Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό

            Τρίτη, 16/6/2015


O Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε
τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό


O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Espen Barth Eide .

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Eide δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ότι η διεθνής κοινότητα στηρίζει πολύ σθεναρά την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να συνάδει με τις ευρωπαϊκές αρχές και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ανέφερε ότι κατά τις πρόσφατες επαφές του στις Βρυξέλλες, ενθάρρυνε Ευρωπαίους αξιωματούχους να αρχίσουν να προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να επανενωθεί η Κύπρος, σε ένα λογικό χρονικό πλαίσιο.

Επεσήμανε ότι η διεθνής κοινότητα, τα Ηνωμένα Έθνη, η ΕΕ, αλλά και το κλίμα που επικρατεί στο νησί, είναι ευθυγραμμισμένα σε ό,τι αφορά στην κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ακόμη παραμένουν πολλά που πρέπει να επιλυθούν, θέματα, τα οποία είναι σημαντικά για τους Κύπριους.

Ερωτηθείς είπε ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν, με ένα μικρό διάλειμμα το καλοκαίρι. Πρόσθεσε ότι τώρα συζητούνται τα καίρια ζητήματα και γίνεται μια προετοιμασία για τις συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι, χαρακτηρίζοντας τη δουλειά που γίνεται, ως εποικοδομητική. Επαίνεσε, εξάλλου, το έργο των δύο διαπραγματευτών.

Ερωτηθείς για τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ο κ. Eide είπε ότι χθες είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκο Κοτζιά, σημειώνοντας ότι υπάρχει μια αλληλουχία για το πώς θα συζητηθούν αυτά τα θέματα.
Ερωτηθείς είπε ότι όλοι οι συνομιλητές του στις Βρυξέλλες, κατά τις πρόσφατες επαφές του, εξέφρασαν σθεναρή αισιοδοξία και βούληση για στήριξη της προσπάθειας και πρόσθεσε ότι η εμπλοκή της ΕΕ είναι ήδη πολύ ουσιαστική. Σημείωσε ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να εργάζεται στενά με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η λύση θα είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Κληθείς να πει αν αναμένεται η ανακοίνωση και άλλων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) αύριο, είπε αυτό εναπόκειται στους δύο ηγέτες.

Ερωτηθείς αν η πολιτική κατάσταση στην Τουρκία μπορεί να επηρεάσει τις συνομιλίες, είπε ότι δεν διαφαίνεται σήμερα κάτι τέτοιο. Πρόσθεσε ότι το σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι όπως οι Κύπριοι ασχοληθούν με όλα τα θέματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν στο νησί, αφού έτσι θα είναι πιο εύκολο να ασχοληθούν με τα διεθνή ζητήματα, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στις γειτονικές χώρες.

Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι η διεθνής στήριξη είναι εξαιρετικά ισχυρή και ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία, όπου η διεθνής ευθυγράμμιση να είναι τόσο ισχυρή, όπως στην περίπτωση της Κύπρου. «Το διεθνές περιβάλλον παραμένει πολύ θετικό, το κλίμα στο νησί είναι επίσης θετικό και νομίζω ότι οι συνθήκες είναι πολύ καλές», είπε τέλος o κ. Eide .