Hellenic Cypriot Press Agency

Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Σημεία συνέντευξης του Τάσου Κορωνάκη, Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ


Σημεία συνέντευξης του Τάσου Κορωνάκη, Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ (Λυριτζής – Οικονόμου)



Η ίδια η κυβέρνηση δεν θα υπογράψει μια συμφωνία που δεν θα της δίνει τη δυνατότητα να εφαρμόσει το πρόγραμμά της

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία - O χρόνος πιέζει όλες τις πλευρές



• Νομίζω, ότι πλέον υπάρχει το ευρύ κοινό πεδίο που μπορεί να εξασφαλίσει μια συμφωνία. Από την άλλη βρισκόμαστε στην τελική ευθεία μιας διαπραγμάτευσης δύσκολης, όπως γνωρίζαμε από την αρχή, που δεν γίνεται με έναν συνομιλητή, αλλά με τρεις θεσμούς με πολλές χώρες και πολλές φορές αντιμετωπίζουμε διαφορετικές αντιλήψεις από την ίδια χώρα. Καταλαβαίνετε, ότι σε αυτή τη διαπραγμάτευση δεν υπάρχει μόνο το οικονομικό σκέλος, υπάρχει και το πολιτικό. Αν θα καταφέρει η Ελλάδα ή όχι να καταλήξει σε μια συμφωνία αμφισβητώντας επί της ουσίας τον δρόμο της λιτότητας, είναι ένα πολιτικό ερώτημα για την Ευρώπη. Η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει σειρά προτάσεων, επεξεργασμένων μεταρρυθμίσεων κάτι που δεν αμφισβητείται πια από κανέναν. Υπάρχουν θέματα για τα οποία έχουμε φτάσει σ’ ένα πολύ καλό σημείο είτε υπάρχει απόλυτη συμφωνία, είτε βρισκόμαστε πολύ κοντά στη συμφωνία. Υπάρχουν και θέματα που αναλόγως με τον κάθε θεσμό και τη θέση του στη διαπραγμάτευση υπάρχει απόκλιση. Εμείς έχουμε περιγράψει με σαφήνεια τα όριά μας. Ο χρόνος πια πιέζει όλες τις πλευρές και πλέον χρειάζεται όχι μόνο η συμφωνία, αλλά και η πολιτική βούληση και η διάθεση για να υπάρξει συμφωνία. Από τεχνικής πλευράς έχουν γίνει όλα τα αναγκαία βήματα για να υπάρχει έστω η κοινή γλώσσα επικοινωνίας και να γνωρίζει ο καθένας τι ζητάει ο άλλος από αυτόν. Στο τεχνικό σκέλος πολλές φορές η σύγκλιση είναι πιο δύσκολη, όταν πρόκειται για πραγματικές πολιτικές αντιπαραθέσεις. Για παράδειγμα όταν εμείς θεωρούμε αδιαπραγμάτευτο την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και η άλλη πλευρά μέχρι χθες ζητούσε ομαδικές απολύσεις και νέο συνδικαλιστικό νόμο που επί της ουσίας θα καταργούσε το δικαίωμα στην απεργία γίνεται κατανοητό, ότι υπάρχει μια σαφής πολιτική απόσταση που σε τεχνικό επίπεδο δεν λύνεται, άρα θα πρέπει να λυθεί σε πολιτικό επίπεδο.

• Από την πλευρά μου μπορώ να σας περιγράψω και την πρόθεση του κόμματος και τη γενική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, αλλά δεν είμαι αυτός που ενημερώνει επακριβώς για τις κινήσεις της κυβέρνησης τουλάχιστον τα μέσα ενημέρωσης. Από εκεί και πέρα όλες οι πλευρές οφείλουν να καταλάβουν, ότι υπάρχει μια συζήτηση που για εμάς έχει ιδιαίτερη σημασία. Πέρα από την τεχνική συμφωνία δεν γίνεται να υπάρξει μια συμφωνία που θα απαντά μόνο στην επίλυση της ρευστότητας για τον επόμενο μήνα ή για τους επόμενους δύο μήνες, αλλά να υπάρξει μια συμφωνία που θα έχει κοινούς όρους και για την αναδιάρθρωση του χρέους και για ένα επενδυτικό σχέδιο. Ό,τι συμφωνηθεί τώρα θα είναι και η κοινή προϋπόθεση και για το μέλλον. Γιατί δεν έχει νόημα να πάμε σε μια αλλεπάλληλη διαδικασία διαπραγματεύσεων που δεν θ’ αφήνει την οικονομία ν’ αναπνεύσει και δεν θα δίνει χρόνο για να εφαρμοστεί τουλάχιστον το πρόγραμμα το οποίο έχουμε μέχρι σήμερα εξαγγείλει και πιστεύουμε, πως είναι ο τρόπος για να γυρίσει η Ελλάδα από την ύφεση στην ανάπτυξη.

