Hellenic Cypriot Press Agency

Κυρ. Μητσοτάκης: «Δίνουμε μία ξεχωριστή μέριμνα για τις πιο απομονωμένες περιοχές της πατρίδας μας» * Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου, στο Κέντρο Προστασίας Ανηλίκων της Ι.Μ. Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως «Ο Φάρος του Κόσμου» * Ελληνική Λύση: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ βύθισαν τον πιο υπερήφανο και ευτυχισμένο λαό στην κατάθλιψη, μέσω της ανέχειας και της φτώχειας * Νίκος Ανδρουλάκης: «Το ΠΑΣΟΚ πετυχαίνει νίκες για τον λαό» * Ελληνική Λύση: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ βύθισαν τον πιο υπερήφανο και ευτυχισμένο λαό στην κατάθλιψη, μέσω της ανέχειας και της φτώχειας * Άκης Σκέρτσος: Το 2025 θα είναι χρονιά ορόσημο για τη δεύτερη κυβερνητική θητεία της ΝΔ * * Το Ελληνοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων www.vouli.net, η διεύθυνση κι οι συντάκτες σας εύχονται χρόνια πολλά

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΟΜΙΛΙΑ
ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΥ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΣΤΟ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
ΕΠΙ ΤΩΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ» ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΕΝΣΤΟΛΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ




Δεν είχα πρόθεση να μιλήσω τώρα. Ήθελα να ακούσω όλους τους ομιλητές και τους Υπουργούς, αλλά προκλήθηκα.
Ο κ. Στρατούλης που σκίζει τα μνημόνια εδώ στο προαύλιο της Βουλής βρήκε το ΠΑΣΟΚ να του φταίει σήμερα, αντί να τοποθετηθεί επί της ουσίας των ρυθμίσεων.
Να μας πει επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ ποιες είναι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για να λύσουμε αυτά τα προβλήματα.
Αν δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ, δεν θα φτάναμε εδώ να μπορούμε να συζητάμε σήμερα πώς θα δώσουμε αυξήσεις σε κάποιες κατηγορίες που θίχτηκαν από τις περικοπές. Δεν θα μπορούσαμε σήμερα να συζητάμε για τα χρονίζοντα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, τα συσσωρευμένα και προ κρίσης. Τα είπε ο εισηγητής μας, ο κ. Ρήγας, γιατί η υπερχρέωση των νοικοκυριών στις τράπεζες δεν προέκυψε μόνο μετά το 2009 και το 2010, μετά τα μνημόνια. Υπήρχε υπερχρέωση και νωρίτερα. Πώς, λοιπόν, αυτή τη μεγάλη τομή, τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους τη δρομολογούμε; Δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε αν δεν υπήρχε το ΠΑΣΟΚ.
Επίσης, δεν θα μπορούσαμε να έχουμε ψηφίσει την προηγούμενη εβδομάδα τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις στα ληξιπρόθεσμα στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Και αυτό γιατί; Γιατί εμείς αντί να κάνουμε αυτό που κάνετε εσείς, που σκίζετε τα μνημόνια καθημερινά, δουλεύουμε συστηματικά και διαπραγματευόμαστε σκληρά για να φτάσουμε εδώ.
Για θυμηθείτε λοιπόν, τι ψήφιζε αυτή εδώ η Βουλή, το 2009 και το 2010. Ψήφιζε περικοπές. Γιατί έπρεπε να βγούμε από μια δύσκολη κατάσταση, προκειμένου να μην πάμε σε μια άτακτη χρεοκοπία.
Και φτάσαμε σήμερα μέσα απ’ αυτή τη σκληρή δουλειά και τις θυσίες του ελληνικού λαού να έχουμε πει από τη μια μεριά στην τρόικα στη διαπραγμάτευση για το νέο πλαίσιο που θα διέπει τη χώρα μετά τη λήξη των μνημονίων χωρίς άλλες περικοπές μισθών και συντάξεων, χωρίς επαχθή μέτρα για τους πολίτες και από την άλλη να ψηφίζουμε εδώ στη Βουλή ρυθμίσεις που λύνουν χρόνια και συσσωρευμένα προβλήματα. Αυτό κάνουμε.
