψηφίσατε και στηρίξατε τη χώρα, δεν θέλω ούτε να σας δω, όχι σήμερα και μετά τις εκλογές. Και εγώ αναρωτιέμαι: Τόσο πλέον έχει τυφλωθεί; Δεν έχει καταλάβει; Ο ίδιος είπε στη Βουλή ότι θα ανατιναχθεί η χώρα αν δεν ψηφιστεί αυτή η συμφωνία και ερχόμαστε εμείς καλοπροαίρετα… Και προσέξτε πάλι μας κορόιδευε. Διότι μας έλεγε ότι θα φέρει τη συμφωνία μετά τις 20 Αυγούστου και ότι δεν θα κάνει εκλογές. Και φέρνει τη συμφωνία πριν τις 13, γιατί ήταν έτοιμη και μάλιστα στη Βουλή προεκλήθη ότι η συμφωνία για να γραφτεί θέλει ένα μήνα, ενάμιση. Άρα ήδη το ξέρε και ήταν έτοιμη η συμφωνία και κάπως το ξέραμε και εμείς και εμείς μιλάμε με τους έξω. Δεν είναι μόνος του. Και ταυτόχρονα σχεδίαζε για 13 Σεπτεμβρίου εκλογές. Και προσέξτε και τη μεγάλη απρέπεια όπου εκεί πρέπει να με δικαιολογήσουν όλοι. Γιατί μου λένε γιατί μετά το διάγγελμα πρωθυπουργού έκανα συνέντευξη και ήμουν έτσι και κάποια κλικ πιο πάνω. Διότι στις 6 παρά -και παρακαλώ να το δουν, να το διασταυρώσουν- δίδεται από το Μαξίμου στους συντάκτες που κάνουν κυβερνητικό ρεπορτάζ ότι ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε μαζί μου, άντε πες να το καταπιώ, που δεν έχει επικοινωνήσει και η μεγάλη απρέπεια να ανακοινώνει το Μαξίμου ότι με ενημέρωσε για τις εκλογές και τον διαβεβαίωσα ότι δεν θα κάνω χρήση των εντολών. Πρώτο δεν επικοινώνησε μαζί μου. Δεύτερον, δεν επιτρέπω στο Μαξίμου, όχι μόνο να λέει ψέματα, αλλά και αν ακόμα πέστε ότι είχε γίνει αυτό, που δεν έγινε επαναλαμβάνω, είναι δυνατόν να λένε τέτοια; Είναι δυνατόν τόση αλαζονεία; Τυφλώθηκαν οι άνθρωποι; Τι έπαθαν; Και εγώ αναρωτιέμαι κιόλας. Κάποιον ο οποίος είπε ότι άντε ρε παιδί μου πάμε να αλλάξουμε σελίδα μαζί, να φτιάξουμε μια νέα πολιτική κατάσταση, να δούμε πως θα πάει η χώρα. Και προσέξτε: Έχουμε έξι μήνες Τσίπρα, έχουμε τρεις εκλογικές διαδικασίες σε αυτό το 7μηνο, χρεώθηκε η χώρα 90 δις επιπλέον, ενώ θα μπορούσαμε να είχαμε πάει διαφορετικά. Και αναρωτιέμαι πράγματι, γιατί παίζει το Μαξίμου…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μετείχατε και εσείς σε αυτό. Το ψηφίσατε.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Όχι, όχι, όχι. Εμείς δεν ψηφίσαμε όλα αυτά τα οποία λέει το Μαξίμου. Αυτά είναι δικά τους. Είναι Μαξίμου – Καμμένος. Δεν είναι Νέας Δημοκρατίας, ούτε ελληνικού λαού. Αλλά εγώ θέλω να σταθώ στο εξής σημείο. Καταλαβαίνω ότι οι πολίτες πολλές φορές ψηφίζουν με το θυμικό. Και μας καταδικάζουν, τα παλιά κόμματα, οι παλιοί πολιτικοί. Να σας πω λοιπόν δεν είναι θέμα παλαιού. Τα κόμματα έχουν ζωή ετών και δεν είμαστε και όλοι ίδιοι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα έχουν και αποτελέσματα και δείγματα πολιτικής.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Αναρωτιέμαι λοιπόν και ζητώ από τους πολίτες να αναρωτηθούν. Επειδή ψήφισαν με θυμικό το Γενάρη και με διάθεση καταδίκης, αξίζει τελικά να βγάζουμε το θυμικό μας και το άχτι μας στην κάλπη; Αξίζει να πληρώνουμε 90 δις για μια έτσι, για ένα «ωχ, ρε γαμώτο»;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι «ωχ, ρε γαμώτο» ή είναι η διαφωνία με μια πολιτική και τα αποτελέσματά της; Και ενώ έχουμε τέλος διακυβέρνησης.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Όπως φάνηκε σήμερα και φαίνεται -και θα σας πω και για το μοντέλο διακυβέρνησης- είναι δυστυχώς το «ωχ, ρε γαμώτο». Και γι’ αυτό ζητώ από τους πολίτες, πρώτον να σκεφτούν βήμα – βήμα, βδομάδα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά κ. Πρόεδρε, εσείς απαντήσατε σε αυτό που είπατε νωρίτερα, σε σχέση με την επικοινωνία σας το ενδεχόμενο εκλογών κτλ με τον κ. Τσίπρα, απαντήσατε με μια καταγγελία απέναντι στον Πρωθυπουργό που είναι βαριά. Ότι ο κ. Πρωθυπουργός εκπροσωπεί συμφέροντα και αναρωτηθήκατ3ε ποιοι είναι πίσω από όλο αυτό. Τι εννοούσατε; Μπορείτε να μας πείτε;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ναι. Να μας πει ποιοι είναι πίσω από όλα αυτά, να μας πει αν έχει δεσμευτεί στο Eurogroup για ουρές και …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για ουρές μέτρων;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ναι, ναι, γιατί δεν το γνωρίζετε; Δεν γνωρίζουμε για ασφαλιστικό; Δεν γνωρίζουμε τόσα άλλα τα οποία ούτε καν τα είπε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τους εφαρμοστικούς νόμους που έχουν να ψηφίσουν τώρα.