Hellenic Cypriot Press Agency

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ REAL FM

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ
ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ REAL FM ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΝΙΚΟ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΩΝΗ ΔΕΛΛΑΤΟΛΑ



Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Καλημέρα κ. Πρόεδρε. Είμαστε εδώ μαζί με τον εκδότη του «Ποντικιού», τον κ. Δελλατόλα.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλημέρα σας. Και συγχαρητήρια στον κ. Δελλατόλα για το καταπληκτικό πρωτοσέλιδο της προηγούμενης εβδομάδας.

Α. ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Να είστε καλά κ. Πρόεδρε. Και κάντε και καμιά συμφωνία να πάμε για κανένα ψάρεμα, γιατί δεν μας βλέπω καλά.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Νομίζω ότι είμαστε πολύ κοντά.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είμαστε όντως;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ναι.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μπορεί να τελειώσουμε και σήμερα, μέχρι το βράδυ;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έχω την αίσθηση ότι μπορεί να τελειώσουμε και σήμερα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μακάρι.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δηλαδή είναι έτσι τα πράγματα, έχουν γίνει όπως πρέπει.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Λέμε μακάρι, αλλά από την άλλη μεριά έχουμε την αγωνία για το τι συμφωνία θα είναι αυτή. Πόσο βαριά θα είναι δηλαδή.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Διαβάζω διάφορα σενάρια τα οποία δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Θέλω να σας πω ξεκάθαρα ότι εδώ έχουμε μία συμφωνία η οποία έχει έρθει στο τραπέζι του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι οι προτάσεις που έχει κάνει ο κ. Γιούνκερ, με πέντε σημεία, τα οποία αποτελούν τις «κόκκινες γραμμές» της Ελλάδος που συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να κοστολογηθούν και να ενταχθούν σε ένα κείμενο το οποίο ουσιαστικά καθρεφτίζει την ελληνική θέση. Και λέω την «ελληνική θέση», γιατί είναι η πρώτη φορά σε αυτά τα πέντε χρόνια όπου έχουμε μία θέση την οποία την προσυπογράφουν η Κυβέρνηση αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος και τη Χρυσή Αυγή.

Α. ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, η πρόταση αυτή μπορούμε να πούμε, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω εγώ, ότι αγγίζει τα 12 δις;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι. Κοιτάξτε κάτι, επειδή τα βάζουμε όλα στο να τα μετράμε με δις.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Καλά, παίζει ρόλο και ο χρόνος στον οποίο απλώνεται ένα πρόγραμμα.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ακριβώς. Προσέξτε, ένα βασικό πρόβλημα που υπήρχε μέχρι τώρα - και το οποίο νομίζω έγινε απόλυτα αντιληπτό - είναι ότι από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό που θέλουν είναι συγκεκριμένα time tables, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Δηλαδή το να τους πούμε ότι θα κάνουμε μία μεταρρύθμιση, για παράδειγμα σε σχέση με τη γραφειοκρατία, πολύ ωραίο ακούγεται. Δεν το θέλουν αυτό. Θέλουν να τους πούμε ότι μέσα σε έξι μήνες θα έχουν καταργηθεί για παράδειγμα οι διαδικασίες για τις ανώνυμες επιχειρήσεις, για την ίδρυση εταιρείας, μέσα σε ενάμισι χρόνο θα έχουν απλοποιηθεί οι διαδικασίες για τα δασαρχεία. Τώρα σας λέω ορισμένα πράγματα τα οποία δεν είναι ακριβώς έτσι, αλλά για να καταλάβουν και οι πολίτες τι λέμε. Αυτό το θεωρούν πολύ πιο σημαντικό από το να τους πούμε ότι από αυτό το φόρο θα εξοικονομήσουμε ένα δις ή 500 χιλιάδες ευρώ. Και για αυτό το λόγο η σημερινή διαδικασία που γίνεται από τα τεχνικά κλιμάκια, γίνεται ακριβώς με αυτή τη λογική. Εδώ, θα σας πω, ότι για πρώτη φορά έχουμε συνεργασία και με τεχνικά κλιμάκια και ειδικούς και άλλων φίλων χωρών.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα αυτό το καινούργιο μνημόνιο που έρχεται, γιατί μνημόνιο θα είναι τώρα.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μην το λέτε μνημόνιο κ. Χατζηνικολάου.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ε, καλά τώρα. Εντάξει. Εμένα δεν με κάλεσαν στη βάπτιση κ. Πρόεδρε και το λέω όπως το έλεγα πάντα, όπως και τους «θεσμούς» τους έλεγα «τρόικα» και είδα ότι τις τελευταίες μέρες και ο πρωθυπουργός τους ξαναλέει «τρόικα». Και στο Ευρωκοινοβούλιο «τρόικα» τους είπε. Γιατί δεν είναι «θεσμοί» και το απέδειξαν με τη στάση τους κατά τους τελευταίους μήνες ότι είναι «τρόικα».

