Hellenic Cypriot Press Agency

Στους 1.311 οι νεκροί από την έκρηξη βίας κατά αμάχων αλαουιτών στη Συρία * Το Ισραήλ θα σταματήσει να παρέχει ηλεκτρικό στη Γάζα * Η Ουάσιγκτον καλεί τις συριακές αρχές να καταδιώξουν τους "αυτουργούς των σφαγών" * Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε σήμερα με επιβολή νέων τραπεζικών κυρώσεων, άλλων κυρώσεων και δασμών στη Ρωσία έως ότου επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός και μια ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία. * Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν πως είναι «ιμπεριαλιστής» εμφορούμενος από «αναθεωρητισμό», προσάπτοντάς του πως έκανε «αντιστροφή της ιστορίας» συγκρίνοντάς τον με τον Ναπολέοντα *Η ΕΕ δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει τις στρατιωτικές προσπάθειες της Ουκρανίας εφόσον η αμερικανική οικονομική βοήθεια δεν είναι πλέον εγγυημένη, υποστήριξε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν * Σφοδρές μάχες στη βορειοδυτική Συρία ανάμεσα σε μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της de facto κυβέρνησης και μαχητών «πιστών» στον ανατραπέντα πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ άφησαν πίσω πάνω από 70 νεκρούς * «Όλοι θέλουμε μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη μέσω της ισχύος κι αυτό είναι προς το συμφέρον και του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ», είπε αργά το βράδυ αναφερόμενη στον πόλεμο στην Ουκρανία η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. * Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δέχθηκε σήμερα το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο τον Υφυπουργό για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Stephen Doughty.

Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Η ΌΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ, ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΡΤΑΣ, ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΠΡΩΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ»


Η ΌΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ, ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΡΤΑΣ, ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΠΡΩΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ»
ΤΟΥ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ «ΣΚΑΪ» ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΒΑΣ. ΛΥΡΙΤΖΗ ΚΑΙ ΔΗΜ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ


Για τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup και της διαπραγμάτευσης:
Η συζήτηση έγινε σε καλύτερο επίπεδο από ποτέ και αναγνωρίστηκε η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να επισπεύσει τις διαδικασίες. Το αποτέλεσμα είναι αναμενόμενο, αλλά όχι ικανοποιητικό, με θετικά, αλλά και αρνητικά στοιχεία.
Η διαπραγμάτευση είναι ιδιαίτερα σκληρή και επίπονη και οι αντιθέσεις μεγάλες. Όταν μπαίνεις σε μια διαπραγμάτευση, προφανώς θα υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις και γι αυτό μιλήσαμε εξ αρχής για αμοιβαίο συμφέρον και έντιμο συμβιβασμό. Εκ μέρους μας έχουν γίνει ήδη αρκετές και νομίζουμε ότι φτάνουμε στα όριά μας. Εκ μέρους των εταίρων βλέπουμε ότι από τις 20 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα, δεν έχουν τηρηθεί τα συμφωνηθέντα. Η καθυστέρηση δεν γίνεται επειδή εμείς θέλουμε να καθυστερήσουμε, εμείς θέλαμε μια συμφωνία χθες, θέλουμε μια συμφωνία πριν τον Ιούνιο, αν είναι δυνατόν.

Για τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης:
Αυτή η κυβέρνηση έχει ισχυρή λαϊκή εντολή, στηρίζεται ισχυρά από τον ελληνικό λαό στις επιλογές της. Ο λαός στηρίζει τη διαπραγμάτευση, στηρίζει την κυβέρνηση να μην κάνει πίσω, την πιέζει ο λαός να μην κάνει πίσω απ’ τις κόκκινες γραμμές και η κυβέρνηση ανταποκρίνεται. Και αυτό αποτυπώθηκε και στο χθεσινό Eurogroup, όπου οι εταίροι αναγνώρισαν την ύπαρξη αυτών των γραμμών και την ανάγκη εύρεσης εναλλακτικών λύσεων στα εργασιακά και το ασφαλιστικό.

Για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα και το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών:
Ο κεντρικός τραπεζίτης θα έπρεπε να δρα ανεξάρτητα και να στηρίζει τις ελληνικές θέσεις και το ελληνικό συμφέρον. Εάν το κάνει, είμαστε εντάξει. Εάν δεν το κάνει, δεν θα έπρεπε να είναι στη θέση που βρίσκεται.