ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ
ΣΤΟΝ Ρ/Σ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ Δ/ΓΡΑΦΟ Γ. ΚΟΥΒΑΡΑ
Για την αθωωτική απόφαση υπέρ του Ηλ. Κασιδιάρη
«Και σε εμάς έχει δημιουργήσει πάρα πολλά ερωτηματικά. Πρόκειται για μια δικαστική απόφαση πλέον, αν και εδώ που τα λέμε η μετατροπή σε απλή σωματική βλάβη, ουσιαστικά απάλλαξε -εντάξει μπορεί να μην αθώωσε από την συνολική κατηγορία- αλλά απάλλαξε τον χρυσαυγίτη προφυλακισμένο βουλευτή. Θα μπορούσε λογικά, απ’ ότι έχω ακούσει και από ειδικούς επιστήμονες, νομικούς, δικηγόρους, από χτες μέχρι σήμερα, να μετατραπεί σε απρόκλητη επίθεση, έτσι ώστε να μην αθωωθεί τελικά. Γιατί αν μετατρεπόταν ως τέτοιο το κατηγορητήριο δεν χρειάζεται και προσωπική μήνυση κανενός, θα μπορούσε αυτεπάγγελτα, αντί για βαριά σωματική βλάβη, να γίνει απρόκλητη επίθεση και απόπειρα σωματικής βλάβης και να εκδικαστεί η υπόθεση και με αυτό το κατηγορητήριο να καταδικαστεί ο κ. Κασιδιάρης. Δεν έγινε όμως αυτό και δημιουργεί ερωτηματικά και δημιουργεί και ανησυχίες ευρύτερα στο λαό μας, που βεβαίως έχει ξεκαθαρίσει στην απόλυτη, στη συντριπτική του πλειοψηφία τουλάχιστον, δεν μιλάω για το 6%, που ψηφίζει ακόμα τη Χρυσή Αυγή, αλλά η υπόλοιπη πλειοψηφία του ελληνικού λαού έχει καταδικάσει αυτό το ναζιστικό μόρφωμα ως εγκληματική οργάνωση. Του έχουν γυρίσει, με προσπάθεια των πολιτικών δυνάμεων, ιδιαίτερα του ΚΚΕ, αλλά θα έλεγα ευρύτερα του εργατικού – λαϊκού κινήματος, φορέων, σωματείων, της νεολαίας, του έχουν γυρίσει την πλάτη. Και το ξαναβγάζουν στην επιφάνεια με ένα περίεργο τρόπο οι άλλες πολιτικές δυνάμεις και η κυβέρνηση».
Εμένα μου κάνει εντύπωση το εξής: Μου δημιουργήθηκαν κάποια πρόσθετα ερωτηματικά από τις δηλώσεις που έκανε η Λιάνα Κανέλλη. Την άκουσα να λέει καταρχάς «ζωή σε λόγου σας», ήταν μια σαφέστατη αναφορά, έμμεση, στην κα Ζ. Κωνσταντοπούλου, την Πρόεδρο της Βουλής, η οποία προ ημερών είχε ζητήσει να μην θεωρούνται έγκυρα τα οποία ψηφίστηκαν απόντων των χρυσαυγιτών βουλευτών. Μου έκανε επίσης εντύπωση η αρνητική αναφορά της προσωπικά στην κα Δούρου και στον κ. Παυλόπουλο ότι δεν πήγαν να καταθέσουν στο δικαστήριο. Και θέλω να μείνουμε σε αυτό και να μου εξηγήσετε γιατί τα είπε αυτά η Λιάνα Κανέλλη;
«Νομίζω ότι απλώς περιέγραψε μια αλήθεια, μια πραγματικότητα. Δηλαδή η κα Δούρου, η οποία ήταν παρούσα και λόγω της οποίας έγινε το περιστατικό, διότι απέναντι σ’ αυτήν πρώτα ο κ. Κασιδιάρης στράφηκε, ρίχνοντάς της το ποτήρι με το νερό μέσα στο studio του ΑΝΤ1 εκείνη τη μέρα και έτσι αντέδρασε η Λιάνα Κανέλλη, αυθόρμητα, ειλικρινά, αλλά και έτσι όπως θα έπρεπε νομίζω ο κάθε άνθρωπος να αγανακτήσει. Γιατί δεν χτύπησε τον κ. Κασιδιάρη εδώ που τα λέμε, απλώς με την εφημερίδα που κράταγε ουσιαστικά τον ακούμπησε και εκείνος άρχισε το γνωστό μπουνίδι κλπ. Και ήταν υποχρέωση πιστεύω της κας Δούρου και να πάει να καταθέσει και να καταγγείλει το γεγονός αυτό και μέσα στο δικαστήριο, όπως επίσης και του κ. Παυλόπουλου, ο οποίος σε λίγες μέρες θα ορκιστεί Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας».