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και πολύ χειρότερα είναι, αλλά τέλος πάντων.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ε, λοιπόν, τι τα θέλουμε τα βαφτίσια τώρα; Να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να σας πω γιατί. Αν ήταν ένα πρόγραμμα το οποίο θα έμοιαζε με τα προηγούμενα και δεν θα συμπεριλάμβανε τη λύση του χρέους.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μα και το 2012 υπήρχε η λύση του χρέους στην αναφορά που είχε επιτύχει ο κ. Σαμαράς. Αυτήν ενεργοποιείτε τώρα.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η αναφορά του 2012 ήταν αναφορά η οποία έλεγε ότι από τη στιγμή που θα υπάρχει πλεόνασμα τότε θα αρχίσουμε να συζητάμε. Εδώ πλέον έχει μπει στο τραπέζι των συζητήσεων και αποτελεί ελληνική προϋπόθεση ότι για να κάνουμε την οποιαδήποτε συμφωνία, πρώτον θα είναι τελική, δεύτερον θα αναφέρεται...

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εγώ πάντως άκουσα τον Γιούνκερ που είπε τον Οκτώβρη η συζήτηση για το χρέος. Επομένως αυτό που θα έρθει τώρα.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ ξέρω την πρόταση που έχουμε υπογράψει οι αρχηγοί των κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα υπάρχει στις ελληνικές προτάσεις που θα πάνε σήμερα στις Βρυξέλλες το χρέος;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Βεβαίως και θα υπάρχει. Είναι προϋπόθεση, είναι δέσμευση όλων των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και για αυτό δεν είναι μνημόνιο.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι, αλλά σας ξαναλέω ότι και το 2012 είχε αναλάβει η Ευρώπη τη δέσμευση αυτή και το λέγαμε μνημόνιο τότε.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το 2012 έλεγαν ότι αν περάσουμε ένα στόχο για τα πλεονάσματα, τότε θα πάμε να συζητήσουμε για το χρέος. Ξέρετε τι έκαναν; Θα σας πω τι έκαναν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Δεν ενέκρινε το Υπουργείο Οικονομικών τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Άμυνας, έφθαναν να περισσεύουν 200 ή 300 εκατομμύρια, γιατί ακριβώς δεν υπέγραφε το Υπουργείο Οικονομικών για να εκτελεστούν οι υποχρεώσεις προς τον προϋπολογισμό και αυτό το παρουσίαζε ως πλεόνασμα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν θα μαλώσουμε, ας του βάλουμε διπλή ονομασία σαν τα Σκόπια. Εσείς να το λέτε «πρόγραμμα» και εγώ «μνημόνιο». Σημασία έχει να συνεννοηθούμε. Αν αυτό μέσα έχει μείωση αμυντικών δαπανών, αν έχει αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, θα το δεχτείτε; Μιλώ για τις «κόκκινες γραμμές» που εσείς είχατε θέσει.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι, δεν θα το δεχθούμε. Στο θέμα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, εξήγησα πολύ καλά και στους υπουργούς του ΝΑΤΟ ότι δεν μπορεί από τη μία πλευρά οι υπουργοί των ίδιων κυβερνήσεων να μας ζητούν να κρατήσουμε το 2% επί του αμυντικού προϋπολογισμού για να παραμείνουμε στο ΝΑΤΟ και από την άλλη πλευρά οι υπουργοί Οικονομικών των ίδιων χωρών να μας ζητούν περικοπή 600 εκατομμύρια.

