Hellenic Cypriot Press Agency

Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ




ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΝΙΚΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ



Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Πάνος Καμμένος, συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα για ενημέρωση της Κυβέρνησης και των Αρχηγών των κομμάτων για την πορεία του Κυπριακού.

Μετά το τέλος των συνομιλιών τους, ο Πρόεδρος του Κινήματος έκανε την εξής δήλωση:

«Συναντηθήκαμε με τον κ. Πρόεδρο, ανταλλάξαμε απόψεις, μας ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Από ότι φαίνεται εκεί τα πράγματα δεν πηγαίνουν αρκετά γρήγορα. Η τρίτη φάση φαίνεται να καθυστερεί, κυρίως λόγω της στάσης της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.

Θέσαμε στον κ. Πρόεδρο τρία θέματα, με τα οποία συμφωνήσαμε και θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικά.

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ καταθέσαμε αίτημα στην ελληνική κυβέρνηση, πριν από μία εβδομάδα, να απαντήσει θετικά στο αίτημα της κυπριακής Βουλής για να δοθούν τα αρχεία του φακέλου της Κύπρου που βρίσκονται στη Βουλή των Ελλήνων, στη Βουλή της Κύπρου και στην κυπριακή κυβέρνηση, αλλά και στον Κυπριακό Ελληνισμό.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να αρνείται να δώσει τα αρχεία, όταν ο Ελληνισμός ενημερώνεται πλέον από τα αρχεία του State Department και του Foreign Office τα οποία έχουν ανοίξει μετά από τόσα χρόνια. Σαράντα χρόνια μετά την εισβολή και την κατοχή οφείλουμε να ξέρουμε ποιοι ήταν οι υπεύθυνοι για το πραξικόπημα, ποιοι ήταν εκείνοι οι οποίοι φέρουν σοβαρές ευθύνες για το θέμα της εισβολής και της κατοχής, ποιος ήταν ο ρόλος των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα και στην Κύπρο κατά την περίοδο εκείνη. Και βεβαίως ο Πρόεδρος συμφώνησε ότι είναι σημαντικό να δοθούν αυτά τα αρχεία του φακέλου της Κύπρου, όπως εξάλλου έβγαλε και το πόρισμα της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων.

Το δεύτερο θέμα που θέσαμε είναι το θέμα του καθορισμού των δύο κρατών για τις ΑΟΖ, δηλαδή την υπογραφή συμφωνίας για τις δύο ΑΟΖ. Ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να συνεχίσει να αρνείται να προχωρήσει στον καθορισμό της ΑΟΖ με την Κύπρο. Την ώρα που βγαίνουν 20 οικόπεδα στην περιοχή του Ιονίου και νότια της Κρήτης, όταν η Κύπρος έχει ήδη ξεκινήσει την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου και του πετρελαίου των περιοχών των οικοπέδων που ήδη έχουν ξεκινήσει την παραγωγή, η Ελλάδα και ο πρωθυπουργός, δεν μπορεί να προχωράει στο ολίσθημα να μην κάνει πράξη αυτό που υποσχέθηκε στον ελληνικό λαό, δηλαδή τον καθορισμό με την Κύπρο της ΑΟΖ και βεβαίως μετά την ανακήρυξη της ΑΟΖ.

Το τρίτο θέμα που συζητήσαμε πλέον του Κυπριακού είναι το θέμα της στάσης που πρέπει να κρατήσουμε Ελλάδα και Κύπρος σε σχέση με τα μέτρα που πάει να πάρει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Ρωσία. Η Ρωσία είναι ένας ομόδοξος λαός, είναι ένα έθνος που όταν χρειάστηκε ο Ελληνισμός άσκησε βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Να θυμίσω ότι κατά την εισβολή και την κατοχή η Ρωσία ήταν εκείνη η οποία βοήθησε τις ελληνικές θέσεις με βέτο. Δεν μπορεί να προχωράμε σε λήψη τέτοιων μέτρων που θα διαταράξουν τις σχέσεις μας με τη Ρωσία, που θα δημιουργούσε προβλήματα και στην οικονομία. Ένα μεγάλο μέρος της κυπριακής οικονομίας στηρίζεται σε ρωσικές επενδύσεις, στον τουρισμό, ήδη τα πρώτα αποτελέσματα τα βλέπουμε στην Ελλάδα με ακυρώσεις από την πλευρά της Ρωσίας, και στη γεωπολιτική σημασία της συνεργασίας των ομόδοξων κρατών.

