Hellenic Cypriot Press Agency

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Υπό επιτροπεία και καθ’ υπαγόρευση Δήλωση Βασίλη Χατζηλάμπρου

Υπό επιτροπεία και καθ’ υπαγόρευση
Δήλωση Βασίλη Χατζηλάμπρου

Ψήφισα ΟΧΙ στη χθεσινή ψηφοφορία. Η διαδικασία με την οποία εγκρίθηκε από τη Βουλή το δεύτερο «πακέτο» προαπαιτούμενων από τους δανειστές αποτελεί κατάλυση της ανεξαρτησίας της χώρας, της δημοκρατίας καθώς και ακύρωση του ίδιου του Κοινοβουλίου.
1. Το σχέδιο νόμου (977 σελίδες σε δύο άρθρα) κατατέθηκε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 21 Ιουλίου και συζητήθηκε σε κοινή συνεδρίαση τεσσάρων Επιτροπών της Βουλής το πρωί της Τετάρτης 22 Ιουλίου, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα καμίας παρέμβασης, αλλαγής ή τροπολογίας επί του κειμένου, ούτε από τους υπουργούς ή εισηγητές.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση για το άρθρο 1: «[…] λόγω των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων το μοναδικό κείμενο το οποίο έχει λάβει τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών είναι το σχέδιο νόμου “Τροποποιήσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας” που έχει κατατεθεί στη Βουλή των Ελλήνων τον Νοέμβριο του 2014».
3. Ο συγκεκριμένος Κώδικας, που κατατέθηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, έχει απορριφθεί από το σύνολο του νομικού κόσμου της χώρας, με ποσοστό 93%, σε δημοψήφισμα που διενήργησαν οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας τον Δεκέμβρη του 2014. Έχει απορριφθεί στο σύνολό του από το ΣΥΡΙΖΑ και όλες τις οργανώσεις προστασίας δικαιωμάτων, καθώς, μεταξύ άλλων:
- καταργεί την αρχή της δίκαιης δίκης
- προωθεί δίκες express, χωρίς καν την παρουσία μαρτύρων
- επιταχύνει το καθεστώς για τις αναγκαστικές εκτελέσεις (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί) και προβλέπει ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς
- αποτελεί Κώδικα «κομμένο και ραμμένο» υπέρ των τραπεζών, οι οποίες προηγούνται με ποσοστό 65% σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, ανατρέποντας την ισχύουσα νομοθεσία όπου οι εργαζόμενοι και το Δημόσιο προηγούνται σε απαιτήσεις.
4. Η υιοθέτηση της οδηγίας για την ανάκαμψη και εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων (BRRD), που αποτελεί το δεύτερο άρθρο του σχεδίου νόμου, μεταξύ άλλων:
- συγκεντρώνει τις εξουσίες που αφορούν τις τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδας, σε απευθείας σύνδεση με την ΕΚΤ
- ανοίγει το δρόμο για τη συμμετοχή ιδιωτών στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών καθώς και για το bail-in που αφορά και στις καταθέσεις («κούρεμα») φυσικών προσώπων και ασφαλιστικών ταμείων
- ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία μιας «κακής τράπεζας» (bad bank), όπου θα συγκεντρωθούν τα «κόκκινα δάνεια», τα οποία θα εκποιούνται με εξευτελιστικούς όρους στη διεθνή αγορά – ας θυμηθούμε, για παράδειγμα, ότι το μεγαλύτερο μέρος της αγροτικής γης είναι υποθηκευμένο.

Με βασικό επιχείρημα «την έκτακτη ανάγκη» και «τις έκτακτες συνθήκες», η κυβέρνηση, ακολουθώντας πιστά τον Οδικό Χάρτη που έχουν υπαγορεύσει οι δανειστές, παγιώνει πρακτικές και διαδικασίες που είναι επικίνδυνες για την πορεία της χώρας και τον λαό μας.
Εμπεδώνει, με αυτόν τον τρόπο, την αποδοχή της επιτροπείας της χώρας, της υπαγόρευσης από τους δανειστές τού τι θα νομοθετείται και πότε. Αποσυνδέει ποιους υπηρετούν οι εφαρμοζόμενες πολιτικές, κηρύσσοντας σε κάθε τόνο ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική. Αλήθεια, πόσο παραπάνω είναι διατεθειμένη να «συμβιβαστεί» αν στις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν την Παρασκευή ξανατεθεί το Grexit, που παραμένει στο τραπέζι; Ανοίγει, λοιπόν, ένα δρόμο χωρίς επιστροφή.
Οι «έκτακτες συνθήκες» δεν μπορεί να ισχύουν μόνο για το εσωτερικό της χώρας και τον ελληνικό λαό. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να νομοθετεί τα σχέδια νόμου των Σαμαρά - Βενιζέλου, λες και δεν άλλαξε τίποτα στη χώρα τους τελευταίους μήνες. Οφείλει να αντιστρέψει το επιχείρημα προς τους δανειστές, βασιζόμενη στην πραγματική κατάσταση έκτακτων συνθηκών λόγω ανθρωπιστικής κρίσης, που βιώνει ο τόπος, και θα επιδεινωθούν ραγδαία.
Αυτή είναι η λαϊκή εντολή που έχει λάβει.