Hellenic Cypriot Press Agency

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ, βουλευτή Β’ Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Κόκκινο 105,5»

"Η ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΙΕΡΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΜΕΣΑΙΩΝΑ"

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ, βουλευτή Β’ Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ,
στο ραδιοφωνικό σταθμό «Κόκκινο 105,5»
Ένα σχόλιο γι αυτά που συζητιούνται για τον κ. Βαρουφάκη, το σχέδιο που ετοίμαζε, τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης και όλα αυτά
Είναι απαράδεκτο το φαινόμενο όπου τα συστημικά μέσα ενημέρωσης και οι μνημονιακές δυνάμεις οι οποίες φαίνεται ότι «ξεψάρωσαν» και αντί να απολογούνται για τη μεγάλη καταστροφή που προκάλεσαν με τις μνημονιακές πολιτικές στη χώρα, έχουν ξεκινήσει μια επίθεση συκοφαντίας και λάσπης που μοιάζει με ότι έκαναν οι ακροδεξιές δυνάμεις μετά τον εμφύλιο σε βάρος των αριστερών και προοδευτικών ανθρώπων, εναντίον όποιου, όπως και ο κ. Βαρουφάκης, αναζητούσε από τους δικούς του δρόμους αλλά και άλλων απόψεων και ιδεολογικών τάσεων μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στην αριστερά, αναζητούν εναλλακτικές λύσεις στην μαυρίλα των μνημονίων. Νομίζω είναι απαράδεκτο αυτό το γεγονός και μάλιστα η ποινικοποίηση αυτών των απόψεων, όχι μόνο η συκοφάντηση και ο χλευασμός, των απόψεων ότι υπάρχει εναλλακτική λύση στα μνημόνια, στην ευρωζώνη και στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ασκούνται σ΄αυτή, αλλά ακόμα πιο προκλητικό είναι αυτές οι συστημικές μνημονιακές δυνάμεις, εγχώριες και διεθνείς, να επιδιώκουν να ποινικοποιήσουν και την προσπάθεια να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις. Ο κάθε υπουργός Οικονομικών, η κάθε κυβέρνηση έχει υποχρέωση να αναζητά εναλλακτικές λύσεις για την προστασία του λαού και της πατρίδας και νομίζω ότι δεν έχει καμμία βάση, ούτε νομική ούτε πολιτική ούτε ηθική η προσπάθεια ποινικοποίησης αυτών των προσπαθειών πόσο μάλλον που αυτές οι προσπάθειες και του κ. Βαρουφάκη αλλά και των απόψεων που υπάρχουν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την αριστερά το μόνο το οποίο επιδίωκαν και επιδιώκουν είναι η ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας. Επομένως είναι μια απαράδεκτη προσπάθεια σπίλωσης και ποινικοποίησης απόλυτα καταδικαστέα, δεν αφορά μόνο τον κ. Βαρουφάκη αφορά και τις απόψεις του Αρ, Ρεύματος της Αρ, Πλατφόρμας στο ΣΥΡΙΖΑ, άλλων δυνάμεων μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ που έχουν τις δικές τους απόψεις και θυμίζει κατά τη γνώμη μου τον Μεσαίωνα, την Ιερά Εξέταση που όποιος μπορεί και να διαφωνούσε λίγο με τις ατράνταχτες και σιδερένιες αλήθειες του Καθολικισμού καταδικάζονταν στην πυρά, απαράδεκτα πράγματα που πρέπει όλος ο δημοκρατικός αριστερός κόσμος να τα αποδοκιμάσει και να τα καταδικάσει .
Η κριτική σας σ’ αυτούς που κάνουν κριτική σημαίνει ότι αυτούς του 5,5 μήνες.
Δεν μιλάμε για κριτική, μιλάμε για ποινικοποίηση, έχουν κατατεθεί μηνύσεις έχουν πάει στη Βουλή δύο από αυτές τις μηνύσεις, έχουν κατατεθεί αιτήσεις ακρόασης στην εξεταστική επιτροπή για όποιον αναζητάει εναλλακτικές λύσεις όταν ακόμα δεν ολοκλήρωσε τις εργασίες της η εξεταστική επιτροπή για να δει τις ευθύνες που οδήγησαν τη χώρα στα μαύρα μονοπάτια και τους λεγόμενους μονόδρομους των μνημονίων.
