Hellenic Cypriot Press Agency

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Δήλωση της Λίτσας Αμμανατίδου – Πασχαλίδου



Δήλωση της Λίτσας Αμμανατίδου – Πασχαλίδου, βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, για τις καταστροφικές συνέπειες από τις έντονες βροχοπτώσεις στην αγροτική παραγωγή και την ολιγωρία της κυβέρνησης



Η Λίτσα Αμμανατίδου – Πασχαλίδου, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και μέλος της ΕΕΚΕ Αγροτικής Πολιτικής δήλωσε σχετικά με τα τελευταία έντονα καιρικά φαινόμενα στη Βόρεια Ελλάδα και τις επιπτώσεις τους στη γεωργική παραγωγή:
«Είναι αδιανόητο στον 21ο αιώνα οι πολίτες αυτής της χώρας να βρίσκονται έρμαια των καιρικών φαινομένων και η πολιτεία να αδυνατεί ή καλύτερα να αδιαφορεί στο να βρει μία λύση για να μην οδηγούνται σε απόγνωση οι αγρότες και οι επαγγελματίες, αλλά κυρίως να μην θρηνούμε κάθε φορά θύματα.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες η Βόρεια Ελλάδα από τις καταστροφές που προκάλεσε σε καλλιέργειες, αγροτικές εγκαταστάσεις, οδικό δίκτυο, σπίτια και καταστήματα η κακοκαιρία που χτύπησε την περιοχή.
Στον Έβρο η νέα υπερχείλιση του ποταμού έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε όσους έχουν χωράφια στην περιοχή.  Στον Δήμο Σκύδρας έχουν να αντιμετωπίσουν για άλλη μία φορά τις πλημμύρες της τεχνητής λίμνης της Τάφρου 66. Αμέτρητες οι περιπτώσεις αν τις απορυθμίσουμε μία-μία.
Στη Βόρεια Ελλάδα δεν έχουν οι αγρότες συλλέξει ακόμα το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής βαμβακιού (μέχρι αρχές Ιανουαρίου το αργότερο γίνεται η συγκομιδή), με αποτέλεσμα να μην συμπληρώνονται τα απαιτούμενα κιλά για να εισπράξουν οι παραγωγοί την συνδεδεμένη ενίσχυση. Αυτό θα σήμαινε σε μία ιδανικά πλασμένη κοινωνία ότι ο αρμόδιος φορέας, εν προκειμένω ο ΕΛΓΑ, θα προχωρούσε άμεσα σε εκτιμήσεις για να αποζημιωθούν οι αγρότες. Αντ’ αυτού ο Οργανισμός, επικαλούμενος έλλειψη προσωπικού, έχει ήδη καθυστερήσει με αποτέλεσμα, τώρα, κανένας γεωπόνος δεν θα μπορεί να καταλάβει το μέγεθος της ζημιάς, αφού θα έχουν σαπίσει τα στελέχη που θα αφήσουν για "μάρτυρες". Άρα, οι βαμβακοπαραγωγοί θα βγουν διπλά ζημιωμένοι. Αντίστοιχα είναι στην ίδια απελπιστική κατάσταση, οι τευτλοπαραγωγοί όπως έχουμε επισημάνει σε όλους τους τόνους έχουν περίπου 2.000 τόνους τεύτλων ασυγκόμιστα. 
Τέλος όσοι αγρότες δεν πρόλαβαν να σπείρουν τα σιτηρά λόγω των βροχοπτώσεων ενώ ο καιρός επιμένει να μην επιτρέπει σπορά, είναι και αυτοί σε απόγνωση, ή στην χειρότερη περίπτωση είναι οι ίδιοι που δεν συγκόμισαν τα βαμβάκια και τα τεύτλα τους!
 Υπάρχει άμεση ανάγκη για αποζημιώσεις των πληγέντων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που κατέστρεψαν οικοσκευές, οχήματα, επιχειρήσεις, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, όπως επίσης και άμεση αποκατάσταση των οδικών αξόνων και των δημόσιων υποδομών. Κυρίως, όμως, υπάρχει η ανάγκη για έναν συνολικό σχεδιασμό τόσο των υποδομών όσο και των φορέων για να είναι όσο το δυνατό πιο αποτελεσματική η πρόληψη και μετέπειτα η αντιμετώπιση των συνεπειών τέτοιων φαινομένων.»

Το γραφείο τύπου