Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Συνέντευξη του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και τους δημοσιογράφους Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου



Συνέντευξη του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη στην τηλεόραση του  ΣΚΑΪ και τους δημοσιογράφους Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου






Στις τελευταίες τοποθετήσεις σας ξεκαθαρίζετε το θέμα   που σας αφορά  προσωπικά  για την υπόθεση της  προεδρίας της Δημοκρατίας. Δεν σας αφορά προσωπικά έχετε πει και δεν επιδιώκετε να γίνετε πρόεδρος. Η ΔΗΜΑΡ όμως έχει 10 βουλευτές, έχει αποφασίσει τι θα κάνει στο θέμα της εκλογής προέδρου;
Ο κάθε βουλευτής έχει τη δυνατότητα της προσωπικής του επιλογής και έκφρασης. Έχει πάντοτε αυτό δικαίωμα. Τρεις ή τέσσερις βουλευτές έχουν  ξεκαθαρίσει ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα ψηφίσουν πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανεξαρτήτως προσώπου. Υπάρχουν και κάποιοι βουλευτές οι οποίοι αποδέχονται την άποψη ότι θα  πρέπει να αποφασίσουν την κατάλληλη στιγμή στη βάση των δεδομένων των  πολιτικών συγκυριών, αλλά και της ασκούμενης πολιτικής.
 Δεν θα υπάρξει κάποια κατεύθυνση από εσάς;
Εμείς σε δέκα ημέρες (στις 2 Οκτωβρίου)  έχουμε το συνέδριό μας. Εκεί αναμφισβήτητα θα τεθεί το θέμα και είναι βέβαιο ότι με  τις συλλογικές αποφάσεις θα υπάρξει μια κατεύθυνση για το τι θα πράξουν οι βουλευτές.
Εσείς τι πιστεύετε;
Εγώ πιστεύω ότι το κλίμα των συναινέσεων, ένα κλίμα που επιβάλλει και το ίδιο το Σύνταγμα για αυτό και θέλει αυξημένες πλειοψηφίες, δεν υπάρχει. Κια επίσης κρίσιμο κριτήριο, και μιλάω πάντα για τον Ιανουάριο του 2015, είναι το περιεχόμενο των ασκουμένων πολιτικών. Έχω την εκτίμηση, και μάλλον σταθερή την εκτίμηση, ότι οι πολιτικές δεν θα αλλάξουν. Κατά συνέπεια οι δεδομένες πολιτικές χωρίς την αλλαγή τους, είναι εκείνες οι οποίες θα καθορίσουν και τη στάση των βουλευτών της Δημοκρατικής αριστεράς.
 Νομίζω ότι αφήνετε ένα παράθυρο ανοιχτό, υπό την έννοια ότι εξαρτάτε την εκλογή προέδρου από τις ασκούμενες πολιτικές. Δηλαδή υπό προϋποθέσεις η προεδρία θα σας ενδιέφερε;
Όχι. Σας είπα λίγο πριν ότι το περιεχόμενο των πολιτικών είναι το κρίσιμο και με την ίδια σαφήνεια σας επανέλαβα ότι δεν εκτιμώ, δεν βλέπω, έχω βεβαιότητα ότι οι πολιτικές δεν θα αλλάξουν. Κατά συνέπεια η χώρα θα πάει σε εκλογές αν δεν προκύψει ο αριθμός των 180 βουλευτών.
Κρούση σας έχει γίνει κύριε πρόεδρε;
Καμία απολύτως. Η προεδρολογία, η οποία δεν με αφορά – δεν με ενδιαφέρει  καθόλου το θέμα - βλάπτει σοβαρά και την κοινωνία, τη χώρα και την πολιτική, με το δεδομένο ότι εισάγει τη χώρα σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο,   η οποία απομακρύνει τον ουσιαστικό διάλογο  και τη δημοκρατική αντιπαράθεση για όλα εκείνα τα προβλήματα που προσδιορίζουν μια σκληρή, πολύ σκληρή κοινωνική πραγματικότητα.
 Ας υποθέσουμε ότι έχουμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ Και σας προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ να είστε Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά. Θα το δεχόσασταν;
Όλα αυτά είναι ζητήματα που αποτελούν υποθέσεις εργασίας. Δεν με αφορά. Με αφορά η ολική επαναφορά της Δημοκρατικής Αριστεράς στην πολιτική και κοινωνική ζωή και βεβαίως  η συγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Οτιδήποτε άλλο λέγεται δεν αφορά το πρόσωπο του Φώτη Κουβέλη.
Μήπως η προεδρολογία που ενέτασσε και το δικό σας πρόσωπο  ήταν μια προσπάθεια πίεσης προς τη ΔΗΜΑΡ, για την ένταξή της σε ένα διευρυμένο συσχετισμό δυνάμεων για τη σημερινή κυβέρνηση;
Είναι πολύ πιθανό.
 Επειδή εσείς έχετε ζητήσει μια νέα πλειοψηφία με προοδευτικό πρόσημο...
