Hellenic Cypriot Press Agency

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA» ΜΕ ΤΟΥΣ Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ ΚΑΙ Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑ


Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Καλημέρα σας.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλή σας ημέρα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Τι θα γίνει με τα νησιά και με το ΦΠΑ;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Κατ’ αρχήν, η νησιωτικότητα καλύπτεται από το άρθρο 101 του Συντάγματος και καλύπτεται για ποιο λόγο; Διότι οι κάτοικοι των νησιών, και ιδιαίτερα της άγονης γραμμής, έχουν μία επιβάρυνση παραπάνω όσον αφορά τη μεταφορά των καυσίμων, των πρώτων υλών, των τροφίμων. Για αυτό το λόγο η Πολιτεία θέσπισε και εξασφάλισε συνταγματικά ότι θα υπάρχει σε κάθε νομοθεσία μία ειδική διάταξη, μία ειδική πρόνοια για τα νησιά. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, θα προφυλαχθεί και με οποιοδήποτε μέτρο παρθεί το θέμα της νησιωτικότητας.

Για το Φ.Π.Α. τώρα. Βεβαίως και ο Φ.Π.Α. στα νησιά θα είναι στη χαμηλότερη βαθμίδα και αυτό έχει μπει όρος από την πλευρά της Κυβέρνησης. Από εκεί και πέρα, η αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί να βρίσκεται στο 6% ο φόρος πολυτελείας για να πίνει ο άλλος σαμπάνια των 2.000 ευρώ στη Μύκονο. Είναι λογικό ότι τα είδη πολυτελείας θα πρέπει να φορολογηθούν αντίστοιχα. Σε αυτό δεν έχω ούτε εγώ αντίρρηση.

Από εκεί και πέρα, όμως, σας διαβεβαιώνω ότι υπάρχει όρος από την πλευρά της Κυβέρνησης και από την πλευρά τη δική μας, των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: «Κόκκινη γραμμή» ας πούμε.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μία «κόκκινη γραμμή», η οποία έγινε απόλυτα σεβαστή και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός την υπερασπίζεται στις συνομιλίες τις οποίες έχει.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Υπουργέ μου, μισό λεπτό. Στο κείμενο των 47 σελίδων που έστειλε η ελληνική Κυβέρνηση ως πρόταση, εκεί προβλέπει ότι ο μειωμένος συντελεστής στα νησιά θα καταργηθεί.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Και ότι θα ισχύσει από το Σεπτέμβριο.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Λέει μέσα στις 47 σελίδες ότι μέχρι το Σεπτέμβριο δεν θα πειραχτεί τίποτα, και ότι η διαφορά αφορά τα είδη πολυτελείας. Σας λέω και πάλι, δεν μπορούμε να πούμε ότι στο 6% θα είναι η σαμπάνια και το χαβιάρι. Έτσι;

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εντάξει, το καταλάβαμε αυτό.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Και απολύτως λογικό αυτό που λέτε αν μιλάμε για το χαβιάρι και τη σαμπάνια.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στο Αγαθονήσι, στους Φούρνους, στην Τήλο, στη Νίσυρο δεν μπορείς να πεις ότι θα σου καταργήσω το 6% ή το χαμηλότερο φορολογικό όριο του Φ.Π.Α. που προβλέπεται για να προστατεύσεις τους κατοίκους. Από ποιο; Από το μεταφορικό ισοδύναμο, το οποίο θα έπρεπε να είχε ήδη εφαρμοστεί.

Δηλαδή, αυτό που υπέστησαν οι νησιώτες με τα μέτρα της τρόικας τα τελευταία χρόνια, ήταν ότι ακόμα και οι επιδοτήσεις της άγονης γραμμής, που ουσιαστικά διασφάλιζαν τη δυνατότητα του πολίτη που μένει στο νησί να επικοινωνήσει με το διοικητικό του κέντρο, τα 110 εκατομμύρια ευρώ που ήταν, τα έκαναν 80 και ακτοπλοϊκά έχουν υποστεί τεράστιες ζημίες οι νησιώτες.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Άρα, λοιπόν, συμπεραίνουμε ότι ακόμα και αν γίνει τίποτα, εσείς δεν θα τη δεχθείτε την κατάργηση;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η ίδια η Κυβέρνηση δεν θα τη δεχθεί. Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής. Θέλω να σας ξεκαθαρίσω κάτι, γνωριζόμαστε πολλά χρόνια, έχουμε διαφωνήσει κάποιες φορές, αλλά πάντα έχουμε κρατήσει ένα επίπεδο στην επικοινωνία μας, όταν αυτή υπάρχει. Δεν υπάρχει στην Κυβέρνηση διάρρηξη των σχέσεών μας. Είναι σεβαστές οι «κόκκινες γραμμές». Αυτό που θέλω να σας πω, είναι ότι εμπιστευόμαστε απόλυτα τον Πρωθυπουργό και αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται εν λευκώ, γνωρίζοντας τις δικές μας «κόκκινες γραμμές» και τις δικές του «κόκκινες γραμμές».