Θα υπάρξουν προσπάθειες, ώστε αν υπάρχουν κάποια περισσεύματα αυτά να δοθούν - ήδη αυτή τη στιγμή έχω διακόψει μία σύσκεψη - όπου νομοθετούμε για να εκμεταλλευτούμε τα 35 δις της περιουσίας των ταμείων της Εθνικής Άμυνας προς όφελος του προσωπικού που θα δώσει μία δυνατότητα ανάσας στο προσωπικό το οποίο έχει απολέσει το 60% από τα έσοδά του. Υπάρχουν οικονομίες σε σχέση με την αλλαγή των σχεδίων, με το κλείσιμο στρατοπέδων, με την σύμπτυξη στρατοπέδων, με τη διακλαδικότητα. Θα υπάρχουν οικονομίες, όπως για παράδειγμα θα μειώσουμε τα εξωτερικά ναυπηγεία στο 5%, όπου αυτή τη στιγμή είναι στο 70%, ανοίγοντας πάλι τους ναυστάθμους και λειτουργώντας όλα τα συνεργεία του Πολεμικού Ναυτικού. Όμως, όλες αυτές οι οικονομίες θα πάνε προς όφελος του προσωπικού και των αμυντικών αναγκών της χώρας.

Αυτά τα 200 εκατομμύρια τα οποία περιλαμβάνονται στην πρόταση και είναι δική μου πρόταση, δεν είναι μειώσεις επί του προϋπολογισμού, είναι το μέρος των αποζημιώσεων των οποίων θα λάβουμε με 20% για το Υπουργείο Οικονομικών από τις συμβάσεις οι οποίες αυτή τη στιγμή έχουν τελεσιδικήσει στη Δικαιοσύνη. Έχει φανεί ότι πρόκειται για δωροδοκίες όπως η υπόθεση Rheinmetall και η Ελλάδα ζητά αποζημιώσεις με τη διάταξη που έχουμε περάσει, που λέει ότι «το ελληνικό δημόσιο μπορεί να αποζημιώνεται για συγκεκριμένες συμβάσεις οι οποίες έχουν αποδειχτεί ότι ήταν προϊόν δωροδοκίας».

Δηλαδή, όταν έχουν δώσει όπλα αξίας δύο δισεκατομμυρίων και για αυτά έχουν πληρώσει μίζες 62 εκατομμύρια δεν μπορεί να δίνουν στη Γερμανία 67 εκατομμύρια αποζημίωση και στην Ελλάδα που υπέστη ζημιά να μην δίνουν 200-300 ή 500 εκατομμύρια. Από αυτά τα λεφτά που θα εισπράξουμε, μέρος θα δοθεί προκειμένου να καλύψουμε, αν μπορέσουμε, αυτό το οποίο αναφέρεται ως 200 εκατομμύρια για τις αμυντικές δαπάνες.

Α. ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, έχει σημασία για την πορεία της χώρας, βάσει του προγράμματος που ελπίζουμε να ψηφιστεί η συμμετοχή ή όχι.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Και εσύ πρόγραμμα το λες λοιπόν;

Α. ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Εγώ δεν έχω απάντηση ακόμα.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τον έχει παρασύρει ο κ. Χατζηνικολάου.

