ΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ
Ευ. Βενιζέλος: Όπως είδατε, είχαμε μια διεξοδική συζήτηση, παρισταμένου και του υπουργού Οικονομικών, γιατί αύριο υπάρχει η συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες που έχει καθοριστική σημασία για την διαπραγμάτευση που κάνουμε –μια σκληρή και πολύ λεπτή διαπραγμάτευση- προκειμένου να ολοκληρώσουμε αυτή τη φάση στην οποία βρίσκεται η χώρα και να περάσουμε στη νέα φάση μετά το μνημόνιο, μετά την τρόικα, με όλες τις διασφαλίσεις των υφιστάμενων ευρωπαϊκών μηχανισμών που επιτρέπουν στη χώρα να αναπνεύσει, να κινηθεί ως ισοδύναμη χώρα μέσα στην ευρωπαϊκή και τη διεθνή οικονομία, αλλά και να μην κινδυνεύει από κανένα τέχνασμα των αγορών σε βάρος της.
Δημοσιογράφος: Οι διασφαλίσεις για τις οποίες μιλάτε μπορεί να είναι και αυτό που είπε σήμερα ο κ. Ντάισελμπλουμ, δηλαδή η παράταση του ισχύοντος προγράμματος για ένα μεταβατικό διάστημα;
Ευ. Βενιζέλος: Ήδη εξεδόθη ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Χαρδούβελης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Ντάισελμπλουμ, και είδατε ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε ότι δεν αναφέρεται σε παράταση του υφισταμένου προγράμματος, αλλά στη νέα φάση στην οποία θα μπει η χώρα μετά το τρέχον πρόγραμμα. Άρα, πρόκειται για μία «παρεξήγηση» -χρησιμοποιώ τον όρο εντός εισαγωγικών- που δημιουργήθηκε επικοινωνιακά, ενώ αυτό που είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ είναι τελείως διαφορετικό, είναι αυτό που λέμε εμείς και είναι αυτό για το οποίο θα γίνει συζήτηση στο Eurogroup. Άρα, πρέπει να είμαστε πολύ ψύχραιμοι, πάρα πολύ ακριβείς, να μην υπονομεύουμε τις προσπάθειές μας με μία νευρική, εσωτερική συζήτηση, η οποία δυστυχώς δίνει το πρόσχημα στους κερδοσκόπους των αγορών να είναι και αυτοί νευρικοί εις βάρος της χώρας.
Δημοσιογράφος: Οι ελληνικές θέσεις έχουν σταλεί κ. Βενιζέλο;
Ευ. Βενιζέλος: Οι ελληνικές θέσεις, αν εννοείτε για επιμέρους ειδικά θέματα που αφορούν στην τρέχουσα αναθεώρηση της τρόικας, ναι έχουν σταλεί. Άλλωστε, η ολοκλήρωση της αναθεώρησης (review) της τρόικας που είναι και το τελευταίο, είναι η πρώτη φάση προς τη νέα φάση. Πρέπει να κλείσει η τρέχουσα φάση για να πάμε στη νέα.
Δημοσιογράφος: Ημερομηνία επιστροφής της τρόικας έχουμε;
Ευ. Βενιζέλος: Θα επιστρέψει το ταχύτερο δυνατό, όποτε χρειάζεται. Άλλωστε, κοιτάξτε, οι συζητήσεις και οι διαβουλεύσεις δεν γίνονται αναγκαστικά με φυσική παρουσία της τρόικας στην Αθήνα. Γίνονται και με άλλους τρόπους.
Δημοσιογράφος: Ποιες είναι οι ελληνικές θέσεις για το πρόγραμμα, η προληπτική γραμμή;
Ευ. Βενιζέλος: Την προληπτική γραμμή πάντα την θέλαμε και αν έχετε προσέξει τις ομιλίες μου και ιδίως την ομιλία μου στη Βουλή για την πρόταση εμπιστοσύνης, πάντα αναφερόμαστε στους υφιστάμενους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς. Οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί ενσωματώνουν την τεχνογνωσία του ΔΝΤ. Αυτό το ήθελε η Ε.Ε. από το 2009, το αποφάσισε, το επέβαλε. Τώρα έχει αφομοιώσει την εμπειρία αυτή.