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εντάξει. Αλλά τα δικά σας τα στελέχη όμως σπεύδουν να πουν πολλές φορές, ότι εάν μας επιβάλλουν μέτρα υφεσιακά, δεν θα τα ψηφίσουμε. Διαχωρίζουν τη θέση τους.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ακούστε να δείτε. Υπάρχουν αρκετά θέματα, τα οποία οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, έντιμα και καθαρά από την πρώτη στιγμή, ξεκαθαρίσαμε ότι δεν θα ψηφίσουμε. Δηλαδή, είδατε το θέμα με το τζαμί ας πούμε. Έχουμε το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια. Υπάρχουν δύο άρθρα, στα οποία έχουμε ζητήσει να υπάρξουν αλλαγές. Αν δεν υπάρξουν αλλαγές, δεν θα το ψηφίσουμε. Έτσι ήταν η συμφωνία με την οποία μπήκαμε στην Κυβέρνηση και αυτή η συμφωνία έχει τηρηθεί και από την πλευρά τη δική μας και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εντάξει, αλλά αυτά είναι κομμάτια της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής, που εν πάση περιπτώσει μπορεί να αναβληθούν, να τα ξαναδείτε, να τα ξανακουβεντιάσετε. Το θέμα είναι, τι θα γίνει με εκείνα τα κομμάτια που αφορούν τη διαπραγμάτευση.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η διαπραγμάτευση αυτή τη στιγμή, το κείμενο που κατέθεσε η ελληνική Κυβέρνηση, είναι ένα κείμενο στο οποίο έχουμε συμφωνήσει και αυτό στηρίζουμε και στηρίζουμε τον Πρωθυπουργό αυτή τη στιγμή στις πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις τις οποίες κάνει.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου να επιμείνω λίγο ακόμα σε αυτό το θέμα. Είναι άλλο πράγμα οι συντελεστές του ΦΠΑ στα νησιά και άλλο πράγμα η κατάργηση της έκπτωσης. Οι πληροφορίες οι δικές μας λένε, ότι η Κυβέρνηση την έχει δεχθεί τη κατάργηση της έκπτωσης. Το ερώτημα είναι, εσείς θα τη δεχθείτε αν έρθει; Αν έρθει. Ας το πάρουμε θεωρητικά. Ας είναι θεωρητικό το σενάριο.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μα τώρα τι να πάρουμε θεωρητικά; Αφού σας λέω ότι αποτελεί θέση της Κυβέρνησης και για να καταλάβει και ο κόσμος, ξέρετε για τι λεφτά μιλάμε; Το συνολικό ποσό της έκπτωσης που δίνεται στα νησιά στο ΦΠΑ, είναι 80 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, δεν μιλάμε για κάποιο τεράστιο ποσό.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Συμφωνώ μαζί σας, αλλά αν την έχει δεχθεί η Κυβέρνηση, εσείς θα τη δεχθείτε ή όχι;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η κυβέρνηση δεν την έχει δεχθεί. Εγώ είμαι μέλος της Κυβέρνησης. Με τον κ. Πρωθυπουργό μιλάω καθημερινά. Είμαι μέλος του Κυβερνητικού Συμβουλίου. Τώρα γίνεται ένα σώου ολόκληρο. Ακούω, αυτοί οι οποίοι δέχονταν τη μείωση και την υπερασπίζονταν στις τηλεοράσεις στα Δωδεκάνησα, να έρχονται τώρα και να μου λένε για δημοψήφισμα. Μα τι δημοψήφισμα; Υπάρχει ένας πολίτης - ό,τι και αν ψηφίζει - που θα δεχθεί ποτέ να καταργηθεί αυτό το προνόμιο που καλύπτεται από το Σύνταγμα;

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μα το δημοψήφισμα ο Βαρουφάκης το πρότεινε.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας πληροφορώ, ότι ο κ. Βαρουφάκης βρέθηκε με τους παράγοντες των νησιών και με τους νησιώτες Βουλευτές. Δέχθηκε ότι έχουν απόλυτα δίκιο και ήταν ο ίδιος ο οποίος διόρθωσε το κείμενο των 47 σελίδων.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, ο Βαρουφάκης δεν πρότεινε να κάνουν δημοψήφισμα;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο Βαρουφάκης είπε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα αλλαγής των συντελεστών στα νησιά όσον αφορά τα προνόμια.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αυτά τα είπε στη Βουλή. Αλλού είπε ότι θα γίνει και ένα δημοψήφισμα.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πού το είπε;