Γιατί δεν πήγαν όμως; Όταν λέει «ζωή σε λόγου σας» από τη μια και από την άλλοι δεν πήγαν η κα Δούρου και ο κ. Παυλόπουλος, εδώ βάζει ένα μεγάλο ζήτημα η κα Κανέλλη με τον τρόπο της. Θεωρείτε δηλαδή ότι υπάρχει ευρύτερο σχέδιο ή ότι απλώς οι άνθρωποι αυτοί δεν ήθελαν να μετάσχουν σε μια τέτοια ιστορία;
«Δεν θα μπορούσα να το πω αυτό, δεν το ξέρω αυτή τη στιγμή, πάντως δημιουργεί ανησυχίες όλη αυτή η υπόθεση. Όπως επίσης και η στάση της Προέδρου της Βουλής όλο το τελευταίο διάστημα, η οποία αναδεικνύει αυτό το ζήτημα βάζοντας στο πολιτικό κάδρο την Χρυσή Αυγή, ξανά, σε μια περίοδο που η πλειοψηφία του λαού μας έχει γυρίσει την πλάτη σ’ αυτό το ναζιστικό μόρφωμα και έχει αναδειχθεί και αποκαλυφθεί ο ρόλος της κι όταν μάλιστα ετοιμάζεται τώρα, σε 1-2 μήνες, να αρχίσει η δίκη…»
Να σας θυμίσω ότι μέχρι τη δίκη θα έχουν αποφυλακιστεί…
«Σύμφωνοι. Όλα αυτά συνηγορούν σε αυτό που λέω εγώ. Δηλαδή ότι υπάρχουν ερωτήματα, υπάρχουν ανησυχίες και βεβαίως εμείς εκτιμήσαμε ότι είναι επικίνδυνη εξέλιξη η στάση αυτή. Ακόμα και το γεγονός ότι βάζει σε αμφισβήτηση την κοινοβουλευτική παρουσία της Χρυσής Αυγής, ότι όταν λείπουν δεν μπορεί να ψηφίζονται νόμοι και τέτοια, ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για την πολιτική ζωή του τόπου».
Θεωρείτε ότι αυτά που λέγονται σήμερα, αυτό το κλίμα που δημιουργείται, μπορεί να αποτελούν προμήνυμα και για όσα θα ακολουθήσουν στη δίκη;
«Δεν μπορώ να το ξέρω, πάντως πρέπει να το απευχόμαστε όλοι. Και ταυτόχρονα να το παλέψουμε οι πολιτικές δυνάμεις και πρώτ’ απ’ όλα η κυβέρνηση, που έχει σήμερα την πλειοψηφία στην ελληνική βουλή, θα πρέπει ξεκάθαρα να μιλήσει σ’ αυτά. Και όχι εν ονόματι του ότι η Προεδρία της Βουλής είναι ένας διαφορετικός θεσμός, η κυβέρνηση άλλος θεσμός, το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ άλλος θεσμός, εν ονόματι των «θεσμών» να παίζουν αυτό το παιχνίδι σε βάρος του ελληνικού λαού, σε βάρος ουσιαστικά της πλειοψηφίας του, που υποφέρει αυτά τα χρόνια από τη δράση ενός μορφώματος, όπως είναι η Χρυσή Αυγή».
Για το eurogroup και τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης
«Ζούμε αυτό που κάθε φορά συμβαίνει όταν πρόκειται να δοθεί μια δόση ή όταν πρόκειται να επιτευχθεί μια συμφωνία ή να γίνει μια αξιολόγηση για να επιτευχθεί νέα συμφωνία, γίνεται αυτό το αλισβερίσι, οι πιέσεις και οι χειρισμοί από τη μεριά των εταίρων. Είναι καθαρό ότι δεν έχει αλλάξει ούτε η φυσιογνωμία ούτε η ουσία, ο χαρακτήρας, της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ.