Ναι . Εκείνο που προωθώ, εκείνο το οποίο νοιάζομαι και νομίζω ότι και αυτό θα αποφασίσει το συνέδριό μας, είναι να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για να διαμορφωθεί μια προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου. Μια προοδευτική διακυβέρνηση με συγκεκριμένο περιεχόμενο, με συγκεκριμένες πολιτικές  για τα συνολικότερα ζητήματα και πρωτίστως για αυτήν την κατά κυριολεξία διαλυμένη ελληνική κοινωνία, η οποία ζει κάτω από το βάρος...
 Με τον ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή;
Σας κατηγορούν από την άλλη πλευρά ότι ενώ κρατούσατε ίσες αποστάσεις σε όλη την προηγούμενη περίοδο - πολλοί θεωρούν ότι και αυτό έπαιξε ένα ρόλο για το κακό εκλογικό αποτέλεσμα - τώρα ουσιαστικά γέρνετε προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Λένε μάλιστα παλαιοί σύντροφοί σας οι οποίοι έχουν αποχωρήσει από το κόμμα ότι στην  πραγματικότητα έχετε αποφασίσει να πάτε με το ΣΥΡΙΖΑ.
Κάνουν λάθος. Εμείς δεν ετεροκαθοριζόμαστε. Ενδεχομένως κάποιοι να ετεροκαθορίζονται. Εμείς εκείνο που λέμε είναι ότι η προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου προϋποθέτει αναμφισβήτητα ένα κοινό πρόγραμμα. Εκείνο το οποίο πρέπει να εξασφαλίζεται, για την όποια προοδευτική διακυβέρνηση,  είναι ρυθμίσεις πολιτικές, οι οποίες βεβαίως θα αντιμετωπίζουν τα συνολικότερα προβλήματα της χώρας -  η χώρα έχει υποχρεώσεις - αλλά θα αντιμετωπίζει και τα προβλήματα μιας κοινωνίας, η οποία δέχεται με εξαιρετικά άνισο τρόπο τα βάρη στις πλάτες της. Άλλωστε για την προοδευτική διακυβέρνηση δεν μιλάω μόνον εγώ, δεν μιλάει μόνο η Δημοκρατική Αριστερά.  Και από τον χώρο ακόμη της συγκυβέρνησης...
Από το ΠΑΣΟΚ δηλαδή.
Ακριβώς. Θέλω να πω δηλαδή ότι αυτό το φόβητρο το οποίο εγείρεται από κάποιους για να αντιπαλέψουν την πολιτική της ΔΗΜΑΡ,  θα έλεγα ότι είναι προσχηματικό. Επαναλαμβάνω, στόχος μας και στρατηγική μας  είναι να διαμορφωθεί ο χώρος του δημοκρατικού σοσιαλισμού και βεβαιότητα να υπάρξουν οι προϋποθέσεις – όχι γενικά και αόριστα -  για μια προοδευτική διακυβέρνηση.
 Σε αυτή την προοδευτική διακυβέρνηση μετέχει το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ;
 Όχι
 Ούτε με άλλες πολιτικές;
  Είπα όχι.
Επομένως γι αυτό σας λένε ότι μένει ο  ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τεράστια κενά, έχει μία αμφίσημη πολιτική, κάνει ασκήσεις προκειμένου να μετατοπιστεί σε ρεαλιστικότερες θέσεις.
Αυτά που είπε ο ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ εσάς σας εκφράζουν. Τα βρίσκετε ρεαλιστικά. Τα βρίκσετε διαστημικά; Τι λέτε;
Έχω πει επανειλημμένα, αμέσως μετά τα όσα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε, ότι πρόκειται για μια προσπάθεια μετατόπισης σε ρεαλιστικότερες θέσεις. Eξακολουθούν όμως να υπάρχουν τεράστια ζητήματα. Υπάρχει το ζήτημα για παράδειγμα με την επαναφορά ή τη μη επαναφορά στην προτέρα κατάσταση. Δεν μπορεί η χώρα να γυρίσει στην πρότερη κατάσταση. Η χώρα πρέπει να προωθήσει ρυθμίσεις άλλου τύπου. Ούτε μπορεί  να αρνηθεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Δεν μπορείς να μιλά για μονομερή διαγραφή του χρέους όταν η μεγάλη πλειονότητα των δανείων που έχει λάβει είναι από κρατικά δάνεια άλλων χωρών. Πώς θα πας στο Λετονό, ο οποίος έχει 280 ευρώ μηνιαίες αποδοχές,  να του πεις ότι αυτά που το κράτος σου δάνεισε στην Ελλάδα,  χάρισέ τα.
Βεβαίως από κει και πέρα αγωνίζομαι και καλώ σε μια εθνική συνεννόηση για να προχωρήσουμε την αναδιάρθρωση του χρέους. Η αναδιάρθρωση δεν είναι κατ ανάγκην μόνο η περικοπή μέρους του χρέους. Μπορεί να γίνει μια περικοπή  η οποία δεν θα αφορά τα κρατικά δάνεια. Μπορεί να αφορά μια μεγάλη επιμήκυνση. Μπορεί να αφορά τη λεγόμενη αμοιβαιοποίηση δηλαδή τη μεταφορά μέρους του χρέους στην ΕΚΤ με την έκδοση ευρωομολόγων. Μπορεί να αφορά στη μείωση των επιτοκίων. Πάρα πολύ σημαντικά ζητήματα. Αυτά μπορούν και να σωρεύονται – δηλαδή να γίνουν όλα μαζί- αλλά μπορούν να γίνουν κάποια από αυτά. Και βεβαίως υπάρχουν και ζητήματα τα οποία αφορούν την ασκούμενη πολιτική στο εσωτερικό της χώρας, για τα οποία δεν παρεμβαίνει κανένας