Hellenic Cypriot Press Agency

Κυρ. Μητσοτάκης: «Δίνουμε μία ξεχωριστή μέριμνα για τις πιο απομονωμένες περιοχές της πατρίδας μας» * Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου, στο Κέντρο Προστασίας Ανηλίκων της Ι.Μ. Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως «Ο Φάρος του Κόσμου» * Ελληνική Λύση: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ βύθισαν τον πιο υπερήφανο και ευτυχισμένο λαό στην κατάθλιψη, μέσω της ανέχειας και της φτώχειας * Νίκος Ανδρουλάκης: «Το ΠΑΣΟΚ πετυχαίνει νίκες για τον λαό» * Ελληνική Λύση: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ βύθισαν τον πιο υπερήφανο και ευτυχισμένο λαό στην κατάθλιψη, μέσω της ανέχειας και της φτώχειας * Άκης Σκέρτσος: Το 2025 θα είναι χρονιά ορόσημο για τη δεύτερη κυβερνητική θητεία της ΝΔ * * Το Ελληνοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων www.vouli.net, η διεύθυνση κι οι συντάκτες σας εύχονται χρόνια πολλά

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Συνάντηση της Μαρίας Σπυράκη με εκπροσώπους της νεολαίας του Ε.Λ.Κ. από όλη την Ευρώπη.

Συνάντηση της Μαρίας Σπυράκη με εκπροσώπους της νεολαίας του Ε.Λ.Κ. από όλη την Ευρώπη.


«Θα πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Ελπίζω ότι η αντιπολίτευση στην Ελλάδα και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, θα καταλάβει ότι κανένας στην Ευρώπη δεν περιμένει από τους  Έλληνες πολιτικούς να σκεφτούν για το πώς επιθυμούν να μειωθεί περαιτέρω το χρέος», τόνισε  σχολιάζοντας τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις, η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και του Ε.Λ.Κ. Μαρία Σπυράκη, μιλώντας σε 120 εκπροσώπους νεολαιών του Ε.Λ.Κ. και start- uppers από όλη την Ευρώπη.
Η Μαρία Σπυράκη χαιρέτησε την πρωτοβουλία της ΟΝΝΕΔ να φιλοξενήσει στην Αθήνα τη Σύνοδο των Νεολαιών του EPP και επεσήμανε ότι ούτε η Ελλάδα, ούτε η Ευρώπη, έχουν την πολυτέλεια να χάσουν και άλλο χρόνο. «Στην  Ευρώπη πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που επενδύεται  δημόσιο χρήμα. Χρειαζόμαστε καινοτόμα χρηματοδοτικά προγράμματα.  Το γεγονός ότι το σχέδιο Γιούνκερ επικεντρώνεται στην προώθηση των ιδιωτικών κεφαλαίων  αντί να ξοδεύεται  το δημόσιο χρήμα, είναι ήδη ένα πολύ θετικό βήμα. Η ανάπτυξη πρέπει να βασίζεται στις ιδιωτικές επενδύσεις, και δεν θα πρέπει να βασίζεται σε νέο χρέος».
Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και του Ε.Λ.Κ. υπογράμμισε επίσης πως:
«Θα πρέπει να μειώσουμε τους φόρους για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πρέπει να δώσουμε στους νέους τη δυνατότητα να καινοτομήσουν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Με δίκαιους όρους, σε όλη την Ευρώπη».

Ολόκληρη η ομιλία της Μαρίας Σπυράκη έχει ως εξής:
«Είναι μεγάλη τιμή για μένα που είμαι μαζί σας,  γιατί δεν  έχει ο καθένας την ευκαιρία να καθίσει ανάμεσα σε 120 ικανούς  νέους ανθρώπους που έχουν ένα όνειρο και είναι αποφασισμένοι να το συνεχίσουν. Σε νέους πολιτικούς και start uppers από 40 διαφορετικές χώρες.

