Hellenic Cypriot Press Agency

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε σήμερα με επιβολή νέων τραπεζικών κυρώσεων, άλλων κυρώσεων και δασμών στη Ρωσία έως ότου επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός και μια ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία. * Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν πως είναι «ιμπεριαλιστής» εμφορούμενος από «αναθεωρητισμό», προσάπτοντάς του πως έκανε «αντιστροφή της ιστορίας» συγκρίνοντάς τον με τον Ναπολέοντα *Η ΕΕ δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει τις στρατιωτικές προσπάθειες της Ουκρανίας εφόσον η αμερικανική οικονομική βοήθεια δεν είναι πλέον εγγυημένη, υποστήριξε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν * Σφοδρές μάχες στη βορειοδυτική Συρία ανάμεσα σε μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της de facto κυβέρνησης και μαχητών «πιστών» στον ανατραπέντα πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ άφησαν πίσω πάνω από 70 νεκρούς * «Όλοι θέλουμε μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη μέσω της ισχύος κι αυτό είναι προς το συμφέρον και του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ», είπε αργά το βράδυ αναφερόμενη στον πόλεμο στην Ουκρανία η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. * Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δέχθηκε σήμερα το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο τον Υφυπουργό για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Stephen Doughty.

Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Ερώτηση Δημ. Παπαδημούλη στην ΕΕ, σχετικά με τα φαινόμενα του αθέμιτου φορολογικού ανταγωνισμού που παρατηρούνται μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ



 Ερώτηση Δημ. Παπαδημούλη στην ΕΕ, σχετικά με τα φαινόμενα του αθέμιτου φορολογικού ανταγωνισμού που παρατηρούνται μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ

·         Διαθέτει η Κομισιόν την πολιτική βούληση να βάλει ένα τέλος στον αθέμιτο φορολογικό ανταγωνισμό, που διαβρώνει την παραγωγική βάση των φτωχότερων κρατών μελών και περιορίζει τα φορολογικά έσοδα;
·         Ερώτηση Δημήτρη Παπαδημούλη σε Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, σχετικά με τα φαινόμενα του αθέμιτου φορολογικού ανταγωνισμού που παρατηρούνται μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, που οδηγεί σε διάβρωση της φορολογικής και παραγωγικής βάσης των φτωχότερων χωρών.
Πιο συγκεκριμένα, ο Δ. Παπαδημούλης στην ερώτησή του μνημονεύει την ενδελεχή έρευνα που έχει ξεκινήσει η Κομισιόν τα τελευταία χρόνια σχετικά με «τα φορολογικά συστήματα κρατών μελών, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο προσφέρονται, με έμμεσο τρόπο, κρατικές ενισχύσεις σε πολυεθνικές εταιρείες, μέσω προτιμησιακής φορολογικής αντιμετώπισής τους» και συγκεκριμένα όσον αφορά «τη φορολογική αντιμετώπιση των εταιρειών Apple (Ιρλανδία), Starbucks (Ολλανδία), Fiat Finance & Trade (Λουξεμβούργο) και Amazon (Λουξεμβούργο), τη φορολογική συμφωνία (excess profit) που προσφέρει το Βέλγιο, το ειδικό καθεστώς φορολόγησης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύει σε 10 χώρες της ΕΕ».
Στη συνέχεια της ερώτησής του ο Έλληνας ευρωβουλευτής, αφού τονίζει ότι «ο ιδιότυπος φορολογικός ανταγωνισμός που ισχύει στην ΕΕ έχει οδηγήσει στην παγίωση ενός καθεστώτος αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ επιχειρήσεων και κρατών μελών, με τελικό αποτέλεσμα τόσο τη διάβρωση της παραγωγικής και βιομηχανικής βάσης των φτωχότερων χωρών στην Ένωση, όσο και τον περιορισμό των φορολογικών εσόδων», ζητά από την Κομισιόν να ενημερωθεί σχετικά με τις «έρευνες για πιθανή παραβίαση των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων που διεξάγει η Κομισιόν», καθώς επίσης εάν «διαθέτει η Κομισιόν την πολιτική βούληση να βάλει ένα τέλος στον αθέμιτο ανταγωνισμό ισχυρών επιχειρήσεων και κρατών μελών, προτείνοντας συγκεκριμένα νομοθετικά μέτρα».

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:
Η Κομισιόν έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια μια ενδελεχή έρευνα των φορολογικών συστημάτων συγκεκριμένων κρατών μελών, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο προσφέρονται, με έμμεσο τρόπο, κρατικές ενισχύσεις σε πολυεθνικές εταιρείες, μέσω προτιμησιακής φορολογικής αντιμετώπισής τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις έρευνες που έχει ανακοινώσει η Κομισιόν, όσον αφορά τη φορολογική αντιμετώπιση των εταιρειών Apple (Ιρλανδία), Starbucks (Ολλανδία), Fiat Finance & Trade (Λουξεμβούργο) και Amazon (Λουξεμβούργο), τη φορολογική συμφωνία (excess profit) που προσφέρει το Βέλγιο, το ειδικό καθεστώς φορολόγησης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύει σε 10 χώρες της ΕΕ. Σημειώνοντας ότι ο ιδιότυπος φορολογικός ανταγωνισμός, που ισχύει στην ΕΕ, έχει οδηγήσει στην παγίωση ενός καθεστώτος αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ επιχειρήσεων και κρατών μελών, με τελικό αποτέλεσμα τόσο τη διάβρωση της παραγωγικής και βιομηχανικής βάσης των φτωχότερων χωρών στην Ένωση, όσο και τον περιορισμό των φορολογικών εσόδων, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι έρευνες για πιθανή παραβίαση των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων που διεξάγει η Κομισιόν;
2. Διαθέτει η Κομισιόν την πολιτική βούληση να βάλει ένα τέλος στον αθέμιτο ανταγωνισμό ισχυρών επιχειρήσεων και κρατών μελών, προτείνοντας συγκεκριμένα νομοθετικά μέτρα;