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Σε δηλώσεις. Το διαβάσαμε.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Του είπε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου «να κάνουμε δημοψήφισμα». Του λέει, άμα θες να κάνεις δημοψήφισμα, κάντο, αλλά δεν υπάρχει διαφωνία από κανέναν.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Να ρωτήσω τώρα κάτι. Είχε συζητηθεί η δήλωση που κάνατε πριν από δύο εβδομάδες περίπου αν δεν κάνω λάθος, ότι είναι θέμα ωρών να γίνει συμφωνία. Συμφωνία δεν είδαμε. Ήταν κακή πληροφόρηση;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τώρα το θέμα είναι λεπτό. Ακούστε κάτι. Όλες αυτές τις μέρες έχουμε περάσει δια πυρός και σιδήρου. Υπάρχουν μέρες που έχουν τελειώσει οι διαπραγματεύσεις και φαίνεται ότι την επόμενη θα υπάρχει συμφωνία. Φτάνουμε μέχρι το τέλος και την επόμενη έρχονται άλλα 25 μέτρα. Ακόμα και χθες αν θέλετε…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Καλά, χθες έγινε η απόλυτη ανατροπή.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Οι τρεις ηγέτες κάθισαν και μίλησαν, ήταν σίγουρο ότι πάμε για συμφωνία. Τώρα, βέβαια, κοιτάξτε, υπάρχουν και τα παιχνίδια της τελευταίας στιγμής. Εδώ παίζεται ένα σκληρό πόκερ και είναι η ώρα που πλέον ο καθένας θα υπερασπιστεί τις θέσεις του μέχρι το τέλος. Εμείς, ως Κυβέρνηση, δεν θα κάνουμε πίσω. Έχουμε κάνει αρκετές υποχωρήσεις, έχουμε προσφέρει μία λύση με διαπραγματεύσεις, που πολλές φορές έχει υπερβεί και τα όρια, είναι μάλλον στα όρια της λαϊκής εντολής, και αυτό αφορά περισσότερο το ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων. Θα πρέπει να καταλάβουν και οι δανειστές ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να κάνει άλλο πίσω, ούτε θα δεχθεί να κάνει άλλες υποχωρήσεις, διότι δεν έχει τέτοια λαϊκή εντολή.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μα αφού λένε οι πληροφορίες, Υπουργέ μου, ότι ήδη έχετε δεχθεί, δηλαδή με βαριά καρδιά, δέχεται το 1% πρωτογενές, από το 0,5% που πήγαινε. Επ’ αυτού τι ξέρετε;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα σας θυμίσω ότι αρχίσαμε με το 3%.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Με 3% ήταν, και 4,5% για του χρόνου, ναι. Αλλά η διαπραγμάτευση ήταν 0,5%, το πολύ - πολύ μισό και ήδη δεχθήκαμε το 1%.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Επειδή είπαμε στο θέμα του πρωτογενούς, η πρώτη πρόταση ήταν 3,5%. Η ελληνική Κυβέρνηση πρότεινε 0,6% και τελικά καταλήγουμε στο 1%. Όταν γίνεται μία διαπραγμάτευση και καταφέρνεις από το 3,5% να το κατεβάσεις στο 1%, νομίζω ότι είναι μία επιτυχία.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Α, το επιβεβαιώνετε το 1%, δηλαδή.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν το ξέρω. Ακούστε, θέλω να σας πω ότι η δική μου η σχέση με τον Πρωθυπουργό σε αυτό το θέμα, βέβαια μιλάμε καθημερινώς, αλλά δεν θα πάω εγώ σε κάθε λεπτομέρεια να κάνω αυτό που έκανε ο Βενιζέλος με το Σαμαρά.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εντάξει, δεν είναι λεπτομέρεια αυτό, όμως.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι λεπτομέρεια, διότι το 1% ή 0,6% έχει να κάνει και με το σύνολο των άλλων μέτρων. Εμάς τι μας ενδιαφέρει; Και αυτό είναι που πρέπει να γίνει σαφές και να το καταλάβουν όλες οι Ελληνίδες και όλοι ο Έλληνες. Εμάς, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η συμφωνία που θα γίνει να έχει μέσα μέτρα τα οποία θα καταστήσουν το μεν χρέος βιώσιμο, και αυτό είναι το πιο βασικό από όλα, διότι τι να το κάνω να κάνω μία συμφωνία τώρα και να πρέπει να κάνω άλλη συμφωνία τον Οκτώβριο. Και από εκεί και πέρα να μπορεί να μπει η Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης και να μπορέσουμε να ξεκολλήσουμε από την έλλειψη της ρευστότητας.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Άρα, τώρα τι ακριβώς παλεύουμε; Παράταση εννέα μηνών, ας πούμε, ζήτησε η ελληνική Κυβέρνηση;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτό που βλέπω εγώ ότι πάει να γίνει αυτή τη στιγμή, είναι ουσιαστικά το μεν Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αποσυρθεί, ο EFSF να πάρει και να αποπληρώσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και από εκεί και πέρα να γίνει μία συμφωνία για το σύνολο πλέον των οφειλών που θα είναι όχι προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον ESM αλλά προς τον EFSF.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Όλα αυτά μέχρι την άλλη βδομάδα ή την επόμενη βδομάδα; Είναι πολύ βαρύ, μου φαίνεται.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτά όλα θα γίνουν είτε μέχρι τις 18 ή ποτέ.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Άρα, σε πέντε μέρες δηλαδή.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ή μέχρι τις 18 ή ποτέ; Και αν πάει 19 ή 20; Το «ποτέ» πού μας οδηγεί;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το «ποτέ» μας οδηγεί στο ότι εμείς ξεκαθαρίσαμε ότι επί ένα χρόνο από τον Αύγουστο του 2014 μέχρι τώρα, χωρίς να παίρνουμε ούτε ένα ευρώ από τις δανειακές συμβάσεις, πληρώσαμε όλες μας τις υποχρεώσεις προς το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή μισθούς, συντάξεις, υγεία, παιδεία και τα λοιπά συν 17 δισεκατομμύρια τοκοχρεολύσια. Δεν είμαστε πλέον σε θέση, και είναι ξεκάθαρο αυτό και για αυτό δεν πληρώσαμε την τελευταία δόση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου χωρίς να παίρνουμε ούτε ένα ευρώ να πληρώνουμε τοκοχρεολύσια. Δεν γίνεται.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δηλαδή ή θα καταλήξουμε μέχρι τις 18 σε συμφωνία ή στο τέλος του μήνα δεν πληρώνουμε ΔΝΤ; Τελείωσε;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν πληρώνουμε ΔΝΤ.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Και μετά;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και δεν πληρώνουμε Ευρωπαϊκή Ένωση και πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας στη χώρα, συνεχίζει να λειτουργεί η χώρα όπως πρέπει να λειτουργεί.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δηλαδή με τα δικά μας τα έσοδα πληρώνουμε τους μισθούς, συντάξεις, ό,τι μπορούμε, τέλος πάντων, υποχρεώσεις.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και όπως αποδείξαμε, όχι απλώς πληρώσαμε τους μισθούς και τις συντάξεις, αλλά πληρώσαμε και 17 δισεκατομμύρια «καπέλο».

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δηλαδή, τώρα, με το χέρι στην καρδιά, εσείς μπορείτε να πείτε ότι θα βρεθούμε εκτός συμφωνίας, δεν θα πληρώνουμε, θα γίνει πιστωτικό γεγονός.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Με συγχωρείτε θα πάμε να πληρώνουμε τις δόσεις και δεν θα πληρώνουμε τα έξοδα τα οποία πρέπει να καλύψουν τις πρώτες ανάγκες του ελληνικού λαού;

