Hellenic Cypriot Press Agency

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ Φ. ΚΟΥΒΕΛΗ ΣΤΗΝ «ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ»

Αυτές τις ημέρες κ. πρόεδρε επαναλαμβάνεται το «θρίλερ» της επιστροφής της τρόικας. Πως εκτιμάτε ότι θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις;

Η κυβέρνηση καταβάλλει το κόστος λανθασμένων επιλογών και βεβιασμένων τακτικών κινήσεων. Έχοντας υιοθετήσει εδώ και καιρό το σενάριο του “success story”, επιχείρησε να βγει στις αγορές χωρίς να έχει διασφαλίσει το αναγκαίο περιβάλλον. Επαναλαμβάνοντας μάλιστα σε όλους τους τόνους ότι το χρέος είναι βιώσιμο, απομάκρυνε την πιθανότητα αναδιάρθρωσής του. Το αποτέλεσμα ήταν – εκεί που το κυβερνητικό επιτελείο διαφήμιζε το «τέλος των μνημονίων» - να βρεθεί απέναντι σε νέες πιεστικές απαιτήσεις των δανειστών και να καλείται να υιοθετήσει επιλογές που προσβάλλουν το πολιτικό σύστημα της χώρας, απονομιμοποιούν την κοινοβουλευτική τάξη και τραυματίζουν την κοινωνική συνοχή. Δεν μπορώ να γνωρίζω - όπως με ρωτάτε - πώς θα εξελιχθεί η διαπραγμάτευση, αν και ο συγκριμένος όρος δεν θεωρώ πως αποδίδει τον τύπο των σχέσεων που έχουν διαμορφωθεί πλέον μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας. Αυτό που ξέρω είναι ότι οι νέες απαιτήσεις των δανειστών δεν πρέπει να γίνουν αποδεκτές.
Η κυβέρνηση πάντως υποστηρίζει ότι η νέα συμφωνία για την πιστοληπτική γραμμή δε θα είναι νέο Μνημόνιο. Ποια είναι η άποψή σας;
Με τα υπάρχοντα δεδομένα θεωρώ ότι η οποιαδήποτε νέα συμφωνία υπάρξει, θα έχει πάλι επαχθή μέτρα, θα έχει πολιτικές, οι οποίες δεν θα οδηγούν τη χώρα στην έξοδο από το ασφυκτικό περιεχόμενο του μνημονίου. Ανεξάρτητα από τον χαρακτηρισμό και τον τίτλο που θα δοθεί, η νέα συμφωνία θα είναι άλλο ένα μνημόνιο. Οι δανειστές άλλωστε δεν κρύβουν τις προθέσεις τους. Μιλούν από τώρα για παρεμβάσεις που θα αποδομήσουν το ήδη αποσαρθρωμένο εργασιακό τοπίο και θα σωριάσουν και τις τελευταίες εγγυήσεις στο ασφαλιστικό.
Επιμένετε στην ανάγκη εθνικής συναίνεσης για το χρέος. Θα συμφωνούσατε με τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα αποκλειστικά για τη διεκδίκηση της επίλυσης του προβλήματος και μετά να προκηρυχθούν εκλογές;
Δεν ομιλώ για κυβέρνηση. Λέω κάτι εντελώς διαφορετικό. Υποστηρίζω την ανάγκη να υπάρξει ένας ελάχιστος κοινός τόπος μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για την αναδιάρθρωση του χρέους, που θα ισχυροποιούσε άμεσα τη χώρα και θα ενίσχυε μακροπρόθεσμα τις διαπραγματευτικές δυνατότητές της. Θα συμπλήρωνα μάλιστα ότι η ανάγκη αυτή είναι διαρκής, όποια κι αν είναι η κυβέρνηση. Όταν η χώρα απειλείται, δεν είναι δυνατόν να μην μπορούμε να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι ακόμα και για τα στοιχειώδη…

Κυβέρνηση αλλά και ορισμένοι ανεξάρτητοι βουλευτές καταβάλλουν προσπάθεια για τη συγκέντρωση των 180. Διακρίνετε προϋποθέσεις επιτυχούς αποτελέσματος ή οδηγούμαστε στις κάλπες;
Δεν μπορώ να προδικάσω τις εξελίξεις. Εκτιμώ, ωστόσο, ότι με βάση το πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί και την κοινωνική πόλωση που βαθαίνει, το πιθανότερο είναι να οδηγηθούμε στις κάλπες, λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας.

Θα προχωρήσει η προοδευτική διακυβέρνηση; Δηλώσατε πρόσφατα ότι η ΔΗΜΑΡ είναι έτοιμη για την πολιτική αλλαγή και για μια πολιτική συμπαράταξη με τον ΣΥΡΙΖΑ, της Οικολόγους και δυνάμεις που απορρίπτουν την πολιτική της συγκυβέρνησης…
Πρέπει να προχωρήσει. Είναι αναγκαίο για τον τόπο και την κοινωνία να υπάρξει μια ουσιαστική στροφή, μια πολιτική αλλαγή, που θα βάλει τέλος σ’ αυτή την πεντάχρονη περιπέτεια. Την προοδευτική διακυβέρνηση τη χρειάζεται η χώρα. Την χρειάζεται η κοινωνία.

Είναι στις προθέσεις σας μια συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα; Ποιες προτεραιότητες θα θέσετε;
Συζητάμε από το καλοκαίρι τις προγραμματικές παραμέτρους της προοδευτικής διακυβέρνησης με τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της πολιτικής οικολογίας. Στις συζητήσεις αυτές, πέραν της αντιπροσωπείας που έχουμε ορίσει, η προσωπική μου παρουσία είναι δεδομένη. Είμαι πάντοτε πρόθυμος να συναντηθώ και να συζητήσω τα ζητήματα της προγραμματικής σύγκλισης και με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και με τους επικεφαλής των υπολοίπων συλλογικοτήτων.

Αναφορικά με την εκλογική σας τακτική και με δεδομένη τη διατήρηση της πολιτικής και οργανωτικής αυτονομίας της ΔΗΜΑΡ, μπορεί να δούμε το κόμμα σας σε μια κοινή εκλογική παρουσία με τον ΣΥΡΙΖΑ;
Αποφασίσαμε στο πρόσφατο συνέδριό μας ότι η πολιτική  και οργανωτική αυτοτέλεια της Δημοκρατικής Αριστεράς  είναι αδιαπραγμάτευτη. Το επαναλαμβάνω και τώρα, θεωρώντας ότι οι λόγοι που κατέστησαν επιβεβλημένη την ίδρυση του κόμματός μας πριν από τέσσερα χρόνια παραμένουν απολύτως επίκαιροι και σήμερα. Η ΔΗΜΑΡ μπορεί να αποδειχθεί ο καταλύτης σε ένα πολιτικό σύστημα που βιώνει με επώδυνο τρόπο τη μετάβαση από μία πολιτική εποχή σε μία καινούργια. Και από θέση αυτονομίας, η οποία προσδιορίζεται από τις πολιτικές και προγραμματικές  μας θέσεις , θα διαμορφώσουμε και την εκλογική μας τακτική.

22-11-2014