Hellenic Cypriot Press Agency

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Ερώτηση Δημήτρη Παπαδημούλη σε Κομισιόν,





Ερώτηση Δημήτρη Παπαδημούλη σε Κομισιόν, με αφορμή έρευνα του Ευρωκοινοβουλίου
για την παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ από την επιβολή πολιτικών λιτότητας.



«Θα κάνετε συστάσεις για την αναθεώρηση των προϋπολογισμών και των σχεδίων μεταρρυθμίσεων των κρατών μελών ούτως ώστε να αποκατασταθεί πλήρως και όσο το δυνατόν γρηγορότερα η ισχύς των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ;». Αυτό το ερώτημα θέτει προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή την επιστημονική έρευνα που διενέργησε η Επιτροπή Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.



Πιο συγκεκριμένα, ο Δ. Παπαδημούλης στην ερώτησή του αναφέρεται στις διαπιστώσεις της πρόσφατης έρευνας του Ευρωκοινοβουλίου για την «επιδείνωση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, όσον αφορά τα δικαιώματα της Ασφάλισης, της Εργασίας, της Στέγασης, της Υγειονομικής Περίθαλψης, της Εκπαίδευσης, της πρόσβασης στη Δικαιοσύνη, αλλά και της ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης», λόγω της οικονομικής κρίσης και των εφαρμοζόμενων πολιτικών λιτότητας.



Στη συνέχεια της ερώτησής του ο Έλληνας ευρωβουλευτής, αφού υπενθυμίζει την «ισχύ που έχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ», καθώς επίσης ότι «οι οικονομικές πολιτικές που οδηγούν στην παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, επιβάλλονται τις περισσότερες φορές από θεσμούς της ΕΕ», ζητά από την Κομισιόν να «συστήσει την αναθεώρηση των προϋπολογισμών και των σχεδίων μεταρρυθμίσεων των κρατών μελών ούτως ώστε να αποκατασταθεί πλήρως και όσο το δυνατόν γρηγορότερα η ισχύς των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ».



Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

Η Επιτροπή Ελευθεριών, Δικαιωμάτων και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, σε επιστημονική της έρευνα (ΓΔ για τις Εσωτερικές Πολιτικές), διαπιστώνει ότι η χρηματοπιστωτική κρίση και οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ, οδήγησαν σε σημαντικές παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών.

Πιο συγκεκριμένα, στις 7 χώρες (Βέλγιο, Κύπρος, Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία), όπου διεξήχθη η παραπάνω έρευνα, διαπιστώθηκε σημαντική επιδείνωση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, σε ό,τι αφορά στα δικαιώματα της Ασφάλισης, της Εργασίας, της Στέγασης, της Υγειονομικής Περίθαλψης, της Εκπαίδευσης, της πρόσβασης στη Δικαιοσύνη, αλλά και της ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης. Με δεδομένη την ισχύ που έχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, καθώς επίσης και το γεγονός ότι οι οικονομικές πολιτικές που οδηγούν στην παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων επιβάλλονται τις περισσότερες φορές από θεσμούς της ΕΕ, ερωτάται η Κομισιόν:



1. Πώς σχολιάζει τις διαπιστώσεις του Ευρωκοινοβουλίου αναφορικά με την παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στα κράτη μέλη της ΕΕ από την εφαρμογή πολιτικών λιτότητας;

2. Σκοπεύει η Κομισιόν να συστήσει την αναθεώρηση των προϋπολογισμών και των σχεδίων μεταρρυθμίσεων των κρατών μελών, ούτως ώστε να αποκατασταθεί πλήρως και όσο το δυνατόν γρηγορότερα η ισχύς των θεμελιωδών δικαιωμάτων στη