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Όχι βέβαια. Το θέμα είναι να πληρώνουμε και τις δόσεις και τα έξοδα.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μακάρι. Αυτό είναι στο χέρι τους.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Απλώς, κ. Πρόεδρε, ο αντίλογος σε αυτό από μερικούς - από τη Νέα Δημοκρατία κυρίως - είναι ότι εντάξει τον πρώτο μήνα - τώρα στο τέλος του μηνός Ιουνίου -θα πληρώσετε τους μισθούς και τις συντάξεις. Τον άλλο μήνα μπορεί να μην έχουμε ούτε αυτά.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αν ακούσουμε τις δηλώσεις των στελεχών - ό,τι απέμεινε στη Νέα Δημοκρατία - θα δούμε ότι έλεγαν μέχρι να τραβήξουν τα λεφτά από τις τράπεζες. Η λέξη ΑΤΜ ειπώθηκε 50 φορές. Η κ. Μπακογιάννη η ίδια απειλούσε τον κόσμο, ο κ. Γεωργιάδης, ο κ. Καραγκούνης και άλλα στελέχη. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα. Εγώ θα σας θυμίσω ότι στο πρώτο μνημόνιο όταν ένας φουκαράς τορναδόρος έγραψε στο Facebook από την Κρήτη, συμπατριώτης του κ. Καμπουράκη.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ναι, από τα Χανιά ήταν.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Από τα Χανιά, που είπε ότι μπορεί να μην υπάρχουν λεφτά στις τράπεζες.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Τον συνέλαβαν.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πήγαν να τον συλλάβουν. Πήγαν με τζιπάκι για να τον πάρουν τον φουκαρά. Εδώ, έχει βγει όλη η αξιωματική αντιπολίτευση και απειλεί ότι δεν θα υπάρχουν λεφτά και συντάξεις.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Και ο Μηλιός τα λέει για capital control. Τα λένε και κάποιοι από εκεί δηλαδή, από την άλλη πλευρά.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να σας πω, όμως, το πιο βασικό. Αυτό που έγινε την προηγούμενη Παρασκευή, είναι σημαδιακό ότι ο κόσμος πλέον δεν απειλείται. Ότι ο κόσμος πλέον δεν τους ακούει καν. Την Πέμπτη το βράδυ ανακοινώθηκε από εσάς, από τον Μιχάλη Ιγνατίου - ήταν μία επιτυχία του Μιχάλη - ότι ξεκαθαρίστηκε από την ελληνική Κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να πληρωθεί η δόση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Κανονικά θα έπρεπε την Παρασκευή το πρωί να δημιουργηθεί πανικός και να αδειάσουν τα πάντα. Να είναι ο κόσμος στα ΑΤΜ, που έλεγε η κ. Μπακογιάννη. Δεν έγινε κάτι τέτοιο. Διότι οι Έλληνες πολίτες ξέρουν πλέον ξεκάθαρα ότι εμείς είμαστε ικανοί να συντηρήσουμε το κράτος μας. Ήμασταν ικανοί μέχρι τώρα να πληρώσουμε και 17 δισεκατομμύρια δόσεις, αλλά αυτή η ιστορία έχει τελειώσει.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Υπουργέ μου, καλά τα λες. Αλλά έτσι που τα λες, περιγράφεις μία κατάσταση που δεν χρειαζόμαστε καθόλου να κουβεντιάζουμε με τους ξένους. Έχουμε τα λεφτά μας. Να μην πληρώσουμε; Δηλαδή, πώς να στο πω. Δεν είναι. Πολύ ωραιοποιημένο είναι αυτό. Δηλαδή, λες, αν είναι έτσι όπως τα λες, γιατί να πάμε να κουβεντιάζουμε; Να σηκωθούμε να φύγουμε κατευθείαν. Αφού μπορούμε να ζήσουμε, δεν έχουμε θέμα…

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κουβεντιάζουμε, αλλά κουβεντιάζουμε αξιοπρεπώς. Εμείς δεν έχουμε καμία πρόθεση να φύγουμε από την Ευρωζώνη. Ακόμα και αν κάποιοι από εκεί θέλουν να μας βγάλουν και θα το πω ξεκάθαρα, εδώ πλέον φαίνεται ότι και στη Γερμανία υπάρχουν δύο γραμμές. Υπάρχει η γραμμή της κ. Μέρκελ και του κ. Σόιμπλε.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Τις τελευταίες μέρες το γράφουν και οι εφημερίδες τους αυτό.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ακριβώς. Ο κ. Σόιμπλε το λέει στο Eurogroup. Μπορώ να σας πω πράγματα, μάλλον δεν μπορώ να πω πολλά, τα οποία μας έχει διηγηθεί και ο Γιάνης Βαρουφάκης μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο για τη διαφορετική αντιμετώπιση που έχει από τον κ. Σόιμπλε και την κ. Μέρκελ. Ο κ. Σόιμπλε λέει ξεκάθαρα «εγώ κύριοι θέλω τη κατάργηση των εθνών - κρατών. Πρέπει να υπάρχει ένας Γερμανός Υπουργός Οικονομικών που θα κάνει κουμάντο στην Ευρώπη». Αυτή είναι η άποψή του. Και για αυτό το λόγο, επέλεξε να χτυπήσει πρώτα την Ελλάδα, στην οποία θα έβρισκε αντίσταση στην κατάργηση της εθνικής κυριαρχίας, στην κατάργηση ως έθνους - κράτους, στην υποστολή της σημαίας της.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Άρα, λέτε ότι ο Σόιμπλε, ο στόχος του αυτή τη στιγμή ο τακτικός, είναι να μας βγάλει εκτός Ευρωζώνης; Και τον κρατάει η Μέρκελ ας πούμε;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Υπάρχουν δυνάμεις μέσα στη Γερμανία και ο κ. Σόιμπλε είναι ένας από αυτούς, που θέλει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης. Και μάλιστα αυτή η θεωρία τους, είναι ότι εμείς, αυτοί δηλαδή, ας διαγράψουν και τα 230 δισεκατομμύρια χρέη που έχει η ΕΚΤ.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ναι, αλλά από άλλη πλευρά στο ίδιο συμπέρασμα φτάνετε και εσείς. Και εσείς λέτε ότι «και να φύγουμε, δεν χάλασε και ο κόσμος». Μπορούμε να ζήσουμε, έχουμε τα λεφτά μας.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ λέω ότι θα παλέψουμε να μείνουμε. Θα κάνουμε ότι μπορούμε καλύτερο, προκειμένου να έρθουμε σε μία συμφωνία με τους εταίρους μας. Από εκεί και πέρα όμως, δεν πρόκειται να εξαθλιώσουμε τον ελληνικό λαό, ούτε να παραδώσουμε την εθνική κυριαρχία της χώρας.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αν κατάλαβα καλά, είπατε προηγουμένως, ότι όλο αυτό, η πιθανότητα για συμφωνία, περνάει από το ότι πρέπει να απομακρυνθεί το ΔΝΤ, να φύγει από τη μέση.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το ίδιο το ΔΝΤ χθες….

