Σ. Φάμελλος: «Υπήρχε και υπάρχει σχέδιο απαξίωσης και αλλοίωσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» * Ν. Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ πλέον βάζει την ατζέντα και η κυβέρνηση ακολουθεί απολογούμενη * Αναφορά της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου στην Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη * ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η κυβέρνηση ασκεί επικοινωνία, αντί να λύσει τα επίμονα προβλήματα της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας * Ελλ. Λύση: Προσφυγή στις αρμόδιες αρχές για τις δημοσκοπήσεις "αγνώστου ταυτότητας" * Κυβερνητικές πηγές: Το ΠΑΣΟΚ αντί να επιτίθεται στην κυβέρνηση ας απολογηθεί στην κοινωνία για τη στάση του για τα απογευματινά χειρουργεία * Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη με ανώτατα στελέχη ευρωπαϊκών χημικών βιομηχανιών - Έμφαση στο κόστος της ενέργειας * Συναντήσεις για το μεταναστευτικό του Ν. Παναγιωτόπουλου με τους υπουργούς Εσωτερικών Τουρκίας και Αρμενίας * Τάκης Θεοδωρικάκος: Με το OpenBusiness απλοποιούμε τις διαδικασίες και ενισχύουμε την επιχειρηματικότητα * Ν. Δένδιας: Νέα Δομή Ενόπλων Δυνάμεων με συγχωνεύσεις μονάδων και σχηματισμών και αντι-drone θόλο * Ν. Χαρδαλιάς: «Εκατό χρόνια μετά, η Νέα Φιλαδέλφεια – Νέα Χαλκηδόνα είναι ένας σύγχρονος Δήμος με τη δική του ξεχωριστή, ζωντανή ιστορία» * Π. Μαρινάκης: Πάνω από 600 θα είναι οι κωδικοί προϊόντων που θα μειωθεί η τιμή τους * Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προήδρευσε σήμερα συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΥΔΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΥΔΗ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΣΤΗ ΝΕΡΙΤ
ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
Σ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΕΑ & Γ. ΣΚΑΛΚΟ



Κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα αν οι πολιτικοί που έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό πρέπει να τα επιστρέψουν στην Ελλάδα

Επί του συμβολικού, του ηθικού είναι σωστό να επιστραφούν τα χρήματα στην Ελλάδα. Αυτό πρέπει να κάνει κάποιος που θέλει να στηρίξει τη χώρα του και καλεί τους πολίτες να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους.

Για την εποχή που η κ. Βαλαβάνη υποστήριζε το κίνημα «Δεν Πληρώνω» και ο ηλεκτρονικός τζόγος ταυτιζόταν για τον κ. Τσίπρα με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος 

Επειδή το διαδίκτυο είναι αμείλικτος κριτής κι ότι μπαίνει εκεί δε βγαίνει με τίποτα, βλέπουμε σημερινούς υπουργούς που διαχειρίζονται και τα οικονομικά της χώρας, όπως η κ. Βαλαβάνη που διαχειρίζεται τα έσοδα, το 2011 να γράφει άρθρα που παρακινούσε τον κόσμο να μην πληρώνει στο όνομα της «πάλης των τάξεων». Σας καλώ να το διαβάσετε.
Πρέπει ακόμη να δείτε τι έλεγε ο κ. Τσίπρας για το θέμα του ηλεκτρονικού τζόγου και των 500 εκατομμυρίων από τα οποία προσδοκά η κυβέρνηση να πάρει αν εφαρμόσει κάποια μέτρα, - που ανάλογη πρόταση είχε έρθει το 2011 στη Βουλή όπου το νομοσχέδιο αυτό αποσύρθηκε γιατί υπήρξαν αντιδράσεις συγκεκριμένα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ διότι ήταν αμφιλεγόμενο.
Είχε πει τότε ο κ. Τσίπρας μιλώντας στα Χανιά το 2011, ότι «εάν επικρατήσει μια τέτοια λύση θα γεμίσει η χώρα φρουτάκια, μέχρι και τα ανήλικα παιδιά θα παίζουν και ότι θα υπάρξει ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Κατήγγειλε μάλιστα ότι στην Ελλάδα θα γίνουμε ένα απέραντο καζίνο» και σήμερα αυτό το φέρνει ως μέτρο προτεινόμενο για να λύσουμε το πρόβλημα των φορολογικών εσόδων.