• Δεν είμαι μάντης, αλλά βρισκόμαστε εντελώς στην τελική ευθεία. Ο χρόνος πιέζει όλους ασφυκτικά και δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Έχουμε υποστεί ένα μαρτύριο της σταγόνας, έναν ωμό εκβιασμό μέσα από την οικονομική ασφυξία. Μια διαδικασία που σε λίγα χρόνια κανείς δεν θα νιώθει περήφανος γι’ αυτή την κατάσταση πίεσης που δημιούργησε στην ελληνική οικονομία. Σε αυτούς τους τέσσερις μήνες η ελληνική κυβέρνηση έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις , όλοι ξέρουν, ότι αυτό δεν μπορεί να γίνεται επ’ άπειρον. Με βάση όλα αυτά η πίεση πια δεν είναι μόνο προς την Ελλάδα, αλλά προς όλες τις πλευρές. Υπάρχει η δυνατότητα σήμερα, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για λύση, η Ελλάδα έχει διανύσει τη μεγαλύτερη απόσταση, έχει κάνει τα περισσότερα βήματα σ’ αυτή τη διαδικασία πρέπει και η άλλη πλευρά να κάνει κάποια βήματα.

• Θέλω να είμαι πολύ καθαρός. Κανέναν δεν εκπλήσσει, ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Και μέχρι σήμερα έχουμε συζητήσει αναλυτικά στα όργανα του κόμματος όλη την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης και έχουμε περιγράψει τα όρια που μπορούν να είναι ανεκτά και εντός της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει. Οι κόκκινες γραμμές μας δεν αποτελούν κάποια δική μας ιδεοληψία, αλλά αποτελούν τον όρο για να μπορέσει αυτή η συμφωνία που θα κλείσουμε να είναι πολιτικά αντίστοιχη με την εντολή που έχουμε πάρει, δηλαδή να έχει έναν αναδιανεμητικό χαρακτήρα, να είναι προς το συμφέρον των ανθρώπων που χτυπήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια από το μνημόνιο και να είναι οικονομικά βιώσιμη, να δίνει μια ανάσα μέσω των χαμηλών πρωτογενών πλεονασμάτων και της αναδιάρθρωσης του χρέους για να μπορεί η χώρα να κάνει βήματα από εδώ και πέρα. Μια συμφωνία που θα σέβεται αυτές τις κόκκινες γραμμές , δηλαδή μια συμφωνία που θα μπορεί να την υπογράψει και η ίδια η κυβέρνηση , πιστεύω, ότι θα μπορεί να περάσει και μέσα από το κόμμα. Δεν πιστεύω, ότι σε αυτή τη δύσκολη φάση η κυβέρνηση θα μπορεί να υπογράψει μια συμφωνία που δεν θα της δίνει αυτές τις προοπτικές για να τις εφαρμόσει από εδώ και πέρα το διαφορετικό πρόγραμμά της. Άρα από την στιγμή που θα καταλήξουμε σε συμφωνία , θα συνεδριάσουν τα όργανα του κόμματος. Αντιλαμβανόμαστε όλοι τη μεγάλη ευθύνη που φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή την στιγμή. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία. Ήρθε, γιατί η κοινωνία τον εμπιστεύτηκε, ότι μπορεί ν’ ανοίξει έναν διαφορετικό δρόμο και πιστεύω, ότι η ίδια η κυβέρνηση δεν θα υπογράψει μια συμφωνία που δεν θα της δίνει τη δυνατότητα να εφαρμόσει αυτό το διαφορετικό πρόγραμμα.


29/5/2015