Δημοσιογράφος: Άρα το ΔΝΤ έχει συμμετοχή στην προληπτική γραμμή…
Ευ. Βενιζέλος: Στην προληπτική γραμμή είναι ευρωπαϊκά λεφτά. Για την ακρίβεια, δεν είναι καν ευρωπαϊκά λεφτά γιατί το γεγονός ότι εμείς έχουμε αδιάθετο υπόλοιπο από το ΤΧΣ είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό επιχείρημα διπλής χρήσης. Και βελτιώνει τα δεδομένα του χρέους. Και θα γίνουν και πολλές άλλες παραμετρικές βελτιώσεις του χρέους –δηλαδή κουρέματα στην πραγματικότητα, για να μην παίζουμε με τις λέξεις- αλλά ταυτόχρονα έχουμε και όλη την υποστήριξη εάν υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα αυτό αμέσως να απαντηθεί. Ο μεγαλύτερος μηχανισμός στήριξης που υπάρχει είναι η ίδια η ΕΚΤ. Το γεγονός ότι έχουμε τράπεζες οι οποίες βγήκαν με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα από τα stress tests σημαίνει πάρα πολλά για την οικονομία –όχι για τους τραπεζίτες- σημαίνει πολλά για τους καταθέτες, σημαίνει πολλά για τις επιχειρήσεις, σημαίνει πολλά για τα κόκκινα δάνεια, επιχειρηματικά και στεγαστικά. Γιατί τώρα όλα όσα κάνουμε επί χρόνια σε σχέση με το κούρεμα και την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους έρχονται και βρίσκουν αντίκρισμα στο χρέος των ιδιωτών, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Απλώς χρειάζεται υπομονή και αναγνώριση αυτού που έχουμε κάνει. Γιατί όταν δεν αναγνωρίζουμε αυτό που έχουμε πετύχει, δεν μπορούμε να αντλήσουμε τα θετικά αποτελέσματα και να τα εξειδικεύσουμε προς όφελος των απλών ανθρώπων.
Δημοσιογράφος: Ο χρόνος μέχρι τη σύνοδο του Δεκεμβρίου επαρκεί για να έχουμε κάποια εξέλιξη και για το χρέος;
Ευ. Βενιζέλος: Προφανώς. Υπάρχει βέβαια μια δυσκολία: Η έλλειψη συναίνεσης, η μικρότητα, ο κομματισμός, οι υστεροβουλίες, το κλίμα μέσα στη χώρα δεν είναι το καλύτερο για μία διαπραγμάτευση εθνικού χαρακτήρα. Αλλά εις πείσμα όλων αυτών που αγωνίζονται να παρεμποδίσουν και να υπονομεύσουν τη χώρα, εμείς θα προχωρήσουμε, όπως έχουμε εντολή και θεσμική ευθύνη. Και βεβαίως, στόχος μας είναι αυτό να κλείσει πριν από το τελευταίο Eurogroup του χρόνου αυτού, του 2014, που είναι στις 8 Δεκεμβρίου.
Δημοσιογράφος: Θα συμφωνηθεί τώρα όλο το πακέτο, δηλαδή τρόικα και ΔΝΤ;
Ευ. Βενιζέλος: Το πακέτο είναι το πακέτο της νέας φάσης. Το πακέτο αυτό αφορά βεβαίως τη σχέση μας με όλους τους εταίρους και αφορά και τη βιωσιμότητα του χρέους την οποία το ίδιο το Eurogroup έχει δεσμευτεί να επιβεβαιώσει. Αυτό που έχουμε κάνει το 2012 είναι δραστικό, ριζικό, διότι δεν είναι απλά κούρεμα και αναδιάρθρωση. Είναι και ενσωμάτωση ενός μηχανισμού διαρκούς μείωσης του χρέους. Αυτό δεν το έχει καμία άλλη χώρα. Και μιλάμε για ένα χρέος που κατά το 90% βρίσκεται στα χέρια δημοσίων φορέων, κρατών, οργανισμών. Στην αγορά υπάρχει μόνο το 10% κι αυτό είναι τεράστιο πλεονέκτημα της Ελλάδας γιατί η επιρροή που ασκούν οι κερδοσκόποι είναι πολύ μικρή. Αυτό αφορά μόνο το 10% του χρέους.