Αυτό σημαίνει ότι δεν κάνετε κριτική στους 5,5 μηνες του κ Βαρουφάκη.
Ο οποιοσδήποτε Υπουργός για ότι έκανε ή κάνει έχει ευθύνη συνολικά η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, εάν είναι να κάνουμε κριτική σε έναν Υπουργό θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι , δεν ήταν μέσα σε ένα δοκιμαστικό σωλήνα , λειτουργούσε συλλογικά μέσα στα πλαίσια μιας κυβέρνησης, αλλά άλλο να κάνεις κριτική ακόμα και στον Υπουργό, εγώ δεν την αποκλείω, και άλλο να ζητάς να ποινικοποιηθούν οι απόψεις του ή άλλες απόψεις που υπάρχουν μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχει ζωή και μετά την ευρωζώνη και μετά το ευρώ να ποινικοποιούνται αυτές οι απόψεις, να αποκαλούνται σύντροφοί μας «ληστοσυμμορίτες» να αποκαλούνται συμμορία της δραχμής και επειδή είμαι και από αυτούς που έχουν αποκληθεί συστηματικά και μαζί με τον Παν. Λαφαζάνη και τον Κ. Ησυχο, τον Ν. Χουντή, τον Κ. Λαπαβίτσα και τον Σ. Λεουτσάκο αλλά και άλλα στελέχη του κόμματος με πρωτοσέλιδα και με κύριες ειδήσεις στην τηλεόραση ότι είμαστε ληστοσυμμορίτες, λήσταρχοι κλπ, αυτά είναι φαινόμενα που ακλούθησαν μετά τον εμφύλιο πόλεμο. Δεν μπορούν να ποινικοποιούνται μ΄ αυτό τον τρόπο οι απόψεις, οι απόψεις μπορούν να απαντιούνται με επιχειρήματα, με διάλογο, με ιδεολογικές και ακόμα με πολεμικές αντιπαραθέσεις αλλά όχι μ αυτό τον τρόπο, θυμίζει τις πιο μαύρες στιγμές της ιστορίας μας.
Εσείς τι προσδοκάτε ως αποτέλεσμα στην ΚΕ;
Νομίζω ότι είναι θετικό το ότι γίνεται η ΚΕ γιατί αυτή την περίοδο που και η κυβέρνηση παίρνει αποφάσεις που καθορίζουν το μέλλον της Αριστεράς του λαού και της χώρας θα πρέπει πρώτα από όλα να συνέλθουν τα συλλογικά όργανα του κόμματος, πρώτα από όλα η ΚΕ για να εκτιμήσουν τις κινήσεις και τις πρακτικές της. Νομίζω ότι είναι θετικό ότι γίνεται η συνεδρίαση και κατά δεύτερο σ αυτή τη συνεδρίαση πρέπει να γίνει μια ουσιαστική, δημοκρατική συζήτηση όπως έχουμε συνηθίσει να γίνεται στο ΣΥΡΙΖΑ, προσωπικά με την παρέμβασή μου στην ΚΕ και εγώ αλλά από ότι γνωρίζετε, και άλλοι σύντροφοι θα ασκήσουμε μια κριτική για πρακτικές που ακολουθήθηκαν στη διαπραγμάτευση αυτούς τους 6 μήνες, με τους δανειστές της, κυρίως όχι ότι δεν αντιστάθηκε η ελληνική κυβέρνηση, φυσικά και αντιστάθηκε και έδωσε μάχη, αλλά κυρίως η κριτική γιατί δεν ήταν έτοιμη και επεξεργασμένη, δεν είχε ετοιμαστεί και ο ελληνικός λαός για μια εναλλακτική λύση, η οποία στην περίπτωση που φτάναμε εκεί που φτάσαμε στους αμείλικτους εκβιασμούς των πιστωτών της χώρας και το πραξικόπημα που έκαναν σε βάρος του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης θα μας έδινε τη δυνατότητα αυτή.
Αν βγεί ένα αποτέλεσμα αρνητικό για την κυβέρνηση, τι σκέφτεστε για την επόμενη μέρα.
