Τρίτη 26 Μαΐου 2015

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ



«Η ΒΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΟΙ ΑΝΩΝΥΜΕΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΝΕΥΜΑ ΕΝΟΣ ΧΕΡΙΟΥ»


ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ


Ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Τέρενς Κουίκ μετείχε σήμερα (26.05.15) σε Ημερίδα που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με θέμα η «Βία στον Αθλητισμό».

Η Ημερίδα έγινε στο Αμφιθέατρο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης.

Ο Τέρενς Κουίκ, μεταξύ άλλων, είπε και τα εξής:

«Η βία στα αθλητικά γήπεδα είναι ένα σύνθετο πρόβλημα, με πολλούς πρωταγωνιστές.

Συμπεριλαμβάνω όλους τους εμπλεκόμενους, χωρίς να εξαιρώ ούτε την φανατική και πολλές φορές, ποινικά ελέγξιμη σε τίτλους και γλώσσα, που χρησιμοποιούν οπαδικές αθλητικές εφημερίδες, αλλά και κανάλια και ραδιόφωνα.

Δεν μπορώ να εξαιρέσω, ούτε τις Διοργανώτριες αρχές, με τις ποινές - «χάδι» που επιβάλλουν.

Και δεν μπορώ να εξαιρέσω ούτε τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές ή καλαθοσφαιριστές, οι οποίοι μια φορά δεν μαζεύτηκαν στη σέντρα του γηπέδου - απειλώντας με αποχώρηση - προκειμένου να «απαντήσουν» στις κερκίδες εκείνες, που βρίζουν μάνες, βρίζουν παράγοντες και εκτοξεύουν μέσα στον αγωνιστικό χώρο όλο το «οπλοστάσιο» τους, το οποίο έχουν «αποθηκεύσει» από το προηγούμενο βράδυ ή που το «περνούν» την ίδια ημέρα, με την συνέργεια «αδιάφορων» σεκιουριτάδων.

Τελικά, βέβαια, την απόλυτη δυνατότητα για την μη «εκτροπή» των οπαδικών κερκίδων, την έχουν οι ίδιες οι ΠΑΕ και οι ΚΑΕ, καθώς το θεωρώ δεδομένο, ότι το νεύμα ενός Προέδρου μπορεί να προλάβει ή να ηρεμήσει καταστάσεις, όπως μπορεί και να αποβάλλει από το γήπεδο του τους πυρήνες των ταραξιών, που είναι γνωστοί με όνομα κι επίθετο στην κάθε ανώνυμη αθλητική εταιρεία.

Κανένας, ποτέ, δεν μου έδωσε την απάντηση στο ερώτημα που υποβάλλω τακτικά, γιατί οι ελληνικές ποδοσφαιρικές ομάδες παίζουν σε «γήπεδα - εκκλησίες» σε αγώνες Champions League ή Europa League και στο πλαίσιο του ελληνικού πρωταθλήματος δημιουργούνται όλα αυτά τα βίαια επεισόδια που κατά καιρούς βιώνουμε.

Κάνω έκκληση, να αναλάβουν πρωτοβουλίες οι ίδιες οι Διοικήσεις των ΠΑΕ, σε συνεργασία με ΠΣΑΤ και με ΠΣΑΠ και παράλληλα με την Super League και την ΕΠΟ.

Ήρθε η ώρα να υπάρξει αυτορρύθμιση στο θέμα της βίας στα γήπεδα. Ήρθε η ώρα οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες - μικροεπενδυτές ή μεγαλοεπενδυτές - να ελέγξουν τα του οίκου τους.

Σίγουρα, στις κερκίδες το φαινόμενο της βίας βιώνει διαφορετικά από άλλες εποχές.

Τώρα, έχουμε ομάδες ανθρώπων, που συμμετέχουν σε ένα πελώριο κοινωνικό πρόβλημα, που αποτυπώνεται με τον ίδιο φανατισμό και στα γήπεδα και στους δρόμους των πόλεων.

Δεν μπορεί κανείς να παραμείνει απαθής, όταν μάλιστα οι περισσότεροι πρωταγωνιστές επεισοδίων είναι νέα παιδιά. Είναι τα δικά μας και τα δικά τους παιδιά».