Hellenic Cypriot Press Agency

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Απόσπασμα συνέντευξης του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου



Απόσπασμα συνέντευξης του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ


ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ
  • Έχουμε ένα νέο διακριτό πολιτικό πλαίσιο. Ευρωπαϊκό, προοδευτικό και μεταρρυθμιστικό.
  • Είναι απαραίτητες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και όχι οι απορρυθμίσεις.
  • Απαιτείται αποκατάσταση εργασιακών σχέσεων όπου υπήρξε καταστρατήγηση και έγινε μία απορρύθμιση έξω και από το κοινοτικό κεκτημένο. Να υπάρξει προσπάθεια απόκρουσης των ιδεολογικών εμμονών των εταίρων σε εργασιακά και ομαδικές απολύσεις.
  • Να πούμε ένα βροντερό όχι στα κοινωνικά άδικα συντεχνιακά αιτήματα ομάδων συμφερόντων.
  • Να υπάρξει κατάργηση των προώρων συνταξιοδοτήσεων και των κινήτρων για αυτές. Για να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη γενεών. Δεν έχουμε άλλο χρόνο στην χώρα.
  • Να προχωρήσουμε σε άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων. Να ανοίξουν τα περισσότερα κλειστά επαγγέλματα, εξετάζοντας τα κατά περίπτωση, προς όφελος της κοινωνίας.
  • Για μία αναγκαία μεταρρύθμιση στο φορολογικό απαιτούνται δύο προϋποθέσεις: πολιτική βούληση και σχέδιο. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα σταματήσει η κοινωνικά άδικη και αναποτελεσματική υπερφορολόγηση.
  • Εμείς έχουμε το πολιτικό μας πλαίσιο και δεν έχουμε την λογική του απομονωτισμού.
  • Οι πολιτικές προϋποθέσεις συνεννοήσεων και συνεργασιών είναι να υπάρξει λύση και συμφωνία εντός της Ε.Ε. και ευρωζώνης, να τελειώσουν οριστικά τα σενάρια χρεοκοπίας και εξόδου από την ευρωζώνη, να υπάρξει ρήξη του κυβερνώντος κόμματος με αριστερίστικες απόψεις και τον εθνικολαϊκισμό, να υπάρξει βούληση για μία μεταρρυθμιστική πολιτική.
  • Όσον αφορά το χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της ευρύτερης κεντροαριστεράς απαιτείται ρήξη με τις συντηρητικές πολιτικές και τον νεοφιλελευθερισμό καθώς υπήρξε σύνδεση πολλές φορές παλαιότερα.
  • Η πρόσκλησή μας για εθνική συνεννόηση είναι ανοιχτή, μέχρι σήμερα μόνο η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανταποκρίθηκαν.
  • Αν δεν υπάρχει αυτούς τους μήνες: οικονομική και πολιτική σταθερότητα, με οριστική συμφωνία, ανακεφαλαιοποίηση και ομαλοποίηση τραπεζικού συστήματος και αποκατάσταση ρευστότητας, οι συνέπειες στην πραγματική οικονομία θα είναι μη αντιστρεπτές.
  • Είναι απαραίτητο να υπάρξει μία κυβέρνηση- όχι με τα άλλα κόμματα- με Υπουργούς με ευρύτερη αποδοχή που θα επιλεγούν από τον Πρωθυπουργό και θα έχουν την ανοχή των υπόλοιπων κομμάτων.

AΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις και όχι οι απορρυθμίσεις
Να ξεκαθαρίσουμε όμως τι εννοούμε μεταρρύθμιση. Δεν εννοούμε τις απορρυθμίσεις που έγιναν το προηγούμενο χρονικό διάστημα, δεν είναι μεταρρυθμίσεις οι οριζόντιες απολύσεις, δεν είναι μεταρρυθμίσεις οι απορυθμίσεις λειτουργίας ολόκληρων τομέων, δεν είναι μεταρρύθμιση η ρύθμιση για τις 100 δόσεις που είναι σε σωστή κατεύθυνση αλλά είναι απλή ρύθμιση. Έχει χαθεί το νόημα και των λέξεων στην χώρα μας. Μεταρρύθμιση είναι να αλλάξεις δομικά τον τρόπο λειτουργίας ενός συστήματος, ενός τομέα πολιτικής. Μεταρρύθμιση είναι να κάνεις διαρθρωτικές τομές για να μειωθούν τα περιθώρια κέρδους των αλυσίδων λιανικής πώλησης ώστε να αυξηθούν οι τιμές στον παραγωγό και να μειωθούν οι τιμές που πληρώνει ο καταναλωτής. Κανόνες και πλαίσιο ανταγωνισμού χρειαζόμαστε. Μεταρρυθμίσεις σε κάθε τομέα ώστε να σταματήσουν οι στρεβλώσεις του παρελθόντος.
Αποκατάσταση εργασιακών σχέσεων
Στα εργασιακά υπήρξε καταστρατήγηση της έννοιας των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων, έγινε μία απορρύθμιση έξω και από το κοινοτικό κεκτημένο. Η αλλαγή το 2012 ήταν απορρύθμιση και για αυτό εμείς δεν την ψηφίσαμε, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι δεν υποστηρίζουμε απορρυθμίσεις. Πρέπει να αποκατασταθούν σήμερα τα εργασιακά. Να υπάρξει προσπάθεια απόκρουσης των ιδεολογικών εμμονών του ΔΝΤ σε εργασιακά και ομαδικές απολύσεις. Να γίνουν συμμαχίες για να αποκρουστούν αυτά τα αιτήματα. Είναι εφικτό να υπάρχει αποτελεσματική διαπαραγμάτευση αλλά πρέπει να γίνεται με στοιχεία, νούμερα, εναλλακτικές επιλογές, σχέδιο και να μην λέμε απλώς όχι σε όλα.
Όχι στα κοινωνικά άδικα συντεχνιακά αιτήματα ομάδων συμφερόντων
Να σταματήσει η υποστήριξη όλων των συντεχνιακών αιτημάτων είτε είναι κοινωνικά δίκαια είτε όχι. Υπάρχουν τα κοινωνικά δίκαια αιτήματα που πρέπει να υποστηριχθούν και υπάρχουν και όσα δεν αφορούν το σύνολο της κοινωνίας αλλά μόνο συγκεκριμένες ομάδες συμφερόντων στα οποία πρέπει επιτέλους να ειπωθεί ένα βροντερό ΌΧΙ για να προχωρήσουμε προς όφελος της χώρας και της κοινωνίας.
Άμεση κατάργηση προώρων συνταξιοδοτήσεων
Να καταργηθούν τα υπερβολικά κίνητρα για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Δεν μπορεί σήμερα στα 45 έτη να βγαίνουν στη σύνταξη. Να καταργηθούν σήμερα οι πρόωρες συντάξεις για να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη γενεών. Δεν έχουμε άλλο χρόνο στην χώρα.
Άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων
Χαρακτηριστικό παράδειγμα πέρα από τις πρόωρες συντάξεις, είναι και τα κλειστά επαγγέλματα όπου υπάρχουν στρεβλώσεις. Πολλά από τα κλειστά επαγγέλματα πρέπει να ανοίξουν. Δεν είναι δυνατόν οι ομάδες πίεσης και οι ομάδες συμφερόντων να αποτρέπουν απαραίτητες αλλαγές με αποτέλεσμα να μένουν στο περιθώριο όσοι είναι στην ανεργία και οι νέοι άνθρωποι. Δεν μπορεί να εξυπηρετούνται μόνο συγκεκριμένες ομάδες σε συγκεκριμένα επαγγέλματα. Δεν μπορούμε όμως να το δούμε συνολικά πρέπει να το εξετάσουμε κατά περίπτωση. Υπάρχουν επαγγέλματα που έχουν αυτή την στιγμή υπερπροστασία και πρέπει να ανοίξουν και άλλα στα οποία υπάρχουν ειδικές συνθήκες όπως και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και πρέπει να το λάβουμε αυτό υπόψη. Πρέπει όμως να ανοίξουν τα περισσότερα κλειστά επαγγέλματα προς όφελος της κοινωνίας.