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ούτε καν τα αναφέρει. Όλα τα έχει πάει πίσω. Έχουμε ουρές ακόμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γνωρίζετε ότι υπάρχει κρυφή ατζέντα που έχει συμφωνήσει σε αυτή ο Πρωθυπουργός και θα έρθει μετά τις εκλογές, αυτό λέτε κ. Πρόεδρε;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Εγώ πιστεύω, ότι ο κ. Τσίπρας κάνει τις εκλογές για να φύγει. Ήταν σίγουρο ότι θα χάσει και είναι σίγουρο ότι θέλει να φύγει. Αν ήθελε να μείνει έχει τον τρόπο. Ακόμα και την Παρασκευή μπορεί. Εμείς είπαμε ότι κυβέρνηση και υπό τον κ. Τσίπρα από την παρούσα Βουλή θα μπορούσαμε να συζητήσουμε. Με ένα μίνιμουμ πρόγραμμα το οποίο θα μπορούσε να εξελιχθεί και να είναι υπέρ της ελληνικής οικονομίας. Αυτό δεν το θέλει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για ποια συμφέροντα, όμως, μιλάτε; Γιατί αυτό που λέτε είναι πάρα πολύ σοβαρό. Το έχετε πει, το επαναλαμβάνετε σήμερα, προφανώς κάτι γνωρίζετε…. Κάτι γνωρίζετε προφανώς.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Βλέπω να κρύβεται, και βλέπω να μην έρχεται να συζητήσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι εννοείτε, λοιπόν, συγκεκριμένα;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Προσέξτε, με ερωτηματικά το έβαλα. Όταν θα έρθει να κουβεντιάσουμε, θα μας δώσει την απάντηση. Και εν πάση περιπτώσει ας μας πει ο ίδιος ότι δεν συμφέρει κανέναν τώρα να πάμε σε εκλογές. Ας μας πει ο ίδιος ότι δεν έχει καμία σκοπιμότητα πολιτική. Οι πολίτες αναρωτιόνται σήμερα. Και να σας πω και κάτι να δείτε πως σπαταλάμε χρόνο και πως τελικά ασχολούμεθα με τα μικρά και μίζερα και πως όλη η Ελλάδα έχει γίνει μια Κουμουνδούρου. Προσέξτε, υπάρχει -πιστεύω- ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, το οποίο έχει μείνει όρθιο και ένα κομμάτι που πράγματι έχει γονατίσει άθελα του από τα μέτρα και ψυχολογικά δεν του πάει. Και πρέπει το όρθιο κομμάτι να μπορέσει να τραβήξει το γονατισμένο προς τα πάνω και όχι όλοι να γονατίσουμε. Θέλω, λοιπόν, να σας πω ότι φέτος, έτσι για να γίνει μια συζήτηση άλλη, η παραγωγή ελαιολάδου στη χώρα είναι πάρα πολύ καλή. Θα ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Αντίστοιχα στην Ιταλία, στην Ισπανία, σε ανταγωνιστικές χώρες είναι πάρα πολύ κακή. Και αυτή τη στιγμή, αντί να συζητάμε πως εμείς αυτό το θετικό θα το αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο και να το συζητάει και ο Υπουργός Γεωργίας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και όλοι οι άλλοι, συζητάμε «παραιτήθηκε ο Κορωνάκης, ο Τσίπρας τα είπε καλά».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μετά το διάγγελμα, η Νέα Δημοκρατία είπατε δεν προλαβαίνει να έχει πρόγραμμα. Το είπατε αυτό μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού. Είπατε ότι δεν προλαβαίνετε να καταρτίσετε λόγω του έκτακτου, της έκτακτης ροής των γεγονότων. Γιατί να σας ψηφίσει ο κόσμος;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Το πρόγραμμα υπάρχει. Καταρχήν γιατί να μας ψηφίσει; Αυτή τη βδομάδα ζητάω από τον κόσμο να σκεφτεί γιατί πάμε για εκλογές; Μόλις προκηρυχτούν θα του εξηγήσουμε τι μας κόστισε ο Τσίπρας για να καταδικάσει τον Τσίπρα. Μετά, αφού τον καταδικάσει, πρέπει να σκεφτεί που θα πάει. Θα είναι η θεωρία της χαμένης ψήφου; Ή θα πάει σε ένα κόμμα το οποίο έχει δοκιμαστεί, έχει ευθύνη, τα έχει πάει καλύτερα, έχει εμπειρία και μπορεί να προχωρήσει;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και το οποίο πριν από έξι μήνες καταψηφίστηκε.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Και το οποίο πριν από έξι μήνες καταψηφίστηκε. Και εδώ είναι και η μεγάλη δυσκολία. Μην νομίζετε ότι δεν το ξέρω. Το ξέρω. Και εις γνώση μου ανέλαβα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βέβαια είχε άλλο αρχηγό… Θα υπερψηφιστεί επειδή άλλαξε ο αρχηγός;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Όχι, όχι. Θα υπερψηφιστεί διότι τον Ιανουάριο ο κόσμος συνέκρινε τα δικά μας πεπραγμένα με το αφήγημα Τσίπρα. Τώρα έχει να συγκρίνει τα δικά μας πεπραγμένα, το αφήγημα Τσίπρα και τα πεπραγμένα Τσίπρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επί της ουσίας της πολιτικής στο ίδιο περιβάλλον είμαστε.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ένα λεπτό. Ναι, αλλά εκείνος μας έλεγε ότι δεν θα είμαστε στο ίδιο περιβάλλον. Έχουμε, λοιπόν, να συγκρίνουμε το αφήγημα Τσίπρα του Ιανουαρίου που ήταν ένα ωραίο παραμύθι που μας γέμισε με πολύ ωραίες προσδοκίες και ελπίδες, με τα σημερινά του πεπραγμένα. Αφήστε το τι κάναμε εμείς που και εγώ και αυτό θέλω να συγκριθεί. Γιατί εμείς μειώσαμε τελικά τους φόρους…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς κ. Πρόεδρε; Εγώ θυμάμαι την κριτική της κας Μπακογιάννη, εδώ ήταν που έλεγε…

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: 30% μειώσαμε την έκτακτη εισφορά. Μειώσαμε τον ειδικό φόρο πετρελαίου, μειώσαμε το φόρο στην εστίαση. Δεν βάλαμε φόρο στην ιδιωτική εκπαίδευση στο 23% που επιμένανε. Δεν επιτρέψαμε να φορολογηθούνε όλα τα άλλα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είχαμε πάει σε συμφωνία και δεν ξέρω τι θα είχανε πει από όλα αυτά.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ενώ ο κ. Τσίπρας τι μας έλεγε; Ότι ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί και τον κράτησε. Μας έλεγε ότι θα μειώσει τις αντικειμενικές αξίες και τις κράτησε. Μας έλεγε ότι δεν θα φέρει νέο μνημόνιο και το έφερε. Μας έλεγε ότι το ένα δις του παλιού μνημονίου ήταν πολύ μεγάλο και έφερε 13.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κριτική στον κ. Τσίπρα είναι κριτική στον κ. Τσίπρα.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Όχι, μεταξύ μας και δεν μας ακούει και κανείς άλλος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλάω σε σχέση με εσάς, για τη δική σας πολιτική πρόταση. Η δική σας πολιτική πρόταση είναι αυτό που εφαρμόστηκε στην προηγούμενη περίοδο και θέλετε να συνεχίζει να εφαρμόζεται και τώρα με βάση και την ψήφο στο μνημόνιο.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Όχι, ακριβώς, και θα σας πω. Πρώτον, πέρα της μείωσης της φορολογίας την οποία κάναμε και είναι σταθερή μας αρχή σε σχέση με την αριστερά η οποία πιστεύει ότι πρέπει να έχει ένα μεγάλο δημόσιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή, αν σας ψηφίσουν θα μειώσετε τη φορολογία τώρα;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Βεβαίως στόχος μας είναι..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι στόχος. Θα μειώσετε τη φορολογία τώρα;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Μα με συγχωρείτε ένα λεπτό. Τι τώρα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Πότε, αύριο το πρωί; Όχι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν θα γίνετε κυβέρνηση.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Από αύριο το πρωί όχι. Σε έξι μήνες, ένα χρόνο ναι. Όπως το κάναμε και το 2014. Το 2012 αναλάβαμε, σταθεροποιήσαμε την οικονομία, μπορέσαμε να έχουμε έσοδα και προσέξτε παρότι είχαμε μεγαλύτερα έσοδα, εμείς από αυτά εξοφλήσαμε υποχρεώσεις του δημοσίου προς τους ιδιώτες. Δηλαδή, ξαναέπεσαν μέσα στην αγορά αυτά που πήραμε. Δεν πήγανε να αφαιρεθούνε και να σπαταληθούν σε ένα αναποτελεσματικό και σπάταλο…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε με 1,5 εκατομμύρια ανέργους, τα ασφαλιστικά ταμεία με «τιναγμένα τα πέταλα» και κυριολεκτικά για να χρησιμοποιήσω και εκφράσεις που χρησιμοποιείτε και εσείς καμιά φορά. Δηλαδή με το ασφαλιστικό σε πλήρη διάλυση, με 1,5 εκατ. ανέργους, την αγορά σε ύφεση, μου λέτε «σταθεροποιήσαμε την οικονομία»;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Δεν σας είπα αυτό. Σας είπα ότι βεβαίως από τη στιγμή που άρχισε η σταθεροποίηση δεν υπάρχει «σταθεροποιήσαμε», άρχισε η σταθεροποίηση. Μη ξεχνάτε ότι το 2013 όταν βγάλαμε σε διαγωνισμό ας πούμε τα περιφερειακά αεροδρόμια, δεν παρουσιάστηκε κανείς. Το 2014 παρουσιάστηκαν και δώσανε και παραπάνω. Γιατί; Γιατί υπήρχε η αίσθηση μιας σταθερότητας, υπήρχε η αίσθηση της αύξησης τουρισμού, υπήρχε η αίσθηση ότι αυτός που παίρνει τα αεροδρόμια θα μπορέσει και να κερδίσει και ταυτόχρονα να επενδύσει. Άρα είχε δημιουργηθεί κλίμα. Το κλίμα ξέρετε δεν δημιουργείται από τη μια μέρα στην άλλη. Και να σας πω και κάτι ότι δεν κοστολογείται. Δηλαδή, από αυτές τις εκλογές δεν μπορεί να κοστολογηθεί το πόσο πειράχτηκαν οι σχέσεις μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας και της χώρας με την Ευρώπη. Δεν κοστολογείται αυτό. Αυτό θέλει πολύ χρόνο για να συζητηθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκτιμάται ότι έχει ανάγκη η χώρα μια κυβέρνηση συνεργασίας; Δεν είναι θετικό;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ναι, βέβαια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, λοιπόν;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Μα, κοιτάξτε, εγώ είμαι από αυτούς που πιστεύουν στις κυβερνήσεις συνεργασίας. Το έχω ξεκαθαρίσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή, προτιμάτε μια κυβέρνηση, η οποία σπαράσσεται από τα εσωκομματικά της και θεωρείτε ότι, όχι ικανή, να το πω έτσι, από το να δοθεί λύση καθαρά;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Όχι, εγώ το ίδιο έκανα και χθες. Εγώ πιστεύω στη συνεννόηση και στη συνεργασία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα προτείνετε, επομένως, στον κ. Τσίπρα…

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Μα, αφού του πρότεινα να έρθει και δεν θέλει να με δει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εννοώ μετά τις εκλογές.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Και μετά τις εκλογές ανοιχτός είμαι. Αλλά αυτός απήντησε ήδη, πριν καν του πούμε τι να κάνει μετά τις εκλογές, τα κυρίαρχα στελέχη του, τα βασικά στελέχη του, για να μην αναφέρομαι, είπαν «δεν συνεργάζομαι». Αυτό είναι το μπράβο στη συνεννόηση και στην ψήφιση που κάναμε; Αυτό είναι το μπράβο στη στήριξη που του δώσαμε; Αυτό είναι το μπράβο στην απάντηση που δώσαμε όταν μας είπε ότι ανατινάσσεται η χώρα αν δεν ψηφίσουμε; Και προσπαθεί, βλέπει την Ελλάδα σαν μια Κουμουνδούρου; Τα ζητήματα που μπορεί να λύσει με εσωτερικό συνέδριο, πάει να τα λύσει και τα κάνει ζητήματα κεντρικής πολιτικής σκηνής; Μα, τι είναι αυτά;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά από την άλλη πλευρά, κύριε Πρόεδρε, τι στο καλό, όλα τα κόμματα ίδια είστε;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Όχι, βέβαια. Δεν είμαστε και δεν έχουμε και το ίδιο πρόγραμμα. Αλλά δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στην Ευρώπη, αφού έκανε την τούμπα; Αφού μας φέρνει το μνημόνιο, παραβιάζοντας -κατά τη γνώμη του- την εντολή των πολιτών. Τι δημοκρατική ευαισθησία είναι αυτή; Πρώτα υπογράφει και μετά πάει να ρωτήσει τους πολίτες; Όταν ήδη τους είχε ρωτήσει με το δημοψήφισμα, το άχρηστο, το διχαστικό, που κανείς δεν κατάλαβε; Πάλι με εξπρές διαδικασίες; Δηλαδή, που το πάει ο τύπος;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει δίκιο, επομένως, ο κ. Λαφαζάνης που λέει ότι αυτές οι διαδικασίες εξπρές γίνονται για να μη δούμε τις επιπτώσεις από τα νέα μέτρα της πολιτικής αυτής;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Όταν μια πρόταση είναι σωστή ή λάθος, δεν έχει brand name. Δεν είναι πρόταση του κ. Λαφαζάνη, είναι πρόταση η οποία εξετάζεται με δεδομένα. Είναι έτσι ή δεν είναι έτσι; Δεν έχει σημασία ποιος το λέει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προφανώς δεν έχει σημασία.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Όμως και να σας πω κάτι; Κατάφερε επικοινωνιακά ο κ. Τσίπρας -αυτό μόνο στην Ελλάδα μπορεί να γίνει και εδώ ίσως να ευθυνόμαστε και εμείς- να δείξει ότι διαπραγματεύτηκε πάρα πολύ σκληρά και ότι ήταν ένας πολύ καλός διαπραγματευτής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ισχύει;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Και αυτό προκύπτει μόνο από το χρόνο διαπραγμάτευσης, όχι από το αποτέλεσμα. Παντού λέμε είναι καλή η διαπραγμάτευση εκ του αποτελέσματος. Μόνο στην Ελλάδα ήρθε χειρότερο αποτέλεσμα, αλλά θεωρήσαμε ότι έκανε σκληρή διαπραγμάτευση, γιατί διαπραγματευόταν 6 μήνες, που αυτούς τους 6 μήνες τους πληρώσαμε, με capital controls, με κλείσιμο των τραπεζών, με προβλήματα στις εισαγωγές και στις εξαγωγές, με προβλήματα στους μικρομεσαίους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς, κύριε Πρόεδρε, τι διαφορετικό θα κάνατε; Να το πω έτσι.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Μα, εμείς φτάσαμε το ’12…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φτάσατε, δεν είχατε καταλήξει.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: …να σταματήσει το πρόγραμμα και να πιθανολογούμε ότι μπορεί να κλείσουν οι τράπεζες και γι’ αυτό δεν προχωρήσαμε. Μη νομίζετε ότι αυτά δεν έχουν ξαναγίνει. Και τι είναι, μάγκας είναι που κλείσαμε τις τράπεζες και το πληρώσαμε τόσο και θέλουμε άλλα 25 δισ. για ανακεφαλαίωση, τα οποία δεν τα είχαμε καν στο πρόγραμμα; Και δεν ξέρουμε και αν θα πετύχουμε; Για να αποφύγουμε το κούρεμα καταθέσεων; Ενώ την ημέρα που ψήφιζε για το δημοψήφισμα, ήδη ήξερε ότι έχει λήξει το πρόγραμμα και είχε βγει η απόφαση τρεις η ώρα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε όλο αυτό, όμως, δεν υπάρχει και μια ευθύνη της πλευράς με την οποία συνομιλείς; Δηλαδή, από την πλευρά των ευρωπαίων εταίρων έχετε την εκτίμηση ότι είχαμε την σωστή αντιμετώπιση ως χώρα;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Αυτό ρωτήστε τον κ. Τσίπρα, γιατί όταν του λέγαμε εμείς το ’14 ότι δεν έχουμε την πρέπουσα αντιμετώπιση, μας έλεγε κοροϊδεύετε. Λοιπόν, οι εταίροι συμπεριφέρθηκαν πολύ καλύτερα στον κ. Τσίπρα, αυτό το τρίμηνο, τετράμηνο, από ότι σε εμάς το τελευταίο εξάμηνο του ’14. Και ξέρετε γιατί; Γιατί ακριβώς και το τελευταίο εξάμηνο του ’14 δάχτυλος Τσίπρα ήταν. Ότι έρχομαι, ότι μετά τις ευρωεκλογές είμαι πρώτο κόμμα, ότι δεν θα βγάλω Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι θα δημιουργήσω κλίμα αστάθειας και εγώ είμαι εδώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα, μας πάτε πίσω κ. Πρόεδρε.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Δεν χρειάζεται να σας πάω πίσω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά έγινε ένας ανασχηματισμός το 2014 το καλοκαίρι και ξεκίνησε και μια αξιολόγηση μετά «βαΐων και κλάδων» από το Παρίσι.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Μετά τις ευρωεκλογές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και από τότε τα πράγματα άρχισαν να φρενάρουν.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ναι, έτσι όπως το λέτε. Έτσι είναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό δεν μπορεί να το χρεωθεί φαντάζομαι ο ΣΥΡΙΖΑ. Τουλάχιστον όχι καθ’ ολοκληρίαν.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, χρεώνεται ότι στις ευρωεκλογές πήρε εντολή από τον κόσμο ότι έρχεται και έπρεπε να οργανωθεί και έπρεπε να γίνει πιο συνετός και να πει αυτά που μπορεί να κάνει, όχι να πάει στη Θεσσαλονίκη και να λέει άλλα προγράμματα, να υφαρπάσει την ψήφο των πολιτών και μετά να έρθει να πει δεν τα κάνω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καταλαβαίνω την κριτική που ασκείτε στην κυβέρνηση και το ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Και εν πάση περιπτώσει, σας εξηγώ και ταυτόχρονα να σας πω και κάτι; Αυτός δεν διάλεξε όλους του τους συνεργάτες; Αυτός δεν διάλεξε την πρώτη διαπραγματευτική ομάδα και την άλλαξε; Δεν διάλεξε το Βαρουφάκη και τον άλλαξε; Δεν διάλεξε τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και επ’ ευκαιρίας μια και το συζητάτε ακόμα και τώρα κάνει κριτική στη Ζ. Κωνσταντοπούλου, ενώ ακόμα και τώρα, πάλι κοροϊδεύει, γιατί μπορεί να κάνει πρόταση μομφής. Εγώ θέλω να ξέρουν οι πολίτες ότι η Πρόεδρος της Βουλής θα παραμείνει Πρόεδρος μέχρι την εκλογή του νέου Προέδρου, άρα αν δεν προκύψει κυβέρνηση από την επόμενη Βουλή και ξαναπάμε ω μη γένοιτο για εκλογές, θα παραμένει. Και να ξέρει ο κόσμος ότι η Πρόεδρος της Βουλής αναπληρώνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει περίπτωση να πάμε σε νέες εκλογές δηλαδή;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Αφού δεν θέλει κανείς να συνεργαστεί με κανέναν; Μόνο η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να βρει λύση. Προς το παρόν τουλάχιστον. Δεν ξέρω τι θα κάνουν μετά τις εκλογές, αλλά όπως το ακούω και τα βλέπω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, εσείς, από ότι καταλαβαίνω, προτείνετε κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Τώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και τώρα και μετά.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Τώρα. Κυρίως τώρα. Αφήστε το μετά. Το μετά θα κοστίσει επιπλέον σας λέω. Να το ξέρουν οι πολίτες. Θα έρθει άλλο ένα νέο μνημόνιο, άλλα νέα επώδυνα μέτρα, ακριβώς γιατί θα πληρώσουμε αυτές τις κινήσεις του κ. Τσίπρα. Είναι τυχοδιωκτικό. Είναι εντελώς τυχοδιωκτικές πολιτικές αυτές. Ας έρθει λοιπόν, ο κ. Τσίπρας

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, τώρα, παλαιότερες εποχές έφευγαν δύο βουλευτές από κόμμα και γινόταν το έλα να δεις.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ωραία, ας φύγει ο Τσίπρας, να φέρει έναν άλλο ΣΥΡΙΖΑ ρε παιδί μου, άμα δεν μπορεί ο ίδιος. Να βρούμε μια λύση. Δηλαδή να μην το συζητήσουμε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η δική σας εκτίμηση είναι ότι θέλει να φύγει;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Τρέχοντας. Πάει να την κοπανήσει. Δεν το βλέπετε; Διαλύει το κόμμα του, διέλυσε τη Βουλή, πάει να διαλύσει και τη χώρα. Ευτυχώς την κρατάμε τη χώρα. Δεν είναι Κουμουνδούρου. Είναι Ελλάδα και υπάρχουνε πάρα πολλοί οι οποίοι θέλουν αυτή η χώρα να κρατηθεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Α, να σας τσιγκλήσω λιγάκι. Εσείς ασκείτε μια κριτική στη σημερινή κυβέρνηση, τόσο επί τη βάση των πεπραγμένων της, και των αποτελεσμάτων.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Κυρίως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρίως. Όσο και επί τη βάση της δικαίωσης μιας πολιτικής δικής σας. Αν είναι έτσι η αυτοκριτική παραίτηση Σαμαρά, η αποτυχία στην πραγματικότητα τι είναι;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Δεν σας καταλαβαίνω. Σας εξήγησα και προηγουμένως, ότι η δική μας πολιτική είχε πεπραγμένα, στα οποία κρίνονται συγκριτικά με αφήγημα Τσίπρα το Γενάρη, το οποίο αφήγημα αποδείχθηκε ότι δεν υπάρχει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είχε ολοκληρωθεί το δικό σας.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Έρχεται λοιπόν, ο Τσίπρας στη Βουλή, στην τελευταία φάση, μιλώντας κυρίως προς τους «αντάρτες» του, να πει ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος. Ότι περιπλανήθηκα στη Ρωσία, στην Κίνα, πήγα παντού, δεν βρήκα λεφτά, ωραία και εμείς τα είχαμε κάνει αυτά. Ο Παπανδρέου τα έκανε το ’10, ο Σαμαράς τα έκανε το ’12 και τώρα ενώ του τα λέγαμε ότι δεν υπάρχουν αλλού λεφτά πήγε ο άνθρωπος να πάρει από την Κίνα, ας πούμε, η οποία Κίνα, λίγο πολύ όλοι προέβλεπαν ότι δεν θα έχει την αύξηση ΑΕΠ που είχε τόσα χρόνια και όλοι έτρεμαν το φυλλοκάρδι τους μην πέσει κάπως η Κίνα, που έπεσε δυστυχώς χθες και συμπαρασύρει τους πάντες. Καλά δεν ακούσατε τη συνέντευξη Δραγασάκη, υπήρχε μεγαλύτερη ομολογία; Δεν μας είπε ο άνθρωπος εκεί υπολογίζαμε και ενώ στο χαρτί που εμείς εκβιάζαμε, ήρθαν και μας το παν πρώτοι, πάρε τόσα να φύγετε από το ευρώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λάθος εκτίμηση.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Δηλαδή, οι άνθρωποι, προσέξτε…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό το ενδεχόμενο παραμένει ανοιχτό κ. Πρόεδρε; Γιατί αυτό είναι κρίσιμο.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Βεβαίως και παραμένει το Grexit ανοιχτό. Και γι’ αυτό και με βλέπετε πολύ ανήσυχο. Και δεν ξέρω μήπως μας πηγαίνει και στο Grexit δια μέσου εκλογών, για να σκάσει στα χέρια άλλου. Ενώ αν παραμείνει ο ίδιος δεν θα σκάσει. Απλό είναι το θέμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί κύριε Πρόεδρε, δεν υποτίθεται και με βάση και τη δική σας άποψη, το πρόγραμμα, η συμφωνία με τους εταίρους διαμορφώνει ένα νέο πεδίο σταθερότητας ανεξάρτητα τώρα.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Όχι. Όχι, σας λέω. Θα διαμόρφωνε ένα νέο πλαίσιο σταθερότητας εάν η Βουλή συνέχιζε τη θητεία της. Εφόσον η Βουλή διακόπτει βιαίως με αυτό τον τρόπο χωρίς κανένα ουσιαστικό δημοκρατικό λόγο, πάμε αντιδημοκρατικά σε αυτές τις εκλογές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είμαστε μία ώρα περίπου μαζί, έχετε βάλει στη βασική σας επιχειρηματολογία το να μη γίνουν εκλογές, φοβάστε να γίνουν οι εκλογές;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Καλά πλάκα κάνετε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι καθόλου. Σοβαρά το λέω.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Τι να φοβάμαι;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι και μια κατηγόρια απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, ηττηθήκατε πριν από ένα εξάμηνο και θα πάμε σε εκλογές…

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Η χώρα δεν είναι ένας σύλλογος για να μετριόμαστε εδώ πέρα και να κάνουμε εκλογικές διαδικασίες. Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί. Πρέπει να έχει μια πολιτική σταθερότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και τη συμφωνία της κοινωνίας όμως.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Άρα λοιπόν. Ένα λεπτό. Γιατί θα με τρελάνετε. Δηλαδή κάθε φορά θα κάνουμε εκλογές; Κάθε πέντε μέρες θα κάνουμε εκλογές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άλλο αυτό.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Και να σας πω και κάτι. Τι να φοβάμαι; Η αντιπολίτευση χαμένη ήτανε, ε θα ξαναχάσει και; Ποιο είναι το πρόβλημα δηλαδή; Εγώ δεν έχω εξουσιομανεία. Ούτε με ενδιαφέρει αυτό. Αντιθέτως αντιλαμβάνομαι και πάρα πολύ σοβαρά τις ευθύνες που θα αναλάβουμε, γιατί θα είμαστε πρώτο κόμμα. Θα κερδίσουμε να το ξέρετε. Ο λαός θα μας εμπιστευτεί, γιατί έχει να κρίνει και να συγκρίνει. Άρα όχι μόνο δεν τις φοβάμαι. Θέλω, όμως να πείσω ότι παρότι είμαστε πρώτο κόμμα, παρότι δεν τις φοβάμαι, παρότι θα τις κερδίσω όπως πιστεύω, εντούτοις δεν πρέπει για το καλό και το συμφέρον του τόπου να δημιουργήσουμε αυτή την αστάθεια. Ακόμα και τώρα προλαβαίνουμε. Από την Παρασκευή θα έχω άλλο τόνο και θα δείτε αν τις φοβάμαι ή δεν τις φοβάμαι. Αλλά αυτή τη στιγμή κεντράρω και προκαλώ τον Τσίπρα να μας πει γιατί κάνει τις εκλογές, να καταλάβουμε όλοι. Γιατί κάνει τις εκλογές; Και να σας πω και κάτι; Νομίζετε ότι καίγεται κανείς αν είναι Πρωθυπουργός ο Τσίπρας ή ο Μεϊμαράκης; Το λιγότερο είναι. Το θέμα είναι να πάει καλά η χώρα. Ωραία, και;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ούτε καλά πήγαινε πριν, ούτε καλά πάει τώρα.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Και τι; Οι εκλογές θα το σώσουνε; Αποδεδειγμένα οι εκλογές θα μας πάνε σε μια καταστροφική πορεία. Αν μπορούμε να τις αποφύγουμε ακόμα και την τελευταία στιγμή, εγώ θα επιμένω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και επί του οικονομικού πεδίου; Όχι πως κοστίζουν οι εκλογές…

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι οι εκλογές και οι διαδικασίες αυτές δημιουργούν καλό κλίμα για την οικονομία; Ή λύνουν τα οικονομικά προβλήματα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και πριν το κλίμα ήταν καλό;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Και επειδή δεν ήταν καλό; Ακόμα να το πάμε χειρότερο; Μα και εγώ αυτό σας είπα. Το Γενάρη του 2015 οι πολίτες ψήφισαν με το θυμικό. Θέλανε να μας τιμωρήσουν. Ωραία και πληρώνουμε 90 δις επιπλέον. Και έχουμε αύξηση της ανεργίας, κλείσιμο και άλλων επιχειρήσεων, αύξηση όλων των κακών δεικτών. Δηλαδή αυτό θέλουμε; Να αυτοτιμωρούμεθα; Εγώ λοιπόν έρχομαι με ένα άλλο πολιτικό λόγο έστω και αν μου λένε ότι είμαι παλιός, έστω και αν μου λένε ότι είμαι κατεστημένο, ό,τι θέλουν ας μου λένε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ότι είστε μεταβατικός λένε.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Δεν πάνε να λένε. Και να σας πω. Σας επαναλαμβάνω ότι δεν έχω πρόβλημα με τις θέσεις. Το ζητούμενο είναι αλλαγή πολιτικής. Αυτή η πολιτική πρέπει να αλλάξει, αυτός ο πολιτικός πολιτισμός πρέπει να αλλάξει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάπου το έχω ξανακούσει αυτό.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ορίστε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για αλλαγή πολιτικής λέω. Κάπου το έχω ξανακούσει αυτό πριν από έξι μήνες. Αυτή πολιτική πρέπει να αλλάξει.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ναι, γιατί μας κορόιδεψε. Εδώ κορόιδεψε και εμάς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί κύριε Πρόεδρε; Δεν σας κορόιδεψε κ. Πρόεδρε.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Καλά, δεν τα είπαμε προηγουμένως;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καθίστε κύριε Πρόεδρε.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Μας έλεγε ότι δεν θα πάει για εκλογές, του το είπαμε και μέσα στη βουλή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και του φύγανε 40.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Μην κουνάτε την ουρά τι μας είπε εκεί πέρα, έτσι; Και ο ίδιος ο τύπος ήδη τις είχε προγραμματίσει τις εκλογές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Του φύγανε 40.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Τι;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Του φύγανε 40 κ .Πρόεδρε.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Και; 20 να του έφευγαν πάλι θα πήγαινε. Γιατί δεν αντέχει. Το είχε πρόγραμμα. Υπογράφει, τα βρήκε, εξυπηρέτησε τις σκοπιμότητες και τα συμφέροντα και έφυγε. Τι ψάχνετε τώρα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: κ. Πρόεδρε στις λίστες θα επιβεβαιωθούν εκείνοι που βλέπουν ότι κάνετε μια απόπειρα να φλερτάρετε με το χώρο του κέντρου; Ή θα δούμε πρόσωπα που είναι ήδη εκλεγμένοι άρα είναι προσωπικές επιλογές της προηγουμένης ηγεσίας του κόμματος σας; Κάνετε άνοιγμα προς την κεντροαριστερά;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Να σας εξηγήσω ότι εγώ πιστεύω στις πολιτικές. Βεβαίως, δεν σημαίνει ότι τα πρόσωπα δεν βάζουν τη δικιά τους πινελιά και δεν έχουν τη δικιά τους σφραγίδα. Η Νέα Δημοκρατία είναι όμως ένα μεγάλο κόμμα πολυτασικό, πολυσυλλεκτικό που έχει όλους τους φιλελεύθερους Έλληνες πατριώτες που πιστεύουν σε μια συγκεκριμένη πολιτική και σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα αρχών και αξιών. Αυτό μας συνδέει. Τώρα για την υλοποίηση των αρχών μας υπάρχουν μέθοδοι και εφαρμοσμένη πολιτική στην οποία μπορούμε να διαφωνούμε και να έχουμε άλλη άποψη, την οποία με ελευθερία θα την εκφράζουμε μέχρι να πάρει το συλλογικό μας όργανο την απόφαση και από εκεί και πέρα να πάμε συντεταγμένα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα έχουμε εκπλήξεις στις λίστες σας; Αυτό είναι το ερώτημα.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Τι εκπλήξεις; Γιατί πρέπει να έχουμε εκπλήξεις;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα έχουμε προσωπικότητες που κινούνται πιο κοντά στο κέντρο;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Εγώ δεν θέλω να σας εκπλήσσω καταρχήν. Έτσι;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Αβραμόπουλος που είναι από τα κορυφαία στελέχη του κόμματος σας, θα είναι υποψήφιος;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Είναι Επίτροπος. Μα είναι επίτροπος, πως θα είναι…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχατε κάποια επικοινωνία για το αν θα είναι υποψήφιος;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Πάντα έχω επικοινωνία… Με τον κ. Αβραμόπουλο έχω άριστες σχέσεις και έχω με όλα τα στελέχη, τα στελέχη του κόμματος και με απλούς πολίτες άριστη επικοινωνία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι άριστη επικοινωνία, αλλά λέω αν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Να σας πω και κάτι. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή τη στιγμή που σπαράζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται ενωμένη και συντεταγμένη και όλοι μαζί μπορούμε αυτή τη στιγμή συλλογικά να εκφραστούμε. Δεν είναι ποιος είναι Πρόεδρος. Είμαι εγώ, αύριο είστε εσείς. Μπορούμε συλλογικά να συζητήσουμε; Μπορούμε να πάρουμε τις συλλογικές αποφάσεις; Μπορούν τα όργανα; Εγώ απλώς προεδρεύω με την έννοια ότι είμαι πρώτος μεταξύ των ίσων, όλων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν δεν πάτε καλά θα φύγετε κ. Πρόεδρε;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Που να πάω;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει περίπτωση να επιταχύνει τις διαδικασίες για τη διαδοχή στη Νέα Δημοκρατία;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Κοιτάξτε. Καταρχήν θα κερδίσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα κακό αποτέλεσμα. Αν λέω, αν.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Είδατε πως τρέχετε; Πολύ τρέχετε. Τώρα θα αρχίσουμε να συζητάμε…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, όχι κάνουμε υπόθεση εργασίας.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Αρχίσαμε, φεύγεις – μένεις. Αυτό είδα ότι το παίζει το Μαξίμου. Μου έκανε εντύπωση προχθές έβγαλε μια ανακοίνωση που έχει ότι «ο μεταβατικός Πρόεδρος» Μεϊμαράκης, σήμερα είπε ο Σκουρλέτης ότι κατά ανοχή είναι ο Μεϊμαράκης. Δεν με ενοχλούν αυτά, δεν με απασχολούν. Αισθάνομαι πολύ απελευθερωμένος από αυτά. Οι πολίτες με ξέρουν πάρα πολλά χρόνια από τα κοινά. Ξέρουν ότι δεν έχω τέτοια άγχη. Άλλα άγχη έχω. Πως θα πάει η χώρα. Και γι’ αυτό ακριβώς θέλω να σας πω ότι η προτίμηση των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας ήταν διά του σταυρού, γιατί οι ψηφοφόροι επέλεξαν τους βουλευτές. Θεωρώ ότι είναι αντιδημοκρατικό και πολύ αλαζονικό και αυταρχικό να πω «όχι αλλάζω αυτές τις σειρές» όταν πριν από 6 μήνες είπαν ότι ο «τάδε» είναι πάνω από τον τάδε. Άρα θεωρώ ότι δεν μου επιτρέπεται να κάνω κάτι τέτοιο γιατί θα ήταν αντιδημοκρατικό. Δεύτερον. Πρέπει να σας πω ότι έχουμε πληθώρα στελεχών σοβαρών, ικανών, άξιων ανθρώπων, οι οποίοι θέλουν όχι να μπουν στα ψηφοδέλτια, κάποιοι θέλουν και να μπουν αλλά να προσφέρουν. Έχω εντυπωσιαστεί από την προσφορά και επειδή με ρωτάτε τι θα γίνει μετά τις εκλογές, σας λέω ότι θα σχηματίσω κυβέρνηση με ικανούς και άξιους ανθρώπους, οι οποίοι αγαπάνε τη χώρα, ξέρουν στην πραγματικότητα και έχουν ζήσει όλα αυτά τα ζητήματα στον τομέα τους και με αυτούς προχωρήσω, ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης αλλά βεβαίως μέσα στο ιδεολογικό πλαίσιο, το οποίο θα πρέπει να έχουμε ώστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και να έχουμε μια κοινή συνισταμένη. Και σας το λέω αυτό, διότι πιστεύω ότι και η κοινοβουλευτική μας ομάδα είναι μια από τις καλύτερες ποιοτικά, έχει πάρα πολλούς καλούς συναδέλφους, οι οποίοι πολλές φορές έχουν αποδείξει και την αξία τους και την ικανότητά τους. Ξέρω ότι θα μου πείτε κάποιους που φωνάζουν ή δεν φωνάζουν. Δεν με ενδιαφέρει εμένα αν κάποιος φωνάζει. Εμένα με ενδιαφέρει αν είναι καλός στη δουλειά του. Με ενδιαφέρει αν είναι διαβασμένος. Με ενδιαφέρει αν μπορεί να πείσει τους πολίτες στον τομέα του και αν μπορεί να αποδώσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτή την πρώτη συζήτηση.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Εγώ σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα τα ξαναπούμε στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Να ‘στε καλά. Καλημερίζουμε.