Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ




«Η ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΜΑΣΤΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.
ΜΕΓΑΛΗ ΖΗΜΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΓΟΥΝΑΣ ΛΟΓΩ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ ΣΤΙΣ ΒΙΖΕΣ»

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ


«Η Καστοριά εξακολουθεί να μαστίζεται από πολλά προβλήματα, με κυριότερο αυτό της ανεργίας. Είχα πολύ χρήσιμες συναντήσεις τόσο με τον Αντιπεριφερειάρχη Σωτήρη Αδαμόπουλο όσο και με τον Δήμαρχο της πόλης Ανέστη Αγγελή.

Είχα επίσης και μια χρήσιμη συνομιλία με γουναράδες του νομού, αλλά και με εκπροσώπους τους από την Σιάτιστα, οι οποίοι πληρώνουν όχι μόνο την υφιστάμενη οικονομική κρίση, αλλά και τις επιλογές εμπάργκο σε βάρος της Ρωσίας, που συμφώνησε με τα «χέρια κάτω» ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με αποτέλεσμα σοβαρές εμπλοκές στις βίζες των Ρώσων πολιτών. Οι Ρώσοι, (αλλά και οι Ουκρανοί), που δεν είναι μόνο μια σημαντική οικονομική πηγή για την γούνα της περιοχής, αλλά και για την ίδια την ευρύτερη οικονομία της Καστοριάς, με τον αστείρευτο εκκλησιαστικό της «θησαυρό», που αποτελούσε και πρέπει να αποτελεί κίνητρο θρησκευτικού - προσκυνηματικού τουρισμού για τους ομόδοξους Ρώσους».

Αυτό δήλωσε ο Υφυπουργός Επικρατείας στον Πρωθυπουργό για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Τέρενς Κουίκ, αναχωρώντας σήμερα το μεσημέρι από την Καστοριά, ολοκληρώνοντας την εκεί διήμερη επίσκεψη του.

Στα πιο εξειδικευμένα θέματα που του τέθηκαν στις συζητήσεις που είχε κυρίως με τον Δήμαρχο Ανέστη Αγγελή ήταν τα εξής:

  1. Η επίσπευση των αποζημιώσεων των πληγέντων παραγωγών μήλων και φασολιών από τις πρόσφατες σφοδρές χαλαζοπτώσεις, με την επισήμανση, ότι ήδη έχουν σταλεί επιστολές στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου και στον ΕΛΓΑ.
  2. Η απεμπλοκή του ξενοδοχείου «ΞΕΝΙΑ» από το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο θα καταστραφεί ολοσχερώς από την εγκατάλειψη, εάν δεν αποδοθεί άμεσα στον Δήμο για την αξιοποίηση του.
  3. Η ενίσχυση του Δήμου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τον ετήσιο καθαρισμό του φυτοπλαγκτόν της λίμνης, που δημιουργεί τοξικά απόβλητα και αφόρητη δυσοσμία.
  4. Η παρέμβαση προς την πλευρά της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, για ενίσχυση με ετήσιους πόρους της λειτουργίας του Μακεδονικού Μουσείου.
  5. Από πλευράς Αντιπεριφέρειας τέθηκε και το μείζον ζήτημα της παύσης εργασιών των έργων στο Φράγμα Νεστορίου, εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδοτικών πόρων από το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».

Τέλος, στον Υφυπουργό Επικρατείας αναλύθηκε το μείζον πρόβλημα της εκτεταμένης παράνομης υλοτομίας στον Γράμμο, από συνεργεία που μπαίνουν λαθραία και ανεξέλεγκτα από το αλβανικό έδαφος.

«Η ενίσχυση των Παρατηρητηρίων και Φυλακίων του Στρατού, σίγουρα θα λειτουργούσε αποτρεπτικά» τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Αδαμόπουλος.

Ο Τέρενς Κουίκ δεσμεύτηκε, ότι όλα τα θέματα, που του τέθηκαν υπόψη προς επίλυση, θα τα προωθήσει στα αρμόδια Υπουργεία, επιβλέποντας ο ίδιος και την πορεία διαχείρισης τους.

Νωρίτερα το πρωί έγινε συνάντηση εργασίας και με Πολιτευτές και στελέχη της Συντονιστικής Επιτροπής των ΑΝΕΛ Καστοριάς.

Από σήμερα το μεσημέρι ο Υφυπουργός Επικρατείας συνεχίζει την επίσκεψη του στην περιοχή Πτολεμαΐδας - Κοζάνης.