Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.  

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Δήλωση της Λίτσας Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ



Δήλωση της Λίτσας Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, βουλευτή  Β’  Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ
, για τις συνεχείς πλημμύρες που προκλήθηκαν στην  ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο, αφήνοντας πίσω τους τρεις ανθρώπους νεκρούς και βιβλική καταστροφή.
Μετά από τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών προέκυψαν σοβαρά προβλήματα σε αρκετούς Νομούς της Βόρειας Ελλάδας, όπως Ημαθίας, Πέλλας, Κιλκίς, Σερρών, Χαλκιδικής, αλλά και Θεσσαλονίκης.
Ο όμορος νομός Κιλκίς έχει ήδη κηρυχτεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ενώ τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο είναι τεράστια.
Μετά  τους οικισμούς που βρίσκονται στα δυτικά του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης – Φιλαδέλφεια, Πεντάλοφος και τριγύρω χωριά του Δήμου Ωραιοκάστρου – σειρά είχαν στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, οι Δήμοι: Χαλκηδόνας, Δέλτα, Βόλβης, Θέρμης, Θερμαϊκού, Θεσσαλονίκης, Λαγκαδά όπου οι πλημμύρες ήταν τόσο μεγάλες που στοίχισε το θάνατο σε ένα συνάνθρωπό μας, στην επαρχιακή οδό Σχολαρίου – Λαγκαδικίων, ενώ άλλοι δύο έχασαν τη ζωή τους στη Νέα Σάντα του Κιλκίς και στην περιοχή Νέα Καμήλα Σερρών και προκάλεσαν καταστροφές σε δημόσιες υποδομές και σε ιδιωτικές περιουσίες, σπίτια, καλλιέργειες, καταστήματα και άλλους επαγγελματικούς χώρους.
Η Λίτσα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Θεσσαλονίκης, επανερχόμενη στο θέμα των πλημμυρών, δήλωσε σχετικά:
«Η επιδείνωση του καιρού και οι έντονες βροχοπτώσεις που συνεχίζονται επί μέρες στις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, έφεραν και το θάνατο σε τρεις συμπολίτες μας στην ευρύτερη περιοχή, ενώ προκλήθηκαν τρομακτικές ζημιές σε αγροτικές εκτάσεις, σπίτια και δημόσιες υποδομές.
Το Σάββατο “πνίγηκε”  η Χαλκηδόνα όπου σε μια έκταση 2.000 στρεμμάτων η στάθμη του νερού ξεπέρασε τα 50 εκατοστά πλημύρισαν σπίτια, επιχειρήσεις, καλλιέργειες ενώ σε επικοινωνία που είχα με τον Διοικητή του Πυροσβεστικού Σταθμού Γιαννιτσών ενημερώθηκα για τις ενέργειες του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΜΑΚ ως πρώτη προτεραιότητα την διαχείριση εκτόνωσης των υδάτων παραπόταμου του Αξιού που υπερχείλισε και έσπασαν τα αναχώματα στην διέλευσή του από την περιοχή Κουφαλίων.  
Ακολούθησαν τα προβλήματα στην Επανομή, στα Βασιλικά, στη Ν. Ραιδεστό, στους Ταγαράδες, αλλά  και στο Καλοχώρι όπου ως γνωστόν η στάθμη της θάλασσας είναι 2,5 μέτρα ψηλότερα και τα αναχώματα της λιμνοθάλασσας που παρεμβάλλεται είναι αδύναμα ενώ σοβαρό προβληματισμό έχουν οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της περιοχής για τα «επεξεργασμένα» λύματα του Βιολογικού Καθαρισμού της Σίνδου που καταλήγουν στην λιμνοθάλασσα και σε πλημμυρικά φαινόμενα κατακλύζουν την περιοχή!
Τραγικό όμως τέλος βρήκε και ένας πολίτης, ο τρίτος μέσα σε 3 ημέρες, ενώ λίγο έλειψε να έχει την ίδια τύχη και η συνεπιβάτης του από τα ορμητικά νερά χείμαρρου στα Λαγκαδίκια του Δήμου Λαγκαδά.
Άσχημες μνήμες του 2006 όμως πρέπει να ξύπνησε η συνεχόμενη και έντονη βροχόπτωση και στο Μελισσουργό του Δήμου Βόλβης όπου για άλλη μια φορά καταστράφηκε το οδικό δίκτυο που τον ενώνει με το Στανό και την Αρναία  Χαλκιδικής.
Εν ολίγοις όλος ο νομός μετρά τις πληγές του είτε μικρότερες είτε μεγαλύτερες!
Δυστυχώς, οι δυνάμεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπως η ίδια αναφέρει, δεν καταφέρνουν να αποκαταστήσουν τις σοβαρότερες τουλάχιστον ζημιές και τη μετατρέπουν σε απλό θεατή της όλης καταστροφής. Γνωρίζουμε, όλα αυτά τα χρόνια που βλέπουμε το ίδιο «έργο» να εξελίσσεται, τις αιτίες που το προκαλούν: ελλιπείς υποδομές και μη καθαρισμοί χειμάρρων-ρεμάτων-φρεατίων, ιδιωτικές και δημόσιες αυθαιρεσίες κλπ.
Δυστυχώς,  η κατάσταση βρίσκεται σε γνώση της Περιφέρειας, η οποία για μια φορά ακόμα κρύβεται πίσω από τη γνωστή και πολυφορεμένη δικαιολογία ότι….. «λεφτά δεν υπάρχουν…» προκειμένου να γίνει πράξη  η  αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, αφού οι μνημονιακές επιταγές – για μια φορά ακόμα – είναι πάνω από τις ανθρώπινες ζωές…
Η κοινωνία, όμως, δεν ξεχνά ότι αυτό το πρόβλημα δεν προέκυψε πρόσφατα και ότι οι σημερινοί υπεύθυνοι για τη διαχείριση τέτοιων ζητημάτων κατέχουν αυτές τις θέσεις ευθύνης για πάνω από δέκα χρόνια. Ευθύνες υπάρχουν, συγκεκριμένος σχεδιασμός δεν φαίνεται να υπάρχει.
Τέλος είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να ενεργοποιηθούν οι διασυνοριακές συμφωνίες που έχουν κατά καιρούς υπογραφεί μεταξύ των όμορων κρατών για τη διαχείριση των διεθνών υδατορευμάτων, ειδικά σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης όπως αυτή που περιέγραψα παραπάνω, προκειμένου να αποφεύγεται από κοινού η υπερχείληση των ποταμών και οι τραγικές συνέπειες που επιφέρουν, όπως στην περίπτωση του Αξιού που πηγάζει από τα Σκόπια ή του Νέστου και του Έβρου που πηγάζουν από τη Βουλγαρία.
Καταλήγοντας θέλω να τονίσω την άμεση ανάγκη που υπάρχει για αποζημιώσεις των πληγέντων από τη βιβλική καταστροφή που κατέστρεψε οικοσκευές, οχήματα, επιχειρήσεις, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, όπως επίσης  και άμεση αποκατάσταση των οδικών αξόνων και των δημόσιων υποδομών».

Το Γραφείο Τύπου