Εσείς startupers πράγματι έχετε μετατρέψει τις καλύτερες ιδέες σας σε επιχειρήσεις, αλλά πρέπει να επισημάνω κάτι που θεωρώ πολύ σημαντικό.  Δεν χρειάζεται απαραιτήτως να είσαι νέος πολιτικός να μετατρέψεις τις καλύτερες ιδέες σου σε νόμους. Απλά χρειάζεται να είσαι ένας πολιτικός με «νεαρή»  νοοτροπία.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
αυτές τις μέρες στην Ελλάδα όλοι αγωνιούμε για την έκβαση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα.  Αναμένουμε την ολοκλήρωση της έκθεσης της τρόικας, καθώς είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε προς τα εμπρός, το συντομότερο δυνατό, στη συζήτηση για το μεγάλο θέμα της διευκόλυνσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Η συμφωνία με την τρόικα θα πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και θα πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Ελπίζω ότι η αντιπολίτευση στην Ελλάδα και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, θα καταλάβει ότι κανένας στην Ευρώπη δεν περιμένει από τους  Έλληνες πολιτικούς να σκεφτούν για το πώς επιθυμούν να μειωθεί περαιτέρω το χρέος.

Η μόνη βάση της συζήτησης είναι η  συμφωνία που επιτεύχθηκε από τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Eurogroup του Νοεμβρίου 2012 και η οποία προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα για τη διευκόλυνση της βιωσιμότητας  του ελληνικού χρέους.

Αυτή είναι η συμφωνία και  θα πρέπει να εφαρμοσθεί  χωρίς καθυστέρηση.
Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε άλλο χρόνο. Η πολιτική αβεβαιότητα και πάλι σκοτώνει την ελληνική οικονομία.
Την ελληνική οικονομία των  832.818 άνεργων. Περισσότερο από το 53% από αυτούς είναι  άνεργοι για περισσότερο από ένα χρόνο. Περισσότεροι από 150.000 από αυτούς είναι κάτοχοι πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι αριθμοί δυστυχώς μιλούν από μόνοι τους.

Όμως η χώρα μας εξέρχεται από τη βαθύτερη οικονομική κρίση που έχουμε δει στην Ευρώπη.  Έχουμε τελικά καταφέρει  να αντισταθούμε  στην δελεαστική ψευδαίσθηση ότι η ανάπτυξη μπορεί να χτιστεί πάνω στο χρέος.
Νέα χρέη απλά θα επιβαρύνουν τα  παιδιά μας. Έχουμε ακολουθήσει το δύσκολο δρόμο, αλλά δεν υπήρχε και άλλος.
Είναι πολύ δύσκολη η μεταρρύθμιση, αλλά για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις πρέπει να   βρούμε λύσεις. Για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και η σταθερότητα.

Για να δημιουργηθεί  η σταθερότητα αλλά και να φανεί η  αλληλεγγύη.
Και το  δύσκολο έργο της επίλυσης των προβλημάτων προορίζεται για τους υπεύθυνους πολίτες. Και για τους υπεύθυνους πολιτικούς, οι οποίοι προβάλλουν νέες ιδέες.

Στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει να μιλάμε για τη λεγόμενη κοινωνική οικονομία.

Τί μπορούμε να πούμε όμως και για την επιχειρηματικότητα; Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  συζητήθηκε το πακέτο Γιούνκερ για την ανάπτυξη, ύψους 315 δισεκατομμυρίων ευρώ.  Στην πραγματικότητα, πρόκειται για  την τοποθέτηση 21 δισεκατομμυρίων  από τα χρήματα της Ε.Ε., σε ένα κουμπαρά, ώστε με τη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων και με ένα πολλαπλασιαστή 15 να φθάσουν τα 315 δισεκατομμύρια.
Οι λεπτομέρειες του σχεδίου, ειδικά αυτές που αφορούν στον εξαιρετικά φιλόδοξο πολλαπλασιαστή, χρειάζεται ακόμη να διευκρινιστούν.
Αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο.
Στην  Ευρώπη πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που επενδύεται  δημόσιο χρήμα. Χρειαζόμαστε καινοτόμα χρηματοδοτικά προγράμματα.
Το γεγονός ότι το σχέδιο Γιούνκερ επικεντρώνεται στην προώθηση των ιδιωτικών κεφαλαίων  αντί να ξοδεύεται  το δημόσιο χρήμα, είναι ήδη ένα πολύ θετικό βήμα.

