ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΓΚΙΟΚΑ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA»
Για το χρέος
«Εμείς ασκούσαμε κριτική στο ζήτημα του χρέους, και στην πολιτική της τότε κυβέρνησης, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, δηλαδή στη γραμμή της επιμήκυνσης και της μείωσης των επιτοκίων και στη λύση που πρότεινε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ – και τώρα προφανώς την εγκαταλείπει – στο ζήτημα δηλαδή του κουρέματος, γιατί λέγαμε ότι και η μία και η άλλη περίπτωση, που θα τεθεί στο πλαίσιο συμφωνίας με τους εταίρους και με τους δανειστές, θα οδηγήσει σε νέες αντιλαϊκές δεσμεύσεις, σε νέους αντιλαϊκούς όρους. Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι και η λύση που προτείνεται πλέον από τον ΣΥΡΙΖΑ προσεγγίζει αυτό το οποίο έλεγε και η προηγούμενη κυβέρνηση και στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ τότε ασκούσε κριτική».
Δηλαδή αν συμβούν αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα περισσέψουν λεφτά για κοινωνική πολιτική;
«Αυτή τη στιγμή η διαπραγμάτευση που κάνει η κυβέρνηση είναι ενταγμένη σ’ ένα γενικότερο πλαίσιο, αν θέλετε σ’ ένα γενικότερο πόλεμο συμφερόντων που υπάρχει και στην ευρωζώνη, και στην ΕΕ και με την άμεση και ενεργή εμπλοκή των ΗΠΑ, γιατί είναι αφέλεια να πιστεύει κανείς ότι οι δηλώσεις Ομπάμα, αυτοί που έχουν μακελέψει όλο τον πλανήτη, τους έπιασε ξαφνικά ο πόνος για το βιοτικό επίπεδο του ελληνικού λαού. Η ουσία λοιπόν είναι ότι υπάρχει ένας πόλεμος συμφερόντων κρατών, επιχειρηματικών ομίλων, ποιος θα βγει πιο κερδισμένος από την κρίση και από την όποια ανάκαμψη υπάρξει ή λιγότερο χαμένος. Και αυτή η αντιπαράθεση αφορά και τη διαχείριση του χρέους, αφορά και το μείγμα πολιτικής. Βεβαίως υπάρχουν δυνάμεις όπως είναι η Γαλλία, η Ιταλία, οι ΗΠΑ που ζητούν χαλάρωση της περιοριστικής πολιτικής. Γιατί τη ζητάνε, για να αυξηθούν οι μισθοί και οι συντάξεις; Για να βελτιωθούν οι κοινωνικές παροχές στην Υγεία, την Παιδεία, στους εργαζόμενους; Αυτό που ζητούν είναι χαλάρωση της περιοριστικής πολιτικής, προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι, οι οποίοι θα δοθούν ως ενισχύσεις στο κεφάλαιο για επενδύσεις, για να ενισχύσουν την κερδοφορία του. Αυτό πρέπει να είναι σαφές και φυσικά σ’ αυτή την αντιπαράθεση συμμετέχει και η ελληνική κυβέρνηση στοιχιζόμενη με τη μία πλευρά. Η ουσία είναι ότι την επόμενη μέρα θα υπάρχει πρόγραμμα και αυτό το λένε όλα τα στελέχη της κυβέρνησης. Αν το πρόγραμμα αυτό ονομαστεί κάπως αλλιώς και όχι μνημόνιο ή αν επιτηρείται όχι από τους υπαλλήλους της τρόικα αλλά από μηχανισμούς εποπτείας που έχει φτιάξει η ΕΕ, αυτό δε συνιστά αλλαγή υπέρ του λαού. Αλλαγή υπέρ του λαού θα αποτελούσε η ανάκτηση των απωλειών, γιατί όταν μιλάς για τέλος των μνημονίων, για τέλος της τρόικα και για ανάκαμψη, το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να υπόσχεσαι θα ήταν όλα αυτά που έχασε ο λαός τα προηγούμενα χρόνια να επιστραφούν. Να επιστραφούν τα κλεμμένα του λαού, εμείς ως ΚΚΕ αυτό διεκδικούμε ως ελάχιστο και να αρχίζει ο λαός να ζητά όχι τι θα χάσει, αλλά τι θα διεκδικήσει για να ζήσει καλύτερα».
Για τη διαπραγμάτευση
«Νομίζω ότι τόσο αυτοί που εμφανίζονται ως αντίπαλοι της ελληνικής κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση όσο κι εκείνοι που παρουσιάζονται ως σύμμαχοι της ελληνικής κυβέρνησης, η Γαλλία, η Ιταλία, οι ΗΠΑ, λένε το ίδιο πράγμα. Λένε τήρηση δεσμεύσεων, πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων το οποίο κατά τη γνώμη μας οδηγεί σε αντιλαϊκά μέτρα. Στη γλώσσα τους οι μεταρρυθμίσεις είναι η συνέχιση των αντιλαϊκών δεσμεύσεων, άρα θα υπάρχει πρόγραμμα με αντιλαϊκούς όρους. Εξ ου και οι αναφορές για διαχείριση της φτώχειας από τον κ. Κατρούγκαλο στη συνάντησή του με την ΑΔΕΔΥ, εξ ου και ο «λιτός βίος» του κ. Βαρουφάκη, γιατί είτε πεις τη λιτότητα με το αυστηρό ύφος του κ. Στουρνάρα είτε με το δήθεν αντικομφορμιστικό στυλάκι του κ. Βαρουφάκη το στομάχι δε γεμίζει. Όπως επίσης σε μια σειρά ζητήματα π.χ. τα 751 ευρώ ήδη έχουν μπει αστερίσκοι και υποσημειώσεις. Φυσικά ο λαός έχει κάθε δίκιο να θέλει να απαλλαγεί από μνημόνια, επιτηρητές, αντιλαϊκά μέτρα, όμως αυτό δε μπορεί να γίνει με την πολιτική της κυβέρνησης, χρειάζονται ριζικές αλλαγές, μονομερή διαγραφή του χρέους, αποδέσμευση από την ΕΕ και άλλος δρόμος ανάπτυξης».
ΑΘΗΝΑ 3/2/2015 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