Για την προσπάθεια που καταβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ να προσγειωθεί στην πραγματικότητα

Επί πέντε χρόνια τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ για να ανεβάσει τα ποσοστά του και για να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας υποσχόταν διάφορα. Ενώ και οι ίδιοι γνώριζαν ότι είναι υπερβολικά, δεν μπορεί να ισχύσουν και δεν μπορεί να υλοποιηθούν. Παρ’ όλα αυτά συνέχιζαν να δίνουν ανεφάρμοστες υποσχέσεις, ακόμη και στην παρουσίαση των προγραμματικών θέσεων. Όταν όμως πήγαν στην πραγματική συζήτηση που γίνεται με τους Ευρωπαίους εταίρους, εκεί διαπίστωσαν ότι υπάρχει μια διαφορετική κατάσταση και ότι η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνεται ούτε με κραυγές, ούτε με ύβρεις, ούτε με χαρακτηρισμούς. Πολύ περισσότερο δεν μπορεί η διαπραγμάτευση να γίνεται με το βλέμμα στραμμένο  στο  εσωτερικό μέτωπο με κατηγορίες για δοσίλογους, προδότες, γερμανοτσολιάδες που θέλουν να υποτάξουν τη χώρα.  Και εκεί είναι που έχουν μπλοκάρει και έχουν χάσει τη μπάλα.
Δεν σας κάνει εντύπωση ότι μετά από μία συμφωνία πριν περίπου 20 μέρες, ο Υπουργός Οικονομικών ο οποίος πρωταγωνίστησε σε αυτή τη συμφωνία, είπε ότι πρόκειται για μια «ασαφή συμφωνία», δηλαδή με λίγα λόγια ο καθένας την ερμηνεύει όπως θέλει; Και μας είπε ότι θα βρει ένα φόρο για το ΦΠΑ, ο οποίος θα είναι ανώδυνος; Αυτά δεν τα βλέπουν στο εξωτερικό; Δηλαδή αυτό πώς το εκλαμβάνει αυτός που συζητά και διαπραγματεύεται μαζί σου; Ότι εσύ το παίζεις έξυπνος κι ότι θα τον κοροϊδέψεις κι ότι αυτός είναι ο κουτόφραγκος. Δυστυχώς αυτή αποτελεί λάθος  νοοτροπία και στοιχίζει στη χώρα.
Κοιτάξτε, εμείς κάναμε μία διαπραγμάτευση με τον τρόπο που τον πίστευαν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις. Και ναι έγιναν λάθη σε αυτές τις διαπραγματεύσεις από το 2010 και μετά, που θα μπορούσαμε πιθανόν αν υπήρχε εθνική ομοψυχία να είχαμε πετύχει πολύ περισσότερα πράγματα.

Για το επιχείρημα της «καμένης γης» και των «άδειων ταμείων» που επικαλείται η κυβέρνηση

Ανάλογη αποδοχή από τους πολίτες στις δημοσκοπήσεις, με αυτή που έχει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τώρα, ας μην το ξεχνάμε, είχε και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2009.  Όταν όμως μπήκαμε στο μνημόνιο μέρα με τη μέρα η αποδοχή μειωνόταν, επειδή η Νέα Δημοκρατία και όλο το πολιτικό φάσμα ακολούθησαν μία ανεύθυνη αντιμνημονιακή στάση και πετροβολούσαν τότε το ΠΑΣΟΚ για οποιοδήποτε μέτρο.
Και γι αυτό που ειπώθηκε πριν λίγο και το χρησιμοποιεί ως επιχείρημα και ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι το 2010 οι εταίροι ήταν πιο γαλαντόμοι απέναντι στην Ελλάδα… Σας θυμίζω ότι από το 2010 μέχρι το 2012 για να μπούμε σε πρόγραμμα για να πάρουμε τα πρώτα 100 δις ή τα δεύτερα 100 δις αναγκαστήκαμε να πάρουμε μέτρα τα οποία ήταν επώδυνα, κόψαμε μισθούς και συντάξεις.  
Κάναμε μία δημοσιονομική προσαρμογή, τότε το έλλειμμά μας ήταν 36 δις και φτάσαμε να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και η Κυβέρνηση αυτή πήρε πρωτογενές πλεόνασμα να χειριστεί δεν πήρε άδεια ταμεία. Όποιος υποστηρίζει το αντίθετο κάνει μεγάλο λάθος. Το πρόβλημα είναι ότι μέσα σε 45 μέρες το πλεόνασμα έχει γίνει έλλειμμα.