Δημοσιογράφος: Ο κ. Κουβέλης, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος, έχουν ζητήσει σύγκλιση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ο καθένας με διαφορετική ατζέντα. Υπάρχει ανάγκη να συμβεί κάτι τέτοιο, έστω για τα εθνικά θέματα που έχετε μπροστά σας σε δυο κρίσιμες συναντήσεις;
Ευ. Βενιζέλος: Έχουμε την επίσκεψη στη Λευκωσία -για μένα θα είναι η δεύτερη επίσκεψη στη Λευκωσία μέσα σε μία εβδομάδα- κι έχουμε και την επίσκεψη στο Κάιρο για τη σύσκεψη κορυφής -για μένα θα είναι η τέταρτη μετάβαση στο Κάιρο τους τελευταίους 18 μήνες. Αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε οικοδομήσει πολιτικές με βάθος και με πολύ συστηματικό τρόπο. Αλλά δεν υπάρχει κάποιος εθνικός κίνδυνος, δεν υπάρχει κάποια απόφαση για εθνικό θέμα την οποία να καλούμαστε να λάβουμε. Εδώ πρέπει η Τουρκία να πάψει την προσβολή του Διεθνούς Δικαίου και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από μία πολύ καλή ενημέρωση. Ας έλθουν τα κόμματα στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής που έχω συγκαλέσει τη Δευτέρα το μεσημέρι. Εάν θέλουν και οι αρχηγοί των κομμάτων περαιτέρω ενημέρωση από το ΥΠΕΞ είναι καλοδεχούμενοι -το έχω πει σε όλους- να έρθουν να αποκτήσουν σε βάθος όλη την αναγκαία ενημέρωση, να ξέρουν τι είναι αυτό που γίνεται, να πληροφορηθούν από εμένα, ως υπουργό Εξωτερικών, και από τις Υπηρεσίες, τι έχει συμβεί, τι γίνεται, ώστε να είναι μετά ουσιαστικού περιεχομένου οποιαδήποτε πολιτική συζήτηση στη χώρα. Ας έχουμε λοιπόν ψυχραιμία, ρυθμό και υπευθυνότητα. Το βασικό. Τους περιμένω στο ΕΣΕΠ και τους περιμένω και την Τρίτη στη Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου θα έχουμε μια δημόσια συζήτηση, αλλά και μία συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών. Πιστεύω ότι η δεύτερη φάση, η φάση της δευτερολογίας και των απαντήσεων, θα μας δώσει την ευκαιρία να πούμε και πράγματα που δεν χρειάζονται να λέγονται δημόσια.
Δημοσιογράφος: Ούτε με άλλη ατζέντα χρειάζεται σύγκλιση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών;
Ευ. Βενιζέλος: Αν εννοείτε την ατζέντα της οικονομίας, αυτά όλα λέγονται δημόσια. Δεν βλέπω καμία διάθεση συναίνεσης για τίποτα. Ο ένας ζητάει εκλογές πριν από τη διαπραγμάτευση, ο άλλος δεν αποδέχεται οποιαδήποτε συμφωνία εξ ορισμού. Ας συμφωνήσουμε στα ελάχιστα που είναι εθνική συναίνεση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας, σεβασμός του ρυθμιστικού και ενωτικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας και να μαθαίνουμε τι γίνεται έγκυρα από τους αρμόδιους θεσμούς πριν ζητάμε γενική πολιτική συζήτηση για τα πιο λεπτά θέματα, που είναι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Δημοσιογράφος: Θα υπάρξουν ανακοινώσεις για την ΑΟΖ κ. Πρόεδρε;
Ευ. Βενιζέλος: Για την ελληνική ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα, η πολιτική μας είναι γνωστή και είναι μια πολιτική πολύπτυχη και επίμονη. Γιατί κάνουμε ταυτόχρονα επαφές με την Αίγυπτο, επαφές με την Ιταλία, έχουμε την εκκρεμότητα με την Αλβανία, έχουμε παλαιά εκκρεμότητα, εδώ και χρόνια, με τη Λιβύη. Αλλά μη βλέπετε αυτό μόνο. Να βλέπετε ότι τους τελευταίους μήνες, τα τελευταία χρόνια έχουμε ένα νόμο που δεν είχε η χώρα, το νόμο 4001/2011 για τα απώτερα όρια της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, έχουμε κατάθεση του νόμου αυτού στον ΟΗΕ και έχουμε προκήρυξη ερευνών σε οικόπεδα και στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Αυτά είναι τα πραγματικά γεγονότα, αυτές είναι οι σημαντικές εξελίξεις.