Λέω αν έχει αλλάξει ο χαρακτήρας από την πλευρά της κυβέρνησης ή και η στρατηγική της…
«Να πω καταρχήν το εξής, γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να ξεκαθαρίσω ένα ζήτημα: Εμείς όταν κάνουμε κριτική στην κυβέρνηση ή όταν μιλάμε για κωλοτούμπα ή και αλλαγή θέσεων, δεν ταυτίζεται με άλλες δυνάμεις που πάνε να ταυτίσουν το λαό μας και τις πολιτικές δυνάμεις σε «μνημονιακές και αντιμνημονιακές», εμείς από την αρχή είπαμε ότι είναι λάθος αυτή η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ. Και μάλιστα όχι λάθος τακτικής, αλλά είναι λάθος εσκεμμένο γιατί εγκλωβίζει την αντιπαράθεση σε μια ιστορία η οποία δεν έχει βάση. Διότι μνημόνιο είναι το τι υλοποιείς σε σχέση με μια συμμαχία, στην οποία συμμετέχεις, την οποία θεωρείς «κοινό σου ευρωπαϊκό σπίτι» και που βεβαίως απόλυτα ταυτίζεσαι με τις κατευθύνσεις, με τις οδηγίες και με τις αποφάσεις της. Διότι δεν αμφισβητεί στην ουσία τους αυτά ως κατεύθυνση, δηλαδή το δρόμο ανάπτυξης που θα έχει η ΕΕ και η χώρα, η κάθε χώρα, η Ελλάδα, αντίστοιχα, οι άλλες χώρες κλπ, τι θα οικοδομεί, όπως και τις μεταρρυθμίσεις. Άρα στο γενικό της πλαίσιο είναι σε μια κατεύθυνση».
Εσείς λέτε ότι η έννοια του μνημονίου εμπεριέχεται στη συμμετοχή μας στην ΕΕ και το ευρώ;
«Φυσικά. Γι’ αυτό εμείς λέμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση ούτε να σκίσει τα πραγματικά μνημόνια ούτε να φέρει νόμο στη βουλή που θα καταργεί τους εφαρμοστικούς νόμους, όπως έλεγε προεκλογικά, μόνο για να τσιμπήσει κάποιες ψήφους και να τον ψηφίσει ο κόσμος που ένοιωθε ότι απ’ αυτούς τους νόμους υπέφερε. Διότι στο 70%, όπως έχει πει επίσημα η κυβέρνηση, των μνημονιακών νόμων και όλων των εφαρμοστικών νόμων, συμφωνεί απόλυτα και θα τους τηρήσει και θα τους διατηρήσει και θα τους επεκτείνει σ’ αυτή την κατεύθυνση. Ένα 30% λέει είναι που συζητάει, αυτό το τοξικό τέλος πάντων, το οποίο όμως έτσι όπως το περιγράφει γενικά, γιατί δεν βρίσκεις και άκρη με τα έτσι – αλλιώς, με τα ήξεις – αφίξεις, με τις δηλώσεις και τις διάφορες προφορικές αναλύσεις που κάνουν υπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης, αυτά τα βλέπουμε συγκεκριμένα, όταν φέρνει νόμους, όταν υπάρχει συγκεκριμένη τοποθέτηση για να νομοθετήσει η βουλή. Εκεί βλέπεις τι κοροϊδία στην πραγματικότητα συμβαίνει».
Για εσάς δηλαδή δεν έχει καμία σημασία αν το λέμε τρόικα ή θεσμοί, αν θα πηγαίνουμε εμείς στις Βρυξέλλες ή θα έρχονται αυτοί εδώ, αν κάνουμε αξιολόγηση. Γιατί εδώ η κυβέρνηση δεν δέχεται την έννοια της αξιολόγησης αυτή τη στιγμή. Ένας λόγος για τον οποίο δεν παίρνουμε τα λεφτά είναι ότι η κυβέρνηση δεν δέχεται να κλείσει το τρέχον πρόγραμμα με αξιολόγηση. Λέει δηλαδή ότι εγώ θα πάω να κάνω ένα πρόγραμμα-γέφυρα για να συμφωνήσουμε τον Μάιο, τον Ιούνιο, το επόμενο πρόγραμμα το οποίο δεν θα είναι μνημόνιο, θα είναι όπως το λέει ο κ. Βαρουφάκης στην επιστολή…
«Ναι αλλά σε αυτή τη συμφωνία – γέφυρα έχει συμφωνήσει και η ελληνική κυβέρνηση ότι μέχρι τον Απρίλιο, το αργότερο, για να γίνει αξιολόγηση και να συμφωνήσει και η τρόικα ή οι 3 θέσμοι τέλος πάντων όπως τους λέμε τώρα, θα πρέπει να έχει προτείνει συγκεκριμένα μέτρα, συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, κοστολογημένες κλπ. Αυτό το έχει αποδεχθεί, άρα λοιπόν είναι επέκταση αυτού του μνημονίου και βεβαίως νέα συμφωνία».