Πολιτική βούληση και σχέδιο οι δύο προϋποθέσεις για την μεταρρύθμιση στο φορολογικό – Κοινωνικά άδικη και αναποτελεσματική η υπερφορολόγηση
Υπάρχει κραυγή αγωνίας από τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, οι οποίες λένε ότι αν εφαρμοσθούν αυτά τα μέτρα υπερφορολόγησης δεν θα αντέξουν. Υπερφορολόγηση υπάρχει γιατί δεν αντιμετωπίζεται η φοροδιαφυγή και υπερφορολογούνται οι συνεπείς φορολογούμενοι. Για το φορολογικό απαιτούνται 2 στοιχεία: πολιτική βούληση και σχέδιο. Μέχρι τώρα πάντοτε οι κυβερνήσεις δεν είχαν τουλάχιστον το 1 από τα δύο αυτά στοιχεία. Αν δεν υπάρξουν ταυτόχρονα και οι δύο προϋποθέσεις λύση στο φορολογικό δεν θα υπάρξει.
Στην παιδεία έγινε αντιμεταρρύθμιση
Μεταρρύθμιση δεν είναι αυτό που έκανε η υφιστάμενη κυβέρνηση στην παιδεία. Είναι μία αντιμεταρρύθμιση η οποία πάει πίσω 33 χρόνια την παιδεία στο νόμο του 1982, ενώ σήμερα έχουν αλλάξει τα πάντα και δεν χρειαζόμαστε κάτι τέτοιο.
Για το αν η διάσπαση είναι στο DNA της αριστεράς με αφορμή τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ
Στα κόμματα της αριστεράς, π.χ. στον ΣΥΡΙΖΑ και σε εμάς, είναι καλό ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις εντός των οργάνων, ακούγονται, γίνεται συζήτηση,  στο τέλος όμως πρέπει να κατανοηθεί από όσους μειοψηφούν εντός των οργάνων ότι η απόφαση που λαμβάνεται συλλογικά μέσα στο κόμμα πρέπει να υπηρετείται από όλους και να υπάρχει σεβασμός στην συλλογικότητα.  
Για θέσεις που εξέφρασε ο Αν. Υπουργός κ. Πανούσης
Συμφωνώ με τον Υπουργό κ. Πανούση ότι ο Πρωθυπουργός πρέπει να βάλει την χώρα πάνω από το κόμμα.