εταίρος. Για παράδειγμα ο απαράδεκτος ΕΝΦΙΑ. Θυμηθείτε τι λέγαμε όταν ακόμη ήμαστε στην κυβέρνηση και όπου είχαμε τη μεγάλη διαφωνία. Άλλο πράγμα η φορολογία του ακινήτου και άλλο πράγμα η φορολόγηση της συνολικής ακίνητης περιουσίας του καθένα χωριστά. Διότι η φορολογία επί του ακινήτου διαμορφώνει ανισότητες. Και βέβαια έχουμε και τα τεράστια ζητήματα της φοροδιαφυγής. Και δεν μιλάω για τη φοροδιαφυγή που μπορεί να μην πιάνεται γιατί είναι μικρή ή γιατί μπορεί να διαχέεται ή να κρύπτεται. Μιλάω για τη «χοντρή» φοροδιαφυγή και τον μη έλεγχο όλων εκείνων που φοροδιέφυγαν.
Το οποίο είναι πολιτική επιλογή νομίζετε;
Εξ αντικειμένου γίνεται πολιτική επιλογή. Όταν έχω τη λίστα Λαγκάρντ και όλη η υπόθεση προχωράει με ρυθμούς χελώνας. Όταν έχω τη λίστα Λιχτενστάιν, όταν έχω τον αριθμό των offshore εταιρειών και δεν γίνεται τίποτε…. Εγώ δεν λέω συλλήβδην, λέω συστηματικός έλεγχος προκειμένου να προκύψει ποιοι ανέπτυξαν τα οικονομικά τους μέσα στη μαύρη οικονομία, ποιοι φοροδιέφυγαν.
Θα πει κανείς ότι ενώ ο Κουβέλη τα λέει πάντα τόσο καλά και οι θέσεις του έχουν πάντα ενδιαφέρον και απήχηση, τι ήταν αυτό που σας καταδίκασε στις εκλογές;
Πράγματι το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν  αναπάντεχο. Οφείλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής δεν το έβλεπα το 1,3, ίσως έβλεπα και κάτω από το 3 αλλά το 1,3 όχι.
Ούτε οι δημοσκοπήσεις.
Κανένας. Πιστεύω ωστόσο ότι θα το ξεπεράσουμε. Η Δημοκρατική Αριστερά είναι δύναμη σταθερότητας, έχει συγκεκριμένες θέσεις και θα σας έλεγα ότι είναι και εγγυητής αυτής της  σταθερότητας. Κι έχω επίσης τη βεβαιότητα, την εκτίμηση ακριβέστερα, ότι ο ελληνικός λαός που μας εμπιστεύτηκε μόνο το 1,3 επιφυλάσσει καλύτερη αντιμετώπιση και άλλη σχέση εμπιστοσύνης με τη ΔΗΜΑΡ.
 Έφυγε το μισό κόμμα όμως....
Από την άποψη αυτή και εφ όσον επιδιώκετε τη δημιουργία νέων πλειοψηφιών – είχατε πάρει μια πρωτοβουλία πριν το καλοκαίρι, είδε αντιπροσωπεία σας το ΠΑΣΟΚ για ζητήματα της κεντροαριστεράς και το ΣΥΡΙΖΑ για τα θέματα της προοδευτικής διακυβέρνησης – αυτές οι πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν;
 Οι πρωτοβουλίες αυτές θα συνεχιστούν.
  Και προς τις δύο κατευθύνσεις;
 Και προς τις δύο κατευθύνσεις και ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ο διάλογος αυτός δεν μπορεί να είναι ατέλειωτος, δεν μπορεί να είναι ατέρμων. Ήδη έχει ξεκινήσει όπως γνωρίζετε και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με δυνάμεις όχι μόνον του ΠΑΣΟΚ αλλά και  της πολιτικής Οικολογίας. Προχθές μάλιστα συναντηθήκαμε με τους Οικολόγους Πράσινους.
 Είδα μια προγραμματική συμφωνία..
 Ακριβώς.  Ήδη έχουμε μια πρώτη  προς την κατεύθυνση αυτή κατάκτηση. Δηλαδή έχουμε διαμορφώσει τον πυρήνα της Προοδευτικής Συνεργασίας. Δεν είχε το εύρος το οποίο θέλαμε, αλλά θα συνεχιστεί. Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι πως  ό,τι γίνει θα γίνει από θέση αυτοτέλειας και πολιτικής και οργανωτικής αυτονομίας της Δημοκρατικής Αριστεράς.
 Εσείς θέλετε να ξαναείστε πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ;
 Εφ όσον το θελήσουν οι σύντροφοί μου θα είμαι υποψήφιος.
  Θα υπάρξουν σύντροφοί σας που θα το θελήσουν  είμαι βέβαιος. Το θέμα είναι εσείς πως νιώθετε. Αν παραμένετε στην ενεργό πολιτική και αν βλέπετε στο δικό σας κόμμα – που τα συζητάει όλα και επανιδρύεται στην πραγματικότητα – αν  βλέπετε κινήσεις ανανέωσης στο στελεχιακό του επίπεδο και στη δημόσια του έκφραση;
 Όλες οι εξουσίες στα χέρια των συνέδρων της Δημοκρατικής Αριστεράς, που υπολογίζουμε ότι  θα είναι περισσότεροι από χίλιοι. Ένα σώμα από την άποψη του αριθμού όπως και εκείνο του περασμένου συνεδρίου. Βεβαίως ο καθένας έχει το δικαίωμα να θέσει τον εαυτό του ως υποψήφιο πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς. Απαντώντας όμως ευθέως στο ερώτημα σας, θα είμαι υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς.