Για τα αποτελέσματα των διαπραγματευτικών ενεργειών της κυβέρνησης

Ενάμισι μήνα τώρα τι έχουμε; Έχουμε μια τρομερή οικονομική ασφυξία, εδώ φτάσαμε να χρησιμοποιούμε τα λεφτά του ΙΚΑ, του ΟΠΕΚΕΠΕ, του ΕΛΓΑ των ασφαλιστικών ταμείων για να μπορέσουν να τα εμφανίσουν ως δημόσια έσοδα.

(δημοσιογράφος)  Εντάξει, πάντως και ο κ. Σπυρόπουλος μας έλεγε ότι «το ΙΚΑ έκανε πολύ συχνά αυτή την εξυπηρέτηση όποτε έχει χρειαστεί». Θέλω να πω δεν είναι η πρώτη φορά.

Ακούστε όμως ποια είναι η διαφορά, γιατί ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Το ΙΚΑ το έκανε μια-δυο φορές αυτό, περιμένοντας η Ελλάδα να πάρει τη δόση που μπορεί να έχει καθυστερήσει. Τώρα έχουμε μπροστά μας ένα τοπίο που δεν ξέρουμε τι θα γίνει, όλα είναι στον αέρα.

Σχετικά με τις θέσεις που διατύπωνε το ΠΑΣΟΚ για την οριστική έξοδο από τα μνημόνια και την κρίση

Εμείς είχαμε προτείνει ένα καλύτερο και αποτελεσματικότερο δρόμο. Χωρίς να μπούμε στους διθυράμβους της προηγούμενης περιόδου της Νέας Δημοκρατίας. Διαφωνήσαμε με το success story του κ. Σαμαρά και προτείναμε μια πολύ πιο μετρημένη πορεία στα πράγματα. Είχαμε  πει ότι αν ήμαστε στην πιστοληπτική γραμμή τώρα θα είχαμε βγει από το μνημόνιο και θα είχαμε μπει σε ένα πρόγραμμα. Και σας θυμίζω ότι εμείς διαφωνούσαμε και στο κόψιμο των συντάξεων και στη διεύρυνση του πλαισίου των ομαδικών απολύσεων και στην αύξηση του ΦΠΑ (με εξαίρεση τα ξενοδοχεία). Άρα μιλούσαμε για ένα πρόγραμμα πολύ πιο χαλαρό από αυτό που βλέπουμε τώρα.
Δυστυχώς όμως μετά το φθινόπωρο, το θέμα που κυριάρχησε ήταν η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και όσα ακολούθησαν: πολιτική αβεβαιότητα και πολιτική αστάθεια. Και οι εταίροι είπαν «εδώ θα πας σε εκλογές, θα έρθει μια άλλη κυβέρνηση, οπότε εγώ δεν κλείνω συμφωνία μαζί σου, όταν ξέρω ότι δεν θα είσαι ο επόμενος συνομιλητής μου». Από την άλλη, ξεχνάτε ότι από τον Οκτώβριο μέχρι το Δεκέμβριο η πολιτική ζωή της χώρας κινούνταν στο ποιος Βουλευτής τα έχει πάρει, ποιος έχει χρηματιστεί;