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Όχι, εσείς τι λέτε; Ότι πρέπει να φύγει, να εξαγοράσουμε εμείς το χρέος τους και να μη το έχουμε στα πόδια μας;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ θα σας πω, ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει δύο όρους. Ο πρώτος όρος είναι να είναι βιώσιμο το χρέος. Διότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενεπλάκη σε μία κατάσταση με την Ελλάδα, την οποία δεν ήθελε ούτε το ίδιο. Κάποια στιγμή θα γράψει η ιστορία τι έγινε και με τον Στρος Καν και ποιος έστησε ολόκληρες ιστορίες με αυτό το πράγμα. Αλλά, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει και μία άλλη άποψη, ότι πρέπει να διαγραφεί άμεσα το χρέος.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αυτό μας βολεύει όμως.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Βεβαίως και μας βολεύει.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Το δεύτερο κομμάτι. Γιατί τα πρώτα δεν μας βολεύουν.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Βεβαίως και μας βολεύει.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Γιατί οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να ακούσουν κουβέντα για το χρέος.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Το πρόβλημα είναι ότι λέτε το μισό κ. Πρόεδρε. Ολόκληρη η φράση είναι ότι θέλει να διαγραφεί το χρέος, αλλά υπό εξοντωτικά μέτρα.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ναι, ακριβώς. Συμφωνώ.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δεν είναι «άντε μας αρέσει» που λέει ότι θα διαγραφεί το χρέος. Για να διαγραφεί το χρέος τι πρέπει να γίνει;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το μεν ΔΝΤ τι σου λέει; Ότι εγώ κύριε για να κάνω βιώσιμο το χρέος και να σου το διαγράψω, πρέπει να πάρω τέτοια μέτρα, δεν μπορεί να παίρνεις την ίδια σύνταξη με τον Ευρωπαίο πολίτη και να βγαίνεις στη σύνταξη επτά χρόνια νωρίτερα. Έτσι; Άρα, ή θα τον βγάλεις επτά χρόνια αργότερα στη σύνταξη, ή επειδή θα τιναχτεί στον αέρα το ασφαλιστικό σου ταμείο θα βάλεις τσεκούρι και θα τους τσακίσεις αυτή τη στιγμή στη φορολογία. Έτσι; Το ΔΝΤ έχει μία συγκεκριμένη λογική που σκέπτεται και αυτή τη λογική από την πρώτη στιγμή την ξέραμε. Και αυτοί που μας έβαλαν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τη γνώριζαν. Από την άλλη πλευρά, η Ευρώπη - και αυτή τη στιγμή αυτή η συζήτηση γίνεται - δεν είχε κανένα λόγο να εμπλέξει την Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Θυμάστε, τότε, ότι δεν είχαμε την τεχνογνωσία υποτίθεται και όλες αυτές τις σαχλαμάρες. Αυτό επικαλέστηκαν.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τα περιγράφει καλά ο Μιχάλης Ιγνατίου στο βιβλίο του. Ήθελαν να παραβιάσουν την Ευρωπαϊκή Συνθήκη και ήθελαν να βάλουν την Ελλάδα, παραποιώντας τα στατιστικά στοιχεία της χώρας, μέσα σε ένα μηχανισμό στήριξης που θα κάνουν άλλοι κουμάντο. Αυτή είναι η αλήθεια. Και αυτή την αλήθεια πρέπει εμείς να την αποδεχθούμε όλοι και για αυτό πρέπει να καταλήξει και η επιτροπή για το μνημόνιο.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Τώρα, όμως, δεν φαίνεται πολύ εφικτό και ρεαλιστικό το να λέτε «να φύγει το ΔΝΤ, να αγοράσουμε εμείς το χρέος».

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν λέω εγώ να φύγει το ΔΝΤ. Εγώ λέω ότι εάν η Ευρώπη αποδεχθεί να φύγει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο…

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Να μας δώσει τα λεφτά να το πληρώσουμε.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι εμάς. Θα πρέπει να κάνουν αυτό το οποίο υπήρχε από την αρχή ως πρόταση. Δηλαδή ο EFSF να μαζέψει όλα τα δάνεια της χώρας, προς όλους τους Οργανισμούς και από εκεί και πέρα να υπάρχει μία συνολική ρύθμιση. Αυτή η ρύθμιση, κατά τη δική μας άποψη, πρέπει να έχει και ένα κόψιμο του χρέους, ένα hair cut της τάξεως του 40%. Αυτό μπορεί να γίνει με αρκετούς τρόπους. Επειδή, ξέρετε, το πρόβλημα είναι να το πουν, το πώς θα το πουν. Αν σου βάλει, λοιπόν, το 40% του χρέους σε 200 χρόνια με 0% επιτόκιο, δεν υπάρχει τίποτα.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Καλά τα λέτε, αλλά….

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μα σας λέω, λοιπόν, ότι οι συνομιλίες έχουν φτάσει σε ένα πολύ καλό σημείο αυτή τη στιγμή.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δηλαδή τώρα λέτε ότι μέχρι τις 18 ή τίποτε; Μέχρι τις 18 θα λυθούν όλα αυτά; Μου φαίνεται πολύ αισιόδοξο αυτό.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είμαστε ξεκάθαροι. Εμείς περιμένουμε στο Eurogroup στις 18 να έχουν λυθεί. Και πιστεύω ότι θα λυθούν, σας το λέω με την καρδιά μου.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μακάρι.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Από εκεί και πέρα, εάν μέχρι το τέλος του μηνός - που είναι οι δόσεις προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και έχουμε πάρει την παράταση - δεν έχει βρεθεί λύση, εμείς δεν θα το πληρώσουμε, γιατί δεν έχουμε να το πληρώσουμε. Γιατί έχουμε υποχρέωση να προασπίσουμε τον Έλληνα πολίτη, τον Έλληνα φορολογούμενο, για να μπορέσει το κράτος να λειτουργεί κανονικά. Αυτή είναι η αλήθεια.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αν δεν το πληρώσουμε, τι συνέπειες θα έχει αυτό; Τις έχετε μετρήσει; Τι εκτιμάτε;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έχουμε μετρήσει και εμείς τις συνέπειες, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι έχουν μετρήσει και αυτοί τις συνέπειες.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Απ’ ό,τι φαίνεται φυσικά τις έχουν μετρήσει και αυτοί. Είναι τόσο μεγάλες οι συνέπειες που δεν μπορείς να τις αγνοήσεις.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αν, λοιπόν, αυτοί μετρήσουν καλά τις δικές τους και εμείς τις δικές μας, βλέπω ότι θα έχουμε λύση μέχρι τις 30 του μηνός.

