Ερώτηση Δημήτρη Παπαδημούλη στην Κομισιόν για το μελλοντικό σχήμα της χρηματοδοτικής στήριξης από τους δανειστές:
· Ποιες είναι οι οικονομικές και πολιτικές προϋποθέσεις της Πιστωτικής Γραμμής του ESM;
· Ποιος θα είναι ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου;
Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το μελλοντικό σχήμα της χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας από τους δανειστές, καθώς επίσης και τους όρους που θα τη συνοδεύουν, κατέθεσε σήμερα ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Πιο συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην ερώτησή του αναφέρεται τόσο στην πρόσφατη συνέντευξη του ;Eλληνα Yπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, στο ειδησιογραφικό πρακτορείο Reuters, στην οποία κάνει λόγο για συνέχιση της «στήριξης από τους Ευρωπαίους δανειστές, για μια περίοδο από 6 έως 12 μήνες» με τη μορφή «της Ενισχυμένης Πιστωτικής Γραμμής (Enhanced Conditions Credit Line) του ESM», όσο και στις δηλώσεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», όπου τάσσεται υπέρ της «χρήσης των αδιάθετων κεφαλαίων του ΤΧΣ ως εγγύηση για τη χρήση της Πιστωτικής Γραμμής του ESM από την Ελλάδα».
Στη συνέχεια της ερώτησή του, ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζητά από την Κομισιόν να τον πληροφορήσει «σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις για τη νέα στήριξη της Ελλάδας» και αν «υπάρχουν σκέψεις για τη χρήση μιας "υβριδικής" μορφής χρηματοδοτικής στήριξης με την αξιοποίηση των 11.5 δισ. ευρώ του ΤΧΣ», καθώς επίσης, «ποιο ρόλο ενδέχεται να έχει το ΔΝΤ στη νέα μορφή χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας».
Καταλήγοντας στην ερώτησή του ο Δ.Παπαδημούλης, ζητά από την Κομισιόν να «περιγράψει τις διαδικασίες ενεργοποίησης τόσο της Ενισχυμένης Πιστωτικής Γραμμής (ECCL), όσο και της Προληπτικής Πιστωτικής Γραμμής (PCCL)», καθώς επίσης, εάν «απαιτείται η υπογραφή Μνημονίου (Memorandum of Undestanding) για τη χρήση τους».
Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη:
Σε συνέντευξή του στο Reuters ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι μετά το τέλος του ελληνικού Προγράμματος, που λήγει τυπικά στο τέλος του έτους, θα συνεχιστεί η στήριξη από τους Ευρωπαίους δανειστές, για μια περίοδο από 6 έως 12 μήνες. Πιο συγκεκριμένα, ο ΄Έλληνας Υπουργός τόνισε ότι μια τέτοια στήριξη θα μπορούσε να πάρει τη μορφή της Ενισχυμένης Πιστωτικής Γραμμής (Enhanced Conditions Credit Line) του ESM. Την ίδια στιγμή, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, σε δήλωσή του σε ελληνική εφημερίδα, κάνει λόγο για χρήση των αδιάθετων κεφαλαίων του ΤΧΣ ως εγγύηση για τη χρήση της Πιστωτικής Γραμμής του ESM από την Ελλάδα.
Ερωτάται η Επιτροπή:
· Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις για τη νέα στήριξη της Ελλάδας; Υπάρχουν σκέψεις για τη χρήση μιας, "υβριδικής" μορφής, χρηματοδοτικής στήριξης με την αξιοποίηση των 11.5 δις ευρώ του ΤΧΣ;
· Μπορεί να περιγράψει τις διαδικασίες ενεργοποίησης τόσο της Ενισχυμένης Πιστωτικής Γραμμής (ECCL), όσο και της Προληπτικής Πιστωτικής Γραμμής (PCCL), καθώς επίσης, και τις οικονομικές και πολιτικές προϋποθέσεις που τις συνοδεύουν; Απαιτείται η υπογραφή Μνημονίου (Memorandum of Undestanding) για τη χρήση τους;
· Ποιο ρόλο ενδέχεται να έχει το ΔΝΤ στη νέα μορφή χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας; Τι προβλέπεται από τους κανόνες του ESM;