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ
Ευ. Βενιζέλος: Όπως είδατε, είχαμε μια διεξοδική συζήτηση, παρισταμένου και του υπουργού Οικονομικών, γιατί αύριο υπάρχει η συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες που έχει καθοριστική σημασία για την διαπραγμάτευση που κάνουμε –μια σκληρή και πολύ λεπτή διαπραγμάτευση- προκειμένου να ολοκληρώσουμε αυτή τη φάση στην οποία βρίσκεται η χώρα και να περάσουμε στη νέα φάση μετά το μνημόνιο, μετά την τρόικα, με όλες τις διασφαλίσεις των υφιστάμενων ευρωπαϊκών μηχανισμών που επιτρέπουν στη χώρα να αναπνεύσει, να κινηθεί ως ισοδύναμη χώρα μέσα στην ευρωπαϊκή και τη διεθνή οικονομία, αλλά και να μην κινδυνεύει από κανένα τέχνασμα των αγορών σε βάρος της.
Δημοσιογράφος: Οι διασφαλίσεις για τις οποίες μιλάτε μπορεί να είναι και αυτό που είπε σήμερα ο κ. Ντάισελμπλουμ, δηλαδή η παράταση του ισχύοντος προγράμματος για ένα μεταβατικό διάστημα;
Ευ. Βενιζέλος: Ήδη εξεδόθη ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Χαρδούβελης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Ντάισελμπλουμ, και είδατε ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε ότι δεν αναφέρεται σε παράταση του υφισταμένου προγράμματος, αλλά στη νέα φάση στην οποία θα μπει η χώρα μετά το τρέχον πρόγραμμα. Άρα, πρόκειται για μία «παρεξήγηση» -χρησιμοποιώ τον όρο εντός εισαγωγικών- που δημιουργήθηκε επικοινωνιακά, ενώ αυτό που είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ είναι τελείως διαφορετικό, είναι αυτό που λέμε εμείς και είναι αυτό για το οποίο θα γίνει συζήτηση στο Eurogroup. Άρα, πρέπει να είμαστε πολύ ψύχραιμοι, πάρα πολύ ακριβείς, να μην υπονομεύουμε τις προσπάθειές μας με μία νευρική, εσωτερική συζήτηση, η οποία δυστυχώς δίνει το πρόσχημα στους κερδοσκόπους των αγορών να είναι και αυτοί νευρικοί εις βάρος της χώρας.
Δημοσιογράφος: Οι ελληνικές θέσεις έχουν σταλεί κ. Βενιζέλο;
Ευ. Βενιζέλος: Οι ελληνικές θέσεις, αν εννοείτε για επιμέρους ειδικά θέματα που αφορούν στην τρέχουσα αναθεώρηση της τρόικας, ναι έχουν σταλεί. Άλλωστε, η ολοκλήρωση της αναθεώρησης (review) της τρόικας που είναι και το τελευταίο, είναι η πρώτη φάση προς τη νέα φάση. Πρέπει να κλείσει η τρέχουσα φάση για να πάμε στη νέα.
Δημοσιογράφος: Ημερομηνία επιστροφής της τρόικας έχουμε;
Ευ. Βενιζέλος: Θα επιστρέψει το ταχύτερο δυνατό, όποτε χρειάζεται. Άλλωστε, κοιτάξτε, οι συζητήσεις και οι διαβουλεύσεις δεν γίνονται αναγκαστικά με φυσική παρουσία της τρόικας στην Αθήνα. Γίνονται και με άλλους τρόπους.
Δημοσιογράφος: Ποιες είναι οι ελληνικές θέσεις για το πρόγραμμα, η προληπτική γραμμή;
Ευ. Βενιζέλος: Την προληπτική γραμμή πάντα την θέλαμε και αν έχετε προσέξει τις ομιλίες μου και ιδίως την ομιλία μου στη Βουλή για την πρόταση εμπιστοσύνης, πάντα αναφερόμαστε στους υφιστάμενους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς. Οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί ενσωματώνουν την τεχνογνωσία του ΔΝΤ. Αυτό το ήθελε η Ε.Ε. από το 2009, το αποφάσισε, το επέβαλε. Τώρα έχει αφομοιώσει την εμπειρία αυτή.
