Hellenic Cypriot Press Agency

Hellenic Cypriot Press Agency www.vouli.net από το 1980

Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΒΙΤΣΑ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟ ΒΗΜΑ FM (Άρης Ραβανός)


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΒΙΤΣΑ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
ΣΤΟ ΒΗΜΑ FM (Άρης Ραβανός)




- Μπορείτε να μας δώσετε μια απάντηση, γιατί η κυβέρνηση άνοιξε τόσο πρόωρα το θέμα του Προέδρου με τις διαρροές που έγιναν;

Κατ΄ αρχήν είναι σαν να παραδεχόμαστε, παρά τα όσα είπε η κυρία Βούλτεψη, ότι η κυβέρνηση το άνοιξε το θέμα, της ονοματολογίας εννοώ, μέσω διαρροών και βεβαίως είπα κι εγώ εχθές και θα το επαναλάβω και σήμερα, τι σημαίνει μαζική επικοινωνιακή πολιτική για να ρίξουμε ένα πέπλο σιωπής ή ένα σύννεφο το οποίο θα θολώνει τα πάντα σε σχέση με τα πραγματικά προβλήματα, τα οποία απαιτούν, κατά τη δική μας τη γνώμη, πολιτική αλλαγή, πολιτική ανατροπή. Κάνουμε μια τέτοια κουβέντα, συζητιέται, τι είπε ο κύριος τάδε…ο κύριος τάδε κατά τη στιγμή που καλούμαστε να πληρώσουμε ΕΝΦΙΑ, οι ροδακινοπαραγωγοί βρίσκονται σε αδιέξοδο κλπ.


- Ούτε αυτό.. Δεν έχουν καταφέρει ακόμη να μας στείλουν τα εκκαθαριστικά.. δεν ισχύουν…

Κοιτάξτε ποιο είναι το βασικό ζήτημα. Πώς λειτουργεί η κυβέρνηση; Με βάση το μνημόνιο. Δηλαδή, στην παρούσα φάση, με βάση το δημοσιονομικό πρόγραμμα προσαρμογής 2013-2016 και τον Απρίλιο ψηφίστηκε το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα 2015-2018. Η κυβέρνηση λοιπόν πλέον φτιάχνει έναν σύννεφο. Και ενώ πρόκειται να επιβάλει νέους φόρους –και σας το λέω μετά λόγου γνώσεως- γιατί διαμορφώνει ένα άνοιγμα επί του δικού της προγράμματος περίπου ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, έρχεται και μας λέει ότι θα κάνει και φοροελαφρύνσεις. Δηλαδή μπαίνουμε στην ουσία σε μια επικοινωνιακή πολιτική που εμένα μου θυμίζει ή μου «μυρίζει» εκλογική διαδικασία.

- Εντάξει, αυτό είναι μια εκτίμηση…

Όχι… Χθες καθίσαμε με τους συνεργάτες του ΣΥΡΙΖΑ και είδαμε τις διαρροές σε σχέση με τις πιθανές φοροελαφρύνσεις που θα διεκδικήσει, θα αναγγείλει ο κ. Σαμαράς στη ΔΕΘ. Το κόστος αυτών των φοροελαφρύνσεων, με βάση και τα στοιχεία που έχουμε, ξεπερνάει τα τέσσερα δις. Το 2015 έχουμε να πληρώσουμε, με βάση το πρόγραμμα –εμείς το αρνούμαστε αυτό το πρόγραμμα- 6 περίπου, 5,6 δις σε τόκους. Αν αυτή είναι η προτεραιότητα της κυβέρνησης, να πώς βγαίνουν τα 10 δις για τα οποία μίλησα προηγουμένως.

- Ναι, αλλά αυτό είναι στάση πληρωμών…

Λέω να πώς βγαίνουν με βάση το πρόγραμμα τους. Άλλο πρόγραμμα σημαίνει και άλλη βάση σε σχέση και με τη συζήτηση, ακόμα και για το ζήτημα του χρέους και της ρευστότητας. Όταν βγαίνουν νομπελίστες και λένε στην Ευρώπη, παιδιά, δεν πάτε καλά, πηγαίνετε για φούντο. Όταν την ίδια στιγμή στη Γαλλία πέφτει η κυβέρνηση εξ αυτού του γεγονότος κι όταν η ίδια η Μέρκελ επιμένει στην πολιτική της, διαμορφώνεται ένα άλλο πλαίσιο που θα πεις βάζουμε κόκκινη γραμμή, ελάτε να κουβεντιάσουμε σε άλλο επίπεδο. Δηλαδή ποιο είναι το άλλο επίπεδο; Τι θα κάνουμε; Θα εγγυηθούμε όλοι μαζί τα χρέη, άρα θα βγάλουμε ευρωομόλογο; Θα δούμε μια αναδιανομή και με αύξηση του προϋπολογισμού της Ε.Ε.; Θα δούμε την ΕΚΤ σαν τράπεζα τελευταίας καταφυγής ώστε να τονώσει την ανάπτυξη; Θα χάσουν κάποια χρήματα τεράστιοι κεφαλαιούχοι, hedge funds που λένε, μεγάλοι παίκτες των χρηματαγορών για να κερδίσει η κοινωνία; Αυτό είναι το πρόγραμμα βάση πάνω στο οποίο συζητάμε.

