Hellenic Cypriot Press Agency

Κυρ. Μητσοτάκης: «Δίνουμε μία ξεχωριστή μέριμνα για τις πιο απομονωμένες περιοχές της πατρίδας μας» * Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου, στο Κέντρο Προστασίας Ανηλίκων της Ι.Μ. Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως «Ο Φάρος του Κόσμου» * Ελληνική Λύση: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ βύθισαν τον πιο υπερήφανο και ευτυχισμένο λαό στην κατάθλιψη, μέσω της ανέχειας και της φτώχειας * Νίκος Ανδρουλάκης: «Το ΠΑΣΟΚ πετυχαίνει νίκες για τον λαό» * Ελληνική Λύση: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ βύθισαν τον πιο υπερήφανο και ευτυχισμένο λαό στην κατάθλιψη, μέσω της ανέχειας και της φτώχειας * Άκης Σκέρτσος: Το 2025 θα είναι χρονιά ορόσημο για τη δεύτερη κυβερνητική θητεία της ΝΔ * * Το Ελληνοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων www.vouli.net, η διεύθυνση κι οι συντάκτες σας εύχονται χρόνια πολλά

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Απόσπασμα συνέντευξης του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλου

Απόσπασμα συνέντευξης του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλου
στο ραδιόφωνο του REAL και στην δημοσιογράφο Κατερίνα Ακριβοπούλου




Για την ανάγκη συμφωνίας για βιώσιμη λύση
Οι ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό εξαρτώνται από την πορεία της χώρας και αυτές οι ημέρες που έχουμε μπροστά μας είναι κρίσιμες σε σχέση με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και την ύπαρξη ή μη συμφωνίας. Εμείς λέμε ότι στις αμέσως επόμενες ημέρες πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία με τους εταίρους για βιώσιμη λύση. Και σε αυτή τη κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός  και οι χθεσινοβραδινές δηλώσεις του μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δείχνουν να κινούνται προς αυτή τη κατεύθυνση. Απαιτείται, επίσης, ενότητα και εθνική συνεννόηση. Συνεπώς στο πλαίσιο αυτό είναι θετική και η πρωτοβουλία για σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Όμως η ενότητα αυτή και η εθνική συνεννόηση θα πρέπει να υπάρχει και στην πορεία, θα πρέπει να μπορούν να συνομιλούν τα πολιτικά κόμματα. Ξέρετε οι στιγμές είναι τόσο κρίσιμες που αν δεν συνεννοούμαστε και συνομιλούμε -όχι να συνεργαζόμαστε- αλλά να συνεννοούμαστε και να συνομιλούμε σε αυτή την κατάσταση πότε θα το πράξουμε; Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή που βρισκόμαστε, ιδίως οι εταίροι οφείλουν να στηρίξουν έμπρακτα την Ελλάδα και εννοώ με τον αμοιβαίο συγκερασμό των διαφορών. Εταίροι και κυβέρνηση πρέπει να επιδείξουν πνεύμα συγκερασμού των διαφορών και όχι αδιαλλαξία. Αν η κυβέρνηση και οι εταίροι κρατήσουν αδιάλλακτη στάση οι επιπτώσεις στην κοινωνία και στη χώρα θα είναι καταστροφικές.




                                                                                                       
Για τις πρωτοβουλίες και την πορεία της Δημοκρατικής Αριστεράς 
Εμείς στη ΔΗΜΑΡ λάβαμε μια πρωτοβουλία τις προηγούμενες δύο εβδομάδες εθνικής συνεννόησης. Συναντήσαμε τον ΠτΔ και τους περισσότερους πολιτικούς αρχηγούς, για να δούμε που συμφωνούμε και που διαφωνούμε και να μπορούμε να παίξουμε ένα ρόλο  -υποβοηθητικό αυτή τη στιγμή- στη διαπραγμάτευση. Γιατί το κρίσιμο ζήτημα της χώρας αυτή τη στιγμή  είναι να κλείσει η διαπραγμάτευση, να υπάρξει συμφωνία, να σταματήσει η αβεβαιότητα και οι επιπτώσεις που έχουν δημιουργηθεί στο τραπεζικό σύστημα τη τελευταία εβδομάδα και να προχωρήσουμε μπροστά ως χώρα. Αυτή η πρωτοβουλία βρήκε ανταπόκριση. Στις συναντήσεις μας είδαμε ότι υπάρχουν σημεία συμφωνίας και σημεία στα οποία μπορούμε να διαδραματίσουμε ένα διαφορετικό ρόλο με μία άλλη λογική πλέον. Αυτές τις πρωτοβουλίες θα συνεχίσουμε να τις παίρνουμε από εδώ και στο εξής.  
Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν δείξει ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος και η χρησιμότητα της ΔΗΜΑΡ. Η Δημοκρατική Αριστερά είναι ευρωπαϊκή, μεταρρυθμιστική, προοδευτική δύναμη της Αριστεράς, με βάση τις αρχές της Ανανεωτικής Αριστεράς. Οι θέσεις μας είναι θέσεις του αριστερού ευρωπαϊσμού και δεν ταυτίζονται με τις πολιτικές δυνάμεις που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση και στα μνημόνια. Δεν ταυτίζονται δηλαδή με το παλαιό πολιτικό σύστημα το οποίο οδήγησε στην κρίση. Γιατί στα μνημόνια οδηγηθήκαμε από τις πολιτικές προ του 2009 από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις. Και τα μνημόνια επέτειναν  και εμβάθυναν  την οικονομική κρίση. Συνεπώς η δική μας η θέση, είναι θέση της παράδοσης του αριστερού ευρωπαϊσμού  και γι αυτό μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη στις εξελίξεις που θα έχουμε από εδώ και στο εξής, γιατί είμαστε ένα νέο κόμμα το οποίο ξεκίνησε μέσα σε  αυτή τη διαδικασία της κρίσης. Βεβαίως, έχουν γίνει και λάθη  και εμείς είμαστε πρώτοι οι οποίοι τα αναγνωρίζουμε. Όμως τώρα κάναμε μια καινούρια αρχή μετά το συνέδριο μας, έχουμε νέα ηγεσία, νέα Κ.Ε, νέα όργανα και προσπαθούμε να κάνουμε μια επανεκκίνηση του χώρου και του κόμματος έτσι ώστε να μπορέσουμε να είμαστε χρήσιμοι στη κοινωνία και νομίζω ότι τα πρώτα σημάδια είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικά.





Για την εθνική συνεννόηση και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας
Αυτό το οποίο μπορεί να γίνεται είναι να συνεννοούνται οι πολιτικές δυνάμεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά. Συνεπώς η ΔΗΜΑΡ μπορεί να συζητά και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με άλλες δυνάμεις οι οποίες βρίσκονται κοντά της, με στόχο να μπορούν να αναλαμβάνονται κοινές δράσεις, κοινές πρωτοβουλίες και βέβαια, όταν σε αυτό υπάρχει ένας βαθμός συμφωνίας. Όταν υπάρχουν διαφωνίες σε σχέση με τις πολιτικές τότε αυτές τονίζονται. Για παράδειγμα, εμείς είμαστε σταθεροί στη θέση μας για την πορεία της χώρας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντός της ευρωζώνης για μια πορεία λύσης και όχι μια πορεία που θα οδηγήσει στη διακινδύνευση της ευρωπαϊκής πορείας  και πιθανόν σε ρήξη με τους ευρωπαίους εταίρους. Ξέρετε δεν συμφωνούμε στη Δημοκρατική Αριστερά με πολλά στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς έχουν επικρατήσει σκληροί νεοφιλελεύθεροι κύκλοι. Αλλά εμείς επιδιώκουμε την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και η χώρα μας να είναι στο σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν θα γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές προς μια Ευρώπη με κοινωνική συνοχή. Για αυτήν παλεύουμε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτή είναι η παράδοσή μας και γι αυτό πρέπει αυτές τις μέρες στις οποίες είμαστε σε μια κρίση στη χώρα μας, να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες με μία συμφωνία, η οποία θα δίνει λύση στο χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας, θα συμπεριλαμβάνει αναπτυξιακό πρόγραμμα και θα ξεκινάει η συζήτηση επίσημα για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά. Πρέπει και οι εταίροι όμως να δείξουν την ευθύνη που πρέπει αυτή τη στιγμή και η κυβέρνηση να μπορέσει να κάνει τη διαπραγμάτευση με τις κατάλληλες παραχωρήσεις.           

6/07/2015