Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΥΔΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΥΔΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ Ρ/Σ «ALPHA 989» ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΣΠΥΡΟ ΧΑΡΙΤΑΤΟ

Σχετικά με την επιστολή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ

Δ.Καρύδης: Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Όταν ένας πρωθυπουργός στο εσωτερικό της χώρας λέει ότι εγώ έχω να πληρώσω μισθούς και συντάξεις και τις εσωτερικές ανάγκες της χώρας και αυτό το λένε και όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί σε όλους τους τόνους και από την άλλη σε μια επιστολή πρός την καγκελάριο της Γερμανίας -που το κρατά μυστικό- λέει τελείως διαφορετικά πράγματα, αυτό, λοιπόν, είναι πάρα πολύ σημαντικό. Η χώρα ,όπως φαίνεται από αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας, εάν δε βρεθεί μιά λύση και αν δεν αλλάξει πολιτική θα αντιμετωπίσει ασφυκτικά προβλήματα ,ακόμη περισσότερο από σήμερα. Τι εννοώ; Όταν λες δεν θα πληρώσω τους δανειστές ,το ΔΝΤ για παράδειγμα , αυτό αυτόματα θα σημάνει πιστωτικό γεγονός . Εάν πεις ότι θα πληρώσω το ΔΝΤ αλλά δε θα πληρώσω μισθούς και συντάξεις αυτό αυτόματα θα σημάνει μια εσωτερική έκρηξη ,δηλαδή το σήμα που θα δίνεις είναι ότι πλέον πάμε σε στάση πληρωμών άρα έχουμε τρομερά προβλήματα σαν οικονομία και αυτό θα είναι ένα σήμα σε όλους τους σπεκουλαδόρους ,διεθνώς να βυθίσουν ακόμη περισσότερο τη χώρα και την ευρωζώνη .Και δεν έχει σημασία αν αυτό θα αποτελεί grexit, σημασία έχει ότι δε θα μπορείς να σταθείς ,στο εσωτερικό της Ε.Ε. και αυτό στην ουσία θα είναι πτώχευση της χώρας.
  Στην επιστολή του ο κ Τσίπρας ,παραδέχεται πράγματα τα οποία στον ελληνικό λαό τα λέει με τελείως διαφορετικό τρόπο. Παραδέχεται  ότι θα πάμε σε ένα πρόγραμμα τον Ιούνιο το οποίο δεν το ονομάζει μνημόνιο  -γιατί αυτό είναι επί της ουσίας όταν έχεις τέτοια δημοσιονομικά κενά και όταν δε μπορείς να χρηματοδοτήσεις τις δράσεις σου και θα αναγκαστείς να προσφύγεις σε δανεισμό ,αυτό λοιπόν θα σημαίνει μνημόνιο και μέτρα -αλλά το ονομάζει με  μια διαφορετική ονομασία < ,συμβόλαιο ανάκαμψης και ανασυγκρότησης της οικονομίας>. . Επίσης αυτό που είχε σημαία του ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την 7/μερη  ότι δεν πρόκειται να ολοκληρώσουμε την 5η αξιολόγηση, του δίνει άλλη ονομασία ,λέγοντας ότι θα ολοκληρώσουμε την «αναθεώρηση». Αυτό στη πράξη σημαίνει ότι παίζουν επικοινωνιακά με τον ελληνικό λαό και τον εξαπατούν Όλα είναι τελικά μια μεγάλη απάτη και ένα τεράστιο ψέμα. Θέλω να πως επίσης πως υπάρχουν δημοσιογράφοι που στην ουσία αναπαράγουν τα non- papers της κυβέρνησης ,τα οποία άλλα γραφούν και άλλα γίνονται στην πράξη
Δημοσιογράφος:  Ήξεραν αυτοί οι δημοσιογράφοι την επιστολή Τσίπρα στη Μέρκελ της 15ης Μαρτίου;
Δ. Καρύδης: Δεν το ξέρω
Δημοσιογράφος:  Γιατί λίγες ώρες πριν ή μετά την επιστολή ,ο πρωθυπουργός διαβεβαίωνε για την πλήρη κάλυψη των αναγκών της χώρας προς τα έξω και προς τα μέσα ,αυτό που με ενδιαφέρει είναι ότι δεν υπάρχει διαφάνεια
Δ. Καρύδης: Στα ΜΜΕ παρουσιάσθηκε πως υπήρξε η επαφή και η Μέρκελ του είπε μπορείς να έρθεις ενώ στην πραγματικότητα ο κ. Τσίπρας είχε στείλει αυτήν την επιστολή και στη συνέχεια με τους γνωστούς λεονταρισμούς προκαλούσε λέγοντας ότι πρέπει να γίνει η συνάντηση στις Βρυξέλες για να του δώσουν λεφτά. Ουσιαστικά δηλαδή είναι ένα στημένο επικοινωνιακό παιχνίδι αλλά αναφορικά με την πορεία της χώρας υπάρχει το απόλυτο κενό ,ακόμη και σ’ αυτήν την επιστολή δεν έχει να πει τίποτα για την πορεία της χώρας.