Δημοσιογράφος: Άρα το ΔΝΤ έχει συμμετοχή στην προληπτική γραμμή…
Ευ. Βενιζέλος: Στην προληπτική γραμμή είναι ευρωπαϊκά λεφτά. Για την ακρίβεια, δεν είναι καν ευρωπαϊκά λεφτά γιατί το γεγονός ότι εμείς έχουμε αδιάθετο υπόλοιπο από το ΤΧΣ είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό επιχείρημα διπλής χρήσης. Και βελτιώνει τα δεδομένα του χρέους. Και θα γίνουν και πολλές άλλες παραμετρικές βελτιώσεις του χρέους –δηλαδή κουρέματα στην πραγματικότητα, για να μην παίζουμε με τις λέξεις- αλλά ταυτόχρονα έχουμε και όλη την υποστήριξη εάν υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα αυτό αμέσως να απαντηθεί. Ο μεγαλύτερος μηχανισμός στήριξης που υπάρχει είναι η ίδια η ΕΚΤ. Το γεγονός ότι έχουμε τράπεζες οι οποίες βγήκαν με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα από τα stress tests σημαίνει πάρα πολλά για την οικονομία –όχι για τους τραπεζίτες- σημαίνει πολλά για τους καταθέτες, σημαίνει πολλά για τις επιχειρήσεις, σημαίνει πολλά για τα κόκκινα δάνεια, επιχειρηματικά και στεγαστικά. Γιατί τώρα όλα όσα κάνουμε επί χρόνια σε σχέση με το κούρεμα και την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους έρχονται και βρίσκουν αντίκρισμα στο χρέος των ιδιωτών, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Απλώς χρειάζεται υπομονή και αναγνώριση αυτού που έχουμε κάνει. Γιατί όταν δεν αναγνωρίζουμε αυτό που έχουμε πετύχει, δεν μπορούμε να αντλήσουμε τα θετικά αποτελέσματα και να τα εξειδικεύσουμε προς όφελος των απλών ανθρώπων.
Δημοσιογράφος: Ο χρόνος μέχρι τη σύνοδο του Δεκεμβρίου επαρκεί για να έχουμε κάποια εξέλιξη και για το χρέος;
Ευ. Βενιζέλος: Προφανώς. Υπάρχει βέβαια μια δυσκολία: Η έλλειψη συναίνεσης, η μικρότητα, ο κομματισμός, οι υστεροβουλίες, το κλίμα μέσα στη χώρα δεν είναι το καλύτερο για μία διαπραγμάτευση εθνικού χαρακτήρα. Αλλά εις πείσμα όλων αυτών που αγωνίζονται να παρεμποδίσουν και να υπονομεύσουν τη χώρα, εμείς θα προχωρήσουμε, όπως έχουμε εντολή και θεσμική ευθύνη. Και βεβαίως, στόχος μας είναι αυτό να κλείσει πριν από το τελευταίο Eurogroup του χρόνου αυτού, του 2014, που είναι στις 8 Δεκεμβρίου.
Δημοσιογράφος: Θα συμφωνηθεί τώρα όλο το πακέτο, δηλαδή τρόικα και ΔΝΤ;
Ευ. Βενιζέλος: Το πακέτο είναι το πακέτο της νέας φάσης. Το πακέτο αυτό αφορά βεβαίως τη σχέση μας με όλους τους εταίρους και αφορά και τη βιωσιμότητα του χρέους την οποία το ίδιο το Eurogroup έχει δεσμευτεί να επιβεβαιώσει. Αυτό που έχουμε κάνει το 2012 είναι δραστικό, ριζικό, διότι δεν είναι απλά κούρεμα και αναδιάρθρωση. Είναι και ενσωμάτωση ενός μηχανισμού διαρκούς μείωσης του χρέους. Αυτό δεν το έχει καμία άλλη χώρα. Και μιλάμε για ένα χρέος που κατά το 90% βρίσκεται στα χέρια δημοσίων φορέων, κρατών, οργανισμών. Στην αγορά υπάρχει μόνο το 10% κι αυτό είναι τεράστιο πλεονέκτημα της Ελλάδας γιατί η επιρροή που ασκούν οι κερδοσκόποι είναι πολύ μικρή. Αυτό αφορά μόνο το 10% του χρέους.
