Βουλή: Στην Ολομέλεια η κύρωση της Συμφωνίας Πολιτιστικής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου * Κατατέθηκε ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2025 - Η συζήτηση στην Επιτροπή θα ξεκινήσει στις 25 Νοεμβρίου * Γ. Γεραπετρίτης: Αναδεικνύουμε την ανάγκη για μια κοινωνία ισότιμη στην πράξη * Δ. Κουτσούμπας: Η απεργία στέλνει ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Δώστε λεφτά για μισθούς, για την παιδεία, για την υγεία και όχι για των πολέμων τα σφαγεία * Ν. Δένδιας: Οι ΕΔ αποτελούν απαραίτητη συνθήκη της εθνικής μας επιβίωσης, προβάλλοντας τη σταθερή προσήλωσή τους στις αξίες της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και της Ελευθερίας * Εγκαίνια της έκθεσης «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» - Λ. Μενδώνη: Το 2026 το υπουργείο Πολιτισμού θα αποδώσει το Εθνικό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων * ΚΚΕ: Απεμπλοκή τώρα της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία * Χρ. Στυλιανίδης: Η Ελλάδα καταλύτης στήριξης της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και διαφύλαξης της ασφάλειας της ναυτιλίας * Δημ. Τσιόδρας: Με έμφαση στην ανθεκτικότητα του νερού, η πρώτη συζήτηση για τις προτεραιότητες της Ομάδας του ΕΚ για την Κλιματική Αλλαγή

Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Τοποθέτηση του Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη, στην τηλεόραση του ΑΝΤΕΝΝΑ (Γ.Παπαδάκης)



Τοποθέτηση του Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη,
στην τηλεόραση του ΑΝΤΕΝΝΑ (Γ.Παπαδάκης)


Για το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και το δημοψήφισμα που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ


Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το τίμημα που θα εισπράξει το ελληνικό δημόσιο, για τη σκοπιμότητα της πώλησης, εμείς βάλαμε κάποια ζητήματα, συζητήθηκαν.
κ. Σκουρλέτη εσείς επιμένετε στην συγκέντρωση υπογραφών  βουλευτών, 120 τον αριθμό, που μάλλον τον προσεγγίζετε απ’ ότι φαίνεται;

Εδώ πλέον είναι φανερό ότι η δημιουργία της μικρής ΔΕΗ και αμέσως ακολούθως η ιδιωτικοποίησή της δεν γίνεται για το τίμημα. Το τίμημα είναι μια σοβαρή πλευρά, απ’ ότι φαίνεται και αν ισχύουν τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Φώσκολος έστω και κατά προσέγγιση, αποτελεί μια «σκαναδαλάρα». Γιατί ακούστηκε ότι δεν πωλούνται οι λιγνίτες αλλά η εκμετάλλευσή τους. Αυτό δεν έχει αξία; Δεν αποτιμάται σε ένα οικονομικό μέγεθος; Έχει αξία και για την μικρή και για την μεγάλη ΔΕΗ. Βεβαίως, αν προχωρήσει αυτό το σχέδιο, πολύ σύντομα η μεγάλη ΔΕΗ θα γίνει μικρή, μικρότερη της μικρής.
Άρα, εδώ έχουμε ένα σχέδιο το οποίο στοχεύει, με βάση μια δογματική εμμονή που λέει ιδιωτικοποίηση των πάντων, στο να παραδοθεί σε συγκεκριμένα ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα, στο όνομα δήθεν μιας απελευθέρωσης η οποία όμως έχει εγγυηθεί προηγουμένως τις τιμές, τα κέρδη, δεν μεταφράζεται σε νέες επενδύσεις, αλλά στην πώληση κάποιων περιουσιακών στοιχείων, απ’ ότι φαίνεται σε χαμηλές τιμές, σε κάποιους πολύ συγκεκριμένους «έξυπνους» επιχειρηματίες οι οποίοι θα κερδίσουν, οι οποίοι προικοδοτούνται με πελάτες έστω και στο  ξεκίνημα.
Όλα αυτά για ποιο λόγο; Με βάση ποια διεθνή εμπειρία; Για να υπάρχει πιο ακριβό ρεύμα; Για να απολέσει το ελληνικό δημόσιο, το ελληνικό κράτος ένα αναπτυξιακό εργαλείο από τα χέρια του; Για να χάσει ένα μέρος της μεγάλης βαριάς βιομηχανίας που χτίστηκε με το αίμα των Ελλήνων φορολογουμένων από την αρχή της δεκαετίας του ’50; Μπορεί να υπάρξει εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός με βάση τέτοιου είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις, με βάση τον κατακερματισμό, τον ακρωτηριασμό της ΔΕΗ; Όχι.
Απέναντι, λοιπόν, σε αυτό το εθνικό, πολιτικό, οικονομικό έγκλημα, εμείς πήραμε την πρωτοβουλία και ζητήσαμε να φτιαχτεί ένα πλατύ κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο. Και φτιάχτηκε αυτό. Τοπικές δυνάμεις, βουλευτές από όλο το φάσμα των κομμάτων, η εκκλησία, άνθρωποι οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι αυτό το σχέδιο είναι καταστροφικό. Και αυτό, βέβαια, έχει και την κατάληξή του, που απ’ ότι φαίνεται επιτυγχάνεται, στο να συγκεντρωθούν 120 βουλευτές οι οποίοι να ζητήσουν να έρθει για συζήτηση το αίτημα να γίνει δημοψήφισμα.
Και δεν έχω καταλάβει γιατί η ελληνική κυβέρνηση, στο όνομα του κοινού συμφέροντος της ελληνικής κοινωνίας, που υποτίθεται ότι προωθεί αυτό το σχέδιο, για να έχουμε καλύτερες και φτηνότερες λειτουργίες, γιατί αρνείται στην ίδια ελληνική κοινωνία να εκφραστεί επ’ αυτού, μέσω ενός δημοψηφίσματος. Αντίθετα, απαντάει με αυταρχισμό, με επιτάξεις, με επιστρατεύσεις. Αυτά όλα το 2011 ο κ. Σαμαράς, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, έλεγε ότι αποτελούν χουντικές μεθόδους.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
7/07/2004