Η ανάπτυξη πρέπει να βασίζεται στις ιδιωτικές επενδύσεις, και δεν θα πρέπει να βασίζεται σε νέο χρέος.
Το ίδιο ισχύει και για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις.
Υπάρχουν δύο επίπεδα πρόσβασης στη χρηματοδότηση:
Οι κεφαλαιαγορές,  δηλαδή η   χρηματοδότηση των ιδίων κεφαλαίων  και οι τράπεζες δηλαδή η χρηματοδότηση μέσα από δανεισμό.
Ο πρώτος καταγράφεται στο ενεργητικό, ενώ ο δεύτερος καταγράφεται στο παθητικό.
Τώρα, όλοι γνωρίζουμε ότι κάθε επιχείρηση για να λειτουργήσει χρειάζεται να έχει περιουσιακά στοιχεία. Υπάρχουν περίπου 20 εκατομμύρια μικρομεσαίες επιχειρήσεις  στην Ευρώπη με λιγότερους από 10 εργαζομένους. Πώς θα επιβιώσουν αυτοί οι άνθρωποι;
Ποιος θα τους χρηματοδοτήσει; Είναι πάρα πολύ μικροί για το Χρηματιστήριο και για τις παράλληλες αγορές.
Και οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων δεν θα σε χρηματοδοτήσουν αν εμφανιστείς  και τους πεις:
"Γεια σου, έχω μια εξαιρετική ιδέα."
Χρειάζονται ένα επιχειρηματικό σχέδιο και ένα προϊόν.
Ποιος θα χρηματοδοτήσει αυτές τις εξαιρετικές ιδέες των νέων επιχειρηματιών;
Τους φίλους τους, τις οικογένειές τους, τους εαυτούς τους.
Είναι οι άνθρωποι που θα υποθηκεύσουν το σπίτι τους και θα παραιτηθούν από κάθε ελπίδα να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή, μόνο και μόνο για να ακολουθήσουν το όνειρό τους και να δουν την ιδέα τους να γίνεται  πραγματικότητα.
Ας μην δημιουργούμε  την ψευδαίσθηση ότι εμείς, οι πολιτικοί, μπορούμε αυτόματα να δημιουργήσουμε την ανάπτυξη και την απασχόληση.
Οι θέσεις εργασίας δημιουργούνται κυρίως από τους ανθρώπους που παίρνουν ρίσκα.

Αυτό που εμείς, ως πολιτικοί, μπορούμε  ωστόσο να κάνουμε,  είναι να δημιουργήσουμε ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον.
Ένα περιβάλλον όπου νεοσύστατες εταιρείες δεν θα πρέπει να εγκαταλείψουν την Ευρώπη για άλλες αγορές, παίρνοντας μαζί τους τα εκατομμύρια των πιθανών θέσεων εργασίας.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις  παρέχουν τα δύο τρίτα του συνόλου των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.
Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε με διαφορετικό τρόπο. Θα πρέπει να μειώσουμε τους φόρους για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πρέπει να δώσουμε στους νέους τη δυνατότητα να καινοτομήσουν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Με δίκαιους όρους, σε όλη την Ευρώπη.
Εμείς οι πολιτικοί πρέπει να νομοθετούμε με σύνεση, και να προτείνουμε τις  προτεραιότητες που θα κάνουν  τη διαφορά στην πραγματική οικονομία.
Αυτό είναι φίλοι μου, αυτό που  εσείς κάνετε  και αυτό για το οποίο προσπαθεί συνεχώς το  YEPP.
Ξέρω ότι θα προωθήσετε τις προτάσεις σας στον Πρόεδρο Juncker.
Υπόσχομαι να περάσουν και  στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όπως είμαι βέβαιη  ότι και ο συνάδελφός μου και Αντιπρόεδρο σας Τομ Vandenkandelaare θα το  κάνει.

Σας ευχαριστώ πολύ που μου δώσατε την ευκαιρία να σας μιλήσω».