Πολιτικές προϋποθέσεις συνεργασιών
Εμείς δεν είμαστε φοβική αριστερά. Θέλουμε να συνεννοούμαστε και να συνεργαζόμαστε ευρύτερα. Να ανοίγουμε διαύλους επικοινωνίας. Οι πολιτικές προϋποθέσεις των ευρύτερων συνεννοήσεων και συνεργασιών είναι να υπάρξει λύση και συμφωνία εντός της Ε.Ε. και ευρωζώνης, να τελειώσουν οριστικά τα σενάρια χρεοκοπίας και εξόδου από την ευρωζώνη, να υπάρξει ρήξη του κυβερνώντος κόμματος με αριστερίστικες απόψεις και τον εθνικολαϊκισμό, να υπάρξει βούληση για μία μεταρρυθμιστική πολιτική όπως αυτή που προαναφέρθηκε. Αυτά τα στοιχεία οδηγούν στο να μπορούμε να συνεννοούμαστε για την εφαρμογή μίας προοδευτικής και μεταρρυθμιστικής πολιτικής. Έχουμε το πολιτικό μας πλαίσιο και δεν έχουμε την λογική του απομονωτισμού. Κάθε φορά κρίνουμε τις πολιτικές εξελίξεις, σήμερα ακόμη εντός του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν και αριστερίστικες απόψεις και ασκείται μία πολιτική που δεν είναι μεταρρυθμιστική. Εμείς λάβαμε πρωτοβουλία εθνικής συνεννόησης αρχές Ιουνίου. Καλέσαμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να συζητήσουμε στο πλαίσιο της εθνικής συνεννόησης. Ανταποκρίθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και σχεδόν όλα τα κόμματα στο πλαίσιο της αναγκαίας εθνικής συνεννόησης. Μέχρι τώρα μόνο η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανταποκρίθηκαν στη δημόσια πρόσκλησή μας. Η πρόσκλησή μας είναι ανοιχτή και παραμένει σε ισχύ. Οι εκλογικές συνεργασίες πρέπει να έχουν στέρεη βάση για να αφορούν την κοινωνία. Προεκλογικά είχαμε συζητήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν έγινε συνεργασία καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είχε το προεκλογικό πρόγραμμα Θεσσαλονίκης που απαιτούσε επιπλέον 11,36 δις ευρώ και εμείς το θεωρούσαμε ανέφικτο και δεν συμφωνούσαμε με την υποσχεσεολογία. Αυτές τις ημέρες είδαμε δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που αναφερόταν σε πλειοδοσία υποσχέσεων του προγράμματος Θεσσαλονίκης και μαξιμαλισμούς, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τα είπε. Ότι λέγαμε δηλαδή εμείς προεκλογικά ασκώντας κριτική από μία προοδευτική αριστερή σκοπιά.
Όσον αφορά το χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της ευρύτερης κεντροαριστεράς απαιτείται ρήξη με τις συντηρητικές πολιτικές και τον νεοφιλελευθερισμό καθώς υπήρξε σύνδεση πολλές φορές παλαιότερα. Χρειάζονται τέτοιες αλλαγές για να υπάρξουν ευρύτερες συνεννοήσεις.
Εκλογές ή συγκυβέρνηση;
Είναι απαραίτητο να υπάρξει μία κυβέρνηση που να μπορεί να λύσει προβλήματα, να διαπραγματεύεται αλλαγές στην συμφωνία βάσει της ευελιξίας, να εφαρμόσει την συμφωνία, να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Ο ανασχηματισμός δεν έλυσε τα προβλήματα. Αν δεν υπάρχει αυτούς τους μήνες οικονομική και πολιτική σταθερότητα, με οριστική συμφωνία, ανακεφαλαιοποίηση και ομαλοποίηση τραπεζικού συστήματος, αποκατάσταση ρευστότητας, οι συνέπειες στην πραγματική οικονομία θα είναι μη αντιστρεπτές. Το Grexit δεν έχει φύγει από το τραπέζι. Δεν υπάρχουν μόνο αυτές οι δύο επιλογές που βάζετε στο ερώτημα. Εκλογές δεν χρειάζονται αυτούς τους μήνες, δεν λύνουν οικονομικά προβλήματα, θα πάμε 4η φορά σε βουλευτικές εκλογές σε 3,5 χρόνια και 3η φορά στην κάλπη εντός του 2015 και πάλι όμως δεν θα λυθούν τα οικονομικά προβλήματα. Λύση είναι να γίνουν αυτά τα οποία σας προανέφερα και για να γίνουν ομαλά αυτά είναι απαραίτητο να διαμορφωθεί μία κυβέρνηση- όχι με άλλα κόμματα αν δεν το θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ- αλλά με Υπουργούς με ευρύτερη αποδοχή που θα επιλεγούν από τον Πρωθυπουργό και θα έχουν την ανοχή των υπόλοιπων κομμάτων για να προχωρήσουμε μπροστά.