Να σας πω κάτι ενδιαφέρον. Είναι εδώ, αυτές τις μέρες, σε επίσημη επίσκεψη ο Υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου. Σήμερα σε λίγο θα δούμε τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Πρόεδρο της Βουλής. Στη συνέχεια θα έχουμε μία άσκηση στις Ειδικές Δυνάμεις. Είχαμε συνομιλίες επί πολλές ώρες και θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό ότι έχουμε έρθει πάρα πολύ κοντά σε μία στενή συνεργασία με την Αίγυπτο. Μία στενή συνεργασία και αμυντική, αλλά και γεωπολιτική.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Σε συνέχεια όλου αυτού που είχε γίνει με την Κύπρο και αυτό και τα λοιπά. Είναι πολύ ενδιαφέρον και υπάρχει, από ό,τι βλέπετε, και συνέχεια στο Υπουργείο Εξωτερικών και Άμυνας στην ίδια πολιτική. Έτσι;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έχουμε μία άριστη συνεργασία με τον κ. Κοτζιά και ελπίζω ότι ένα μεγάλο ρόλο στη λύση του οικονομικού θα παίξει η γεωπολιτική θέση της χώρας. Η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή είναι ο μόνος πόλος σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Η Βόρεια Αφρική και η Μέση Ανατολή έχουν εκραγεί. Έχουμε κρίση στην Ουκρανία, έχουμε φαινόμενα εμφανίσεως ακραίων ισλαμιστικών στοιχείων στα Βαλκάνια.

Η Ελλάδα, λοιπόν, είναι μία χώρα σταθερότητας που έχουν όλοι συμφέρον - και το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ρωσία - να σταθεροποιηθεί, να βγει από την οικονομική κρίση και να παίξει ένα πολύ σημαντικό παράγοντα, ασφάλειας στην περιοχή. Είναι η χώρα που μιλάει και με το Ισραήλ και με τις Αραβικές χώρες.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Πείτε μου κάτι επί τη ευκαιρία Υπουργέ. Αυτή η ιστορία με τη βάση τη Νατοϊκή, την αμερικανική, σε ελληνικό νησί, τι έχει απογίνει; Τι ισχύει; Τι δεν ισχύει;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Καμπουράκη, έγιναν πολλές κουβέντες και μάλιστα ειπώθηκαν απίστευτα πράγματα. Εμείς τι είπαμε; Όπως ξέρετε στα Χανιά, υπάρχει η βάση της Σούδας, η οποία έχει επεκταθεί πάρα πολύ και είναι πολύ σημαντικό αυτό για εμάς. Γιατί, είναι μία πολύ μεγάλη Νατοϊκή βάση, αλλά είναι και Ελληνική βάση. Έχει γίνει το κέντρο εκπαίδευσης ναυτικών επιχειρήσεων. Παράλληλα, ο δικός μας Ναύσταθμος είναι ο Ναύσταθμος που αναλαμβάνει πλέον να φτιάχνει τα καράβια μας. Η Σούδα αναβαθμίζεται και λόγω των κρίσεων στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική. Το αεροδρόμιο στο Ακρωτήρι, έχει επεκταθεί όσον αφορά το στρατιωτικό αεροδρόμιο και η Πτέρυγα Μάχης η δική μας. Παράλληλα, υπάρχει η κουβέντα αυτή για το πολιτικό αεροδρόμιο. Επειδή λοιπόν οι Νατοϊκές επιχειρήσεις, οι οποίες γίνονται στο αεροδρόμιο, επιβαρύνονται και επιβαρύνουν την πολιτική διάσταση του αεροδρομίου.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Που κατεβαίνουν εκεί τσάρτερ κατά εκατοντάδες και τα λοιπά. Γίνεται ένας χαμός. Ένας πανικός γίνεται εκεί. Αλήθεια είναι αυτό.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ακριβώς. Αυτό το οποίο τους προτείναμε, ήταν να μεταφερθεί αυτή η αεροπορική δραστηριότητα στη Κάρπαθο, όπου στη Κάρπαθο είναι τεράστιο αεροδρόμιο. Ένα αεροδρόμιο το οποίο είναι πολύ πιο κοντά στη Μέση Ανατολή και είναι ένα αεροδρόμιο το οποίο δεν έχει πολύ κίνηση. Έχει τσάρτερ ευτυχώς. Έχει πολιτικά αεροσκάφη, αλλά πολύ πιο λίγα από τα Χανιά.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Άρα, εσείς δεν προτείνετε να δημιουργηθεί καινούρια βάση.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να μεταφερθούν οι δραστηριότητες, αεροπορικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ εκεί. Αυτό τι θα δημιουργήσει;