Αυτό που πρότεινε ο κ. Γλέζος σήμερα να πούμε ότι για ένα χρόνο δεν πληρώνουμε τίποτα και μετά να δούμε τι θα κάνουμε δείχνει το απόλυτο αλαλούμ . Επίσης  πρόσφατα ο κ Φλαμπουράρης είχε πεί ότι δεν θα πληρώσουμε τη δόση στο ΔΝΤ ή θα την δίνουμε εμείς όποτε θέλουμε  - και μετά βγήκαν οι πιο ψύχραιμοι και είπαν ότι σύμφωνα με το καταστατικό του ΔΝΤ αν δεν πληρώσεις μία δόση αυτό σημαίνει αυτόματα πιστωτικό γεγονός εάν γίνει κάτι τέτοιο η χώρα ,οικονομικά, θα σβήσει από το χάρτη. Εάν δεν πληρώσει μισθούς και συντάξεις και δώσει έτσι σήμα στους πολίτες αλλά και στην ελληνική και τη διεθνή αγορά ότι εγώ ως κράτος έχω φαλιρίσει αυτό θα καταλήξει στην απόλυτη αναταραχή ,γιατί θα πλήξει τις τράπεζες, θα πληγεί η ελληνική και η ευρωπαϊκή οικονομία από τους διεθνείς σπεκουλαδόρους, άρα και οι δύο εκδοχές είναι από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη. Οι ευθύνες αυτής της κυβέρνησης είναι μεγάλες. Εδώ και δύο μήνες λειτουργεί κυρίως επικοινωνιακά και δεν έχει διαμορφώσει ένα  διαφορετικό σχέδιο αφού δεν ήθελε να ακολουθήσει το σχέδιο που υπήρχε και να πάει τη χώρα σε ήρεμα νερά. Γιατί στην πράξη όμως ακολουθεί την ίδια πορεία με την προηγούμενη. Όταν ομολόγει ότι εγώ θα κάνω τελικά την «αναθεώρηση» του προηγούμενου προγράμματος -που δεν την ονομάζει «αξιολόγηση» -και θα δώσω τα στοιχεία στο Brussels Group που είναι «η τρόικα» για να πάνε στο eurogroup, στην ουσία αποδέχεται τη γραμμή που έχει χαραχτεί γιατί δε μπορεί να κάνει διαφορετικά. Η κυβέρνηση έχει υψώσει τείχη, συνομωσιολογεί και δημιουργεί εχθρούς για να μπορεί να πει στον ελληνικό λαό ότι κάνει δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση. Με τα οικονομικά στοιχεία όμως που έχει διαμορφώσει, σύρεται και ως αντιπερισπασμό δημιουργεί αυτήν την πόλωση.  Υπάρχουν κανόνες στη Ευρώπη  ,εάν δεν είμαστε σε πρόγραμμα δεν πρόκειται να πάρουμε ούτε τα χρήματα που έχει απελευθερώσει η ΕΚΤ για όλες τις άλλες χώρες από τις αρχές Μαρτίου ,με την ποσοτική χαλάρωση στα ομόλογα ούτε τα χρήματα που αφορούν το ύψος των εντόκων γραμματίων αφού έχουμε πιάσει το πλαφόν . Έχει ειπωθεί σε όλους τους τόνους για τη συνέχιση του προγράμματος ,σε όλα τα ευρωπαϊκά όργανα .Άρα αυτό που πρέπει να γίνει γρήγορα είναι αυτόν το χρόνο που χάσαμε ,στην ουσία χωρίς χρήματα, να το καλύψουμε και να παρουσιαστεί ένα εθνικό σχέδιο .