Πάντα σκεφτόμαστε την επόμενη μέρα και γι αυτό η συζήτηση στην ΚΕ. Και νομίζω ότι πρέπει να γίνει νηφάλια και με δημοκρατικό τρόπο. Και κατά την άποψή μου η επόμενη μέρα θα είναι καλή και για το ΣΥΡΙΖΑ πρώτα απ όλα και για την κυβέρνηση εάν η ΚΕ ζητήσει από τη συνεδρίαση της ΚΕ να κάνει οτιδήποτε δυνατό ώστε να έλθει σε ρότα πλήρους σεβασμού των προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της λαϊκής βούλησης της 25 Γενάρη που έδωσε τη νίκη στο ΣΥΡΙΖΑ και της 5 Ιούλη που ο ελληνικός λαός είπε ένα μεγάλο ΟΧΙ στα πραξικοπήματα και κυρίως στις πολιτικές των μνημονίων. Άρα το βασικό αυτή τη στιγμή είναι, αν μπορεί να υπάρξει μια απόφαση των συλλογικών οργάνων του κόμματος που να καλέσουν την κυβέρνηση ανεξάρτητα με το τι έγινε μέχρι τώρα, να απεγκλωβιστεί απ΄αυτή τη συμφωνία και τα μνημόνια, να τηρήσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που άφηνε ανοιχτό η κυβέρνηση να έχει πολιτικές να αντιμετωπίσει τα όποια ενδεχόμενα και με βάση την αρχή που είχε στις συνεδριακές αποφάσεις «για καμία θυσία για το ΕΥΡΩ».
Έγινε μια διαπραγμάτευση που κατέληξε σε συγκεκριμένα αποτελέσματα και με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού.
Κατέληξε εδώ γιατί υπήρχε ένα τοίχος που έλεγε ότι όποια λύση αναζητηθεί θα είναι μέσα στην ευρωζώνη. Από τη στιγμή που αποδείχτηκε ότι για την Ελλάδα, ευρωζώνη και νεοφιλελευθερισμός, ευρωζώνη και μνημόνια, ευρωζώνη και περιορισμός της εθνικής κυριαρχίας, ευρωζώνη και συνέχιση των πολιτικών της λιτότητας και της φτώχειας πάνε πακέτο, θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση να αναζητήσουμε άλλους δρόμους που δεν θα συνεχίζουν αυτή τη λιτότητα που είναι καταστροφική για τον λαό μας.
Με αυτόν τον τρόπο μπαίνει θέμα καταδίκης του πρωθυπουργού;
Τι καταδίκη; Μα δεν μπαίνει τέτοιο ζήτημα. Το κόμμα, τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση τους στηρίζουμε πρώτα από όλα αυτοί που πιστεύουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα πρέπει να απεγκλωβιστούν το γρηγορότερο δυνατό από τις μνημονιακές πολιτικές και να αναζητήσουν άλλους δρόμους σύμφωνους με το πρόγραμμα, τις αρχές, τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ και τη λαϊκή βούληση. Δεν υπάρχει καλύτερη προστασία από αυτό. Όσοι και όσες σύντροφοι και συντρόφισσες και φίλοι που είμαστε χρόνια μαζί νομίζουν ότι προστατεύουν τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ανοίγοντας δρόμους εφαρμογής των μνημονίων νομίζω ότι κάνουν σοβαρό και ιστορικό πολιτικό λάθος. Για αυτό, εξάλλου, θα κάνουμε ΚΕ για να συζητήσουμε αυτά τα πράγματα. Δεν έχουμε αμφισβητήσει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, παρότι ξέρετε ότι είχαμε και έχουμε διαφορετικές απόψεις, αλλά την εμπλοκή τους στη συνέχιση των μνημονίων.
Αυτό που λένε όλοι είναι ότι είναι μια πολύ περίεργη κατάσταση.
Ήμουν Υπουργός της κυβέρνησης και γνωρίζετε πολύ καλά ότι στήριξα την κυβέρνηση προωθώντας την κατάργηση μνημονιακών διατάξεων που οδηγούσαν σε ακραίες κοινωνικές αδικίες στο ασφαλιστικό. Θεωρώ όμως ότι καλύτερη προστασία είναι να αλλάξουμε ρότα και ξαναμπούμε στη ρότα του σεβασμού της λαϊκής βούλησης και των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας τη κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος πρέπει να μείνει ενωμένος.