 Γιατί σπεύσατε να αναλάβετε ευθύνη μετά το εκλογικό αποτέλεσμα και υποβάλλατε παραίτηση; Το εννοούσατε ή όχι; Σας κατηγόρησαν για αυτό.
 Το εννοούσα και απόδειξη είναι ότι, όπως είπα, την παραίτησή μου θα την κρίνουν τα όργανα. Εγώ δεν κατέθεσα την παραίτησή  στα ΜΜΕ. Είπα ευθέως ότι αυτό είναι υπόθεση των συλλογικών οργάνων   της Δημοκρατικής Αριστεράς. Και το συνέδριο κυριαρχικά θα μιλήσει και για αυτό. Εχει μιλήσει μέχρι τώρα και η Εκτελεστική Επιτροπή και η Κεντρική Επιτροπή.
 Ναι αλλά έφυγε το μισό κόμμα μετά την ήττα.
«Το μισό κόμμα δεν έφυγε».
  Τέλος πάντως όχι το μισό, υπερβολή.
 Όσα μέλη της Δημοκρατικής Αριστεράς έφυγαν δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έφυγαν. Εγώ τους είπα - και όχι μόνο εγώ αλλά το κόμμα και η ΚΕ - ελάτε στο συνέδριο.  Υπάρχει καλύτερη  περισσότερο  δημοκρατική, περισσότερο συλλογική διαδικασία από το ίδιο το συνέδριο; Εκεί να κουβεντιάσουμε διαφωνίες, αντιθέσεις.
Έφυγαν γιατί δεν είχατε καθαρές θέσεις λένε,  από ότι κατάλαβα εγώ τουλάχιστον. Και με τον αστυφύλαξ και με το χωροφύλαξ.
 Η καθαρότητα των θέσεων δεν κρίνεται μονομερώς από εκείνους που επιλέγουν να αποχωρούν.
Κρίνεται από τις εκλογές όμως.
Υπάρχει πιο δημοκρατική διαδικασία σε ένα κόμμα από το συνέδριο;  Εκεί θα κριθούν τα πάντα.
Σωστό είναι αυτό που λέτε αλλά εδώ υπάρχoυν θέματα στρατηγικού χαρακτήρα. Δηλαδή τα στελέχη των κομμάτων υπάρχουν στα κόμματα  γιατί έχουν βασικές συμφωνίες στην βασική τους κατεύθυνση. Αν εσείς για παράδειγμα, έχετε επιλέξει μια κατεύθυνση που λέει: εμείς θα κάνουμε κυβέρνηση με την αριστερά και συμμαχίες αντίστοιχες, είστε σε μία άλλη κατεύθυνση με άλλα μελή του κόμματος σας που λέγανε ότιβασικό τους  μέλημα  είναι η πολιτική σταθερότητα στη χώρα.