Εμείς τείναμε χέρι φιλίας ,είδατε ότι από την αρχή ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε με τον κ. Τσίπρα και του είπε την άποψή του ,ο κ. Τσίπρας θέλησε να κάνει αυτούς τους ψευτοηρωισμούς και ουσιαστικά έχει βυθίσει τη χώρα .Υπάρχει ακόμη χρόνος για εθνική συνεννόηση σ’ αυτά τα μείζονα θέματα ,αρκεί όμως να καταλάβουν ότι δε μπορείς να διαμορφώσεις καλύτερες μέρες για το λαό , με μία πολιτική με την οποία άλλα λες τη μία μέρα άλλα την άλλη, άλλα λες στο εσωτερικό άλλα στο εξωτερικό.
Σχετικά με τις καταλήψεις και τις καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας και τη στάση του κ. Πανούση

Δ. Καρύδης: Τον κ. Πανούση τον σεβόμαστε και τον εκτιμούμε. Όμως δυστυχώς, παρότι τα ξέρει  τα θέματα, έτσι όπως τα διαχειρίζεται πολιτικά , «έχει χάσει τη μπάλα» . Είδατε τι έγινε με την Αμυγδαλέζα και τους μετανάστες ,ο κ. Πανούσης ως υπουργός, στην καλύτερη εκδοχή ,δεν ήξερε τι έκαναν οι υφιστάμενοί του ,ότι δηλαδή οι εντολές είχαν δοθεί από μία άλλη υπουργό που δεν είχε όμως ακόμη οριστεί υπουργός ,την κ Χριστοδουλοπούλου η οποία άλλαξε μέσα σε μιά νύχτα ,την πολιτική έναντι των μεταναστών . Εμείς θέλουμε να εφαρμοστεί ο νόμος του '11 γιατί πιστεύουμε ότι είναι ρεαλιστικός και ξαφνικά είδαμε να καταφθάνουν καραβάνια μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας.
Βγήκαν οι δημοσκοπήσεις, έδειχναν ότι το 73% του λαού διαφωνεί με αυτήν την πολιτική και βλέπουμε ότι επιστρέφουν τους μετανάστες πίσω στην Αμυγδαλέζα ή σε κάποια άλλα κλειστού τύπου κέντρα σ’ όλη την επικράτεια.  Στη συνέχεια έχουμε τις καταδρομικές επιθέσεις και διαδηλώσεις των αντιεξουσιαστών ,με τα γνωστά αιτήματα για τις φυλακές τύπου Γ΄ ή για διάφορους έγκλειστους τρομοκράτες που ζητούν την αποφυλάκισή τους. Εμείς δεν είμαστε υπέρ της καταστολής ούτε υπέρ της λογικής της «μηδενικής ανοχής» ,δεν το κάναμε  αυτό ποτέ ως ΠΑΣΟΚ. παρότι μπήκαμε στο στόχαστρο. Είμαστε υπέρ των κανόνων, να αισθάνεται ο πολίτης ασφαλής και εδώ βλέπουμε το τελευταίο διάστημα διάφορες ομάδες αντιεξουσιαστών ,γνωστών και αγνώστων ,να καταλαμβάνουν Πανεπιστήμια, να καταστρέφουν τα πολιτιστικά μνημεία και τις περιουσίες πολιτών.