Προβλέπετε ότι θα υπάρξουν μέτρα που θα έρθουν τώρα στη βουλή; Δηλαδή ότι θα πάει ο Βαρουφάκης στο eurogroup και θα πει πρέπει να ανεβάσουμε το ΦΠΑ ενδεχομένως κάπου ή ιδιωτικοποιήσεις; Γιατί αυτά λένε θα είναι το μίνιμουμ που σε πρώτη φάση θα του ζητηθεί για την εκταμίευση τους μέρους της δόσης. Το βλέπετε πιθανό αυτή η κυβέρνηση να φέρει στη βουλή τέτοιο πράγμα;
«Μα ήδη ο κ. Βαρουφάκης, το email που έστειλε η κυβέρνηση για να γίνει συζήτηση, περιέχει τέτοιου είδους μέτρα. Για παράδειγμα αυτά τα μέτρα για τη φοροδιαφυγή, τα οποία εμείς τα καταγγείλαμε είναι στην ουσία μέτρα που πλήττουν πάλι τα λαϊκά εισοδήματα. Που πλήττουν αυτοαπασχολούμενους, δεν πλήττουν το μεγάλο κκεφάλαιο. Δηλαδή το να καρφώνει κάποιος, να χαφιεδίζει ένας εργαζόμενος για παράδειγμα απέναντι σε έναν άλλο επαγγελματία ο οποίος μπορεί να μην έκοψε την απόδειξη ή δεν ξέρω τι άλλο, είναι συγκεκριμένο ζήτημα. Βάζεις τον ένα εργαζόμενο, το φοιτητή, τη νοικοκυρά που κι αυτή έχει προβλήματα και μπορεί να έχει αδερφό που να έχει ένα μαγαζάκι που να το ανοίγει το καλοκαίρι σε μια παραλία, σε ένα χωριό, σε ένα νησί… και εκεί θα κάνει με την κάμερα το χαφιέ ο φοιτητής, η νοικοκυρά, ο ξάδερφος, ο φίλος και θα καρφώνει τον επαγγελματία. Αυτό θα γίνει. Γιατί τώρα μη γελιόμαστε οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι μεγάλες ΑΕ, δεν πρόκειται να τις πιάσει κανένας. Εκεί θα μπει ο φοιτητής ή ο τουρίστας να φωτογραφίζει;...».
Για τη συζήτηση σχετικά με προκήρυξη δημοψηφίσματος ή και πρόωρων εκλογών
«Δεν είναι εύκολο να καταλάβει κανείς τι ακριβώς θα έλυνε ένα τέτοιο δημοψήφισμα για παράδειγμα ή οι εκλογές. Δηλαδή τι δημοψήφισμα; Αν θα μείνουμε, αν θα βγούμε απ’ το ευρώ και πως θα βγούμε; Θα βγούμε και τι θα γίνει, πως θα πάμε; Δηλαδή αυτά τα ερωτήματα δεν μπορούν να τεθούν με ένα ναι ή με ένα όχι. Άλλωστε πιστεύουμε ότι η ελληνική κοινωνία, ο ελληνικός λαός, έδωσε το ΟΚ σε αυτή την κυβέρνηση, με ένα μεγάλο ποσοστό, πριν 1 – 1,5 μήνα έγιναν εκλογές, έχει δηλαδή μια δυνατή πλειοψηφία και βέβαια της έδωσε αυτό το ΟΚ θεωρώντας ότι η ΕΕ είναι το κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι, ότι θα μείνουμε. Προεκλογικά ο κ. Τσίπρας, ο νυν πρωθυπουργός, σε όλους τους τόνους, σε όλες τις ομιλίες του και τις δημόσιες εμφανίσεις του, έλεγε χαρακτηριστικά -επειδή η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ κινδυνολογούσε ότι θα βγούμε από το ευρώ- όχι πάση θυσία θα μείνουμε στο ευρώ, δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Άρα και ο λαός, ο κόσμος που ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ, ήξερε ότι σε αυτή τη γραμμή πάει».
Άρα λέτε ότι δεν δικαιολογείται ο ΣΥΡΙΖΑ να μας πάει σε νέες εκλογές;
«Μα δεν θα λύσει και κανένα πρόβλημα. Το πολύ-πολύ απ’ ότι φαίνεται κι απ’ τις δημοσκοπήσεις εκεί που είχε 36% ο ΣΥΡΙΖΑ και 4,5% οι ΑΝΕΛ, που έχουν τώρα 40% στο σύνολο, να πάρει 40% ο ΣΥΡΙΖΑ και να πάρουν και ένα 5% οι ΑΝΕΛ και το 40% να γίνει 45%. Και παραπάνω να πάρει δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα. Τι θα λύσει; Θα αλλάξει γραμμή, θα αλλάξει πολιτική;».
