Hellenic Cypriot Press Agency

Κυρ. Μητσοτάκης: «Δίνουμε μία ξεχωριστή μέριμνα για τις πιο απομονωμένες περιοχές της πατρίδας μας» * Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου, στο Κέντρο Προστασίας Ανηλίκων της Ι.Μ. Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως «Ο Φάρος του Κόσμου» * Ελληνική Λύση: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ βύθισαν τον πιο υπερήφανο και ευτυχισμένο λαό στην κατάθλιψη, μέσω της ανέχειας και της φτώχειας * Νίκος Ανδρουλάκης: «Το ΠΑΣΟΚ πετυχαίνει νίκες για τον λαό» * Ελληνική Λύση: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ βύθισαν τον πιο υπερήφανο και ευτυχισμένο λαό στην κατάθλιψη, μέσω της ανέχειας και της φτώχειας * Άκης Σκέρτσος: Το 2025 θα είναι χρονιά ορόσημο για τη δεύτερη κυβερνητική θητεία της ΝΔ * * Το Ελληνοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων www.vouli.net, η διεύθυνση κι οι συντάκτες σας εύχονται χρόνια πολλά

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΥΔΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΥΔΗ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ «ΣΚΑΪ»: «ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ»
ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ και Β. ΛΥΡΙΤΖΗ


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ:
Κ. ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ Εκπρόσωπος Ν.Δ.
Θ. ΔΡΙΤΣΑΣ Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ

Σχετικά με τις καταλήψεις στα σχολεία, το ενδεχόμενο υποκίνησής τους και την απόφαση της Εισαγγελίας

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Σας θυμίζω ότι ο Α. Λοβέρδος διαχώρισε τη θέση του από την απόφαση της Εισαγγελίας. Αυτή  η ανάρτηση κατέβηκε από το facebook, όπως θα είδατε, μέσα σε μια μέρα που σημαίνει ότι κάτι έτρεχε, παρότι δεν ξέρουμε αν προήλθε από μαθητές ή από εξωσχολικούς ή από κάποιους που δεν έχουν κανένα ιδιαίτερο ρόλο σε σχέση με τα εκπαιδευτικά θέματα. Νομίζω ότι στα ζητήματα που είναι πολύ ευαίσθητα και αφορούν τα παιδιά μας πρέπει να υπάρχει κάπου η κοινή λογική. Ναι, οι μαθητές έχουν δικαίωμα να κινητοποιούνται, έχουν δικαίωμα να διεκδικούν επίλυση των προβλημάτων τους όταν δεν έχουν  καθηγητές, όταν το σχολείο τους δεν λειτουργεί  σωστά. Όλα όμως πρέπει να κινούνται σε ένα πλαίσιο κι να έχουν ένα όριο.
 Τι μπορεί να προσφέρει σήμερα στην ελληνική παιδεία, - που ούτως ή άλλως έχει πολλά προβλήματα, ειδικά η δημόσια παιδεία, - το κλείσιμο το σχολείων που θα έχει ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση των μαθητών και των οικογενειών τους;  Αυτές είναι συνήθειες του παρελθόντος που σε μεγάλο βαθμό δημιούργησαν προβλήματα που καλούμαστε να επιλύσουμε σήμερα. Ας βάλουμε τα πράγματα σε μια σωστή βάση. Χτες συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας. Εκεί οφείλουν να βρουν λύσεις και να τις εφαρμόσουν  γρήγορα για τα προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης. Αλλαγές έπρεπε να γίνουν και στη δημόσια εκπαίδευση. Έπρεπε να μείνει έτσι όπως ήταν; Για παράδειγμα το σύστημα για την τράπεζα θεμάτων είναι ένα σύστημα το οποίο βοηθάει.
Ταυτόχρονα, όμως πρέπει να υπάρξει ένας κοινός τόπος για να μην πηγαίνουμε στα άκρα, να μην οδηγούμαστε σε μια τυφλή σύγκρουση και σε μια διαμάχη μεταξύ μονομάχων Δεν πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο, ειδικά στη δημόσια εκπαίδευση. Κάνουμε έκκληση, ώστε να υπάρξει ψυχραιμία και όλοι μαζί να δουλέψουμε ώστε τα σχολεία μας να είναι ανοιχτά και να προσφέρουν καλύτερη ποιότητα εκπαίδευσης  στους μαθητές. Σημειώνω ότι ο κ. Λοβέρδος μέχρι σήμερα έχει δει τους φορείς των καθηγητών, αρκετές  φορές, την ΟΛΜΕ, τη ΔΟΕ. Άρα συζήτηση γίνεται κ. Δρίτσα.

Σχετικά με τις εκτιμήσεις που εκφράζονται για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Εδώ γίνεται ένα μεγάλο λάθος. Βγαίνει ένας οικονομολόγος ή ένας αξιωματούχος που εκπροσωπεί κάποιο Ίδρυμα ή εκπροσωπεί ένα χώρο μελέτης και σκέψης και εκφράζει θέσεις που επηρεάζουν την πολιτική συζήτηση. Όμως υπάρχουν θεσμοί ευρωπαϊκοί, υπάρχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υπάρχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Eurogroup που λαμβάνονται αποφάσεις. Η γραμμή είναι συγκεκριμένη. Τον Δεκέμβριο ολοκληρώνεται το πρόγραμμα και μπορεί να επιτευχθεί η συμφωνία. Ολοκληρώνεται η τελευταία αξιολόγηση που πιστεύουμε ότι θα πάει καλά και από κει και πέρα θα υπάρξει συμφωνία. Εμείς θέλουμε να υπάρχει η ασφάλεια της ευρωπαϊκής στήριξης για να κάνουμε το βήμα, το άλμα να βγούμε στις αγορές.
Από την άλλη πλευρά  καλλιεργούνται τεχνητές εντάσεις οι οποίες δημιουργούν φόβο και εκβιάζουν καταστάσεις. Όπως έχουμε τονίσει στα κοινωνικά ζητήματα μπορεί να υπάρξει συνεννόηση όπως και για το χρέος θα μπορούσε να υπάρξει συνεννόηση. Εδώ όμως υπάρχει μια διαστρέβλωση ακόμα και των γεγονότων, διότι είδατε ότι αυτό που είπατε για τον κ. Ντάισενμπλουμ πώς μεταφέρθηκε μέσα σε μερικά λεπτά σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που όπως αποδείχθηκε δεν ήταν σωστό και διαψεύστηκε.

Σε ερώτηση για το αν θα υπάρχουν όροι σε ενδεχόμενη νέα συμφωνία

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Οι όροι είναι οι μεταρρυθμίσεις. Και εμείς θέλουμε να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Είδατε ότι στην τελευταία συζήτηση για το αν θα ανοίξει το Ασφαλιστικό, εμείς επισημάναμε ότι δεν ανοίγει το Ασφαλιστικό, δεν ανοίγει το θέμα των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, ενώ στο ενιαίο μισθολόγιο βρέθηκε ένας κοινός τόπος που είναι στη σωστή κατεύθυνση και στη σωστή γραμμή.
Συγκεκριμένα, για το ενιαίο μισθολόγιο αυτό που αποφασίστηκε είναι ότι αφού πρώτα προηγηθεί ένα σταθερό, μόνιμο σύστημα αξιολόγησης θα έχουμε το νέο σύστημα αμοιβών από 1/1/2016. Από κει και πέρα οι νεοεισερχόμενοι θα έχουν διαφορά. Αλλά οι κατηγορίες των νεοεισερχόμενων τους οποίους αφορά κυρίως η ρύθμιση δηλαδή οι εκπαιδευτικοί, οι νοσηλευτές, οι γιατροί, όσοι πηγαίνουν μακριά από τα σπίτια τους, στην επαρχία, στα νησιά μας αυτοί για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια θα έχουν υποστήριξη όπως για παράδειγμα επίδομα στέγασης.
Δεν πρόκειται να υπάρξουν ούτε νέα μνημόνια ούτε νέα δάνεια. Φεύγουμε από τα μνημόνια, μπαίνουμε στη γραμμή της σταθερότητας, θα μπορούμε να πατάμε στα πόδια μας, η χώρα μας θα βγει και στις αγορές που είναι το ζητούμενο. Το μεγάλο βέβαια θέμα είναι εάν εμείς αυτή την πορεία τη διακόψουμε μέσω πρόωρων εκλογών.
Τελειώνει το μνημόνιο, κ. Δρίτσα. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που είναι μέχρι το 2016 θα έχει ένα ρόλο τεχνικό υποστηρικτικό, νέα μέτρα δε θα έρθουν.  Ο ΣΥΡΙΖΑ για τους δικούς του εκλογικούς στρατηγικούς λόγους θέλει να διακόψει αυτή την σταθερή πορεία της χώρας και να πάμε σε εκλογές.
Για την αδιέξοδη και βλαπτική συζήτηση περί πρόωρων εκλογών.

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Όπως ορίζει η συνταγματική τάξη πρέπει πάμε σε εκλογή για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο. Θέλουμε να βγει νέος Πρόεδρος Δημοκρατίας γιατί αν δεν βγει το πιο πιθανό είναι να μπούμε σε μια αλλεπάλληλη διαδικασία εκλογικών αναμετρήσεων που ό,τι έχουμε πετύχει, στα πέντε χρόνια μπορεί να καταστραφεί σε πέντε μέρες.