Πιστεύουμε ότι στην ουσία ο κ. Πανούσης δείχνει αυτήν την αμηχανία ,γιατί είναι σε αμηχανία συνολικά η κυβέρνηση. Πιστεύουμε ότι ο κ. Πανούσης  είναι υπό πίεση, γιατί η κυβέρνηση δεν έχει διαμορφώσει μια ενιαία γραμμή αντιμετώπισης. Θα έπρεπε η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο να έχουν ένα σχέδιο αντιμετώπισης και όχι να σηκώνουν τα χέρια ψηλά γιατί όταν αυτό συμβαίνει δημιουργείται ένα τεράστιο αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες. Παράδειγμα χαρακτηριστικό . Στο ΠΑΣΟΚ έχουμε δεχτεί τρεις καταδρομικές επιθέσεις ,εγκληματικές επιθέσεις ,το τελευταίο διάστημα ,επειδή δεν υπάρχει φύλαξη των γραφείων ,όπως υπήρχε όλο το προηγούμενο διάστημα . Μετά την τελευταία επίθεση ο κ Βενιζέλος έστειλε επιστολές στους κ Βούτση και Πανούση ,με κοινοποίηση στον κ. Τσίπρα ,στον αρχηγό της αστυνομίας και στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κτυπούσαν με βαριοπούλες την είσοδο του ΠΑΣΟΚ που εχει πόρτες  ασφαλείας για να μπουν μέσα.  Δημοσιογράφος:  Είναι πολύ σοβαρό αυτό που λέτε
Δ. Καρύδης: Εδώ και ενάμιση μήνα από όταν έγινε η πρώτη επίθεση στείλαμε επιστολή στον κ Πανουση και δυστυχώς εισπράξαμε την πλήρη αδιαφορία, δε μπήκαν ούτε στον κόπο να απαντήσουν ,το ίδιο συνέβη και τώρα ,η επιστολή έχει σταλεί εδώ και μέρες και δεν έχει απαντήσει κανείς, υπεύθυνα.

Σχετικά με τις αποκαλύψεις για τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργο Κατρούγκαλο

Είναι μια πολύ απλή αλλά θλιβερή υπόθεση . Κάποιος δικηγόρος και ταυτόχρονα πολιτικός και τηλεαστέρας έχει μια μεγάλη δικηγορική εταιρεία και παίρνει διάφορες υποθέσεις .Το τραγικό και μεγάλο λάθος είναι ότι ο κ Κατρουγκαλος που υπερασπιζόταν  κάποιες υποθέσεις εργαζομένων αναλαμβάνει και αρμόδιος υπουργός και μπορεί από άλλη θέση πλέον να τους ικανοποιήσει. Έχουμε σύγκρουση δημοσίου συμφέροντος .Ο κ Κατρούγκαλος αρνείται να το καταλάβει αλλά το θέμα είναι ότι αρνείται να το καταλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας που τον καλύπτουν, διότι επ’ αμοιβή γίνεται εκμετάλλευση εργαζομένων που ,είναι σε δύσκολη θέση .Η υπόθεση αυτή ,φέρνει στην επιφάνεια όλες τις παθογένειες της μεταπολίτευσης, οι οποίες δυστυχώς συνεχίζουν να υπάρχουν. Επιπλέον ,ο κ. Κατρουγκαλος που ήταν σημαιοφόρος του αντιμνημονιακού αγώνα αποκαλύπτεται ότι προσέφερε επ’ αμοιβή τις υπηρεσίες του σε διάφορα υπουργεία ,για παράδειγμα έχουν βγει διάφορα ντοκουμέντα για το υπουργείο Παιδείας ότι προσέφερε υπηρεσίες επί συμβάσεις. Δηλαδή το πρωί προσέφερε υπηρεσίες στο μνημονιακό κράτος που τόσο ξόρκιζε και το βραδύ το έπαιζε αντιμνημονιακός στις πλατείες και τις τηλεοράσεις .Αυτού του είδους οι πολιτικοί -μετά από όλα αυτά που ζήσαμε επί πολλές δεκαετίες-,πρέπει να απομακρυνθούν  γιατί με συμπεριφορές τους αντί να βάζουν τη χώρα σε μιά νέα εποχή την κρατούν καθηλωμένη. Είναι λάθος του ΣΥΡΙΖΑ που τον καλύπτει και δεν τον αποπέμπει. Θα δείτε ότι ο κ. Τσίπρας θα πάθει τα ίδια μ’ αυτά που έπαθε ο Καραμανλής με έναν υπουργό του που τον κάλυπτε και στο τέλος αναγκάστηκε να τον διώξει ,κάτω από την πίεση των γεγονότων .Εκτός κι αν οι βίοι είναι παράλληλοι.