Οικουμενική κυβέρνηση βλέπετε στην περίπτωση που δεν βρεθεί λύση συμφωνίας με τους εταίρους, ή που βρεθούμε σ’ αυτό που και ο πρωθυπουργός περιγράφει ως ασφυκτική κατάσταση, γίνει δηλαδή ο εκβιασμός πράξη μέχρι τέλους από την άλλη μεριά και επομένως μείνουμε χωρίς λεφτά και κάποια στιγμή πρέπει να πάρουμε ριζικές αποφάσεις, οι οποίες ίσως να μην μπορούν να ληφθούν από 1 ή 2 κόμματα και θέλουν ευρύτερη συναίνεση;…
«Νομίζουμε ότι αυτά τα σενάρια είναι ανοικτά και είναι πιθανά όλα. Αυτή τη στιγμή όμως το πιο ας το πούμε «ρεαλιστικό», που βλέπουμε εμείς, είναι να δοκιμάσουν αυτή τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για ένα χρονικό διάστημα, μέχρι εκεί που πάει. Εμείς πιστεύουμε ότι μπορεί να πάει, να επιτευχθεί συμβιβασμός και να υπάρξει νέα συμφωνία, η οποία θα είναι βέβαια αντιλαϊκή, αλλά που θα ευνοεί, θα έχει τη σύμφωνη γνώμη και των εταίρων σε αυτή την κατεύθυνση. Αν αυτό δεν είναι «ρεαλιστικό» μπορούν να πριμοδοτήσουν άλλα σχήματα. Για παράδειγμα το Ποτάμι είναι μία περίπτωση. Νομίζω ότι και από την ίδια την μέρα των εκλογών έδωσε το στίγμα ο κ. Θεοδωράκης, είναι διαθέσιμος. Από τότε ακολουθεί μία τακτική με επαφές με ευρωπαίους εταίρους, με ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως τους λένε και βεβαίως ενημερώνει και αλληλοενημερώνεται με τον κ. Τσίπρα, είναι σε ανοιχτή επικοινωνία. Μια περίπτωση λοιπόν διεύρυνσης του κυβερνητικού σχήματος είναι αυτή. Υπάρχουν και άλλες δυνάμεις, ο κ. Βενιζέλος έχει πει ότι είναι ανοιχτός σε ένα τέτοιο ευρύτερο σχήμα. Όπως υπάρχουν -όχι η ΝΔ ως ΝΔ, η ηγεσία της, η πλειοψηφία της- και δυνάμεις μέσα στη ΝΔ που είναι υπέρ αυτής της άποψης για μια ευρύτερη, όχι ακριβώς οικουμενική με όλα τα κόμματα, αλλά με κάποια…».
Για την εισαγγελική έρευνα σχετικά με τα εμβάσματα στο εξωτερικό του κ. Χαρδούβελη και για το φαινόμενο να έχουν πολιτικοί τα χρήματά τους στο εξωτερικό
«Σε συνθήκες ελευθερίας κίνησης κεφαλαίων είναι καθ’ όλα νόμιμο, έτσι λειτουργεί το σύστημα, έτσι λειτουργούν όλοι, πολιτικοί, πολίτες κλπ. Αυτό είναι το καπιταλιστικό σύστημα με μια κουβέντα να το τελειώσουμε αυτό. Φυσικά έρευνα πρέπει να γίνει αν πρόκειται για φοροδιαφυγή ή οτιδήποτε άλλο, πρέπει να ελεγχθεί.
Το νόμιμο και το ηθικό ισχύει προς κάθε κατεύθυνση. Νόμιμο είναι. Το ηθικό πρέπει να το σκεφτούν και οι κυβερνώντες σήμερα που έχουν λεφτά στο εξωτερικό και ο κ. Χαρδούβελης, πρώην υπουργός οικονομικών, επίσης έπρεπε να το σκεφτεί. Φυσικά όλα αυτά σχετίζονται μεταξύ τους για το τι καταλαβαίνει ο ελληνικός λαός. Αλλά να μην κοροϊδευόμαστε. Θέλει συνέπεια γιατί για να είναι και ηθικό και νόμιμο σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξεις ριζικά τους νόμους, το κράτος. Να αλλάξεις και να καταγγείλεις τη συνθήκη του Μάαστριχτ, που ξεκίνησε την ελευθερίας κίνησης κεφαλαίων, εμπορευμάτων κλπ και έγινε ΕΕ και πρέπει να αποδεσμευτείς από αυτά τα δεσμά, το σύστημα».
ΑΘΗΝΑ 9/3/2015 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