Α. ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Εγώ δεν έχω απάντηση ακόμα. Εγώ γράφω σήμερα στο «Ποντίκι» και λέω «πώς θα ονομάσουμε το παιδί;». Δεν έχω ακόμα απαντήσει, ρωτάω. Ο πρόεδρος λέει «πρόγραμμα» εσύ λες «μνημόνιο», θα αποφασίσω.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να δούμε το παιδί πρώτα.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να ξέρετε κάτι, εάν δεν είναι τελειωτικό, εάν δηλαδή αυτό δεν περιλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο θα αναπτυχθεί η χώρα και θα φύγουμε από αυτό το τέλμα, δεν πρόκειται να συμφωνήσει κανείς σε αυτό. Το θέμα είναι να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο, όχι να μας δώσουν, εν είδει «εμπόρων ναρκωτικών προς ναρκομανή» μια δόση για να τη βγάλουμε λίγους μήνες ακόμα. Τέτοιου είδους πρόγραμμα εγώ δεν υπογράφω. Το 62% του ελληνικού λαού ψήφισε «όχι», διότι θέλει το τέρμα αυτής της πολιτικής. Αν αυτή η «συμφωνία», «μνημόνιο», πείτε το όπως θέλετε, περιλαμβάνει τέτοιου είδους διατάξεις που φαίνεται ότι πάλι θα πάμε σε μία υφεσιακή περίοδο που δεν θα λυθεί τελειωτικά το πρόβλημα της χώρας, ότι δεν θα βγούμε από αυτή τη μέγγενη που έχουμε μπει, δεν πρόκειται να συμφωνήσει ούτε η Βουλή ούτε ο λαός.

Αν είναι όμως μία τελειωτική συμφωνία, όπου θα φαίνεται ότι θα μπουν 30 δισεκατομμύρια στην ανάπτυξη, ότι δεν πρόκειται να συζητήσουμε αν αυτό το χρέος δεν είναι βιώσιμο, αν δεν μπορούμε να πληρώσουμε ουσιαστικά αυτά τα οποία θα προκύψουν από το κέρδος από αυτά που θα πάρουμε, δεν πρόκειται να υπογραφεί. Δεν έχει την έγκριση του ελληνικού λαού και η κυβέρνηση αυτή δεν θα το περάσει να το ξέρετε.

Α. ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Σε ότι αφορά την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ θα θέσετε ζήτημα ψήφου εμπιστοσύνης στη συγκυβέρνηση για την ψήφο των βουλευτών σας ή ελεύθεροι θα αποφασίσουν;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ έχουν τεθεί όλα αυτά τα θέματα, έχουν εγκριθεί αυτά τα οποία πέρασαν ως ελληνική θέση και είμαστε όλοι σύμφωνοι. Αυτό έχει γίνει και με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης και με το ΣΥΡΙΖΑ. Αν υπάρξει οποιαδήποτε παρέκκλιση από αυτά τα οποία έχουμε συμφωνήσει ως εθνική θέση, πρώτα από όλα δεν νομίζω ότι υπάρχει εξουσιοδότηση για να γίνει αυτό και δεύτερον θα ξαναπεράσει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα για να το συζητήσουμε.

Για να μην μεμψιμοιρούμε, σας λέω ότι τα πράγματα είναι καλά, ακούστε το που σας το λέω. Οφείλουμε να πούμε ότι έγιναν δύο σοβαρές παρεμβάσεις και θέλω να τις πω και δημόσια. Έγινε σοβαρή παρέμβαση από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής -πολύ σοβαρή παρέμβαση - και ο ίδιος ο πρόεδρος Ομπάμα ασχολήθηκε και ουσιαστικά τι έκανε; Έδωσε το leadership της Ευρώπης στη Γαλλία. Είδε ότι από την πλευρά της Γερμανίας ο κ. Σόιμπλε έχει «στυλώσει τα πόδια», ότι αυτό που θέλει είναι να εξευτελίσει μια ολόκληρη χώρα. Το έδειξε και ο κ. Βέμπερ χθες, έδειξε ότι ο σκοπός τους δεν είναι να βελτιώσουν την οικονομική κατάσταση των Ελλήνων, αλλά να γονατίσουν τους Έλληνες και να τους κάνουν να υπακούσουν σε μια νέα τάξη πραγμάτων. Αυτό δεν ήταν δυνατό να γίνει ποτέ από τους Έλληνες και το απέδειξε ο ελληνικός λαός με το δημοψήφισμα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, λοιπόν, αυτό που έκαναν ήταν ότι τους είπαν «κοιτάξτε να δείτε, αρκετά παίξατε, πηγαίνετε να βρείτε μια λύση». Και ανέλαβε η Γαλλία. Τη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού της Γαλλίας στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, πιστεύω ότι ούτε Έλληνας δεν θα την είχε κάνει στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Κάποια στιγμή, αξίζει να την ακούσουν οι Έλληνες, να μπουν στο διαδίκτυο να τη δουν. Ήταν μια πραγματικά εξαιρετική ομιλία, σε έναν κοινοβουλευτικό έλεγχο στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, όπου είπε την αλήθεια. Νομίζω ότι ήταν ξεκάθαρος και ο πρωθυπουργός χθες. Ο πρωθυπουργός στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είπε τα σύκα - σύκα και τη σκάφη - σκάφη. Ούτε πήγε να γονατίσει, ούτε να προσκυνήσει, ούτε να γλύψει κανέναν. Τους είπε την αλήθεια.