Δεν μπορώ να καταλάβω τι διαφορετικό λένε αυτοί οι οποίοι απεφάσισαν – όσοι είναι να αποχωρήσουν από τη ΔΗΜΑΡ. Η Κ.Ε και πριν από το εκλογικό αποτέλεσμα και μετά, είπε με σαφήνεια: από θέση πολιτικής αυτοτέλειας και αυτονομίας της ΔΗΜΑΡ, διαμορφώνω την στρατηγική  σε δυο κατευθύνσεις: να συγκροτηθεί και να αναπτυχθεί ο χώρος του δημοκρατικού σοσιαλισμού και ταυτόχρονα, να αναζητηθούν οι προϋποθέσεις και τα στοιχεία που είναι δυνατόν να μας οδηγήσουν σε μία προοδευτική διακυβέρνηση.

Επιδιώκετε να είστε το κόμμα, που σε μια προοδευτική διακυβέρνηση θα κρατάει το φρένο στον ΣΥΡΙΖΑ για να μην κάνει ακρότητες;

Oχι, επιτρέψτε μου, δεν αποτελεί σχόλιο στην διατύπωσή σας αλλά είναι απλοϊκό το σχήμα. Δεν σας είπα ότι θα πάμε με τον ΣΥΡΙΖΑ…

Θα κληθείτε, όμως, όλα τα κόμματα  προεκλογικά – όποτε και αν γίνουν εκλογές- γιατί θα τεθεί θέμα διακυβέρνησης της χώρας, να πείτε με ποιον θα πάτε και ποιον θα αφήσετε..