Εσείς, όμως, φαίνεται ότι δεν βολεύεστε από το γεγονός ότι η χώρα μπορεί να βγει στο ξέφωτο, διότι θα χαθεί η αντιμνημονιακή ρητορεία που ισοπέδωσε ιδεολογίες και πολιτικές και σας έδωσε τη δυνατότητα να συναγελάζεστε με τους ακροδεξιούς σε διάφορες πλατείες ως αντιμνημονιακοί. Τελειώνει, δηλαδή, αυτό το στάδιο από το οποίο πέρασε η χώρα, του τεχνητού διαχωρισμού, των πολώσεων και των συγκρούσεων και θα μπούμε σε ένα άλλο επίπεδο αντιπαράθεσης, όπου αν θέλετε να συμβάλλετε με τη δύναμή σας -γιατί έχετε δύναμη και κοινωνική αποδοχή, έχετε και διαπραγματευτική δυνατότητα, ώστε να διαπραγματευτούμε καλύτερες συνθήκες για το χρέος, καλύτερες συνθήκες για την επόμενη μέρα της Ελλάδος- είσαστε ευπρόσδεκτοι.
Σας το έχουμε πει ήδη από τις εκλογές του ’12, όταν σας είπαμε να μπείτε στην Εθνική Επιτροπή Διαπραγμάτευσης για το χρέος. Εσείς, όμως, είχατε μια άλλη αντίληψη για τα πράγματα. Σας βόλευε να διαχωρίζετε τους Έλληνες σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς κι εξακολουθείτε ακόμα και σήμερα να έχετε μια ρητορεία, η οποία βεβαίως δεν συνάδει με αυτά που επιχειρεί να περάσει ως μηνύματα στην ελληνική κοινωνία ο Πρόεδρός σας, ο κ. Τσίπρας, και με τις επαφές του στο εσωτερικό της χώρας με διάφορους παράγοντες, λομπίστες, αυτούς που έχουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και κάνουν εδώ την πλάκα τους, είτε με τις επαφές του με τους θεσμικούς παράγοντες του εξωτερικού -και καλά κάνει. Αυτή η ρητορεία, όμως, του να σας φταίει και σήμερα το ΠΑΣΟΚ, νομίζω ότι δείχνει τι σύγκρουση γραμμών που έχετε στο εσωτερικό σας και γι’ αυτό δεν μπορεί να σας πιστέψει και κανένας.
Ενώ έχουμε προβλήματα κι επιχειρούμε να τα λύσουμε, εσείς εξακολουθείτε να είστε προσκολλημένοι σε εκείνο που σας πήρε ως αέρας και σας ανέβασε στην κορυφή του λόφου, από το 4% εκεί που είσαστε σήμερα δημοσκοπικά.
Εγώ, λοιπόν, θέλω να σας πω ότι η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια που συζητάμε σήμερα δεν έχει καμία σχέση με τις τριμελείς επιτροπές του χωροφύλακα, του δασκάλου και του παπά στο χωριό, την οποία -περίπου- έχετε προτείνει. Είναι μια ρύθμιση η οποία έρχεται να δώσει τη δυνατότητα σε αυτούς που είτε η οικονομική συγκυρία, είτε οι συνθήκες της αγοράς και του ανταγωνισμού τους υπερχρέωσαν, να λύσουν το πρόβλημά τους με όρους βιωσιμότητας.
Και είδατε από την εισήγηση του κ. Ρήγα ότι για ζητήματα που έχουν να κάνουν με το πώς θα εγγυηθεί ο νομοθέτης -εμείς δηλαδή- ότι οι τράπεζες θα κάνουν σωστή εφαρμογή των ρυθμίσεων έχουμε θέσει θέματα. Όπως, επίσης, είδατε ότι έχουμε θέσει κι άλλα θέματα, παραδείγματος χάριν, για τις ρυθμίσεις των ανθρώπων που χρωστάνε πάνω από ένα εκατομμύριο και σήμερα δεν τους καλύπτει το υφιστάμενο πλαίσιο. Θέτουμε αυτά τα ζητήματα στην επιμέρους διαπραγμάτευση με την Κυβέρνηση, τα θέτουμε και στην Βουλή και διεκδικούμε βελτίωση αυτών των ρυθμίσεων. Και σας έχουμε καλέσει επανειλημμένα να συμβάλετε σε αυτό.