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ θα είμαστε πάντα δίπλα στην Κύπρο, χωρίς όμως να επιτρέψουμε ποτέ να προχωρήσουν ιδέες σχεδίων Ανάν ΙΙ. Το σχέδιο Ανάν αποκλείστηκε από τους Κυπρίους εδώ και χρόνια, θα πρέπει να ξεχάσουν όσοι έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι ένα σχέδιο Ανάν ΙΙ μπορεί να περάσει με την έγκριση του Κυπριακού Ελληνισμού και βεβαίως του Ελληνισμού. Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ θα κάνουν τα πάντα για αυτό».

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Συμφωνείτε με την απόφαση που πάρθηκε χθες στη διευρυμένη επιτροπή, η Ελλάδα και η Κύπρος από κοινού να βρουν άλλους τρόπους άσκησης πίεσης στην Τουρκία και στους Τουρκοκύπριους, Ηνωμένες Πολιτείες, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ισραήλ και άλλες χώρες.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καταρχήν θέλω να πω ότι είναι πολύ σημαντικό και η Ελλάδα και η Κύπρος να έχουν καλές σχέσεις και με τις Ηνωμένες Πολιτείες και με τη Ρωσία και με το Ισραήλ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιδείξει μέχρι στιγμής στα εθνικά θέματα μια στάση μάλλον εχθρική και προς την Ελλάδα και προς την Κύπρο. Βλέπουμε σε όλα τα εθνικά θέματα την κ. Μέρκελ να κάνει δημόσιες δηλώσεις παραδείγματος χάριν για το Μακεδονικό .

Βλέπουμε ότι προσπαθούν να ορίσουν εκπρόσωπο πολιτικό διπλωμάτη ο οποίος στήριξε το σχέδιο Ανάν το οποίο αρνήθηκε ο Κυπριακός Ελληνισμός.

Θεωρώ ότι η πρόταση Αναστασιάδη για την τρίτη φάση, δηλαδή τη δημιουργία ενός καταλόγου ενός τρίστηλου στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται εκείνα που συμφωνήθηκαν, εκείνα που είναι προς συζήτηση και εκείνα που αποκλείονται είναι μια σωστή λύση που έχει υποχρέωση η Τουρκοκυπριακή πλευρά να αποδειχθεί.

Φοβάμαι όμως, ότι η Τουρκία συνεχίζει την ίδια πολιτική που είχε στο παρελθόν, λέγοντας ναι για τον διάλογο και την ίδια στιγμή κάνοντας φιέστες την επέτειο της εισβολής και καλώντας - όπου και παραστάθηκαν - εκπροσώπους ξένων κρατών.

Και βεβαίως η στάση πρέπει να είναι κοινή με την Ελλάδα. Δεν μπορεί η Ελλάδα να υπογράφει συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν για τον TAP και ο κ. Σαμαράς να θριαμβολογεί για αυτή την συμφωνία και οι Αζέροι βουλευτές επίσημα να βρίσκονται στο ψευδοκράτος, νομιμοποιώντας την εισβολή και την κατοχή και νομιμοποιώντας ένα κράτος το οποίο δεν υπάρχει.

Η κοινή στάση σημαίνει κοινή πορεία και στα εύκολα, αλλά και στα δύσκολα. Μακάρι να υπήρχε κοινή στάση και αυτό εμείς ως ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ θα το επιδιώξουμε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχουν συμφέροντα στην περιοχή, ιδιαίτερα με την εξόρυξη του φυσικού αερίου. Δεν θα πρέπει όμως η σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής που θα πρέπει να είναι καλή να διαταράξει τις σχέσεις με τη Ρωσία».

Τον πρόεδρο των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Πάνο Καμμένο συνόδευε ο Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και Τομεάρχης Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ.