Hellenic Cypriot Press Agency

Hellenic Cypriot Press Agency www.vouli.net από το 1980

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Συνέντευξη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη

Συνέντευξη
του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας
κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη

στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA
και τον δημοσιογράφο κ. Αντώνη Σρόιτερ



ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρίες και κύριοι, να καλησπερίσω σε αυτό το σημείο, στο στούντιο του Alpha, τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Εγώ ευχαριστώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χαρά μας να είστε εδώ. Και νομίζω ότι, όπως λέτε κι εσείς, ο διάλογος ειδικά τέτοιες εποχές, είναι ο πιο σημαντικός τρόπος για να μαθαίνουμε πράγματα και να λύνουμε όλα τα ερωτήματα του κόσμου. Έτσι;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ακριβώς έτσι, κ. Σρόιτερ. Γι’ αυτό και σας ευχαριστώ, που μου κάνατε την τιμή να με καλέσετε για να μπορώ να επικοινωνήσω με τους τηλεθεατές μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χαρά και τιμή δική μας. Κύριε Πρόεδρε, είμαστε και επίσημα έχω την εντύπωση- αν και δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα- σε προεκλογική περίοδο. Έχουμε υπηρεσιακή κυβέρνηση που ορίζεται σε λίγο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν δέχτηκε το αίτημα των περισσότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης να έχουμε Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών. Ακούστηκαν και βαριές εκφράσεις, για παράδειγμα από τον κ. Λαφαζάνη, ο οποίος μίλησε για συνταγματική εκτροπή. Θέλω να ρωτήσω αν συμμερίζεστε αυτή την άποψη.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, τώρα όλα αυτά είναι διαδικαστικά ζητήματα, θέματα της επικαιρότητας ημέρας. Βεβαίως, το Σύνταγμα δεν είναι λάστιχο. Πρέπει να μπορούμε να εφαρμόζουμε τις διατάξεις και μάλιστα τη βούληση του συνταγματικού νομοθέτη. Και γι’ αυτό ακριβώς, κατά τη διάρκεια των εντολών, είχα τονίσει ότι κρατήσαμε τις εντολές, γιατί οι εντολές δεν είναι μόνο για να συνεννοηθούν οι αρχηγοί. Είναι και για να συναντηθούν, να εκτονωθεί η ένταση που υπάρχει, να συζητήσουν τι μπορεί να γίνει και μετά τις εκλογές και να προσπαθήσουμε να βρούμε μια κυβέρνηση από τη σημερινή Βουλή. Κανείς μας δεν μπορεί να εξηγήσει πειστικά γιατί ο κ. Τσίπρας αποφάσισε εκλογές. Και αν είδα και χθες δεν εξήγησε αυτό το θέμα, παρότι ρωτήθηκε αρκετές φορές. Κι εδώ, θα ήθελα να σας πω και συγχαρητήρια, γιατί ήταν επιτυχία του Alpha που τον βρήκε. Ο κ. Τσίπρας είχε χαθεί. Έξι μέρες- εφτά. Εγώ είχα ανησυχήσει. Και βέβαια εσείς έχετε και την κα Νικολούλη εδώ πέρα, είμαι σίγουρος ότι κάπως θα το έψαξε. Γιατί, ξέρετε, δε βγήκε να απαντήσει σε τίποτα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας διαβεβαιώνω ότι δε χρειάστηκε η βοήθεια της κας Νικολούλη. Ήταν πολύ συνεργάσιμος ο Πρωθυπουργός και το επιτελείο του.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ξέρετε ότι κάνω χιούμορ. Δεν είναι ανάγκη να είμαστε συνέχεια με μια «ξύλινη» γλώσσα. Άλλωστε, είδα ότι η συνέντευξη ήταν στο Μέγαρο Μαξίμου. Επομένως, εκεί ήταν γραμμένη, αν κατάλαβα καλά. Αλλά εν πάση περιπτώσει εμένα χθες από τη συνέντευξη μου φάνηκε αμετανόητος. Μου φάνηκε ότι δε μπορεί να βρει τις δικαιολογίες που απαιτούνται γιατί πράγματι μας πάει στις εκλογές, γιατί μας πάει αφού υπέγραψε τη συμφωνία. Διότι εγώ κατανοώ ότι θα μπορούσε να μας πάει πριν τη συμφωνία. Αφού μας λέει ότι ιη εντολή του λαού σταμάτησε ή ήταν να μην υπογράψει τη συμφωνία, τότε γιατί την υπέγραψε και μετά πήγε; Και αλήθεια αναρωτιέμαι πως αισθανόταν την ώρα που την υπέγραφε; Αισθανόταν ότι θα πάει στο λαό να του πει ότι «εκτέλεσα την εντολή που μου έδωσες;». Και αφού τελικά υπέγραψε και αισθανόταν όπως αισθανόταν, τι έρχεται τώρα να πει; «Δώσε μου νέα εντολή να αλλάξω το μνημόνιο που υπέγραψα;»; Διότι μέχρι να πάμε στις εκλογές, θα εμφανιστεί αντιμνημονιακός στο τέλος. Γι’ αυτό και σας λέω ότι είναι αμετανόητος. Δε μπορεί να δώσει στίγμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ξεκινήσω με μια μικρή αντίφαση. Είστε από τους πρώτους που είπαν ότι αυτές οι εκλογές είναι μια πολύ κακή επιλογή για τη χώρα, μένουν τα πάντα πίσω, δεν προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις και κινδυνεύει η πορεία της χώρας από εδώ και πέρα. Την ίδια ώρα, -είστε εμπειρότατος-, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι και από τις διερευνητικές εντολές δε μπορούσε να προκύψει κυβέρνηση και βεβαίως δε μπορούσε να προκύψει καμία κυβέρνηση από το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών. Πράγματι, λοιπόν, κωλυσιεργούσατε, όπως σας κατηγορεί ο κ. Τσίπρας, όλες αυτές τις ημέρες για να κερδίσετε χρόνο, για μικροπολιτικές, όπως είπε, σκοπιμότητες;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Σρόιτερ, κοιτάξτε καταρχήν να σας πω ότι οι εκλογές πρέπει να έχουνε το χρόνο τους για να συζητηθούν τα ζητήματα για τα οποία θα αποφασίσουν οι πολίτες. Βεβαίως, θα μου πείτε ότι και το ’12 και το ’15, έγιναν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όμως στις προηγούμενες εκλογές, δεν είχαμε ένα μνημόνιο το οποίο αλλάζει τη ζωή μας για πολλά χρόνια χωρίς να έχει συζητηθεί. Σήμερα πάμε να ψηφίσουμε για κάτι το οποίο συζητήθηκε σε μια μέρα στις 14 Αυγούστου επηρεάζει τη ζωή μας και τη ζωή της χώρας για τα επόμενα χρόνια και καλούμε τους πολίτες να έρθουν να αποφασίσουν χωρίς να έχουν ενημερωθεί, διότι οι άνθρωποι επειδή είναι καλοκαίρι δεν βρισκόντουσαν και στην Αθήνα. Το τελευταίο που θα ήθελαν να δουν εκείνη την ώρα είναι το μνημόνιο. Κατά συνέπεια, εγώ πιστεύω ότι, αυτή τη φορά, θα έπρεπε να δοθεί, τουλάχιστον άλλη μια με δύο εβδομάδες καιρός, να συζητηθούν τα ζητήματα. Άλλωστε σε τι να κωλυσιεργείς; Κωλυσιεργία είναι δηλαδή να συζητήσουμε λίγο παραπάνω για να καταλάβει ο κόσμος τι πάει να ψηφίσει; Είναι καθεστωτική αντίληψη αυτά. Δεν κάνει να τα λέει αυτά ο κ. Τσίπρας. Δεν κάνει να τα υποστηρίζει. Και γι’ αυτό βλέπετε δεν έχει και τα επιχειρήματα. Άλλωστε ο ίδιος μας έλεγε πριν δύο μήνες, ότι δε θα κάνει δημοψήφισμα και δε χρειάζεται να κάνει και εκλογές. Και τελικά και δημοψήφισμα έκανε και για εκλογές πάει. Και επειδή μου είπατε ότι δεν θα προέκυπτε κυβέρνηση από την τωρινή Βουλή, θα σας πω ότι ουδέποτε από το ’74 μέχρι σήμερα κυβέρνηση πρωθυπουργός πήρανε 251 ψήφους στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Τον εμπιστευτήκαμε. Μπορούσε να παίξει ρόλο εθνικού ηγέτη. Μπορούσε να έρθει…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τον εμπιστευτήκατε. Από την άλλη όμως του ξεκαθαρίσατε στη Βουλή, ότι από εδώ και πέρα δεν θα ψηφίζατε ό,τι έφερνε στη Βουλή, παρά μόνο επιλεκτικά αυτά που θεωρούσατε εσείς σωστά. Άρα στην ουσία κ. Πρόεδρε θα ήταν ένας Πρωθυπουργός, υπό ομηρία. Από τη δική σας ομηρία, του κ. Θεοδωράκη, των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών, ό,τι θέλατε εσείς θα περνούσε και ό,τι δεν θέλατε δεν περνούσε. Αυτό δεν είναι κυβέρνηση.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Σρόιτερ, ίσα - ίσα θα σας πω ότι περισσότερο κατηγορήθηκα εγώ ότι στηρίζοντας τον κ. Τσίπρα σε αυτά, αυτός κυβερνάει όπως θέλει, αυτός είναι πρωθυπουργός με τις δικές μας ψήφους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ισχύει αυτό.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Και αυτό έλεγαν οι πολίτες. Και το έλεγαν και οι βουλευτές. Και ήταν και στα δημοσιογραφικά γραφεία. Κατά συνέπεια εμείς αναλαμβάναμε πολύ μεγάλο κόστος και βάρος, ακριβώς για να μην πάει η χώρα στις εκλογές και να μην πάει πίσω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Του είχατε διαμηνύσει όμως ότι στην πορεία δεν θα ψηφίζατε.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Του είχα διαμηνύσει να μη νομίζει πως μας έχει προβλέψιμους, μη μας έχεις στο τσεπάκι σου, διότι άρχισε να συμπεριφέρεται με έναν αλαζονικό τρόπο. Και η αλαζονεία τυφλώνει. Αλλά ταυτόχρονα σας λέω ότι με 251 ψήφους στη Βουλή μπορούσε πράγματι να γίνει εθνικός ηγέτης. Μπορούσε πράγματι να πει ότι θέλω τον τάδε υπουργό, ή τον δείνα υπουργό και να βρει ένα τρόπο να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Αλλά σας ερωτώ και το εξής. Γιατί κάνει τις εκλογές; Τον άκουσα χθες. Τι θα κάνει δηλαδή; Δε θα έχει την ίδια πρόεδρο της Βουλής που ο ίδιος είχε φέρει. Ωραία και δεν έκανε μια πρόταση μομφής να την αλλάξει; Δε θα έχει τόσους αντάρτες. Μάλιστα. Θα έχει όμως αντάρτες. Δεν θα είναι τόσο πολλοί. Και τώρα έχει και ένα ερώτημα. Θα είναι οι ΑΝΕΛ; Και αν δεν είναι οι ΑΝΕΛ αφού δε συνεργάζεται με κανέναν; Δηλαδή τι μας λέει για τη Δευτέρα μετά τις εκλογές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα σας πάω στα μετεκλογικά. Από την άλλη όμως ήταν ένα Πρωθυπουργός που διαπίστωσε ότι είχε λιγότερους από 120 βουλευτές κ. Πρόεδρε. Επίσης είχαμε μια Βουλή – και έχετε περάσει από την προεδρία της Βουλής και ξέρετε ότι αυτό, εγώ όσο γνωρίζω δεν έχει ξανασυμβεί – να υπάρχει ένα κόμμα το οποίο θα είχε 25 – 30 βουλευτές και δεν είχε καν ψηφιστεί από τον ελληνικό λαό, ένα νέο κόμμα μέσα από αυτή τη διάσπαση και ένας Πρωθυπουργός με λιγότερους από 120 βουλευτές. Σας θυμίζω ότι ο Καραμανλής πήγε σε εκλογές με 151 το 2008, λέγοντας ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει και εσείς ζητούσατε από τον κ. Τσίπρα να κυβερνήσει με 120.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ήταν άλλες οι συνθήκες τότε, άλλες τώρα. Και τότε ο Καραμανλής δεν είχε από την αντιπολίτευση τη στήριξη που είχε σήμερα ο κ. Τσίπρας. Που ζητούσαμε να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις ακριβώς για να αποφύγουμε τις εκλογές και θα θυμάστε ότι τους κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου και βγήκαν όλοι οι αρχηγοί και είπαν δεν στηρίζουμε την κυβέρνηση και δεν βάζουμε πλάτη. Μόνο αν θυμάμαι καλά ο κ. Καρατζαφέρης είχε πει ότι θα μπορούσε να δώσει στήριξη. Εδώ έχει συμβεί το ακριβώς αντίθετο. Αρχηγοί τριών κομμάτων είπαν μην πας για εκλογές. Αρχηγοί τριών κομμάτων ανέλαβαν ευθύνες απέναντι στον ίδιο για να μείνει η χώρα στην Ευρώπη. Κατά συνέπεια είναι εντελώς διαφορετική η πορεία. Δεύτερον. Εξηγήσαμε ότι οι εκλογές ανακόπτουν αυτή την πορεία, διότι απαιτείται σταθερότητα, ώστε να μπορούμε πράγματι να υλοποιήσουμε κάποιες προγραμματικές συγκλίσεις και ταυτόχρονα να φέρουμε επενδύσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας. Το μεγάλο ζητούμενο κ. Σρόιτερ σε αυτή την περίοδο είναι η σταθερότητα. Εξασφαλίζεται η σταθερότητα με το διχαστικό δημοψήφισμα; Εξασφαλίζεται η σταθερότητα με τις εκλογές; Και αν πάλι αυτός κερδίσει τις εκλογές. Και πάνε με τους ΑΝΕΛ, νομίζετε ότι του έχει κανείς εμπιστοσύνη ότι δεν θα κάνει πάλι τον Φεβρουάριο εκλογές; Μα είναι δυνατόν να προχωρά έτσι μια χώρα; Είναι δυνατόν τη θητεία των τεσσάρων χρόνων να την κάνει έξι μήνες; Μόνος του; Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ αυτό. Και εν πάση περιπτώσει, γιατί δεν λέει «με ρίξανε». Ας έρθει να μας πει «με ρίξανε. Είναι προδότες». Αλλά ούτε αυτό λέει. Δεν τους καταγγέλλει. Δεν τους κατηγορεί. Και τους είπε ότι θα πάω να λύσω το ζήτημα σε ένα συνέδριο έκτακτο. Ούτε αυτό έκανε. Εδώ θεώρησε ότι η Ελλάδα είναι Κουμουνδούρου, θεώρησε ότι το εσωτερικό του ζήτημα μπορεί να το φέρει στην κεντρική σκηνή και να το λύσει με εθνικές εκλογές. Εάν είχε πάει σε ψήφο εμπιστοσύνης και αν είχε λύσει το ζήτημά του στο κόμμα του και πράγματι αποδεικνυόταν ότι δεν μπορούσε να κυβερνήσει όφειλε να πάει στις εκλογές. Και θα του το ζητούσαμε και εμείς. Όμως, εγώ ερωτώ. Αλήθεια, γιατί πάει στις εκλογές και γρήγορα - γρήγορα; Ακριβώς γιατί δεν έχουν έρθει τα ραβασάκια της εφορίας; Ακριβώς γιατί δεν έχει έρθει ο ΕΝΦΙΑ; Ακριβώς γιατί τώρα όσοι θα πάνε στο σχολείο στο ιδιωτικό θα πληρώσουνε ΦΠΑ 23%. Και επ’ ευκαιρία θέλω να του πω με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, έστω και την τελευταία στιγμή, να αλλάξει το 23% για λίγους μήνες. Διότι, ήδη, η Νέα Δημοκρατία, με πρωτοβουλία μας, με τον κ. Φορτσάκη και την κα Σπυράκη, καταθέσαμε επιστολή στην Κομισιόν για να τους ρωτήσουμε, -γιατί υπάρχει Οδηγία η οποία δεν φορολογεί την Παιδεία- και η Κομισιόν μας απαντάει ότι αυτό πράγματι δεν είναι σωστό. Άρα η Νέα Δημοκρατία επισήμως ζητά, σήμερα κιόλας, να ανασταλεί αυτή η διάταξη, ώστε να μπορέσουν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, τα ΙΕΚ και όλοι, να ξεκινήσουν χωρίς τη μεγάλη αναταραχή, η οποία δημιουργείται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή, αυτό είναι κάτι το οποίο θα το θέσετε και στις ημέρες της υπηρεσιακής κυβέρνησης;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ναι, ναι. Και η υπηρεσιακή μπορεί να το κάνει αυτό. Γι’ αυτό και σας λέω, επειδή ήδη υπάρχει Οδηγία που δεν το επιτρέπει. Του το επισημάναμε στη Βουλή αλλά, βλέπετε, είναι το μένος τους τόσο για ό,τι ιδιωτικό ακούν και βάλανε ΦΠΑ 23%, που δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα. Και ενώ τους το επισημάναμε, προσφύγαμε και στην Κομισιόν- η Κομισιόν μας δικαιώνει βέβαια- και νομίζω ότι θα μπορεί και πρέπει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να το αναστείλει, να το αναβάλει έστω για λίγο καιρό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, τονίζετε τη βλαπτικότητα αυτών των εκλογών για την οικονομία και για το πρόγραμμα και για τη συμφωνία που έχουμε υπογράψει. Πως εξηγείτε το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι, οι δανειστές μας, αν όχι καλοδέχονται , τουλάχιστον δεν αντιδρούν σε αυτές τις εκλογές.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, το παραμύθι το έχουμε «φάει» όλοι. Εδώ το «φάγαμε» εμείς, δε θα το «φάνε» οι Ευρωπαίοι; Ο άνθρωπος όπου πήγε, έλεγε ότι «εγώ είμαι εδώ, εγώ θα τα λύσω, ελάτε να υπογράψουμε, εκλογές δε θα γίνουν». Και βγαίνει χθες στον Alpha με μια κρίση ειλικρίνειας, που κανείς δεν την κατάλαβε, και μας λέει ότι 12 Ιουλίου…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλά, τώρα υποστηρίζετε δηλαδή ότι κοροϊδεύει τους Ευρωπαίους κι εκείνοι «τρώνε το παραμύθι» των εκλογών;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Γιατί να μην το «φάνε»; Δεν κατάλαβα. Ο άνθρωπος 12 Ιουλίου είχε στο μυαλό του, είπε χθες, να κάνει εκλογές. Έτσι δε μας είπε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έτσι είπε.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Αν βρείτε δηλώσεις του, θα δείτε που έλεγε ότι «20 Αυγούστου και μετά θα φέρω τη συμφωνία». Κι όταν του είπαμε «τι 20 Αυγούστου; Αφού ήδη γράφεται η συμφωνία; Έχεις συμφωνήσει, βρε παιδί μου» και μάλιστα εγώ ρώταγα και δημοσίως πως αισθάνεται που θα βάλει την υπογραφή του σε αυτά τα μέτρα, μας έλεγε, «όχι, να φύγετε για το Δεκαπενταύγουστο». Κι έφερε τη συμφωνία 13 Αυγούστου. Και να ξέρετε ότι προσπαθούσε να τη φέρει 10 Αυγούστου για να πάει και στις εκλογές 13 Σεπτεμβρίου. Επειδή δεν πρόλαβε κι επειδή πράγματι καθυστέρησε η κατάσταση, πάμε στις 20- 27, οπότε τις προκηρύξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Αλλά πρέπει να σας πω ότι, καταρχήν, η συμφωνία όπως ψηφίστηκε αποτελεί νόμο του κράτους και δέσμευση και των επόμενων κυβερνήσεων. Ανεξαρτήτως αν την ψηφίζαμε ή δεν την ψηφίζαμε, γιατί και το 2010 δεν ψηφίσαμε εμείς το μνημόνιο, όμως, αφού ήταν νόμος του κράτους, το εφαρμόσαμε. Πρέπει, λοιπόν, να σας πω ότι και τώρα εμείς σκεφτόμαστε ότι μπορούμε και πρέπει να κάνουμε τις απαραίτητες διορθώσεις σε συνεννόηση πάντα με τους Ευρωπαίους και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι πολιτικοί έχουν ένα καλό κι ένα κακό. Αναγκαστικά πριν από τις εκλογές δεσμεύονται ή λένε κάποια πράγματα και τα βρίσκουν μπροστά τους- το ξέρετε πολύ καλύτερα από μένα- μετά τις εκλογές. Ο κ. Τσίπρας είπε, λοιπόν, ότι δεν πρόκειται- το είπε χθες στον Alpha- να συνεργαστεί μετεκλογικά με εσάς, με το ΠΑΣΟΚ και με το Ποτάμι, αλλά μόνο με τον κ. Καμμένο. Θέλω να ρωτήσω τη δική σας θέση. Εσείς, κ. Μεϊμαράκη, αν είστε πρώτο ή δεύτερο κόμμα, αλλά πρέπει να μπείτε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, θα συνεργαστείτε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα συνεργαστείτε με το ΠΑΣΟΚ; Θα συνεργαστείτε με το Ποτάμι; Θα συνεργαστείτε με τον κ. Καμμένο; Ποιοι θα είναι οι συνεργάτες σας σε αυτή την κυβέρνηση;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Καταρχήν, θα κάνουμε ό,τι μας πει ο λαός αναλύοντας την ψήφο του και το αποτέλεσμα. Καταλαβαίνετε ότι η Νέα Δημοκρατία και το 2012, παρότι είχε τρομερή ένταση με το ΠΑΣΟΚ, εντούτοις, μετά κι από δεύτερες εκλογές, που και κατά τη γνώμη μου ούτε οι δεύτερες δεν έπρεπε να γίνουν, γιατί περίπου το ίδιο μήνυμα ήταν- συνεργαστήκαμε προς όφελος του ελληνικού λαού και με υπέρτατο συμφέρον το συμφέρον της χώρας. Να ξέρετε ότι κάπως έτσι θα ερμηνεύσουμε και τώρα το εκλογικό αποτέλεσμα, γιατί εμείς πιστεύουμε πλέον ότι τα προβλήματα απαιτούν συναινέσεις, απαιτούν συνεννοήσεις, απαιτούν συνεργασίες με μακροπρόθεσμο πρόγραμμα όμως, όχι με βραχυπρόθεσμο, για να μπορέσουμε να βρούμε τις λύσεις που απαιτούνται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν το αποτέλεσμα της κάλπης είναι τέτοιο που επιβάλλει ουσιαστικά για να έχουμε κυβέρνηση μια συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία, εσείς θα στηρίζατε τον κ. Τσίπρα για Πρωθυπουργό;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Θα μου το ζητήσει; Γιατί εγώ χθες είδα ότι δε θα μου το ζητήσει και με βάζετε σε υποθετικά σενάρια. Ο ίδιος είπε ότι δεν θέλει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όλα τα σενάρια μετά τις εκλογές είναι. Άμα ξέραμε το αποτέλεσμα, θα ήμασταν όλοι μάντεις.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Καταρχήν να σας πω κάτι; Επειδή πράγματι λένε ότι οι πολιτικοί λένε ψέματα, θέλω να διαχωρίσω δυο ζητήματα βασικά: Το ένα είναι ότι όταν δίνεις τα οραματικά σου σχέδια και πράγματι βλέπεις την πραγματικότητα και δε μπορείς να τα υλοποιήσεις, θα μου επιτρέψτε να πω ότι δε λες ψέματα εκεί αλλά έχεις υπερβάλει λέγοντας τι θα κάνεις σε βάθος τετραετίας και τι θα ήθελες εν πάση περιπτώσει και έρχεται σε μια αντίθεση το οραματικό με το εφικτό, με την πραγματικότητα. Από την άλλη μεριά, το δεύτερο κεφάλαιο, είναι όταν λες κάτι τέτοια, τα οποία- επιτρέψτε μου την έκφραση- τα θεωρώ πολύ φτηνιάρικά. Και τα θεωρώ πολύ φτηνιάρικά, διότι αυτά πράγματι είναι ψέματα. Αυτά είναι τα ψέματα. Νομίζω ότι δε μπορείς να προδικάζεις ούτε το αποτέλεσμα ούτε τι θα κάνεις αμέσως μετά τις εκλογές. Εμείς είχαμε πει ότι και τώρα θα μπορούσαμε να συζητήσουμε με τον κ. Τσίπρα για μια κυβέρνηση συνεργασίας. Άρα, πολύ περισσότερο μετά τις εκλογές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι με τον ίδιο Πρωθυπουργό, από ό,τι κατάλαβα.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Δεν ετέθη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχατε προτείνει τον κ. Δραγασάκη.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Δεν ετέθη. Δεν ετέθη τέτοιο θέμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δε συζητήθηκε καθόλου προφανώς.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Εγώ είπα ότι αν ο κ. Τσίπρας δε θέλει, πάμε με κάποιον τον άλλον, όπως ο κ. Δραγασάκης, τον οποίο εκτιμώ, σέβομαι και δεν είναι ο μόνος. Είναι κι άλλοι μες στον ΣΥΡΙΖΑ. Ανέφερα τον κ. Δραγασάκη θέλοντας να δώσω τα δείγματα ή τα κριτήρια με βάση τα οποία θα μπορούσαμε σε κάποιο πρόσωπο να συμφωνήσουμε, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος κι αφού αποδεχόμαστε ότι από τον πρώτο πρέπει να είναι ο Πρωθυπουργός κι αφού αποδεχόμαστε να μη γίνουν εκλογές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, το ερμηνεύω καλά; Αν το αποτέλεσμα είναι τέτοιο…

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Αλλά ο κ. Δραγασάκης απήντησε! έτσι; Και δεν τον εμπλέκω, το λέω, γιατί τον εκτιμώ και τον σέβομαι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό βεβαίως δεν ξέρουμε τι θα φέρει μετά τις κάλπες, γιατί τώρα είμαστε σε μια τελείως άλλη διαδικασία. Για να το ξεκαθαρίσουμε, όμως, καταλαβαίνω ότι με βάση το αποτέλεσμα της κάλπης και αν οι συνθήκες το επιβάλλουν δεν αποκλείεται συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ αν αυτό χρειάζεται για να υπάρξει μία κυβέρνηση.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Σρόιτερ, ένα λεπτό. Χθες, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «ή αυτοδυναμία, που δεν την πιάνει, ιδιαίτερα μετά την εσωτερική του διάσπαση –κοιτάξτε, δεν του έφυγε ένα κομμάτι, έχει διάσπαση, διάσπαση όταν λέμε χωρίζεται, δεν είναι ότι φεύγει το 2% ή το 3%, εδώ φαίνεται ότι φεύγει όλο το Κόμμα… Λοιπόν ή αυτοδυναμία η οποία δεν πιάνεται …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: …χωρίς τον ίδιο Πρωθυπουργό…

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Όχι, κυβέρνηση συνεργασίας μόνο με τους ΑΝΕΛ. Γι’ αυτό και επιβεβαίωσε και χθες την άποψή μου ότι ο «τύπος» την κοπανάει. Και την κοπανάει, διότι δεν θέλει να εφαρμόσει το Μνημόνιο, που ο ίδιος θεωρεί καταστροφή αλλά το εισηγήθηκε. Και μας το είπε κιόλας. Το είπε χθες εδώ στον Alpha. Την αλήθεια μας είπε σ’ αυτά. Εμείς πώς θα την ερμηνεύσουμε. Είπε ότι «καλύτερα αυτό το Μνημόνιο που έφερα και υπέγραψα και ζήτησα να το ψηφίσουν, να μην εφαρμοστεί». Άρα ο ίδιος έχει πρόβλημα. Δεν θέλει να το εφαρμόσει. Μα αφού δεν θέλει να το εφαρμόσει γιατί το ‘φερε; Κι αφού το υπέγραψε και το ψήφισε η Βουλή γιατί μας πάει στις εκλογές; Και ζητάει ή αυτοδυναμία που δεν έχει ή μόνο με τους ΑΝΕΛ. Άρα, φεύγει.
Η γνώμη μου λοιπόν είναι ότι φεύγει. Και έβαλε τη χώρα σε μια πολύ μεγάλη περιπέτεια γιατί θα μπορούσε, σας λέω, να πάει σε ένα Έκτακτο Συνέδριο, θα μπορούσε να ορίσει τον Αντιπρόεδρο, θα μπορούσαμε να βρούμε κάποιον άλλον και η χώρα να μη ζούσε αυτή την περιπέτεια αυτού του μήνα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λοιπόν, άκουσα τον κ. Τσίπρα χθες να κάνει σε αρκετά σημεία την αυτοκριτική του για όσα υποσχέθηκε προεκλογικά και δεν κατάφερε να τηρήσει. Υπάρχει ένα ζήτημα με τη Νέα Δημοκρατία κι αν το τελευταίο διάστημα έχει κάνει την αυτοκριτική της. Αν, για παράδειγμα, κι εσείς έπρεπε να έχετε τονίσει και να βγάλετε μπροστά κάποια σημεία τα οποία είχατε υποσχεθεί και δεν τηρήσατε στις προεκλογικές σας δεσμεύσεις. Για παράδειγμα, τα «Ζάππεια». Δεν είχε ζητήσει κανείς, από τη Νέα Δημοκρατία, συγγνώμη, για τα όσα είχατε υποσχεθεί τότε και δεν μπορέσατε να φέρετε.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Σρόιτερ, εγώ νομίζω ότι τα εξηγήσαμε αυτά και κάναμε την αυτοκριτική μας και τα αναλύσαμε και θέλω να σας πω ότι το «συγγνώμη» …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήταν λάθος το «συγγνώμη»;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Όχι, δεν ήταν. Θα σας πω γι’ αυτό. Αλλά κατ’ αρχήν να σας πω ότι το «συγγνώμη» έπρεπε να ζητείται διαχρονικά. Γιατί η αλήθεια είναι ότι -αυτό καταλαβαίνω- για να φτάσουν οι πολίτες σε τέτοια απόγνωση να ψηφίσουν αυτό το ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να ήταν πολύ θυμωμένοι. Δεν μπορούσαν να σκεφτούν. Γιατί μόνο με το θυμικό μπορούσαν να δώσουν τέτοια ψήφο σε τέτοιες υποσχέσεις και σε τέτοιους ανθρώπους, άπειρους κι όλα τα σχετικά. Άρα ήταν πάρα πολύ θυμωμένοι μ’ όλους εμάς. Και γι’ αυτό βλέπετε, ο Τσίπρας χρησιμοποιεί το παλιό πολιτικό σύστημα, δηλαδή λέξεις τις οποίες προσπαθούν να θυμίσουν ….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ήταν δικαίως θυμωμένοι; Θυμάμαι τον κ. Σαμαρά στο Ζάππειο, να εξαγγέλλει ελαφρύνσεις, φοροαπαλλαγές, μειώσεις φόρων, τα οποία δεν ήρθαν ποτέ.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Όχι, όχι μην λέμε «δεν ήρθανε», γιατί κάποια ήρθανε. Θα σας πω και για το «Ζάππειο». Πριν όμως απ’ αυτό, θέλω να σας πω ότι διαχρονικά, με ευθύνη όμως και κάποιων πολιτών, αλλά κυρίως –σαφώς– των πολιτικών, διατηρήθηκε αυτό το πελατειακό κράτος. Πολλές φορές κάποιοι εμπορεύτηκαν και τα όνειρα και τα οράματα των νέων και των συνταξιούχων, και όλα αυτά τα σχετικά, γι’ αυτό και οφείλουμε να ζητήσουμε ένα μεγάλο «συγγνώμη».
Τώρα, ως προς τα «Ζάππεια», θα μπορούσαν να μας κρίνουν, και μάλιστα πολύ αυστηρά, αν μετά τα «Ζάππεια» είχαμε αυτοδύναμη μονοκομματική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Διότι εμφανίζεσαι στους Έλληνες πολίτες και αναλύεις το πρόγραμμά σου. Αν όμως πας σε κυβέρνηση συνεργασίας, που αναγκαστικά νερώνετε και οι δύο τα προγράμματά σας, οφείλεις να βρεις ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα το οποίο σαφώς δεν συμπίπτει 100% με το πρόγραμμα το οποίο έχεις εξαγγείλει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φαντάζομαι βεβαίως ότι δεν ήταν ο κ. Βενιζέλος που έλεγε «μη μειώσετε τους φόρους». Ήταν η αντίδραση από τους δανειστές, παράδειγμα λέω. Ή ό,τι άλλο περιλαμβάνονταν στα «Ζάππεια», δεν ήταν το φρένο ο κ. Βενιζέλος σ’ αυτά.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Όχι, δεν ήταν ο κ. Βενιζέλος το φρένο στο «μη μειώσετε τους φόρους». Ήταν όμως το φρένο σε πολλές αποκρατικοποιήσεις, ιδιωτικοποιήσεις, μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν για να μειωθεί η σπατάλη η κρατική και δεν έγιναν για να εξοικονομήσουμε πόρους. Αλλά αλλάζει αυτό.
Όμως, μειώσαμε τους φόρους. Δηλαδή, το ’14, κατά 30% μειώθηκε η έκτακτη εισφορά. Κι ο κ. Τσίπρας μάς το ξαναβάζει. Μειώθηκε ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο. Μειώθηκε ο ΦΠΑ στην εστίαση. Δεν βάλαμε ΦΠΑ στην παιδεία, παρότι μπορεί να ζητήθηκε. Δεν αυξήσαμε τον ΦΠΑ στα νησιά, παρότι μάς ζητήθηκε. Και εντούτοις πηγαίναμε με πλεόνασμα και τώρα είμαστε στην ύφεση. Χρειαζόμασταν 1 δισ. για να βγούμε από το Μνημόνιο και να πάμε στις αγορές, όπως όλες οι χώρες που ήταν στο Μνημόνιο το κατάφεραν, και με τον κ. Τσίπρα αυτή τη στιγμή φεσωθήκαμε 90 δισ. αυτούς τους 6 μήνες. Δεν βγήκαμε απ’ το Μνημόνιο. Αντιθέτως μας ήρθε νέο Μνημόνιο. Δεν έγινε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης γιατί εκ των προτέρων γνώριζε ότι δεν μπορούσε να κοστολογηθεί.
Άρα, εκεί ήταν τα ψέματα.
Ενώ σ’ εμάς το «Ζάππειο» ήταν πολιτικές που κατά τη γνώμη μας μπορούσαν να υλοποιηθούν, με μονοκομματική αυτοδύναμη κυβέρνηση, όπως τη ζητούσαμε. Γι’ αυτό ακριβώς σας λέω ότι έλεγε ψέματα κι ότι οι πολίτες τώρα θα τον καταδικάσουν. Γιατί οι πολίτες τον Ιανουάριο συνέκριναν τα πεπραγμένα τα δικά μας με το ωραίο ροζ συννεφάκι που έφτιαχνε ο ΣΥΡΙΖΑ. Και προτίμησαν το συννεφάκι.
Σήμερα όμως, 7 μήνες μετά, έχουμε πεπραγμένα Τσίπρα. Με αποδείξεις ότι κοστολογήθηκαν πάρα πολύ ψηλά. Δηλαδή 25 δισ. ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών δεν θα χρειαζόντουσαν αν δεν υπήρχαν τα capital controls. Είχε αυτά τα αποτελέσματα του 7μήνου, πρέπει να συγκριθούν με το ροζ συννεφάκι ή με τα πεπραγμένα τα δικά μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είδαμε μία εβδομάδα –έχει περάσει μία εβδομάδα από τότε που μάθαμε ότι πρόκειται να πάμε σε εκλογές– και αυτή η εβδομάδα έχει αναλωθεί περισσότερο -φαντάζομαι συμφωνείτε- στο αν έπρεπε να πάμε ή όχι και στις συνέπειες των εκλογών αυτών στην οικονομία. Δεν έχουν αρχίσει τα κόμματα, δεν ξέρω αν θα το κάνετε εσείς στη συνέχεια ή θα περιοριστείτε σε αρνητική διαφήμιση για τα πεπραγμένα του κ. Τσίπρα, δεν έχω ακούσει το όραμά σας για την Ελλάδα από δω και πέρα, για το πώς μπορούμε να ξεφύγουμε από την κρίση, να πάμε στην ανάπτυξη, να ξεφύγουμε από τον εφιάλτη της ανεργίας. Θα τα ακούσουμε αυτά κ. Μεϊμαράκη; Έχετε ένα όραμα για το πώς μπορούμε να ξεφύγουμε; Ή από δω και πέρα το μόνο που θα συζητάμε είναι ποιος μπορεί να διαχειριστεί το Μνημόνιο καλύτερα;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Σρόιτερ, θα τ’ ακούσετε. Απλώς αυτή τη στιγμή, λόγω και της επικαιρότητας αν θέλετε, η δοσολογία του πολιτικού μας λόγου είναι περισσότερο πάνω και σ’ αυτά που μας ρωτάτε, πάνω στην επικαιρότητα των ημερών και της εβδομάδος. Και ακριβώς επειδή πηγαίνουμε για εκλογές, φυσικό είναι να υπάρχει το δίλημμα: «μα έπρεπε να πάμε ή δεν πρέπει να πάμε;».
Τώρα, όσον αφορά το όραμα, πρέπει να σας πω ότι αυτό έχει κατ’ επανάληψη λεχθεί. Επομένως, πρέπει να δώσουμε το συγκεκριμένο εξειδικευμένο πρόγραμμα υλοποίησης του οράματος. Εδώ, λοιπόν, θα πρέπει να γίνουν συζητήσεις αναλυτικές. Και μάλιστα θεματικές. Κι εγώ θα πρότεινα σε όλους τους εκλεκτούς συναδέλφους σας, να κάνουν και θεματικά τραπέζια. Να συζητήσουμε για την παιδεία, να συζητήσουμε για την οικονομία, να συζητήσουμε για την εγκληματικότητα. Δεν είναι μόνο το μνημόνιο. Δεν είναι μόνο η οικονομία. Όσον αφορά τώρα το μνημόνιο…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να είστε σίγουροι ότι οι δημοσιογράφοι είναι πρόθυμοι. Οι πολιτικοί αρχηγοί κωλυσιεργούν και αποφεύγουν αυτή την κουβέντα τα τελευταία χρόνια.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Όχι, όχι. Μα δεν είναι ανάγκη να το κάνουν μόνο με τους αρχηγούς. Μπορείτε να το κάνετε…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το άλλο θα γίνει σίγουρα. Να είστε βέβαιος. Και φαντάζομαι από όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Μπορείτε να πείτε ότι θα γίνει ένα τραπέζι για την Παιδεία και καλούμε τα κόμματα, τον τάδε ή τον τάδε να έρθουν να μιλήσουν. Γιατί πιστεύω ότι όλα παίζουν το ρόλο τους. Αν θέλετε, ένα κεφάλαιο είναι το μνημόνιο, η οικονομία και όλα τα σχετικά. Το δεύτερο είναι η διακυβέρνηση της χώρας με τα προβλήματα που είπαμε.
Λοιπόν, ως προς το μνημόνιο. Πράγματι το μνημόνιο θέτει ένα πλαίσιο τριών ετών, το οποίο δεσμευτήκαμε, ως πλαίσιο όμως. Το μνημόνιο περιέχει, θα έλεγα, τρία σκέλη. Το πρώτο είναι οι μεταρρυθμίσεις. Λοιπόν, στις μεταρρυθμίσεις, το 99% η Νέα Δημοκρατία τα πίστευε, θέλει να τα εφαρμόσει. Πολλά είχαν απ’ όσα αναφέρονται ξεκινήσει και σταμάτησαν, πολλά άλλα είχε δρομολογήσει. Κι εδώ αν μας κάνετε μια κριτική, είναι γιατί καθυστερήσαμε. Άρα, από τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ καθυστερούσε, δεν τα ήθελε κι αυτά είναι που δεν πιστεύει κιόλας, θα πρέπει να σας πω ότι εμείς, επειδή τα πιστεύουμε και θεωρούμε ότι είναι και αναπτυξιακά, θα μπορούσαμε να τα κάνουμε. Άρα, ως προς το ένα σκέλος, το κλείνω.
Το δεύτερο σκέλος, είναι το δημοσιονομικό. Το μνημόνιο ορίζει στόχους δημοσιονομικούς. Τα έσοδα δηλαδή που πρέπει να έχουμε και πως αυτά θα επιτευχθούν και θα υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα είναι ευθύνη της κυβέρνησης. Γι’ αυτό και σας είπα προηγουμένως, το 23% ΦΠΑ δεν είναι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι των δανειστών. Είναι της κυβέρνησης. Εμείς, λοιπόν, οφείλουμε να βρούμε τα όποια ισοδύναμα μπορούμε και πρέπει να βρούμε, με βάση τα οποία θα εισπράξουμε λιγότερους φόρους από τις αδύναμες τάξεις. Γιατί εδώ βλέπω ότι όσο πιο αδύναμες τάξεις υπάρχουν, τόσο πιο πολύ πάει να τις φορολογήσει, αγρότες κλπ.
Το τρίτο, είναι τα μέτρα και οι πολιτικές που πρέπει να υλοποιηθούν, που κατά τη γνώμη μας είναι υφεσιακές, και οι οποίες, αν τις εξηγήσουμε καλά στους δανειστές μας, είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να τους πείσουμε να αλλάξουν. Εγώ, κ. Σρόιτερ, βλέπω ότι η Ευρώπη αλλάζει και εμείς δεν αλλάζουμε. Βλέπω ότι η Ευρώπη έκανε ποσοτική χαλάρωση. Βλέπω ότι η Ευρώπη μοιράζει δισεκατομμύρια και βλέπω ότι η Ελλάδα με τον Τσίπρα αυτό το εξάμηνο έμεινε πάρα πολύ πίσω. Πάει το ΕΣΠΑ, τα χρήματα από το πακέτο Γιούνκερ τα οποία είχαμε εξασφαλίσει εμείς. Έχουμε νέο ΕΣΠΑ, έχουμε πηγές από τις οποίες μπορούμε να αντλήσουμε, έχουμε διάθεση επενδύσεων. Και, όπως βλέπετε, δε μποούνε να αξιοποιήσει τίποτα. Έχουμε λοιπόν, μια Ελλάδα όπου η κοινωνία της, ένα κομμάτι είναι όρθιο και λέει «Εδώ είμαι, ρε παιδί μου, θα το παλέψω, θα το ξεπεράσω». Μια κοινωνία η οποία είναι γονατισμένη, δικαιολογημένα, από τα πολλά βάρη και ψυχολογικά είναι πεσμένη. Όσοι είναι όρθιοι πρέπει να τραβήξουν κι αυτούς προς τα πάνω. Κι αυτό μπορούμε να το καταφέρουμε. Αρκεί να συναντηθούμε, να συνεννοηθούμε, να συμφωνήσουμε για τα βασικά ζητήματα της χώρας.
Κλείνω, λέγοντας σας ένα συγκεκριμένο παράδειγμα: Για πρώτη φορά η Ελλάδα θα έχει –και από το πακέτο λόγω των καιρικών συνθηκών- πάρα πολύ καλό λάδι και πάρα πολύ μεγάλη σοδειά λαδιού. Συμβαίνει, ταυτόχρονα, Ισπανία, Ιταλία, ανταγωνιστικές χώρες, λόγω κακών συνθηκών καιρού, να μην έχουν παραγωγή. Δεν κάθισε το υπουργείο Ανάπτυξης να συζητήσει πως θα γίνει η μεταποίηση, πως θα μπορέσουμε να το αναπτύξουμε αυτό, πως θα εξάγουμε το λάδι μας. Τι θέλω να δείξω; Ότι υπάρχει και η καλή πλευρά. Υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι θέλουν να συμβάλουν, εργάζονται, βοηθάνε. Αυτούς, λοιπόν, πρέπει να τους ενθαρρύνουμε κάπως για να μπορέσουν με τη σειρά τους να τραβήξουν και τους υπόλοιπους και να μπορέσουμε όλοι μαζί να σταθούμε. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Σκέφτεστε με τα όσα συνέβησαν στην Κίνα, η Ελλάδα να μην ήταν στο ευρώ; Σκέφτεστε πριν δυο βδομάδες να είχαμε πάρει άλλη απόφαση και να είχαμε φύγει από το ευρώ, πως θα ήμασταν σήμερα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρόεδρε, έχουμε εκλογές σε 20- 25 μέρες από τις οποίες μπορεί να προκύψει μέσα από συνεργασίες ή δεν ξέρω εγώ με ποιο τρόπο ή και αυτοδύναμα, η κάλπη θα το δείξει, να είστε εσείς Πρωθυπουργός. Το ερώτημα είναι αν είστε Πρωθυπουργός και κληθείτε να διαχειριστείτε της τύχες της χώρας για τα επόμενα 4 χρόνια, με το κόμμα σας και τα εσωκομματικά, τι θα γίνει; Υπάρχει ένας ορίζοντας εκλογών, αποφάσεων για το 2016. Θα είστε Πρωθυπουργός και θα έχετε εκλογές στο κόμμα για το ποιος θα είναι Πρόεδρος;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Και ποιο είναι το πρόβλημα; Γιατί;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ξέρω.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Γι’ αυτό ρωτάω κι εγώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα το κάνετε δηλαδή ακόμα κι αν είστε Πρωθυπουργός;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Το ακούω από το Μαξίμου αυτό και λένε «ο μεταβατικός, ο έτσι, ο αλλιώς». Ξέρετε, σπέρνει τώρα διάφορα το Μαξίμου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι. Ακόμα όμως κι αν είστε Πρωθυπουργός, θα ξεκινήσετε τη διαδικασία διαδοχής στο κόμμα;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Γιατί να μην ξεκινήσω; Τι σχέση έχει το ένα με το άλλο, κ. Σρόιτερ;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ρωτάω.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Καλά κάνετε και ρωτάτε. Εγώ σας απαντώ: Γιατί να μην το ξεκινήσω;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν «παγώνει» δηλαδή -θέλω να πω αυτό- στην περίπτωση που είστε Πρωθυπουργός για 4 χρόνια;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Λοιπόν, κοιτάξτε. Καταρχήν, να σας εξηγήσω το εξής με σοβαρότητα. Εγώ πράγματι ανέλαβα να οδηγήσω το κόμμα στη διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού. Προκύπτουν εκλογές. Είθισται αυτός ο οποίος είναι επικεφαλής να είναι και ο Πρόεδρος και να είναι πρώτος μεταξύ ίσων- έτσι αισθάνομαι- που θα πάει και το κόμμα για τις εκλογές. Εάν κερδίσουμε, το Σύνταγμα λέει ότι ο Πρόεδρος του πρώτου κόμματος παίρνει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Σας λέω, λοιπόν, θα πάρω την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και σας λέω ότι θα κάνω κυβέρνηση με τους πιο ικανούς και τους πιο άξιους που μπορεί να έχει αυτή η χώρα, για να πάμε μπροστά, ανεξαρτήτως τι ψήφισαν, δε με νοιάζει καθόλου. Φτάνει μόνο να έχουμε τα κριτήρια και την εμπιστοσύνη των πολιτών. Από εκεί και πέρα, τα κόμματα έχουν τις εσωτερικές τους διεργασίες. Τι σημαίνει αυτό; Γιατί το Μαξίμου θέλει;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν έχει λειτουργήσει ποτέ στη χώρα και το ξέρετε. Θυμάστε τι είχε γίνει και στο ΠΑΣΟΚ επί Σημίτη και Τσοχατζόπουλου. Δεν έχει λειτουργήσει ποτέ στη χώρα αυτή η δυαρχία. Δηλαδή στην περίπτωση που εσείς πάτε σε ένα συνέδριο…

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Μπορεί να μην είναι δυαρχία. Θα δούμε τι θα γίνει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορεί να εκλεγείτε κι εσείς βεβαίως αρχηγός. Δεν το συζητάμε αυτό, αλλά αντιλαμβάνομαι ότι κάποια στιγμή μέσα στο 2016 θα πρέπει να κληθούν τα στελέχη και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, να επιλέξουν εάν ο Β. Μεϊμαράκης – στην περίπτωση που είναι Πρωθυπουργός – θα είναι και Πρόεδρος του κόμματος.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Επειδή ξέρετε πραγματικά το διαβάζω και εγώ αυτό, δεν έχει τεθεί από κανέναν νεοδημοκράτη. Και θα έλεγα ότι το θέτει επιμόνως το Μέγαρο Μαξίμου από τα υπόγεια φαίνεται, διότι προσπαθεί να καλύψει τη δική του εικόνα ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργώντας ανύπαρκτά ζητήματα στη Νέα Δημοκρατία. Η Νέα Δημοκρατία είναι η πιο συμπαγής πολιτική δύναμη που υπάρχει σήμερα. Η πιο ενωμένη και προχωρά με τις πολιτικές τις οποίες έχει εξαγγείλει. Αυτή η εικόνα λοιπόν έρχεται σε αντιπαράθεση με το ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος είναι ανύπαρκτος, παραιτήθηκε ο γραμματέας, φεύγουν οι μισοί βουλευτές, φεύγουν οι επιτροπές, δεν μπορεί να κλείσει ψηφοδέλτια προσπαθεί να βρει άτομα για να τα εντάξει στο χώρο του, εμείς κ. Σρόιτερ, πρέπει να σας πω ότι είμαστε το κόμμα που δεν αιφνιδιάστηκε από τις εκλογές, τις περιμέναμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και βλέπω ότι ξεκινάτε και μια προσπάθεια διεύρυνσης, συσπείρωση, συγκέντρωση την Τρίτη στη Ρηγίλλης, επιστροφή στις ρίζες.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Βεβαίως, βεβαίως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιους περιλαμβάνει αυτή η προσπάθεια διεύρυνσης κ. Μεϊμαράκη;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Καταρχήν να σας πω ότι η Νέα Δημοκρατία πάντα ήταν το μεγάλο κόμμα της κεντροδεξιάς στη χώρα μας. Σύγχρονη, ευρωπαϊκή δημοκρατική κεντροδεξιά. Και πάντα ακολουθούσε το δρόμο της σύνεσης, του μέτρου, της μετριοπάθειας, της σύνθεσης, της συνεννόησης και της εθνικής μνήμης, προσπαθώντας να φέρνει πάντα και την εθνική συμφιλίωση. Γιατί πρέπει να θυμόμαστε και την ιστορία μας, δεν μπορούμε να την ξεχνάμε, έχει γραφτεί η ιστορία μας. Αλλά ταυτόχρονα μπορούμε να πάμε μπροστά μόνο αν συγχωρούμε και βρίσκουμε ο ένας με τον άλλο κοινούς δρόμους, οι οποίοι μπορούν να μας πάνε μπροστά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιους είστε έτοιμος να «συγχωρήσετε»;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Νομίζω ότι οι νεότερες γενιές ήδη έχουν ξεπεράσει πάρα πολλά από τα ζητήματα τα οποία μας χώριζαν με ένταση. Άλλωστε και η εποχή αυτή που ζούμε δεν επιτρέπει τέτοιου είδους εμφυλιοπολεμικές ιαχές. Γι’ αυτό ακριβώς είμαστε έτοιμοι να συγχωρήσουμε τον οποιοδήποτε πολιτικό αντίπαλό μας, χωρίς όμως να ξεχνάμε τι έχει κάνει. Γιατί έχει καταγραφεί στην ιστορία. Επειδή λοιπόν με ρωτάτε προσωπικά, σας λέω ότι εγώ μετά τις εκλογές θα έχω συγχωρήσει τον κ. Τσίπρα για όσα έχει πει, για όσα έχει κάνει, αλλά θα τα έχει κάνει όμως, δυστυχώς. Θα έχουν γραφτεί στην ιστορία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σίγουρα όμως δεν σκοπεύετε να τον εντάξετε στη Νέα Δημοκρατία τον κ. Τσίπρα, όσο και αν τον συγχωρήσετε.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Αν θέλει να έρθει να γραφτεί, μπορώ να του πάω την αίτηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα του πάτε την ταυτότητα μέλους. Φαντάζομαι ότι δεν θα το θέλει. Το λέω αυτό. Διότι με το που κάνατε αυτό το κάλεσμα, αυτή την έκκληση, αυτή την πρωτοβουλία για διεύρυνση, διάβασα στο διαδίκτυο μια πρώτη αντίδραση από τον κ. Βουλγαράκη για παράδειγμα, την Τρίτη στη Ρηγίλλης θα είμαι εκεί.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Να είναι. Όχι μόνο ο κ. Βουλγαράκης, όλοι να είναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η διεύρυνση αυτή περιλαμβάνει για παράδειγμα τον κ. Βουλγαράκη, τον κ. Ρουσόπουλο, τον κ. Λιάπη; Το λέω αυτό γιατί ξέρετε ότι υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που είναι αρνητικά φορτισμένοι στη συνείδηση του κόσμου.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Δηλαδή επειδή είναι αρνητικά φορτισμένοι θα τους απαγορεύσουμε να ψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία ή θα τους απαγορεύσουμε να έρθουν στις συγκεντρώσεις μας ή θα τους απαγορεύσουμε εφόσον μάλιστα δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό ηθικά στις όποιες αυτές περιπτώσεις που έχουν ερευνηθεί, έχουν ελεγχθεί γενικώς και έχουν βρεθεί ότι είναι αθώοι, σύμφωνα με τις αποφάσεις και της Δικαιοσύνης και τις πολιτικές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φαντάζομαι αυτό δεν αφορά και τα τρία ονόματα που είπα.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Όχι, όχι, όχι, μιλώ γενικώς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να μη σας θυμίσω την περίπτωση του κ. Λιάπη τώρα.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Όχι. Ούτε το κύριο, ποιόν είπατε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τον κ. Βουλγαράκη, τον κ. Ρουσόπουλο.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ούτε. Κανέναν δεν αφορούν. Και οι τρεις θα μου επιτρέψετε να σας πω…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι ευπρόσδεκτοι;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: …Τι θα πει «είναι ευπρόσδεκτοι»; Δεν θα ψηφίσουνε οι άνθρωποι;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άλλο αν ψηφίσουνε. Εγώ δεν σας λέω για ψηφοφόρους. Το τι θα κάνει ο καθένας….

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Μα, με συγχωρείτε τώρα. Καταρχήν, έχετε δίκιο γιατί το πήγαμε σε τρία συγκεκριμένα ονόματα και δεν κάνει ….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ ανέφερα ονόματα και το λέω γιατί ήδη ο κ. Βουλγαράκης εκδηλώθηκε δημόσια. Δεν ήταν δική μου….

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Βεβαίως και να έρθει. Εγώ κοιτάξτε και τον κ. Βουλγαράκη και τον κ. Ρουσόπουλο και όποιον άλλο αναφέρετε θεωρώ ότι είναι ψηφοφόροι, είναι Έλληνες πολίτες, έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν όποιο κόμμα θέλουν και αφού μάλιστα θέλουν να έρθουν στη ΝΔ με πολύ χαρά, γιατί εδώ ανήκουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και να δραστηριοποιηθούν και στο κόμμα;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Κοιτάξτε εφόσον έρθουν να εγγραφούν η δραστηριοποίηση από εκεί και πέρα εξαρτάται και από τους ίδιους. Δηλαδή εσείς φαντάζεστε…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και από εσάς που είστε πρόεδρος.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Γιατί; Τι εννοείτε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, γιατί φαντάζομαι ότι δεν μπορεί ο καθένας να έρθει και να πει δραστηριοποιούμαι είτε θέλει ο Μεϊμαράκης είτε όχι. Δεν χτυπάει την πόρτα, μπαίνει και γίνεται υποψήφιος βουλευτής για παράδειγμα ή παίρνει μέρος στον κομματικό μηχανισμό.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Μα υποψήφιος βουλευτής δεν μπορεί κανείς να γίνει με την έννοια ότι είπαμε ότι δεν αλλάζουμε τα ψηφοδέλτιά μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλά θα τα συμπληρώσετε.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ναι δεν υπάρχουν τέτοιες δυνατότητες. Αλλά ταυτόχρονα πρέπει να σας πω ότι, όπως λέτε κι εσείς, υπάρχουν κάποια πρόσωπα -που κατά τη γνώμη μου άλλοι αποδεδειγμένα κι άλλοι όχι και τα συγκεκριμένα πρόσωπα που είπαμε μπαίνουν στο όχι- έχουν αδικηθεί δηλαδή. Αυτό δεν σημαίνει ότι τώρα είναι η ώρα δικαίωσης όλων μας ή οτιδήποτε. Από την άλλη μεριά όμως δεν σημαίνει κιόλας ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι. Δηλαδή συγγνώμη τώρα. Αν πήγαιναν σε μια συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΠΑΣΟΚ τι θα λέγανε, φύγετε από εδώ;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλά δεν σας είπα να τους πετάξετε έξω, ρωτάω αν έχουν θέση στο κόμμα.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ρωτάω γιατί εδώ θα μας τρελάνουνε. Αφού ξέρω ότι τους γαργαλάνε και τους δύο. Όχι μόνο αυτούς. Τους θέλει και το ΠΑΣΟΚ. Και αυτό, επιτρέψτε μου να το πω έτσι, παρότι όλα τα κόμματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Καρατζαφέρης έχει θέση στη ΝΔ;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Θέση στη ΝΔ έχουν όσοι θα έρθουν να εγγραφούν, να ψηφίσουν και σας επαναλαμβάνω τους θέλουμε. Πρέπει αυτή τη στιγμή να προχωρήσουμε όλοι μαζί. Να μπορέσουμε όλοι μαζί να κατανοήσουμε τι έγινε στο παρελθόν. Σας είπα προηγουμένως να συγχωρήσουμε ο ένας τον άλλο. Εδώ ξέρετε οι παππούδες μας είχαν εντονότατα προβλήματα τα οποία εμείς οι νεότερες γενιές τα έχουμε ξεπεράσει. Σ’ αυτά θα μείνουμε; Εδώ τι να σας πω τώρα… Ότι είναι στο ΝΑΤΟ οι όμοροι γείτονες μας και με αυτούς καθόμαστε και συζητάμε. Ότι υπάρχει διάλογος μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας; Ήταν δυνατό αυτά ο πατέρας μου, ο πατέρας σας, οι παππούδες μας να τα σκεφτούν ή να τα ακούσουν; Και τι θα γίνει τώρα; Θα κολλήσουμε σε όλες αυτές τις αγκυλώσεις και σε όλα αυτά τα στεγανά εφόσον πρέπει και οφείλουμε για το συμφέρον και το μέλλον μας να συνεννοηθούμε και να συνεργαστούμε; Βεβαίως ο καθένας θα έχει τις επιφυλάξεις του και στο διάλογο που θα πάμε και στα πρόσωπα τα οποία συναντάς και έχουν και την ιστορία τους, αλλά ταυτόχρονα όμως η Δημοκρατία λέει ότι και να συγχωρούμε πρέπει και να συνεννοούμεθα και να προχωράμε μπροστά. Εάν λοιπόν δεν υπάρχει ηθικό ζήτημα για μένα όλα τα άλλα μπορούν πράγματι να συζητηθούν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιας και λέτε τη λέξη «ηθική», ο κ. Τσίπρας σας χαρακτήρισε μέλος της εθνικής της διαπλοκής.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Δεν το άκουσα. Εμένα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσάς.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Προσωπικά;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι η εθνική Ελλάδος της διαπλοκής, λέει. Και μίλησε συγκεκριμένα για τους πολιτικούς αρχηγούς στους οποίους συμπεριέλαβε και εσάς.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Δεν το άκουσα. Και αν το είπε θα τον παρακαλούσα πάρα πολύ καλοπροαίρετα –γιατί ξέρετε τώρα με κουρδίζετε και μπορεί να πούμε καμιά κουβέντα γιατί πολλοί θεωρούν ότι άμα κουρδιστώ γίνομαι, έτσι, πιο αθυρόστομος, ή πιο αυθόρμητος, ….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας το πω ακριβώς: Τον ρώτησε η κα Παπαϊωάννου αν θα μπορούσε να φτιάξει μια κυβέρνηση να συνεργαστεί με την εθνική Ελλάδος…

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Είπε «το παλιό πολιτικό σύστημα».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: … με τον κ. Μεϊμαράκη και τη ΝΔ, με τον κ. Θεοδωράκη και το Ποτάμι, με την κα Γεννηματά και το ΠΑΣΟΚ. Και είπε ότι αυτή δεν είναι η εθνική Ελλάδος …

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: και διάβασα ότι είπε με τον κ. Σαμαρά, με τον κ. Βενιζέλο και με τον κ. Μεϊμαράκη…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: … είπε ότι αυτή είναι η εθνική της διαπλοκής.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Δεν το άκουσα, θα το διαβάσω στην απομαγνητοφώνηση, θα σας απαντήσω, διότι θα τον παρακαλούσα πάρα πολύ, επειδή θίγει υπόληψη και τιμή, να το ξεκαθαρίσει. Και αν έχει κάποιο στοιχείο, έχουμε πει να πάει στον Εισαγγελέα. Δεν κατάλαβα τι θέλει να πει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, κι εσείς δεν πάτε πίσω σε χαρακτηρισμούς, πρέπει να πω, ειδικά το τελευταίο διάστημα μετά την προκήρυξη των εκλογών. Κάποιοι, μάλιστα, έχουν ενοχληθεί κι απ’ τον τρόπο που απευθύνεστε στον πρωθυπουργό. Έχω κρατήσει τις λέξεις «πονηρούλης», «ψευτράκος»…

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Γιατί δεν είναι;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν το ξέρω. Αυτές είναι δικές σας εκφράσεις. Κάποιοι λένε ότι χρησιμοποιείτε αμερικανιές σε αυτή την προεκλογική περίοδο.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Όχι, καθόλου κ. Σρόιτερ. Ξέρετε ότι εγώ είμαι πάρα πολλά χρόνια στο δημόσιο βίο και ξέρετε ότι πάντα έτσι ήμουν και δεν είμαι δήθεν. Και δεν θα γίνω δήθεν. Γιατί έχω την αίσθηση ότι ο Τσίπρας έγινε πολύ δήθεν. Και αυτό ακριβώς είναι που τον χάλασε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Ψευτράκος» δεν είναι βαριά έκφραση για έναν Πρωθυπουργό, κ. Πρόεδρε;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Να σας πω γιατί τον είπα «ψευτράκο»; Διότι εκείνη την ημέρα πριν παραιτηθεί, πριν πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έδωσε επίσημη διαρροή του Μαξίμου ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί μου, ότι με ενημέρωσε ότι πάει για εκλογές κι ότι είπα ότι δε θα κάνω χρήση των διερευνητικών εντολών. Κι αυτό ήταν ψέμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Και του το λέω ότι είναι ψέμα. Και του το λέω κατάμουτρα ότι είναι ψέμα. Κι ας βγει να πει όχι, ότι έγινε έτσι. Ακούστε, λοιπόν. Δε μπορεί να προαναγγέλλει το Μαξίμου τι θα κάνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν μάλιστα δεν έχει μιλήσει και γνωρίζουν εκ των προτέρων την αλήθεια. Και τώρα τους προκαλώ και πάντα θα τους προκαλώ. Και στο διάλογο που θα έχουμε μεταξύ μας θα το ξαναπώ. Δεν είναι δυνατόν, λοιπόν, εμείς στα μεγάλα να του δίνουμε τη στήριξη μας κι αυτός στα μικρά, όπως είπα σήμερα, να σκαλίζει το λάκκο μας. Δεν είναι δυνατόν να ψηφίζουμε τη συμφωνία, εις γνώσην μας κιόλας ότι μπορεί να μας λέει και ψέματα και αυτός ήδη να έχει συμφωνήσει και με τους εταίρους και να συζητάει και να έχει στο μυαλό του από τις 12 Ιουλίου ότι θα μας πάει σε εκλογές. Αυτά τι είναι; Αλήθειες; Δε μπορεί να πηγαίνει στη Θεσσαλονίκη, να τάζει και να λέει ό,τι θέλει. Εγώ πραγματικά σκέφτομαι αν ήμουν συνταξιούχος και περίμενα τη 13η σύνταξη, αν ήμουν πατέρας ανέργων και περίμενα να διοριστεί το παιδί μου, όπως υποσχέθηκε, αν είχα ακίνητη περιουσία και περίμενα να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ, τι θα έλεγα μέσα μου; Δε θα έλεγα «Μου είπε ψέματα»; Δε θα έλεγα «Με κορόιδεψε»; Λοιπόν, πολύ γλυκά είπα ότι είναι «ψευτράκος». Γιατί ήθελα να του δώσω τη διάσταση ότι λέει και φτηνιάρικα ψέματα. Είναι λίγος. Δεν του αξίζουν αυτά. Τι πάει τώρα να κάνει; Αφού εδώ, σου δίνουμε 251 ψήφους. Σου δίνουμε την ευκαιρία να γίνεις εθνικός ήρωας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το είπατε με γλύκα, δηλαδή.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ε, μα τώρα, σας παρακαλώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρόεδρε, η άποψη σας για την κα Κωνσταντοπούλου, ποια είναι; Και το λέω αυτό, γιατί η Νέα Δημοκρατία έδειξε δυο πρόσωπα. Το πρώτο πρόσωπο ήταν να την καταγγέλλει ειδικά το τελευταίο διάστημα ιδιαίτερα στη Βουλή. Το δεύτερο πρόσωπο να σταματά να την καταγγέλλει και μάλιστα να βλέπω κι εσάς δίπλα της να κάνετε από κοινού δηλώσεις, όταν εκείνη στράφηκε αλλού και διαφοροποιήθηκε από τον κ. Τσίπρα.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Σρόιτερ, κοιτάξτε. Πρέπει να γίνει κατανοητό σε αυτή τη χώρα ότι όταν κάποιος έχει ένα πολιτικό και πολιτειακό αξίωμα, θεσμός, είναι αυτός. Τελείωσε. Δηλαδή και να τσακωθώ εγώ με την Πρόεδρο της Βουλής, δε θα παραμείνει Πρόεδρος της Βουλής;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήταν καλή Πρόεδρος της Βουλής η κ. Κωνσταντοπούλου;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ένα λεπτό, πριν μπούμε σε αυτούς τους χαρακτηρισμούς. Και να τσακωθούν δυο θεσμικοί παράγοντες της χώρας ή να ανταλλάξουν κάποια στιγμή σκληρές εκφράσεις, οφείλουν για το καλό της χώρας με βάση το Σύνταγμα να μπορέσουν να ξαναβρούν τρόπο συνεννόησης. Ξέρετε, εμείς στα αξιώματα δεν είμαστε για να κάνουμε παρέα μεταξύ μας ούτε να βγαίνουμε τα βράδια έξω να τρώμε. Είμαστε, γιατί μας έταξε ο ελληνικός λαός να εκτελέσουμε αυτά που απορρέουν από το αξίωμά μας. Άρα, η Πρόεδρος της Βουλής είναι Πρόεδρος της Βουλής. Και σας λέω κιόλας ότι θα παραμείνει μέχρι να εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος της Βουλής. Και σας λέω ότι αν, ο μη γένοιτο, συμβεί τίποτα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναπληρώνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Άρα, ό,τι άποψη και να έχω, όσο και να θέλω ή δε θέλω ή έχουμε τσακωθεί ή οτιδήποτε, δεν επιτρέπεται, εφόσον υπάρχει θεσμικό ζήτημα, να μην πάω στην Πρόεδρο της Βουλής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αφού το ξεκαθαρίσατε αυτό, ποια άποψη έχετε για την κα Κωνσταντοπούλου και το έργο της αυτούς τους 7 μήνες;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Εγώ πιστεύω ότι ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να την ήξερε. Να μην την είχε προτείνει. Να ξέρετε πως όποιον και να πρότεινε, εμείς θα τον ψηφίζαμε, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να αναλάβει και τις ευθύνες του, εφόσον είπε ότι υπάρχει δυσαρμονία και να την άλλαζε. Ο ίδιος έχει αυτές τις ευθύνες, διότι, ξέρετε, μας παρουσιάζεται ως ανεύθυνος. Και πολλές φορές μας παρουσιάζεται κι ως αφελής. Εδώ, ξέρετε, η αφέλεια προσπαθεί να δημιουργήσει ένα συννεφάκι πλεονεκτήματος. Όχι, δε μπορεί ο κυβερνήτης να είναι αφελής. Δε μπορεί χθες να σας λέει ότι «Δεν είχα υπολογίσει τόσο πολύ τη δύναμη των τραπεζών» ή «Δεν είχα υπολογίσει ότι δε θα πάρουμε τα χρήματα από την Κίνα και τη Ρωσία και περιπλανήθηκα».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χρεώνεται την επιλογή της λέτε;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Όχι μόνο της κας Κωνσταντοπούλου, και του κ. Βαρουφάκη και όλων εκείνων τους οποίους επέλεξε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς που ψηφίσατε την κα Κωνσταντοπούλου δεν έχετε μερίδιο ευθύνης;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Όχι βέβαια, γιατί όποιον και να πρότειναν θα τον ψήφιζα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας θυμάμαι βεβαίως- για να κάνουμε και χιούμορ- με την περίφημη ανθοδέσμη, σαν το γαμπρό πρέπει να πω εκεί.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Βεβαίως, και θα της την ξανάδινα την ανθοδέσμη, αλίμονο. Και να μη μπερδεύουμε τα κοινωνικά με τα πολιτικά. Ο κοινωνικός πολιτισμός συνδέεται και συνάδει και προχωρά με τον πολιτικό πολιτισμό. Είναι δυνατόν; Δηλαδή πως θα την περίμενα; Με ύβρεις; Και, αν θυμάμαι καλά, όλοι εκείνη την εποχή το είχατε επικροτήσει. Είχατε πει «Μπράβο» κλπ. Πως ξαφνικά προέκυψε το αντίθετο;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλά, εγώ δε σας κατηγόρησα γι’ αυτό, απλά σας θύμισα το περιστατικό.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Δηλαδή τι να έκανα; Να της έριχνα μια μπουνιά; «Α, γιατί ήρθες εσύ τώρα;». Δε γίνονται αυτά τα πράγματα. Πρόεδρος της Βουλής είναι. Όμως εμείς την ψηφίσαμε. Έχουμε ευθύνη, λοιπόν, μερίδιο. Ο άλλος την πρότεινε. Δηλαδή, πάλι εμείς έχουμε την ευθύνη;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι. Δεν άλλαξε η στάση της Νέας Δημοκρατίας επειδή ξαφνικά η κα Κωνσταντοπούλου στράφηκε απέναντι στον κ. Τσίπρα;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Όχι, αλλά να ξέρετε, κ. Σρόιτερ, ότι και αύριο το πρωί αν δημιουργηθεί θέμα για το οποίο πρέπει να επισκεφθούμε την Πρόεδρο της Βουλής, θα το κάνουμε. Προσπαθούμε να μη δημιουργηθούν τέτοια, αλλά αν δημιουργηθούν θα πάμε. Κι εδώ, θα ήθελα να σας πω κιόλας ότι ο βασικός υπαίτιος όλων αυτών των επιλογών και των προβλημάτων είναι ο κ. Τσίπρας. Γιατί άκουσα «Χτυπάνε τον κ. Τσίπρα συνέχεια, κατηγορούν τον κι. Τσίπρα συνέχεια». Μα, αυτός είναι ο υπεύθυνος. Δηλαδή, ποιον να κατηγορούμε; Και εφόσον ο κ. Τσίπρας έκανε την αλλαγή πλεύσης, έκανε αυτή την τούμπα, οι συνεργάτες του οι τωρινοί, ο κ. Βούτσης, ο κ. Σκουρλέτης, όλοι οι άλλοι, δε θα κάνουν αυτή την πολιτική; Δε θα ακολουθήσουν αυτή τη ρητορική; Είναι δυνατόν να το παίζουν πιο αντιμνημονιακοί από ό,τι πριν τις εκλογές του Γενάρη; Συνδέονται και συνάδουν οι ομιλίες και οι εκφράσεις Σκουρλέτη και των υπολοίπων με αυτά που είπε χθες ο Πρωθυπουργός; Δηλαδή, θα μας τρελάνουν εντελώς;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, μιλήσατε πριν για τον κ. Βαρουφάκη και σας άκουσα και σήμερα στην ομιλία σας να υπονοείτε- αν θέλετε μου το ξεκαθαρίζετε- μια υπόγεια σχέση του κ. Τσίπρα με τον κ. Βαρουφάκη, για την οποία δε γνωρίζουμε, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Σαν να υπονοήσατε, αν κατάλαβα καλά, ότι από κάπου κρατάει ο κ. Βαρουφάκης τον κ. Τσίπρα;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, ο κ. Τσίπρας με τη συμπεριφορά του, αλλά και ο κ. Βαρουφάκης με τη δική του εκπέμπουν ένα τέτοιο μήνυμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι μήνυμα είναι αυτό;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ένα μήνυμα ότι και οι δυο μαζί συζητούσαν και συμφωνούσαν πως θα πάνε στην έξοδο από το ευρώ. Ο κ. Τσίπρας έχει απαντήσει επ’ αυτών με μεγάλες αντιφάσεις δυο φορές. Καταρχήν να σας πω ότι εγώ θεωρώ πολύ φυσικό, και μπράβο του που το έκανε, να έχει στο μυαλό του και τα δυσμενή σενάρια. Ξέρετε κι εγώ ως υπουργός Αμύνης, κάναμε σενάρια και λέγαμε αν υποστούμε επίθεση από εδώ, πως θα έρθουν οι δυνάμεις από εκεί, αλλά όλα αυτά τα έκανα με τα επιτελεία, με τους αρχηγούς των επιτελείων και με τους αρμόδιους αξιωματικούς. Δεν φώναξα από το εξωτερικό ή δεν πήρα τα φιλαράκια μου. Εδώ λοιπόν φαίνεται ότι αυτά γινόντουσαν παρεΐστικα. Ο Καλμπρέιθ, λέει, ο άλλος, ο Χάμον πως τους λένε… Γιατί τους φώναξε αυτούς; Μα, αυτοί έχουν σχέση με τα ξένα funds. Και μάλιστα με τα επιθετικά. Άρα, θα ξέρουν όλοι αυτοί οι καιροσκόποι πως θα αντιδράσει η Ελλάδα και τι αμυντικό σχέδιο έχει σε περίπτωση που υποστεί τέτοια επίθεση και μας αναγκάσει να βγούμε από το ευρώ; Επ’ αυτού δεν έχει δοθεί καμιά εξήγηση. Και λέει ο κ. Τσίπρας, «εγώ έδωσα την εντολή στον κ. Βαρουφάκη». Και τον καλύπτουμε. Ωραία και τον ρωτάω 10 φορές και δεν απαντάει. Το θέμα δεν είναι αν έδωσες την εντολή. Είναι αν ήξερες ότι με αυτούς συνεργαζόταν αυτός. Με τους ξένους. Εδώ φαίνεται τους πληρώναμε. Τους είχαμε γι’ αυτό το θέμα. Αυτό εγώ το θεωρώ πάρα πολύ χοντρό ζήτημα. Ξεπερνάει την αφέλεια. Λοιπόν, πολιτικά, πρέπει να το στηλιτεύσω. Αν υπάρχουν κι άλλες ευθύνες, ας εξεταστούν. Αλλά σίγουρα πολιτικά είναι στηλιτεύσιμο. Και η ευθύνη είναι στον Τσίπρα και όσο δεν απαντάει, νομίζω ότι δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κρίνετε ότι η επόμενη Βουλή πρέπει να ασχοληθεί σε επίπεδο Εξεταστικής Επιτροπής με αυτό το θέμα κ. Μεϊμαράκη;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Θα το κοιτάξουμε. Θα το δούμε. Ο κόσμος αυτή τη στιγμή έχει μεγάλη δυσπιστία στο πολιτικό σύστημα συνολικά. Νομίζω ότι πρέπει να….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή Εξεταστική Επιτροπή με θέμα το πώς κάποιοι προσπάθησαν να μας πάνε στη δραχμή; Για να καταλάβω το αντικείμενο της.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Κοιτάξτε. Καταρχήν δεν είναι στην ατζέντα μου αυτά. Και μάλιστα αν απαντηθούν από τον κ. Τσίπρα δεν πρόκειται καν να μπουν. Εγώ δεν είμαι τύπος σαν αυτό που άκουσα τώρα ότι υπάρχει διαπλοκή και όλα αυτά που είπε. Και ούτε θα γαργαληθώ από αυτά. Η δικιά μου πορεία θα είναι αυτή που έχω χαράξει και θα είναι συνεχής και συνεπής. Δεν πρόκειται ούτε τους τόνους να ανεβάσουμε ούτε τίποτα, γιατί βλέπω και σε τι κατάσταση βρίσκεται κι αυτός και το κόμμα του και άστα να πάνε. Άρα, δεν έχει και νόημα. Απλώς εγώ θέλω να τονίσω ότι αυτά όλα έχουν δημιουργήσει πολύ μεγάλα ερωτηματικά και στους πολίτες. Και καλό είναι πολιτικά να απαντηθούν. Εγώ δεν είμαι υπέρ της ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής. Θέλω, όμως, πολιτικά αυτά να τα στηλιτεύω. Και θέλω εδώ να τονίσω ότι έχει τεράστιες ευθύνες για κάθε πεδίο διακυβέρνησης. Για το μεταναστευτικό, ας πούμε, το οποίο δεν αναφερθήκαμε. Δεν ήξερε τι γίνεται; Δεν ήξερε τι μηνύματα εξέπεμπε η χώρα; Δεν ήξερε ότι όταν έρθουν εδώ κάποιοι στέλνουν μηνύματα στους δικούς τους ότι ελάτε κι εσείς, περνάς εύκολα, άνετα και ζεις και ωραία και σε περιποιούνται και… Αντιλαμβάνομαι πλήρως, βέβαια, τον ανθρώπινο πόνο αυτών…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βεβαίως, δεν ξέρω τι θα κάνατε εσείς αυτή τη στιγμή αν αναλαμβάνατε την κατάσταση με την έννοια ότι μιλάμε για βάρκες που έχουν 100 ανθρώπους, οι 50 είναι γυναίκες και παιδιά. Να τους πετάξετε στη θάλασσα; Να τους γυρίσετε πίσω, αλλά δεν τους δέχεται κανένας.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Όχι βέβαια. Αλλά μπορείς με τις συνθήκες εκείνες με τις οποίες να αποτρέψεις την έλευση. Η κυβέρνηση δημιούργησε συνθήκες πρόσκλησης. Πονάνε αυτοί οι άνθρωποι. Είναι πολύ απελπισμένοι. Έχετε δίκιο στο ότι είναι ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα. Είναι μια ωρολογιακή βόμβα. Αν όμως μας είχαν ακούσει στην πολιτική που είχαμε χαράξει, αν είχαν φυλάξει τα σύνορα, αν είχαν προσπαθήσει με βάση την Ευρωπαϊκή οδηγία να γυρίσουν πίσω όλους αυτούς, αν είχαν προσπαθήσει να ελέγξουν κατά κάποιο τρόπο όλες αυτές τις ροές και δεν ερχόντουσαν τα μηνύματα «Ελάτε εδώ, είναι χαβαλές, περνάτε όπως θέλετε», -γιατί αυτό ήταν το μήνυμα που δώσανε- θα ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα. Και τα νησιά τα οποία είχαν και μια τουριστική κίνηση και περίμεναν να αναπνεύσουν στις δύσκολες ώρες, δυστυχώς έχουν ένα τεράστιο πρόβλημα. Εμείς το αντιμετωπίσαμε. Και πραγματικά αναρωτιέμαι, ιδιαίτερα όσοι ψήφισαν τους ΑΝ.ΕΛ. και τον κ. Καμμένο, αυτό δεν το σκέφτονται; Αυτό το περιμένανε; Που ψηφίστηκε ο νόμος από αυτή την κυβέρνηση για το μεταναστευτικό. Εγώ πιστεύω, πάντως, σας λέω ότι είναι πολλά και μεγάλα τα προβλήματα για τα οποία πρέπει να ερευνηθούν. Πολιτικά όλα αυτά. Και οι πολίτες να τα ξέρουν και να απαντήσουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε 20- 25 μέρες έχουμε εκλογές. Νομίζω ότι είναι ο καιρός- το έχετε συζητήσει με τους επιτελείς σας- να μας πείτε ποιος είναι ο εκλογικός στόχος της Νέας Δημοκρατίας. Να είναι πρώτο κόμμα; Να είναι πρώτη και αυτοδύναμη; Να είναι δεύτερο κόμμα με ένα ποσοστό κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ; Ποιος είναι ο εκλογικός σας στόχος; Ποια θα είναι η επιτυχία και ποια θα είναι η αποτυχία σε αυτές τις εκλογές;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Σρόιτερ, όταν πας στη μάχη, όταν πας στον πόλεμο, πας για να κερδίσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό το έλεγε κι ο κ. Τσίπρας, πρέπει να σας πω, όταν τον ρωτούσαμε για τη διαπραγμάτευση και ερμηνεύτηκε ως προσπάθεια για να ξεφύγει τότε. Μη μου λέτε το ίδιο.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ναι, αλλά, όπως είδατε, έχασε. Και για πρώτη φορά ερμηνεύτηκε ως επιτυχία μιας διαπραγμάτευσης το ότι για πολλούς μήνες διαπραγματευόταν και όχι τι αποτέλεσμα έφερε. Εγώ, λοιπόν, σας λέω ότι όταν πας, πας για να κερδίσεις. Δηλαδή, για να είσαι πρώτο κόμμα, έστω και με μια ψήφο. Εγώ ξέρω ότι πριν από έξι μήνες η ψήφος προς τη Νέα Δημοκρατία ήταν καταδικαστική και οι πολίτες είναι δύσκολο πολύ γρήγορα να αλλάξουν άποψη. Μπορούν να αλλάξουν πιο γρήγορα εκείνοι που πήγαν στην αποχή ή που πήγαν σε ψήφο διαμαρτυρίας στα μικρότερα κόμματα, έτσι, γιατί ήθελαν να μας τιμωρήσουν. Νομίζω ότι σήμερα κατανοούν ότι η Νέα Δημοκρατία είχε δίκιο κι ότι ήταν μονόδρομος. Βεβαίως και έγιναν λάθη, τα αναγνωρίσαμε, τα συζητήσαμε. Και επικοινωνιακά κυρίως λάθη, τα οποία έχει αναγνωρίσει και ο πρώην Πρωθυπουργός, αλλά θεωρώ ότι οι Έλληνες πολίτες αυτή τη στιγμή οφείλουν να εξετάσουν όλα αυτά που σας είπα προηγουμένως, τα πεπραγμένα του επταμήνου, και να τα συγκρίνουν και πιστεύω ότι τελικά, παρότι είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουν γνώμη, πιστεύω ότι θα τους πείσουμε. Γι’ αυτό και, όπως βλέπετε, ακολουθούμε σε αυτό το διάλογο αυτών των εβδομάδων μια κατεύθυνση. Και έχουμε και την αντίστοιχη δοσολογία στον πολιτικό μας λόγο. Δηλαδή, αυτή την εβδομάδα λέγαμε «Γιατί να πάμε για εκλογές;». Μάλιστα. Τελειώνει η εβδομάδα και προκηρύσσονται οι εκλογές. Στην επόμενη εβδομάδα, να ξέρετε ότι θα είναι αρκετά καταγγελτικός ο λόγος μας προς τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του. Και ταυτόχρονα, θα έχει κι ένα μεγάλο κομμάτι των προτάσεών μας σε πιο ειδικά θέματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα δούμε και αρνητική διαφήμιση, Πρόεδρε;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Θα ολοκληρώσω και θα σας πω. Μετά θα πάμε στη ΔΕΘ. Στη ΔΕΘ θα πούμε συνολικά το πρόγραμμά μας και την τελευταία εβδομάδα, θα κεντράρουμε πάνω στο πρόγραμμά μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα έχουμε, λοιπόν, και αρνητική διαφήμιση μέσα από τις οποίες θα θυμίζετε τις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Τι τώρα εννοείτε αρνητική διαφήμιση; Ότι «Μας είπε αυτό κι έκανε εκείνο»;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αυτό εννοώ.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Εντάξει, σιγά τώρα. Αυτό είναι αρνητικό;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλά, δεν είναι και θετικό. Στην επικοινωνία ονομάζεται αρνητική διαφήμιση;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Δηλαδή τι να λέμε; «Ότι μας είπε, έκανε» θα λέμε εμείς; Συγγνώμη εδώ δεν…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θετικό είναι να παρουσιάζετε τις δικές σας προτάσεις.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Γιατί οι πολίτες μόνο τις δικές μας προτάσεις περιμένουν; Δεν πρέπει να εξηγήσουμε τι χαρακτήρα έχει ο άλλος που πάει να γίνει Πρωθυπουργός; Ή τι είπε και τι έκανε; Αυτό δεν είναι αρνητική διαφήμιση. Επιτρέψτε μου. Αρνητική διαφήμιση, όπως τουλάχιστον εμείς την εννοούσαμε, είναι να βάζεις τη λάσπη στον ανεμιστήρα, όπως είπε προηγουμένως έτσι αορίστως ότι είναι διεφθαρμένοι, φθαρμένοι, διαπλοκή. Αυτά είναι, κατά τη γνώμη μου, αρνητική διαφήμιση και μάλιστα προσωπική αρνητική διαφήμιση. Από εκεί και πέρα, τα άλλα είναι πολιτική συζήτηση. Εγώ δε σας λέω τίποτα παραπάνω. Δε λέω ότι ο άνθρωπος έκανε αλητείες ή «τα πήρε» ή οτιδήποτε. Από όσο τουλάχιστον ξέρω, έτσι; Δεν ξέρω τώρα τι μπορεί να έχει γίνει. Αλλά από όσα ξέρω, πρέπει να υπενθυμίσουμε στους πολίτες τι έλεγε και τι θα πει. Δηλαδή, εγώ θα πάω στη Χαλκίδα μεθαύριο να μιλήσω. Να μην τους πω ότι μιλώντας στη Χαλκίδα τους έλεγε «Στις 25 ψηφίζουμε, στις 26 φεύγουνε»;. Να μην τους πω ότι είπε ότι δε θα φέρει τρίτο μνημόνιο; Να μην τους πω ότι είπε ότι θα φέρει τη 13η σύνταξη; Να μην τους πω ότι είπε ότι οι αγρότες θα ζουν και θα είναι σαν επιχειρηματίες; Να μην τους πω τίποτα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Debate θα γίνει, κ. Πρόεδρε; Και το λέω αυτό, γιατί κάθε φορά στις εκλογές- έχουμε έξι εκλογές τους τελευταίους 15 μήνες κι έτσι έχουμε μάθει και το ακούμε πολύ συχνά- συζητάμε για debate, ο εκάστοτε Πρωθυπουργός συνήθως δεν το θέλει. Θυμάμαι τον κ. Σαμαρά να μην το θέλει και να μη γίνεται. Ο κ. Τσίπρας λέει ότι το θέλει, εσείς λέτε ότι το θέλετε, οι πολιτικοί αρχηγοί λένε ότι το θέλουν, στην πράξη έχετε αρχίσει να συζητάνε τα επιτελεία σας ή πάλι είναι μια επικοινωνιακή κουβέντα;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Πάω με όποια προϋπόθεση θέλει. Αν αρχίσουμε να συζητάμε τώρα τα διαδικαστικά, να ξέρετε ότι δε θα καταλήξουμε, δε θα γίνει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει σηκώσει το τηλέφωνο κάποιος συνεργάτης σας, έχει μιλήσει με κάποιο συνεργάτη του κ. Τσίπρα;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Όχι, όχι. Εγώ δημοσίως το λέω. Όποτε θέλει, όποια ώρα θέλει, όποια μέρα θέλει, ό,τι θέλει. Αν αρχίσουμε τώρα να συζητάμε «Θα το κάνουμε την Τετάρτη;», «Όχι, γιατί θα είμαι στη Χαλκίδα εγώ και την Πέμπτη θα είναι αλλού αυτός». Όποια μέρα θέλει, εγώ θα το αναβάλλω τα πρόγραμμά μου και θα έρθω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Και με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς πιστεύω ότι πρέπει να γίνει ένα debate.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και με τον κ. Μιχαλολιάκο;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Άμα κρίνουν ότι πρέπει αν γίνει. Δε μπαίνω εγώ σε αυτά τα διαδικαστικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλά, έχετε θέση και άποψη φαντάζομαι.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Καταρχήν για να το ξεκαθαρίσουμε, με όλους τους αρχηγούς θεσμικά και πολιτικά εάν χρειαστεί και πρέπει, είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε τους κανόνες. Από εκεί και πέρα, δε σημαίνει ότι συμφωνούμε. Δε σημαίνει ότι τους δίνουμε ένα credit, δε σημαίνει ότι τους αποδεχόμαστε. Αντιθέτως, εμένα με τον κ. Λαφαζάνη με χωρίζει άβυσσος, έτσι; Προς Θεού, δε θέλω να πω ότι τον συγκρίνω με τη Χρυσή Αυγή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, νομίζω δεν φάνηκε κάτι τέτοιο.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Βεβαίως, είναι ένας δημοκράτης άνθρωπος, με τον οποίο μπορούμε να συζητήσουμε και να συνεννοηθούμε. Αλλά θέλω να σας πω ότι εγώ, επειδή θεωρώ κάπως ξεπερασμένα αυτά τα ζητήματα, ναι , εγώ θέλω πράγματι να ρωτήσω την ηγεσία της Χρυσής Αυγής γιατί αυτή την περίοδο δεν πολυμιλάει για το μεταναστευτικό; Τι σημαίνει αυτό; Τι συμβαίνει; Και θέλω να απευθυνθώ όχι στους συνειδητούς ψηφοφόρους της- γιατί όλα τα κόμματα έχουν συνειδητούς ψηφοφόρους και παίρνουν κι ένα κομμάτι ψηφοφόρων από διαμαρτυρία, από το θυμικό- να πω στους ψηφοφόρους αυτούς ότι «Μην πάτε σε αυτές τις εκλογές με το θυμικό. Δε μας βγήκε». Με το θυμικό και με τη διάθεση τιμωρίας πήγαν αρκετοί και προς τη Χρυσή Αυγή και χάσαμε 90 δις. Μας κόστισε τόσο πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εξηγήστε μου γιατί πιστεύετε ότι η Χρυσή Αυγή δε μιλάει για το μεταναστευτικό αυτό το διάστημα.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Μα, αυτό θέλω να τη ρωτήσω κι εγώ. Γιατί δε μιλάει;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί εγώ είδα για παράδειγμα βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι πήγαν και στα νησιά, μίλησαν με τους τοπικούς φορείς, ανέδειξαν το πρόβλημα. Δηλαδή, υπάρχει δραστηριότητα πάνω σε αυτό.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Καλά, κοιτάξτε. Εγώ, είναι λογικό να λέω δε μιλάει. Η Χρυσή Αυγή θα βγει να πει «Μα, μιλάμε, κάναμε αυτά». Αυτή είναι η πολιτική. Με τις ερωτήσεις και τη συζήτηση. Αλλά εγώ θεωρώ ότι επειδή το είχε αναδείξει πάρα πολύ αυτό το ζήτημα κι επειδή κεντράρει κιόλας- αν θέλετε- σε τέτοια ψήφο στα νησιά, οφείλω να πω ότι δεν έχει πολιτικές οι οποίες πράγματι θα βοηθήσουν στη μείωση της μεταναστευτικής ροής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να κλείσουμε: Ο κ. Τσίπρας χθες ερωτώμενος για το ποιοι είναι οι Πρωθυπουργοί που σημάδεψαν θετικά την πολιτική Ιστορία τη σύγχρονη τα τελευταία χρόνια, μίλησε για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ανδρέα Παπανδρέου. Συμφωνείτε;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Νομίζω ότι δε θα διαφωνήσει κανείς σε αυτό τώρα. Έχουμε τόσα άλλα να διαφωνήσουμε με τον κ. Τσίπρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είμαι βέβαιος.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Να, που βρήκατε κι ένα σημείο συμφωνίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γι’ αυτό το άφησα για το τέλος, κ. Πρόεδρε, για να κλείσουμε γλυκά, όπως θέλατε. Λοιπόν, σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Καλή επιτυχία.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ, γιατί πραγματικά μου δώσατε τη δυνατότητα να απαντήσω σε όλα τα ερωτήματα και οφείλω να πω ότι με εξομολογήσατε πάρα πολύ γλυκά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ. Χαρά μας και τιμή μας που ήσασταν εδώ.