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τι είπαν αυτοί; Απάντησαν αυτοί;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και μάλιστα τους είπαμε και το εξής: Το να δημιουργηθούν και εγκαταστάσεις για να μείνουν εκεί οι εργαζόμενοι, το να γίνει ένα νοσοκομείο στη Κάρπαθο, αυτό θα βοηθήσει και το νησί και εκείνους θα τους εξυπηρετήσει. Ήταν αρκετά θετικοί. Ήδη, κλιμάκια πηγαίνουν στη Κάρπαθο. Είχαμε μία κουβέντα με την Υφυπουργό Εξωτερικών και την Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας και αυτό το οποίο πρέπει να καταλάβουμε και αυτοί που αντιδρούν στην Ελλάδα, είναι το εξής: Πρώτα - πρώτα το θέλουν οι Καρπάθιοι. Εγώ πήγα στην Κάρπαθο, μίλησα με το Δήμαρχο, μίλησα με όλους. Το δεύτερον, είναι ότι δημιουργώντας ένα συμμαχικό αεροδρόμιο στην Κάρπαθο, είμαστε πολύ κοντά και στο Καστελλόριζο και στις προκλήσεις που δεχόμαστε.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εντάξει, απλώς το πρόβλημα είναι ότι σου λέει, πρώτη φορά αριστερά, μία κυβέρνηση της αριστεράς, θα φτιάξει καινούρια Νατοϊκή βάση. Αυτό είναι η ομπρέλα.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μα δεν κάνουμε καμία καινούρια βάση. Αεροπορικές δραστηριότητες της Κρήτης, τις μεταφέρουμε στην Κάρπαθο.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ο κ. Τσίπρας έχει ενημερωθεί επ’ αυτού;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Βεβαίως και έχει ενημερωθεί.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Είπε «ok», δεν υπάρχει θέμα;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Από την πρώτη στιγμή. Θέλω να σας πω, ότι εγώ δεν κάνω τίποτα μόνος μου χωρίς να ενημερώσω τον Πρωθυπουργό και χαίρομαι ιδιαίτερα που και ο Πρωθυπουργός σε οποιοδήποτε θέμα και με ρωτάει και μιλάμε μαζί. Έχουμε μία άριστη συνεργασία και αυτή τη συνεργασία προσπαθούν να την πλήξουν και από μέσα και από έξω.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πληροφορούμαι ,ότι ο κ. Φλαμπουράρης είπε πριν από λίγο στην ΕΡΤ, συμφωνείτε μαζί «ελπίζω πολύ γρήγορα ότι η συμφωνία θα γίνει στις 18 του μήνα», αυτό που λέτε και εσείς, που θα γίνει το Eurogroup, και λέει «αν ένα άτομο αισθάνεται ότι τελειώνει ο χρόνος του, ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να κάνει». Επειδή δεν τον έχουμε εδώ να τον ρωτήσουμε, μήπως μπορείτε να μας το εξειδικεύσετε αυτό; Τι σημαίνει αυτό;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Νομίζω ότι είναι σαφές. Εσείς ξέρετε από πόκερ. Εδώ έχουμε διαπραγματεύσεις. Πάμε μέχρι το τέλος. Ας πάμε όλοι με την πλευρά της Ελλάδος. Ας στηρίξουμε τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση και όλα θα πάνε καλά.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Γιατί; Το αμφισβητείτε ότι όλοι είμαστε με την πλευρά της Ελλάδος;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι, δεν το αμφισβητώ. Απλώς, κάποιοι που φέρονται κλαψιάρικα και προσπαθούν να δημιουργήσουν μία κατάσταση κινδύνου, να φοβίσουν τους πολίτες, νομίζω ότι δεν κάνουν καλό ούτε στον εαυτό τους. Δεν έχουμε κανένα λόγο οι Έλληνες να μην είμαστε μαζί.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Να σας πω τώρα, με αυτήν την ιστορία τώρα εσείς δεν θέλετε να μπερδευτείτε υποθέτω, αλλά επειδή έχει δημιουργηθεί μεγάλο θέμα πια με την αντιπαράθεση της κ. Κωνσταντοπούλου με τον κ. Πανούση, με τους αστυνομικούς, θα μπαίνουν στη Βουλή, δεν θα μπαίνουν στη Βουλή, θα είναι ένστολοι, θα είναι μη ένστολοι και τα λοιπά. Έχετε να σχολιάσετε κάτι επ’ αυτού ή δεν θέλετε να ανακατευτείτε καθόλου;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να σας πω την αλήθεια, δεν τη παρακολούθησα αυτήν τη συνέντευξη, γιατί ήμουν στα φυλάκια στην Ήπειρο και στην Μακεδονία και εν συνεχεία κάναμε τις ασκήσεις στο Αιγαίο. Δεν την παρακολούθησα καθόλου. Πάντως η κ. Κωνσταντοπούλου, όσον αφορά  στις σχέσεις τις δικές μας  με το Υπουργείο Άμυνας και με τους ένστολους, έχει καλές σχέσεις, όπως και ο κύριος Πανούσης, και με τον κ. Πανούση έχουμε και καλή συνεργασία. Άρα μη με βάζετε εμένα στη μέση.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Να σας πω κάτι, επειδή δεν τα έχουμε πει καθόλου, με την Αμερική, τι έγινε ακριβώς; Μπορείτε να μας πείτε; Δηλαδή πήγατε, λέει, ένα ταξίδι χωρίς να έχετε κλείσει ραντεβού, μας έστησε ο Υπουργός τους, δεν μπορέσαμε να τον δούμε, τι ακριβώς έγινε;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τίποτα δεν έγινε από όλα αυτά. Είχε προγραμματιστεί, πήγα κατόπιν προσκλήσεως του Υπουργού Άμυνας.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μα σας είχε ειδοποιήσει, λέει, ότι δεν θα μπορέσει να ιδωθείτε, γιατί είχε βεβαρημένο πρόγραμμα.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα σας πω. Η επίσκεψη ήταν ακριβώς μετά τις Βρυξέλλες, από το Συμβούλιο Υπουργών. Ήταν δηλαδή Σαββατοκύριακο το Συμβούλιο Υπουργών και Δευτέρα η επίσκεψη στις ΗΠΑ. Η πρόσκληση ήταν εδώ και έξι μήνες. Και είχαν κανονιστεί 18 ραντεβού, συναντήσεις με τη Γερουσία, με την Επιτροπή Άμυνας, με το State Department και τα λοιπά.

Την Παρασκευή το βράδυ, με ειδοποιούν από το Υπουργείο Άμυνας ότι δυστυχώς ο Υπουργός έχει ένα κώλυμα και θα δείτε κάποιον αναπληρωτή του, εκτός αν θέλετε να το αναβάλλουμε και να το κάνουμε την άλλη βδομάδα που θα συναντηθούμε έτσι και αλλιώς στο Συμβούλιο του ΝΑΤΟ.

Τους απαντώ ότι κοιτάξτε, αν θέλετε να το αναβάλλουμε, να το αναβάλλουμε, αλλά επειδή έχουν κλειστεί και άλλες συναντήσεις, εγώ δεν έχω καμία αντίρρηση, ούτε θεωρώ ότι με προσβάλλει το να δω κάποιον αναπληρωτή του Υπουργού Άμυνας. Έτσι και αλλιώς έχω την Υφυπουργό στο State Department, τη Γερουσία, την Επιτροπή της Γερουσίας. Αυτό έγινε.