Α. ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Έχετε δίκιο για τους Γάλλους, πάντως, γιατί μαθαίνω ότι όταν ομαλοποιηθούν τα πράγματα, η πρώτη πρόσκληση που θα απευθύνει ο κ. Παυλόπουλος, θα είναι να επισκεφθεί τη χώρα ο κ. Ολάντ.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το αξίζει. Γιατί ο Πρόεδρος Ολάντ μας βοήθησε και σε τεχνικό επίπεδο. Δηλαδή, εδώ, από τη πλευρά της Γαλλίας, έχουμε βοήθεια σε όλα τα επίπεδα, από τον Πρόεδρο Ολάντ, από τον Υπουργό των Οικονομικών, αλλά και μέσα από τα τεχνικά κλιμάκια που εργάζονται, έχουμε μια βοήθεια η οποία είναι πολύ σημαντική και ουσιαστικά βοηθάει στο να καταλάβουν όλοι ότι εδώ πλέον κρίνεται το μέλλον, όχι της Ελλάδας, αλλά της Ευρώπης.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, η φίλη μας η Χριστίνα από το twitter, μας δίνει ένα ωραίο χαμόγελο για να κλείσουμε τη συνέντευξή μας. Λέει «για να γεφυρώσετε τη διαφωνία σας με τον κ. Καμμένο, προτείνω να το λέτε από κοινού «πρόγραμμα άξιο μνημόνευσης».

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αν θέλετε να το πείτε πιο ωραία, η συμφωνία είναι ένα «διαζύγιο» με την πολιτική που μέχρι τώρα μας επέβαλαν. Είναι το τελικό κείμενο απελευθερώσεως της χώρας. Και αν δεν είναι έτσι, να ξέρετε ότι εγώ είμαι από εκείνους που ξέρω να λέω και το «όχι» και το λέω και δυνατά.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα το δούμε και θα το κρίνουμε.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν υπέγραψα και δεν ψήφισα όταν ήταν οι εποχές στις οποίες ήμουν μόνος μου. Τώρα που είναι όλος ο ελληνικός λαός μαζί, δε πρόκειται να κάνω πίσω, ούτε να γονατίσω, ούτε να υπογράψω πράγματα τα οποία δεν έχουν εξουσιοδότηση από τον ελληνικό λαό.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάντως, η επιστροφή στην ομαλότητα αυτή τη στιγμή, είναι το κύριο αιτούμενο. Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Πρόεδρε.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Συμφωνώ και σας διαβεβαιώνω ότι αυτό θα γίνει. Ο ελληνικός λαός να ξέρει ότι η κυβέρνηση έδωσε μια μεγάλη μάχη, πήρε μεγάλη δύναμη από το 62% του ελληνικού λαού, αλλά πήρε και δύναμη από τα κόμματα τα οποία έδωσαν την εξουσιοδότηση στον Έλληνα πρωθυπουργό να προτείνει μία ελληνική λύση.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Πρόεδρε. Καλημέρα.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ σας ευχαριστώ πολύ. Να είστε καλά. Καλημέρα.