Ναι, αλλά στην βάση συγκεκριμένων προγραμματικών θέσεων και προϋποθέσεων. Κοιτάξτε, το να πας ή να μην πάς με κάποιο κόμμα ή αυτό να συνεργαστεί  μαζί σου, δεν είναι αυτοσκοπός. Ο σκοπός από τα κυβερνητικά σχήματα είναι να υπάρχει μια συγκεκριμένη πολιτική, συμφωνημένη, προαποφασισμένη και δεσμευτικά προγραμματισμένη.

Θα το κάνετε προεκλογικά αυτό;

Bεβαίως, εμείς θα πούμε τις θέσεις μας.

Oχι εννοώ,  θα πάτε στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΠΑΣΟΚ ή όποιον θεωρείτε.. και να πείτε: εμείς αυτό θεωρούμε ότι πρέπει να είναι το πρόγραμμα μιας νέας κυβέρνησης..

Όχι, κ. Λυριτζή. Εκείνο το οποίο θα κάνουμε είναι το εξής: έχουμε το πρόγραμμά μας, το συνέδριο μας, το οποίο θα επιλέξει και τις λεπτομέρειες του προγράμματος αυτού. Βεβαίως, όταν πάς σε μια συνεργασία δεν επιλέγεις το σύνολο των προγραμματικών σου θέσεων να αποτελέσει και το πρόγραμμα της όποιας συνεργασίας.

Αυτό, όμως κ. πρόεδρε δεν είναι  λίγο μικρομεγαλισμός; Όταν ένα κόμμα του 1,3%, πoυ με μεγάλη ευκολία πήγε στην δεξιά, τώρα δεν μας λέει αν θα πάει στην αριστερά.

Κύριε Οικονόμου, αναμφισβήτητα, έχω απόλυτη αίσθηση των μεγεθών. Γνωρίζω τι είναι το 1,3%, τι είναι το 3% και το 6,2%  που είχε η ΔΗΜΑΡ το 2012. Αναμφισβήτητα  η δυναμική των αριθμών είναι παρούσα. Αλλά, αυτό σε καμία περίπτωση, δεν με εμποδίζει, αντίθετα μου διαμορφώνει την υποχρέωση, η όποια στρατηγική επιλογή της ΔΗΜΑΡ,  για το πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος, να έχει σχέση με αυτό το οποίο λέτε.
Να σας φέρω ένα πρόσφατο παράδειγμα και αποδεικτικό των όσων υποστηρίζω: το 2012 όταν κάναμε μια συνεργασία προκειμένου να υπάρξει κυβέρνηση στην χώρα για να μην βγούμε από την ευρωζώνη, γιατί η ουσιαστική χρεοκοπία, ουσιαστικά, είχε επέλθει, εάν δεν υπήρχε κυβέρνηση θα ήταν και η τυπική χρεοκοπία παρούσα. Κάναμε ένα πρόγραμμα και δεν ετηρήθη, εξού και η ΔΗΜΑΡ απεχώρησε το καλοκαίρι του 2013 από το κυβερνητικό συνεργατικό σχήμα.

Δηλαδή θα κατέβετε αυτόνομα στις εκλογές;
Σας το είπα, αυτόνομα. Από θέση αυτονομίας και πολιτικής, προγραμματικής και οργανωτικής αυτοτέλειας. Η αυτοτέλεια των κομμάτων με ένα τρόπο ορίζεται, στην βάση των προγραμματικών της θέσεων.

Ναι, αλλά αν δεν περάσετε το όριο, δεν υπάρχει κίνδυνος να διαλυθεί η ΔΗΜΑΡ;
 Η υπόθεση εργασίας που κάνετε κ. Οικονόμου είναι πολύ μελαγχολική και ως υπόθεση εργασίας. Η επιδίωξή μας δεν είναι να μείνουμε σε ποσοστά κάτω από το 3%Έχω την βεβαιότητα ότι η ΔΗΜΑΡ, ανεξάρτητα από το 1,3% είναι παρούσα και στις επιλογές των πολιτών. Διότι, με ποιο κόμμα θα ασχολούνταν, τόσο πολύ, η πολιτική και η κοινωνική ζωή του τόπου, όταν είχε 1,3%; Για να το αξιολογήσουμε, τι σημαίνει 1,3% και οι προβολείς στραμμένοι στην ΔΗΜΑΡ; Γιατί το λέω αυτό; Χωρίς καμία κομματική αυταρέσκεια, το λέω γιατί οι θέσεις, ο χαρακτήρας, η παρουσία της ΔΗΜΑΡ είναι  εγγύηση μιας αλλαγής με σταθερότητα.

Αισθάνεστε ότι διαβολίζεται ο χώρος σας από την παρουσία του Ποταμίου;
Όχι. Δεν το αισθάνομαι, διότι «Το Ποτάμι» με όσα λέει, πράττει και θέλει να το αυτοπροσδιορίζουν δεν έχει σχέση με αυτό το οποίο η ΔΗΜΑΡ προωθεί. Και, βεβαίως, δεν είναι πολιτική να λες ότι εγώ είμαι νέο κόμμα, άρα να διαγράψουμε με το σφουγγάρι τα παλιά κόμματα. Πόσο παλιό κόμμα είναι η ΔΗΜΑΡ, το σκεφτήκατε; 3,5- 4 χρόνια έχει στην πολιτική ζωή του τόπου. Και για σκεφτείτε τι έκανε μέσα σε αυτό το διάστημα; Από πού ξεκίνησε, τι έκανε και πως κατέγραψε την παρουσία της και την καταγράφει. Όχι, μόνο στο επίπεδο της κεντρικής πολιτικής ζωής αλλά και στον χώρο της αυτοδιοίκησης. Πόσες και πόσο σημαντικές δυνάμεις έχει η ΔΗΜΑΡ.. 

Εσείς πως κρίνετε την στάση ενός αριθμού δημάρχων με την υποστήριξη και της κ. Δούρου στο θέμα της αξιολόγησης;
Η αξιολόγηση πρέπει να γίνει και πρέπει να γίνει με ταυτόχρονη και την επισήμανση αλλά και την απόκρουση του ενδεχομένου των οριζοντίων απολύσεων. Η αξιολόγηση αν δεν υπήρχε – όχι τώρα αλλά και στο παρελθόν – έπρεπε να την έχουμε εφεύρει.
Κοιτάξτε, και βέβαια δεν θα σας πω το αυτονόητο, ότι πρέπει να φύγουν όλοι, εκείνοι, οι οποίοι παρανόμησαν και όλοι, όσοι, είχαν πλαστά δικαιολογητικά.  

Κύριε πρόεδρε, τι περιμένετε από την συνάντηση του κ. Σαμαρά με την κα Μέρκελ και τι επιδιώκει, συμφώνα με την δική σας εκτίμηση, ο κ. Σαμαράς από την συνάντηση;

Νομίζω, ότι εκείνο που επιδιώκεται από τον κ. Σαμαρά, από τον πρωθυπουργό της χώρας και δεν είναι τυχαίο ότι κάνω αναφορά στην ιδιότητα του, είναι να διαμορφώσει συνθήκες, έτσι ώστε να μπορέσει να προωθήσει ζητήματα που έχουν σχέση, κυρίως, με την αναδιάρθρωση του χρέους.
Όμως, εδώ, υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα θέματα. Η Γερμανία, όπως βλέπετε, έχει μια συγκεκριμένη οικονομική πολιτική, επιμένει στην δημοσιονομική προσαρμογή, στον λεγόμενο «κορσέ». Επιμένει στην ύφεση, στην λιτότητα, η οποία καταβαραθρώνει και τη χώρα.
Το παράδειγμα διευκολύνει στην κατανόηση αυτού που λέω. Για σκεφτείτε, έχουμε υποχρέωση από την επόμενη χρονιά, να έχουμε πλεονάσματα 4,5% του ΑΕΠ, δηλαδή πλεόνασμα 9 δις ευρώ. Είναι αδύνατον.
Ένα στοιχείο της διαπραγμάτευσης μαζί με όλα τα άλλα, που σας είπα, πρέπει να είναι τουλάχιστον ο περιορισμός της υποχρέωσης μας για την δημιουργία πλεονασμάτων στο 2,5%, το  4,5% σας διαβεβαιώνω στη βάση αριθμών δεν βγαίνει.

Θεωρείτε ρεαλιστική την απεμπλοκή από το μνημόνιο και από την τρόικα. Είναι σε θέση η χώρα να σταθεί σήμερα στα πόδια της;

Η απεμπλοκή από την τρόικα δεν έχει σχέση με το που – χωροταξικά -σε ποια  χώρα θα βρίσκεται ο έλεγχος, εάν δηλαδή θα συναντιέται η αντιπροσωπεία... δεν έχει αξία είναι ψευδεπίγραφο, είναι προσχηματικό.  

Ο κ. Βενιζέλος έκανε, χθες, μια δήλωση από την Ν. Υόρκη, λέγοντας ότι το ΔΝΤ θα φύγει..

Εντάξει, το ΔΝΤ θα φύγει αλλά από εκεί και πέρα.. Κοιτάξτε, εγώ θέλω να φύγει η Τρόικα. Το έχω υποστηρίξει και το υποστηρίζω επίμονα.

 Αν όλο αυτό στην πραγματικότητα είναι μια στόχευση, κυρίως από τη πλευρά της κυβέρνησης για τη διαμόρφωση ενός καλύτερου προεκλογικού –πολιτικού περιβάλλοντος;

Το προεκλογικό κλίμα έχει ελάχιστη αξία και σημασία γ΄αυτά που τραβάει ο τόπος και η κοινωνία. Ερμηνεύω, ότι πολλά από αυτά, τα οποία προωθεί η κυβέρνηση είναι υποταγμένα και ενταγμένα στις προεκλογικές ανάγκες και στην στήριξη του περίφημου αφηγήματος της επιτυχίας του “success story”.
Όμως, το θέμα είναι πάρα πολύ κρίσιμο και ουσιαστικό. Η Ελλάδα να αποκτήσει την πολιτική της αυτονομία, αναφορικά με την άσκηση της πολιτικής, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται ούτε τρόικα, ούτε άλλου τύπου καθημερινή εποπτεία. Βεβαίως,  οι δανειστές κάποια στιγμή θα ελέγχουν και τα αποτελέσματα των ενεργειών σου αλλά η πολιτική αυτονομία, πολιτική αυτονομία.   Δεν μπορεί να έρχεται ο εταίρος και να σου λέει για παράδειγμα, ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα εκποιήσει κι αυτό… ή να μπαίνει σε λεπτομέρειες, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με το πώς η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει τις δανειακές της υποχρεώσεις.
Υπάρχει και ένα συνολικότερο ζήτημα. Aυτή την ώρα η Ευρώπη και ιδιαίτερα ο Ευρωπαϊκός Νότος  βουλιάζουν. Το δημόσιο χρέος της Γαλλίας και της Ιταλίας είναι καθοριστικά μεγέθη για μια πολιτική που συνολικότερα μέσα στην Ευρώπη πρέπει να ασκηθεί, πρέπει να αλλάξει. Εμείς έχουμε το τεράστιο νούμερο που στάζει πόνο, τον τεράστιο αριθμό των ανέργων. Η χώρα μας έχει 1,5 εκ. ανέργους. Εμείς έχουμε ένα ρεαλιστικό στόχο, λέμε: στην προσεχή τριετία το 10% και μέτρα κοινωνικής πολιτικής για όλους τους άλλους, το δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης και πολιτικής .

Bλέπετε εκλογές μπροστά; Δεν θα καταφέρει η κυβέρνηση να συγκεντρώσει τους 180;

Δεν τις αποκλείω αλλά θεωρώ ότι το κρίσιμο σημείο για τη διενέργεια ή μη εκλογών θα είναι η εκλογή του ΠτΔ.


Επειδή, είστε παλιός κοινοβουλευτικός και ξέρετε πρόσωπα και πράγματα, η δική σας εκτίμηση ποια είναι; η κυβέρνηση έχει τους 180;

Δεν το ξέρω, κ. Λυριτζή. 

23/09/2014