Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας και οι βουλευτές Χ.Καραγιαννίδης και Λ.Αμμανατίδου στο Δήμο Παγγαίου για τις καταστροφές στους αμπελώνες από τον περονόσπορο και το χαλάζι



Αντιπροσωπία του Σύριζα Καβάλας, με τον Κώστα Μορφίδη (περιφερειακό σύμβουλο), τον Αποστόλη Κίτσιο (υπεύθυνο ΣΥΡΙΖΑ για τα αγροτικά θέματα), μέλη και στελέχη καθώς και με συμμετοχή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Καραγιαννίδη και Λίτσας Αμμανατίδου,
 επισκέφτηκαν  την Πέμπτη 24 Ιουλίου τις περιοχές της Δημοτικής Ενότητας Ελευθερών του Δήμου Παγγαίου, ξεκινώντας από το Ελαιοχώρι και συνεχίζοντας στο Μυρτόφυτο και τις Ελευθερές, που πλήττονται οι καλλιέργειες από τον περονόσπορο.
Η περιοχή είναι διπλά πληττόμενη, αφού μετά τις καταστροφές από το χαλάζι στις  15 Ιουνίου, έχει κάνει την εμφάνισή του στις αμπελοκαλλιέργειες – μονοκαλλιέργεια σε μεγάλο μέρος της -  και ο περονόσπορος.
Η αντιπροσωπία περιόδευσε στην περιοχή, μίλησε με τους αγρότες – καλλιεργητές οι οποίοι βρίσκονται σε δεινή θέση, και βρέθηκε και σε κατεστραμμένες καλλιέργειες κάνοντας αυτοψία και αποτύπωση της κατάστασης.
Οι ζημιές από τη χαλαζόπτωση είναι ιδιαίτερα μεγάλες, ειδικά δε μετά τη μη λειτουργία των «κανονιών», λόγω έλλειψης ασετιλίνης.
Όσον αφορά τον περονόσπορο, η αυτοψία έδειξε ότι έχει προσβάλει εκτός των φύλλων και μέρος του κορμού των κληματίδων.
Οι Βουλευτές, Λίτσα Αμμανατίδου και Χρήστος Καραγιαννίδης, επικοινώνησαν επί τόπου με τον ΕΛΓΑ, ζητώντας την άμεση επίσκεψη των γεωπόνων, προκειμένου να γίνει καταγραφή, εκτίμηση της ζημιάς μέσω του Π.Σ.Ε.Α και γρήγορη καταβολή των αποζημιώσεων.


Καβάλα, 25 Ιουλίου 2014

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΒΑΛΑΣ