Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΥΔΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΥΔΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «Πρώτη Γραμμή»
ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Β. ΛΥΡΙΤΖΗ



Σχετικά με τα «κόκκινα δάνεια»
Σχετικά με τα δάνεια που αφορούν την κατοικία, η πρότασή μας είναι συγκεκριμένη. Το είπε άλλωστε και ο κ. Βενιζέλος στη συνάντηση που είχε με τον κ. Σαμαρά ενόψει της συνάντησης στο Παρίσι, ότι θα πρέπει να υπάρξει προστασία των φτωχών και μεσαίων νοικοκυριών. Δεν αλλάζει η άποψή μας έτσι όπως έχει διαμορφωθεί στην πορεία. Δεν τίθεται κανένα θέμα για την πρώτη κατοικία. Θυμάστε ότι παρόμοια συζήτηση κάναμε και πέρυσι το καλοκαίρι. Το ΠΑΣΟΚ επέμενε και επιμένει ότι θα υπάρχει απόλυτη προστασία στα φτωχά και μεσαία νοικοκυριά σε σχέση με την πρώτη κατοικία και αυτό θα γίνει. Από εκεί και πέρα θα ανοίξει μια συζήτηση για τα επιχειρηματικά δάνεια, η οποία θα αποτελέσει και το κεντρικό θέμα. Πρέπει να υπάρξουν λύσεις σε σχέση με τη δανειοδότηση των επιχειρήσεων, γιατί αυξάνονται και συσσωρεύονται οι καθυστερήσεις μέρα με τη μέρα. Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι η ρευστότητα στην αγορά, δηλαδή πώς από ένα σημείο κι έπειτα οι τράπεζες -αφού ολοκληρώσουν τη διαδικασία σταθεροποίησής τους με τα stress tests - θα ανοιχτούν στην αγορά και όλα αυτά που έχουν πει μέχρι σήμερα θα γίνουν πράξη . Γιατί η αγορά χρειάζεται οξυγόνο. Και το ΕΣΠΑ βέβαια είναι μια σημαντική δεξαμενή, αλλά ξέρετε πολύ καλά ότι αν ο επιχειρηματίας που θέλει να επενδύσει σε ένα τομέα δεν έχει στήριξη από το τραπεζικό σύστημα όλα αυτά δεν μπορούν να προχωρήσουν ή προχωρούν ασθμαίνοντας. Αυτό είναι μια μεγάλη πρόκληση συνολικά, για την κυβέρνηση. Γιατί όσο και να συζητάμε τα άλλα προβλήματα τα οποία είναι μπροστά μας και είναι πιεστικά, όπως είναι οι δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα στα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες, όπως το πετρέλαιο θέρμανσης, το θέμα της έκτακτης εισφοράς που αυτά θα τεθούν κατά προτεραιότητα στη συζήτηση στο Παρίσι, γενικότερα δηλαδή μια στρατηγική που αίρει τις αδικίες και προσφέρει ανακούφιση στο λαό που πλήττεται, πρέπει παράλληλα να διαμορφώσουμε και το μέλλον και αυτό γίνεται μόνο με αναπτυξιακές πολιτικές. Για αυτό τον λόγο χρειάζεται να λειτουργήσει το τραπεζικό σύστημα
Σχετικά με την προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της ανεργίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
Μια πολύ σημαντική ευκαιρία θα είναι και η συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου για την απασχόληση. Για πρώτη φορά θα συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα το πρωί της 1ης Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή όλων συναρμόδιων υπουργείων που ασχολούνται με τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Μέσα από αυτήν την οπτική πρέπει κανείς να δει την ανάπτυξη στη χώρα μας, γιατί όταν έχεις 27% ανεργία δε μπορείς να συζητάς για ανάπτυξη χωρίς αυτή να ταυτίζεται με τη μείωση της ανεργίας. Θα είναι μια σημαντική συνεδρίαση που θα διαμορφώνει μια ελπιδοφόρα προοπτική.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Το ερώτημα είναι υπάρχει συμφωνία με τους εταίρους προς αυτήν την κατεύθυνση;
Αυτή τη στιγμή δίνεται μια μεγάλη μάχη. Το έχει πει και ο κ. Γιούνκερ, όταν εκλέχθηκε στην Προεδρία της Κομισιόν, ότι το βάρος θα πρέπει να πέσει στην ανάπτυξη και την απασχόληση, όπως υποστηρίζουν και οι περισσότεροι αρχηγοί κρατών και θεσμικοί παράγοντες της Ευρώπης ότι αν δε στραφούμε προς αυτό τον δρόμο, τότε η Ε.Ε. δε θα μπορέσει να φύγει από την ύφεση - κυρίως οι χώρες του Νότου- και να δούμε ένα καλύτερο μέλλον. Άρα πιστεύω ότι οι εταίροι μας θα το δείξουν αυτό στην πράξη το επόμενο διάστημα. Βέβαια, αυτό θα φανεί -εννοώ επί της ουσίας - και στο πώς θα αντιδράσουν οι εκπρόσωποι της τρόικας. Με εξαίρεση τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, από το οποίο θέλουμε να απεμπλακούμε, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ ή ο εκπρόσωπος της Κομισιόν θα κινηθούν σε γραμμή συνδυαστική με αυτήν που κινούνται τα πολιτικά πρόσωπα στην Ε.Ε., ο κ. Γιούνκερ, η ΕΚΤ σχετικά με την επίλυση όλων αυτών των προβλημάτων.
Σχετικά με την παρουσία των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ
Είναι λογικό ότι στη ΔΕΘ θα υπάρξει οδικός χάρτης για το επόμενο διάστημα. Πιστεύω ότι και ο πρωθυπουργός αλλά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Ευ. Βενιζέλος θα παραχωρήσει μια σημαντική συνέντευξη Τύπου και θα κινηθεί ακριβώς σε αυτήν την κατεύθυνση. Στην παρουσίαση του οδικού χάρτη εξόδου από την κρίση, στην αποδέσμευση από την τρόικα και τα μνημόνια, με έμφαση στην ανάπτυξη και την απασχόληση.
Σχετικά με τον εορτασμό της 40ης επετείου ίδρυσης του Κινήματος
Και οι δύο εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν θα είναι στην ίδια κατεύθυνση. Η μία είναι έκθεση ανέκδοτου ιστορικού υλικού, «από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή» που περιέχει σημαντικά ιστορικά στοιχεία και η άλλη είναι η επίσημη εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ που γίνεται κάθε χρόνο, για την 3η Σεπτέμβρη. Εμείς από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι αυτός ο εορτασμός πρέπει να είναι ενωτικός, να συσπειρώνει όλο τον κόσμο που στην πολυετή διαδρομή του Κινήματος εκφράστηκε από το ΠΑΣΟΚ και νομίζω ότι όπως κατέληξε το θέμα θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος θα απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση του Ιδρύματος Α. Παπανδρέου την 1η Σεπτέμβρη, - έχει προσκληθεί ο κ. Σημίτης, από όσο ξέρουμε - αλλά και στην εκδήλωση για την 3η Σεπτεμβρίου ο κ. Σημίτης θα απευθύνει μήνυμα και χαιρετισμό πριν από την ομιλία του Ευ. Βενιζέλου. Ο κ. Παπανδρέου δυστυχώς δε μπορεί να παραβρεθεί, γιατί από το Μάιο είχε προγραμματίσει να βρίσκεται σε εκδήλωση στο Λονδίνο, στην οποία πρέπει να είναι παρών αλλά πιστεύω ότι θα είναι κοντά μας ούτως ή άλλως.