- Η απάντηση είναι όχι. Το είδαμε στη Γαλλία…

Μα η απάντηση που θα δώσει κάποιος ο οποίος διαπνέεται από τη λογική του, ας τον ονομάσω για να συνεννοηθούμε, μερκελισμού όχι θα είναι. Αλλά η απάντηση που θα δώσουν οι κοινωνίες, μέσα απ΄ αυτές τις διαδικασίες, μία σοβαρή διαδικασία θα είναι να αναδειχθεί μια αριστερή κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας στην Ελλάδα θα είναι διαφορετική…

- Αν δεν μπορεί η Γαλλία, πώς θα μπορέσουμε εμείς;… Αυτό είναι το ερώτημα το απλό.. Με συγχωρείτε που σας διακόπτω. Αν δεν μπορεί η Γαλλία να αλλάξει τη φιλοσοφία και να την πάει προς αυτά τα μέτρα που είπατε, με τα οποία συμφωνούμε όλοι, εγώ τουλάχιστον συμφωνώ απόλυτα, πώς θα μπορέσουμε εμείς να σπρώξουμε την Ευρώπη σ΄ αυτή την κατεύθυνση; Της μεγαλύτερης ρευστότητας, της δημιουργίας θέσεων εργασίας, της ανάπτυξης…

Προσέξτε τη δική μου διαφορετική προσέγγιση πάνω στο πρώτο ζήτημα που βάλατε, δηλαδή στο εάν δεν μπορεί η Γαλλία. Κατά τη δική μου τη γνώμη η Γαλλία μπορεί. Η επίσημη πολιτική της ηγεσία, όπως αναδείχθηκε από τις τελευταίες γαλλικές εκλογές, δεν θέλει. Και ενώ υπάρχουν ακόμα και σε συντηρητικούς κύκλους σήμερα πολύ μεγάλες φωνές ότι, παιδιά διαλυόμαστε, αυτό που υποτίθεται ότι πάτε να προστατεύσετε.. που το είπε πολύ ωραία κι ένας νομπελίστας «αφού κα Μέρκελ θέλετε να προστατέψετε το ευρώ, όλοι μέσα είμαστε, εκεί να δώσουμε τη μάχη μας, γιατί δεν κάνετε κάτι γι αυτό κι ακολουθείτε μια πολιτική καταστροφής;»
Άρα λέω, ότι όταν βγαίνει ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, όπως και άλλοι υπουργοί, και λένε, δεν πάμε μ΄ αυτή την πολιτική, κι έτσι πέφτει η κυβέρνηση, τότε υπάρχει ζήτημα πολιτικής ηγεσίας κι όχι ότι η Γαλλία δεν μπορεί ή η Ισπανία δεν μπορεί ή Ελλάδα δεν μπορεί, η Ε.Ε., θα έλεγα εγώ, δεν μπορεί. Εμείς λέμε ότι μπορεί.

- Να ξαναγυρίσουμε λίγο στο θέμα της προεδρολογίας.. Εσείς θα προτείνατε ως ΣΥΡΙΖΑ –βέβαια μετά τις εκλογές, το έχετε πει- τον κ. Κουβέλη ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Θα τον θεωρούσατε…

Δεν μπαίνουμε σε ονοματολογία. Έχουμε πει το εξής. Ότι εμείς δεν θα προτείνουμε κανέναν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας με στόχο να αλλάξει η πολιτική, να φύγει η κυβέρνηση κ.λπ. Αν φτάσουμε εκεί, εγώ σας λέω ότι δεν πρέπει να φτάσουμε εκεί, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2015, οι ευρωεκλογές αλλά και τα προβλήματα που έχουν βγει μετά απ΄ αυτές, δηλαδή το ότι έκλεισε η Βουλή, ότι περνάνε φοβερά νομοσχέδια κ.λπ. επιβάλουν τη λαϊκή ετυμηγορία τώρα. Πρώτο είναι αυτό.
Δεύτερον, θεωρώ ότι υπάρχουν πολλοί άξιοι, στο πλαίσιο μιας διαφορετικής πολιτικής, οι οποίοι μπορεί να είναι Πρόεδροι της Δημοκρατίας και να συμβάλουν αν θέλετε και σε μια ριζική τομή και του δημοκρατικού μας πολιτεύματος προς τη δημοκρατία και όχι προς τον αυταρχισμό.

- Θα είναι καταστρατήγηση του Συντάγματος αν ξεκινούσαν οι διαδικασίες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας πριν το νέο έτος;

Συνταγματολόγος δεν είμαι, αλλά ξέρω ότι το Σύνταγμα λέει εύλογος χρόνος. Επειδή το αντιμετώπισα κι εγώ στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αυτό το περί εύλογου χρόνου, αυτός ο εύλογος χρόνος αν θέλετε είναι πολιτικό μέγεθος και όχι χρονικό μέγεθος.
Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι είμαι σίγουρος ότι αν ο κ. Σαμαράς είχε τη δυνατότητα των 180 βουλευτών, θα θεωρούσε εύλογο χρόνο τον Αύγουστο και θα έκανε τη διαδικασία τον Αύγουστο.
Εγώ θεωρώ ότι αυτά τα πράγματα με μία έννοια πρέπει να γίνονται στον καιρό τους από τη μία πλευρά και γι αυτό βάζω το πολιτικό ζήτημα, το οποίο είναι και κοινωνικό και οικονομικό, σε πρώτη μοίρα σ΄ αυτή και επ’΄ αυτού θέλω να υπάρξει λαϊκή ετυμηγορία. Ή να το πούμε με το δικό μας τρόπο, εμείς δεν θέλουμε να πέσει η κυβέρνηση παραδομένη κάτω από τη δική της πολιτική, θέλουμε να τη ρίξει ο λαός.


26/8/2014
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