Από εκεί και πέρα, οι συζητήσεις που είχαμε ήταν σε υψηλό επίπεδο. Κάναμε πολύ μεγάλη κουβέντα, για να λύσουμε και παρεξηγήσεις. Έχουν αρκετά μεγάλο πρόβλημα με τις σχέσεις μας με τη Ρωσία. Και αυτό που τους εξηγούμε είναι ότι εμείς με τη Ρωσία έχουμε μία σχέση στην Άμυνα, η οποία είναι εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αλλά δεν εμπλέκει τη Συμμαχία. Δηλαδή, οι S300 που υπάρχουν στην Κρήτη φυλάνε τη Σούδα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εντάξει, έχετε βάλει λίγο φωτιά στους Αμερικανούς. Όπως μας είπε και ο Μιχάλης Ιγνατίου έχουν αρχίσει και ανησυχούν. Δεν είναι κακό αυτό να ανησυχούν, να μην μας θεωρούν δεδομένους.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν είναι καλύτερα; Όμως, να τους εξηγήσουμε ακριβώς και έντιμα ποιες είναι οι σχέσεις μας με τη Ρωσία. Και αυτό έκανα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πάντως τη μεγάλη υποστήριξη που περιμένατε και εσείς και περιμέναμε και εμείς από την Αμερική δεν την είχαμε στο θέμα της διαπραγμάτευσης.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Νομίζω ότι είμαστε άδικοι. Ο Πρόεδρος Ομπάμα, αλλά και ο Υφυπουργός Οικονομικών έκανε προσωπικές παρεμβάσεις επανειλημμένως στην Ευρώπη.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μα εδώ, χθες, τορπίλισε, το ΔΝΤ τορπίλισε τις διαπραγματεύσεις. Αυτή είναι η εικόνα που υπάρχει. Δεν θα μπορούσαν να το επηρεάσουν κάπως, να του πουν μία κουβέντα;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αφήστε να πάμε μέχρι το τέλος.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τελευταία ερώτηση. Την κάρτα την προσωπική, επειδή σας άκουσα στη Βουλή, την δώσατε εκεί, τη δείξατε στο Προεδρείο να την καταθέσει; Να καταθέσω την κάρτα μου να δείτε ποιος πλήρωσε.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να πάω να δώσω και τον κωδικό ασφαλείας, να πάνε να ψωνίσουν όλοι από το διαδίκτυο.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Χωρίς το PIN.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Για όνομα του Θεού τώρα. Δηλαδή το τρελό της υποθέσεως είναι το εξής. Εδώ πήγαιναν Υπουργοί και έκαναν έξοδα από το δημόσιο. Να σας πω τώρα για την ιστορία, επειδή είμαστε στον αέρα. Ήταν η εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, γιόρταζε η γυναίκα μου. Και κάλεσα την αποστολή να τους κάνω το τραπέζι. Να πάει να πληρώσει το κράτος; Πλήρωσα εγώ με την κάρτα μου. Και για να της κάνω και ένα δώρο πήγα σε ένα δωμάτιο καλύτερο και χρέωσα το δημόσιο με την τιμή του δωματίου που προβλέπεται. Και το πλήρωσα από την τσέπη μου. Δηλαδή αυτό είναι το θέμα που πρέπει να ελεγχθώ; Ας ελεγχθώ.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Όχι, για αυτό ρώτησα, επειδή τα άκουσα, τα είπατε και στη Βουλή αυτά.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μα, από την κάρτα μου πλήρωσα, για την οποία φορολογούμαι, την οποία έχω δηλωμένη στη Βουλή. Αυτά τώρα είναι αστεία πράγματα. Ξέρετε κάτι, όταν μπαίνουμε στη λογική που κάποιοι «οπλάδες» νομίζουν ότι θα χτυπήσουν τον Υπουργό για να πάρουν τη δουλειά, με εμένα να τα ξεχάσουν.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: «Οπλάδες»;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: «Οπλάδες».

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Βάζουν οι «οπλάδες», βάζουν πολιτικά κόμματα λέτε;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Βάζουν εφημερίδες, βάζουν δημοσιογράφους…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Για να πάρουν δουλειές;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Για να μην χαλάσουν δουλειές. Ξέρετε εδώ πέρα τι έχουμε βρει; Εδώ πέρα από τις συμβάσεις που έχουν ελεγχθεί, για το 80% δεν υπάρχουν εγγυητικές επιστολές τραπέζης, όπως προβλέπεται από το νόμο.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Να τους βάλετε μέσα όλους αυτούς.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτό κάνω. Ξέρετε στην κυρία Ράϊκου τι έχω στείλει;

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ό,τι είναι και είναι παράνομο και το βρείτε να τους βάζετε μέσα κατ’ ευθείαν.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όλοι οι φάκελοι έχουν πάει στην κυρία Ράϊκου. Ξέρετε ότι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, που έφυγε τώρα πριν από λίγο, είχε υπογράψει τιμολόγια για να αγοράσει εκρηκτικά από ένα κατασχεμένο πλοίο το οποίο - ο Θεός ήθελε - ήταν πλοίο που το είχα κατασχέσει εγώ όταν ήμουν Υπουργός και θυμόμουν ότι η πυρίτιδα είχε δοθεί; Η πυρίτιδα είχε αγοραστεί από το 2006. Και μου φέρνουν τιμολόγιο, λέω «τι τιμολόγια έχουν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα;» και μου φέρνουν και βρίσκω μέσα 200.000 ευρώ σε τιμολόγια.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μέσα. Στον εισαγγελέα όλοι.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μα δεν κάνουμε άλλη δουλειά. Μπορώ εγώ να παραλάβω ελικόπτερα που δεν πετάνε; Δώδεκα ελικόπτερα καινούρια, πετάει το ένα; Και δεν έχει γίνει προσυμβατικός έλεγχος; Θα ελεγχθούν όλα.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εγώ μία επισήμανση θέλω να κάνω. Όποιος έχει έστω και μία δραχμή ενδείξεις ότι έχει φάει από το δημόσιο να πάει στον εισαγγελέα και στη φυλακή. Αλλά, όποιος δημοσιογράφος ή πολιτικός κάνει κριτική στον Πάνο Καμμένο δεν είναι υποχρεωτικά υπάλληλος των «οπλάδων».

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μα βεβαίως και δεν είναι υπάλληλος των «οπλάδων». Και κριτική δέχομαι από όλους. Και να σας πω κάτι; Να δεχθώ κριτική γιατί έχω κάνει κάτι λάθος - και εγώ λάθη κάνω, άνθρωπος είμαι - αλλά τώρα να μου λένε γιατί πλήρωσα με την πιστωτική μου κάρτα τη γιορτή της γυναίκας μου;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εντάξει, εγώ που τον ξέρω τον Πάνο Καμμένο τόσα χρόνια, το τελευταίο πράγμα που θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς είναι ότι είναι τσιγκούνης ή ότι πάει να χρεώσει ένα τραπέζι.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Καλημέρα κ. Υπουργέ, ευχαριστούμε.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλημέρα, να είστε καλά.