Hellenic Cypriot Press Agency

Κυρ. Μητσοτάκης: «Δίνουμε μία ξεχωριστή μέριμνα για τις πιο απομονωμένες περιοχές της πατρίδας μας» * Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου, στο Κέντρο Προστασίας Ανηλίκων της Ι.Μ. Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως «Ο Φάρος του Κόσμου» * Ελληνική Λύση: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ βύθισαν τον πιο υπερήφανο και ευτυχισμένο λαό στην κατάθλιψη, μέσω της ανέχειας και της φτώχειας * Νίκος Ανδρουλάκης: «Το ΠΑΣΟΚ πετυχαίνει νίκες για τον λαό» * Ελληνική Λύση: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ βύθισαν τον πιο υπερήφανο και ευτυχισμένο λαό στην κατάθλιψη, μέσω της ανέχειας και της φτώχειας * Άκης Σκέρτσος: Το 2025 θα είναι χρονιά ορόσημο για τη δεύτερη κυβερνητική θητεία της ΝΔ * * Το Ελληνοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων www.vouli.net, η διεύθυνση κι οι συντάκτες σας εύχονται χρόνια πολλά

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΥΔΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΥΔΗ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΣΤΟ Ρ/Φ   ALPHA ΚΑΙ ΣΤΟΝ   ΣΤΟΝ Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟ




Σχετικά με το δημοσίευμα στο Βήμα σύμφωνα με το οποίο οι πρωτοεισερχόμενοι στο δημόσιο θα αμείβονται με 680 ευρώ και τις δηλώσεις Γεωργιάδη 
 
Δ. Καρύδης: «Ο κ. Μητσοτάκης αρνείται ότι έκανε αυτή τη διαρροή και εμείς το δεχόμαστε, εφόσον ο ίδιος λέει, υπεύθυνα, ότι δεν την έκανε. Όταν όμως έχουμε μια συγκυβέρνηση και υπάρχουν δύο κόμματα που την στηρίζουν πάνω από όλα πρέπει να υπάρχει ένα fair play, να υπάρχει συνεννόηση για οποιαδήποτε εξαγγελία. Όχι μόνο δεν έχει υπάρξει τέτοιου είδους συνεννόηση αλλά πολύ περισσότερο, δεν έχει υπάρξει καμία συμφωνία. 
Σε μία τελευταία συνάντηση που είχε κάνει η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ με τον κ. Μητσοτάκη είχαν τεθεί τα ζητήματα του ενιαίου μισθολογίου, τα οποία «κρατήθηκαν» γιατί από τη συζήτηση προέκυψε ότι πρώτα θα πρέπει να υπάρξει ο οριστικός και μόνιμος νόμος για την αξιολόγηση ώστε να έχουμε ένα σταθερό έδαφος πάνω στο οποίος θα διαμορφωθεί και το ενιαίο μισθολόγιο και είχε συμφωνήσει ο κ. Μητσοτάκης. Τώρα βέβαια αν βγαίνουν διάφοροι, όπως ο κ. Γεωργιάδης και κάνουν τους Ηρακλείς του κ. Μητσοτάκη και είναι από τη μία στο καρφί και από την άλλη στο πέταλο, αυτό είναι δικό τους θέμα. 
Βγήκε σε ένα ραδιόφωνο το πρωί ο κ. Γεωργιάδης και ήταν το συνώνυμο του αριβισμού. Το ΠΑΣΟΚ κανείς δεν μπορεί να το εγκαλέσει ότι δεν κάνει ή δε στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις, διότι είναι η παράταξη που έχει προωθήσει και στο παρελθόν αλλά και στην περίοδο της κρίσης τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις όταν όλοι οι άλλοι τις καταψήφιζαν. Σας θυμίζω τον Καλλικράτη , την άρση του απορρήτου που μετά από αυτό αποκαλύπτονται όλες αυτές οι περιπτώσεις της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, τη Διαύγεια, την περίθαλψη των ανασφάλιστων. 
 
» Ο κ. Γεωργιάδης θέλει να παίζει ένα συγκεκριμένο   ρόλο στη ΝΔ που τελικά αδικεί τον ίδιο. Όπως και αυτό που είπε για τη θέσπιση των 25/ευρω στα νοσοκομεία. Ήταν ένα μέτρο αντικοινωνικό που το πήρε «στο πόδι» και καλά κάναμε και αντιδράσαμε τότε γιατί δε μπορείς να βάζεις ένα χαράτσι 25 ευρώ σε ένα πολίτη που πηγαίνει στο νοσοκομείο. Θα πρέπει και ο κ. Γεωργιάδης να καταλάβει ότι οι υπουργοί δεν κάνουν ό,τι τους κατέβει στο κεφάλι και ότι σε τέτοιου είδους σημαντικά θέματα που αφορούν την κοινωνία και βασικούς τομείς της κυβερνητικής πολιτικής πρέπει να υπάρχει συμφωνία. 
 
» Δεν υπάρχει καμία συμφωνία για αλλαγές στο ενιαίο μισθολόγιο ούτε για το 25/ευρώ υπήρχε συμφωνία. Ήταν μία δική του απόφαση την οποία πήρε πίσω μετά από τις αντιδράσεις που υπήρξαν».

Σχετικά με τις απολύσεις στο δημόσιο
 
Δ. Καρύδης: «Αυτό που έχουμε πει είναι ότι οι 6.500 απολύσεις είναι η οροφή αλλά σε αυτόν τον αριθμό θα πρέπει να συνυπολογιστούν και να συμπεριληφθούν οι απολύσεις που γίνονται λόγω πλαστών πιστοποιητικών, προσωρινών διαταγών που πλέον υπάρχουν αρνητικές δικαστικές αποφάσεις για τους συμβασιούχους που παρέμεναν εν τω μεταξύ στο δημόσιο όπως επίσης και οι απολύσεις μετά από αποφάσεις των πειθαρχικών οργάνων. Το γεγονός ότι προχωρούν γρήγορα όλες αυτές οι αποφάσεις είναι ένα θετικό στοιχείο γιατί δεν θα απολυθούν άνθρωποι οι οποίοι προσφέρουν και παλεύουν για να ανέβει η ποιότητα στο δημόσιο τομέα. Αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει συνολικά και όχι αποσπασματικά.

Πολλές φορές το εθνικό συμβούλιο μεταρρύθμισης για τη δημόσια διοίκηση έχει τονίσει ότι θα πρέπει η κυβέρνηση και η χώρα να αλλάξουν το πεδίο συζήτησης. Από τα αναγκαστικά μέτρα που ελήφθησαν τα τελευταία χρόνια πρέπει να προχωρήσει σε συνολικότερες αλλαγές στη δημόσια Διοίκηση, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητά της και οι προσφερόμενες υπηρεσίες στον πολίτη. Κάτι τέτοιο δεν είναι μακροπόθεσμο, είναι άμεσο. Εάν είχαν γίνει οι σωστές κινήσεις στο παρελθόν ,που εμείς πιέζαμε να γίνουν -σας θυμίζω για την κινητικότητα στο δημόσιο από τις αρχές του 2010,οταν τότε η ΝΔ , ο ΣΥΡΙΖΑ και όλη η αντιμνημονιακή αντιπολίτευση βυσσοδομούσαν και έκαναν καταλήψεις στα υπουργεία -θα είχε προχωρήσει όλο αυτό το σχέδιο και δεν θα είχαμε όλες αυτές τις επώδυνες λύσεις. 
 
Σχετικά με τη λειτουργία της κυβέρνησης και τις σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων 
 
Δ. Καρύδης: «Επειδή συμμετέχουμε σε μια κυβέρνηση δεν σημαίνει ότι θα μπορεί ο καθένας να λέει και να κάνει ό,τι θέλει. Θα πρέπει να υπάρχει επεξεργασία σε κάθε θέμα και ειδικά στα σημαντικά ζητήματα να έχουμε μια ενιαία φωνή και δε θα πρέπει κανείς να προκαταλαμβάνει τον άλλο. 
Υπάρχει προχειρότητα σε ορισμένα υπουργεία, και το θέμα που συζητάμε τώρα με τον κατώτατο μισθό είναι η απόδειξη. Γιατί δηλαδή δε μπορεί να συζητηθεί με ωριμότητα, να έχουμε μία κατάληξη, όπως έχουμε κάνει σε πολλά άλλα θέματα και να εμφανιστούμε στους εταίρους μας με μια ενιαία άποψη ώστε να μην υπάρχει η εικόνα αυτή η οποία όπως και σεις λέτε σωστά δημιουργεί πρόβλημα στην κυβέρνηση 
 
» Όποτε συζητούν οι κ. Σαμαράς και κ. Βενιζέλος βρίσκεται η σωστή γραμμή και το σωστό μείγμα. Μετά κάπου χάνεται. Διότι διάφοροι προκαταλαμβάνουν τους άλλους και κυρίως υπουργοί από τη ΝΔ. Το έχουμε ξαναδεί το έργο πολλές φορές, έχουμε αντιδράσει και νομίζω ότι καιρός είναι να βάλουν μυαλό και να υπάρχει μια ενιαία στάση όπου μπορεί να υπάρξει.
 
» Σας θυμίζω ότι και για άλλα θέματα υπήρξαν διαρροές, πχ θέματα που αφορούσαν την απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα ή την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου ή το lock out. Και εκεί υπήρχαν διαρροές ώστε αναγκασθήκαμε να αντιδράσουμε. Ήταν θετικό ότι στην πορεία όλοι τελικά λέμε το ίδιο πράγμα. 
 
» Για το ΠΑΣΟΚ αλλά και την κυβέρνηση αποτελούν «κόκκινη γραμμή» οι ομαδικές απολύσεις, το lock out και το ενιαίο μισθολόγιο. Γιατί με τη συζήτηση που έγινε πρόσφατα με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας όλα αυτά τα θέματα συμφωνήθηκαν. Συμμετείχαν και εκπρόσωποι της κυβέρνησης, των ευρωπαϊκών συνδικάτων, της εργοδοσίας όπως και κοινοτικοί παράγοντες, όλοι συμφώνησαν ότι θα πρέπει να πάμε σε μια γραμμή σύμφωνη με το ευρωπαϊκό δίκαιο 
 
» Χρειάζεται λοιπόν να σταματήσουν οι αυθαιρεσίες διαφόρων υπουργών. 
Ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος δεν μπορεί να συζητάμε όλο για αυτά τα θέματα. Το κύριο ζήτημα που είναι θέμα συζήτησης τους είναι να προχωρήσει το πρόγραμμα, να φύγουμε από τα μνημόνια και να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις, στο πλαίσιο βέβαια μια ευρωπαϊκής συναίνεσης και συνεννόησης.
Το κρίσιμο είναι να μπορέσει η χώρα να αναπνεύσει και να κάνει τα επόμενα βήματα που είναι η ανάπτυξη, η αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανεργίας και η ανασυγκρότηση της χώρας. 
 
« Οι 180, η εκλογή του ΠτΔ, είναι βασική προϋπόθεση για να συνεχιστεί η πορεία της χώρας που μέχρι τώρα έχει αποδώσει καρπούς και θα πρέπει να πάμε επιτέλους σε αλλαγή σελίδας   για το παρόν και το μέλλον.»