Υπάρχει περίπτωση διάσπασης;
Γιατί να υπάρχει περίπτωση διάσπασης; Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα δημοκρατικό κόμμα. Λειτουργεί με σεβασμό στην έκφραση διαφορετικών απόψεων μέσα σε αυτό και μπορεί να συνεχίσει με ενότητα μέσα στη διαφορετικότητά του όπως ήταν από τότε που ξεκίνησε και προχώρησε με έναν τρόπο λειτουργίας και πολιτικές προτάσεις που τον έφτασε από το 4% στο 36%. Γιατί να αλλάξουμε τρόπο λειτουργίας; Με αυτόν τον τρόπο πρέπει να συνεχίσουμε και ο καλύτερος τρόπος για να μην υπάρχουν τέτοιες σκέψεις από όσους σκέφτονται λειτουργίες διάσπασης, είναι να λειτουργούν δημοκρατικά και φερέγγυα τα συλλογικά όργανα του κόμματός μας. Αυτό νομίζω είναι η καλύτερη εγγύηση.
Θα ήθελα κάποια σχόλια για τη μελέτη του κ. Μάρδα. Βάσει της μελέτης που θα δώσει σε δημοσιότητα αν υλοποιούνταν σενάριο δραχμής αυτή τη στιγμή ακόμα και οι 1.000 δραχμές θα ισούνταν με ένα ευρώ, δηλαδή υποτίμηση της τάξης του 70%, και όπως λέει χαρακτηριστικά για να πάει κάποιος στο σούπερ μάρκετ θα έπρεπε να κουβαλάει μαζί του μια σακούλα κέρματα.
Είναι μια άποψη. Είναι η άποψη που οδηγεί ανεξάρτητα από τις προθέσεις ενισχύει μια αντίληψη που λέει ότι η Ελλάδα έχει μονόδρομους και ότι οι μονόδρομοι είναι μέσα στο Ευρώ και την Ευρωζώνη ανεξάρτητα αν οι ηγετικές τους ελίτ επιβάλλουν πολιτικές λιτότητας, φτώχειας και περιορισμού της εθνικής ανεξαρτησίας. Βεβαίως είναι αυτά τα επιχειρήματά του, αλλά υπάρχει και η άλλη πλευρά. Ακόμα και η τελευταία μελέτη της Ernst and Young επιβεβαιώνει μια άποψη που έχουμε πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ, στον χώρο της Αριστεράς και σε ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις ότι αν πας σε σύγκρουση με την Ευρωζώνη θα υπάρχουν προσωρινές δυσκολίες ολίγων μηνών αλλά μετά η χώρα μας θα μπορεί να πάρει μπροστά με μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης. Εάν η σύγκρουση με την Ευρωζώνη, ακόμη και η έκδοση εθνικού νομίσματος, συνοδεύεται με ένα πακέτο προοδευτικών μέτρων, που να έχουν να κάνουν με δημόσιο έλεγχο των τραπεζών, με τον αναπτυξιακό ρόλο του δημοσίου τομέα, με φορολόγηση του μεγάλου πλούτου και των μεγάλων εισοδημάτων, με στάματημα της λιτότητας, με διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, που έξαλλου είναι προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορεί να υπάρξουν ενίσχυση των εξαγωγών, μείωση εισαγωγών, αύξηση του πρωτογενή τομέα, του τουρισμού και η αναγκαιά ρευστότητα στην οικονομία για να γίνουν μεγάλες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις για να ενισχυθεί η ανάπτυξη και η απασχόληση της χώρας. Δεν υπάρχουν μελέτες μόνο από τη μια πλευρά. Υπάρχουν μελέτες και από την άλλη πλευρά και η συζήτηση πρέπει να γίνει με νηφαλιότητα χωρίς να ποινικοποιείται και να ενοχοποιείται η άλλη άποψη. Όλες οι απόψεις είναι θεμιτές. Να κουβεντιαστούν όλες και να καταλήξουμε στο καλύτερο δυνατό.