Για την απόφαση της ΕΚΤ περί ποσοτικής χαλάρωσης

Εάν είχε ακολουθηθεί ο δρόμος που σας περιέγραψα, θα είχαμε πάρει και τα 7-8 δις της ποσοτικής χαλάρωσης που πήρε ως απόφαση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Γιατί θα βρισκόμασταν σε πρόγραμμα.  Αυτός είναι ο κύριος λόγος που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μας ανοίγει τους κρουνούς. Τώρα τα χάνουμε αυτά και πάμε για τον Ιούλιο και βλέπουμε...  Και χάνουμε και άλλα πράγματα, διότι έπαιρναν τα ομόλογά μας και θα κερδίζαμε από αυτά. Δηλαδή ξεχνάμε ότι το επιτόκιο έχει ανέβει περίπου 30 φορές και από το 0,05 έχει πάει στο 1,55; Ξεχνάμε ότι παίρνουμε έντοκα γραμμάτια με τα οποία στην ουσία χρηματοδοτούμε το δημόσιο. Δηλαδή αυτό που είπε ο κ. Βαρουφάκης ότι «πλέον στύβουμε την πέτρα», ακριβώς σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε τώρα και το θέμα είναι αν αυτή η πέτρα βγάζει τίποτα ή βγάζει αέρα κοπανιστό.
Πάντως εμείς έχουμε μία βασική θέση και αυτή την εξέφρασε και ο κ. Βενιζέλος όταν συναντήθηκε με τον κ. Τσίπρα στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο. Του είπε ότι «εμείς είμαστε κοντά, από κει και πέρα όμως λειτουργήστε με υπευθυνότητα και να έχετε ένα σαφές σχέδιο». 

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Λ. Γρηγοράκου για τη φοροδιαφυγή

Είχαμε προτείνει το 2010 -2011, να μπουν ειδικοί όπως φοροτεχνικοί, ορκωτοί λογιστές, δικηγορικά γραφεία εξειδικευμένα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Και τότε είχε ξεσηκωθεί ένας απίστευτος θόρυβος από όλες τις πλευρές που έλεγε ότι πάμε να παραδώσουμε τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων σε ιδιωτικές εταιρείες. Και βέβαια θυμάστε  και για το τραπεζικό απόρρητο; Ποιος είχε ψηφίσει την άρση του στη Βουλή; Μόνο το ΠΑΣΟΚ. Για δείτε ένα σωρό άλλα μέτρα, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν βοηθήσει τη χώρα μας να έχει κάνει ουσιαστικά βήματα προς την ανάπτυξή της, τα οποία δεν έγιναν, διότι το πολιτικό κλίμα ήταν ασφυκτικό και ό,τι προοδευτικό, μεταρρυθμιστικό  πρότεινε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την πετροβολούσαν;

Σχετικά με το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και την κατάληξη του προγράμματος «Ηλεκτρικό ρεύμα για όλους» της κ. Δούρου

Συζητάμε τώρα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη λεγόμενη ανθρωπιστική κρίση κι εγώ θα σας καλέσω ως δημοσιογράφους να διερευνήσετε ορισμένα πράγματα. Υπάρχει το ελάχιστο εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα, το οποίο αυτή τη στιγμή λειτουργεί σε 13 Δήμους και αξιολογούμενο από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 θα επεκτεινόταν σε 700 χιλιάδες συμπολίτες μας, με 1 δις περίπου προϋπολογισμό με χρήματα τα οποία έχουν κλειδώσει από το ΕΣΠΑ.
Και η κυβέρνηση που κόπτεται για την ανθρωπιστική κρίση το έκανε στην άκρη και είπε ότι εμείς δεν ασχολούμαστε. Σας λέω και κάτι τελευταίο. Πριν δύο - τρεις μήνες, γιατί και  αυτό είναι ένα πλαίσιο διακυβέρνησης, η κ. Δούρου έκανε ένα πρόγραμμα που το ανακοίνωσε και πήγε και ο κ. Τσίπρας προεκλογικά στην Περιφέρεια, με την δέσμευση, ότι θα δώσει 2 εκατομμύρια ευρώ, 1 εκατομμύριο το 2015 και 1 εκατομμύριο το 2016, σε πολίτες που έχει κοπεί το ρεύμα τους και είναι κάτω από τα όρια της φτώχιας. Σύμφωνα με τι διαδικασία έπρεπε να πάνε πρώτα στη ΔΕΗ να τακτοποιήσουν τα χαρτιά τους και τους λογαριασμούς τους και από κει και πέρα να εισπράξουν τα αντίστοιχα χρήματα από την Περιφέρεια, το θυμόμαστε όλοι. Αν ελέγξει κανείς που βρίσκεται σήμερα αυτό το πρόγραμμα (δυο-τρεις μήνες μετά), θα διαπιστώσει ότι δεν έχουν ενδιαφερθεί πάνω από 200 άτομα γιατί το πρόγραμμα είναι και πρόχειρο και κακοφτιαγμένο.