Αντί αυτού, εσείς ψηφίζετε «λευκό», ψηφίζετε «παρών», όπως ψηφίσατε και την προηγούμενη φορά στη ρύθμιση για τις εκατό δόσεις στα ληξιπρόθεσμα, όπως ψηφίζετε τώρα στα αναδρομικά των δικαστών. Αφού μας κάνατε, λοιπόν, μια ανάλυση για το σκληρό κράτος και τη θεωρία του Συμβουλίου της Επικρατείας –την οποία σε ένα βαθμό, αν θέλετε, μπορώ να την αποδεχτώ, γιατί λένε μερικοί ότι δεν πρέπει να κάνουμε κριτική στις αποφάσεις της δικαιοσύνης, αλλά είναι αλήθεια ότι η δικαιοσύνη μεροληπτεί - είπατε ότι θα ψηφίσετε «λευκό». Γιατί; Όχι για τη θεωρία, αλλά γιατί δεν τα δίνουμε εφάπαξ. Λες και μπορεί αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία να σηκώσει εφάπαξ τις καταβολές.
Σας είπε νωρίτερα ο αρμόδιος Υπουργός ότι με βάση τις εκτιμήσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα και τη ρευστότητα υπάρχει ένα σχέδιο καταβολής αυτών των αναδρομικών.
Εξάλλου, όταν υπερακοντίζουμε σε ρυθμίσεις που αφορούν αποκατάσταση αδικιών, θα πρέπει να σκεφτόμαστε και τους αδικημένους. Διότι τη χρονιά που μας έρχεται, οι συγκεκριμένες κατηγορίες θα πάρουν αυξήσεις, ενώ άλλοι σκληρά εργαζόμενοι δεν θα πάρουν αυξήσεις. Αυτό σημαίνει ότι τους κάναμε πλούσιους; Ότι τους λύσαμε τα προβλήματα; Προφανώς όχι. Αλλά πρέπει να έχουμε το μέτρο του δικαίου και να σκεφτόμαστε πώς οι συγκεκριμένοι -με βάση δικαστικές αποφάσεις- θα έχουν μια μικρή αποκατάσταση, όταν όλοι οι άλλοι περιμένουν τις δικές μας πολιτικές αποφάσεις -είτε έχουν να κάνουν με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, είτε έχουν να κάνουν με το κοινωνικό μέρισμα, είτε έχουν να κάνουν με τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας- για να βρουν ένα αποκούμπι.
Από την άποψη αυτή, λοιπόν, και με δεδομένο ότι η χώρα μας βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι -γιατί στο διάστημα που μας μένει μέχρι τις 8 Δεκέμβρη συμπυκνώνονται οι προσπάθειες μιας πενταετίας και θα αποτυπωθούν, ελπίζουμε, μέσα από μια διαπραγμάτευση που γίνεται με επιχειρήματα με τους δανειστές μας- και όπου, κύριε Στρατούλη, εμείς προστατεύουμε τις μεταβατικές διατάξεις για το ασφαλιστικό, τις οποίες εμείς κατοχυρώσαμε, ώστε να μην θιγούν ώριμα δικαιώματα κι εμείς προστατεύουμε το επίπεδο των συντάξεων, γιατί εσείς λέτε ότι από 1/1/2015 θα είναι 360 ευρώ η σύνταξη. Εμείς τα κάνουμε αυτά.
Ελπίζουμε, λοιπόν, ότι αυτή η διαπραγμάτευση θα αποδώσει αποτελέσματα και θα είμαστε σε ένα άλλο επίπεδο τη χρονιά που μας έρχεται, το 2015 και όπου μπροστά στις πολιτικές προκλήσεις που έχουν να κάνουν με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα αναλάβουν την ευθύνη τους οι Βουλευτές και θα υπάρξει στη χώρα μία σταθερότητα που δεν αφορά την Κυβέρνηση –το λέω ξανά και το τονίζω- αφορά τις κοινωνικές δυνάμεις, το επενδυτικό κλίμα, ώστε αυτό το αποτέλεσμα των θυσιών του ελληνικού λαού να μπορεί να δώσει προστιθέμενη αξία και στις προσπάθειες που θα κάνουν οι Έλληνες πολίτες σε ένα σαφέστατο ξεκαθαρισμένο τοπίο, όπου η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται πλέον στη δαμόκλειο σπάθη της τρόικας, των δανειστών και των μνημονίων.
Αυτά για την οικονομία του χρόνου και της συζήτησης, μιας και χθες δεν μίλησα. Για περισσότερα επιφυλάσσομαι και στην αυριανή μου τοποθέτηση.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.