Δημοσιογράφος: Ο κ. Κουβέλης, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος, έχουν ζητήσει σύγκλιση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ο καθένας με διαφορετική ατζέντα. Υπάρχει ανάγκη να συμβεί κάτι τέτοιο, έστω για τα εθνικά θέματα που έχετε μπροστά σας σε δυο κρίσιμες συναντήσεις;
Ευ. Βενιζέλος: Έχουμε την επίσκεψη στη Λευκωσία -για μένα θα είναι η δεύτερη επίσκεψη στη Λευκωσία μέσα σε μία εβδομάδα- κι έχουμε και την επίσκεψη στο Κάιρο για τη σύσκεψη κορυφής -για μένα θα είναι η τέταρτη μετάβαση στο Κάιρο τους τελευταίους 18 μήνες. Αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε οικοδομήσει πολιτικές με βάθος και με πολύ συστηματικό τρόπο. Αλλά δεν υπάρχει κάποιος εθνικός κίνδυνος, δεν υπάρχει κάποια απόφαση για εθνικό θέμα την οποία να καλούμαστε να λάβουμε. Εδώ πρέπει η Τουρκία να πάψει την προσβολή του Διεθνούς Δικαίου και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από μία πολύ καλή ενημέρωση. Ας έλθουν τα κόμματα στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής που έχω συγκαλέσει τη Δευτέρα το μεσημέρι. Εάν θέλουν και οι αρχηγοί των κομμάτων περαιτέρω ενημέρωση από το ΥΠΕΞ είναι καλοδεχούμενοι -το έχω πει σε όλους- να έρθουν να αποκτήσουν σε βάθος όλη την αναγκαία ενημέρωση, να ξέρουν τι είναι αυτό που γίνεται, να πληροφορηθούν από εμένα, ως υπουργό Εξωτερικών, και από τις Υπηρεσίες, τι έχει συμβεί, τι γίνεται, ώστε να είναι μετά ουσιαστικού περιεχομένου οποιαδήποτε πολιτική συζήτηση στη χώρα. Ας έχουμε λοιπόν ψυχραιμία, ρυθμό και υπευθυνότητα. Το βασικό. Τους περιμένω στο ΕΣΕΠ και τους περιμένω και την Τρίτη στη Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου θα έχουμε μια δημόσια συζήτηση, αλλά και μία συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών. Πιστεύω ότι η δεύτερη φάση, η φάση της δευτερολογίας και των απαντήσεων, θα μας δώσει την ευκαιρία να πούμε και πράγματα που δεν χρειάζονται να λέγονται δημόσια.
Δημοσιογράφος: Ούτε με άλλη ατζέντα χρειάζεται σύγκλιση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών;
Ευ. Βενιζέλος: Αν εννοείτε την ατζέντα της οικονομίας, αυτά όλα λέγονται δημόσια. Δεν βλέπω καμία διάθεση συναίνεσης για τίποτα. Ο ένας ζητάει εκλογές πριν από τη διαπραγμάτευση, ο άλλος δεν αποδέχεται οποιαδήποτε συμφωνία εξ ορισμού. Ας συμφωνήσουμε στα ελάχιστα που είναι εθνική συναίνεση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας, σεβασμός του ρυθμιστικού και ενωτικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας και να μαθαίνουμε τι γίνεται έγκυρα από τους αρμόδιους θεσμούς πριν ζητάμε γενική πολιτική συζήτηση για τα πιο λεπτά θέματα, που είναι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Δημοσιογράφος: Θα υπάρξουν ανακοινώσεις για την ΑΟΖ κ. Πρόεδρε;
Ευ. Βενιζέλος: Για την ελληνική ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα, η πολιτική μας είναι γνωστή και είναι μια πολιτική πολύπτυχη και επίμονη. Γιατί κάνουμε ταυτόχρονα επαφές με την Αίγυπτο, επαφές με την Ιταλία, έχουμε την εκκρεμότητα με την Αλβανία, έχουμε παλαιά εκκρεμότητα, εδώ και χρόνια, με τη Λιβύη. Αλλά μη βλέπετε αυτό μόνο. Να βλέπετε ότι τους τελευταίους μήνες, τα τελευταία χρόνια έχουμε ένα νόμο που δεν είχε η χώρα, το νόμο 4001/2011 για τα απώτερα όρια της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, έχουμε κατάθεση του νόμου αυτού στον ΟΗΕ και έχουμε προκήρυξη ερευνών σε οικόπεδα και στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Αυτά είναι τα πραγματικά γεγονότα, αυτές είναι οι σημαντικές εξελίξεις.