Hellenic Cypriot Press Agency

Κυρ. Μητσοτάκης: «Δίνουμε μία ξεχωριστή μέριμνα για τις πιο απομονωμένες περιοχές της πατρίδας μας» * Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου, στο Κέντρο Προστασίας Ανηλίκων της Ι.Μ. Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως «Ο Φάρος του Κόσμου» * Ελληνική Λύση: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ βύθισαν τον πιο υπερήφανο και ευτυχισμένο λαό στην κατάθλιψη, μέσω της ανέχειας και της φτώχειας * Νίκος Ανδρουλάκης: «Το ΠΑΣΟΚ πετυχαίνει νίκες για τον λαό» * Ελληνική Λύση: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ βύθισαν τον πιο υπερήφανο και ευτυχισμένο λαό στην κατάθλιψη, μέσω της ανέχειας και της φτώχειας * Άκης Σκέρτσος: Το 2025 θα είναι χρονιά ορόσημο για τη δεύτερη κυβερνητική θητεία της ΝΔ * * Το Ελληνοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων www.vouli.net, η διεύθυνση κι οι συντάκτες σας εύχονται χρόνια πολλά

Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΚΑΪ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «MAGAZINO» ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΑΥΤΙΑ



Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μαζί μας είναι ο πρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ο Πάνος Καμένος. Καλό μεσημέρι κύριε Πρόεδρε.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλό μεσημέρι κύριε Αυτιά.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ένας καλός ψαράς από τη Δραπετσώνα μου λέει την περασμένη Παρασκευή ο Πάνος Καμμένος πριν φύγει για την Ικαρία πέρασε από τη Δραπετσώνα για δολώματα. Να του δώσεις χαιρετισμούς. Εγώ δεν μπορώ να το διασταυρώσω και να το επιβεβαιώσω αλλά πήγατε σε καλό μέρος για δόλωμα.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αλήθεια είναι και μάλιστα η ώρα ήταν γύρω στις 5:30 με 06:00 το πρωί, μόλις άνοιγε γιατί έφευγε το καράβι στις 08:00 για την Ικαρία που πήγα το Σαββατοκύριακο για να δω τα παιδιά μου. Και πάλι εδώ.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Κύριε πρόεδρε πολλά τα θέματα, πάρα πολλά τα θέματα δεν ξέρω από πού να αρχίσω…

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μακάρι να ήταν τα δολώματα το θέμα. Το θέμα είναι τα «δολώματα» που βάζει η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, ή μάλλον οι «φόλες» που ρίχνουν στο Σύνταγμα. Διότι η ομιλία του κ. Χαρδούβελη στον ΣΕΒ δεν θα πρέπει να περάσει στο ντούκου, να περάσει στα ψιλά. Έχουμε ακόμη μια φορά τη συγκυβέρνηση να αμφισβητεί και το Σύνταγμα και τη διάκριση των εξουσιών.

Είπε ότι δεν μπορεί η Δικαιοσύνη να αποφασίζει για τα δημοσιονομικά μιλώντας για τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης που δικαίωναν τους αποστράτους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας για τη μείωση των μισθών τους.

Έχουμε ουσιαστικά την κυβέρνηση - διότι από τη στιγμή που ο κ. Χαρδούβελης παραμένει στην κυβέρνηση και ο κ. Πρωθυπουργός δεν κάνει δήλωση, να αμφισβητεί το Σύνταγμα - τη διάκριση των εξουσιών και τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Αυτό είναι πολύ σοβαρό θεσμικό θέμα, αν θέλετε συνάδει μα τα email που αντάλλασε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο υπόδικος σήμερα Παπακωνσταντίνου, με την τρόικα όταν έγραφε ότι θα πρέπει να ανασταλούν διατάξεις του Συντάγματος.

Αναστολή των διατάξεων του Συντάγματος σημαίνει κατάργηση της Δημοκρατίας και αυτό αφορά όλους τους πολίτες όπως το περιγράφει το ίδιο το Σύνταγμα στο άρθρο 120. Είμαστε όλοι μας υπεύθυνοι για την υπεράσπιση του Συντάγματος, το παλιό 114 που έλεγαν οι παλαιότεροι από εμάς, οι πατεράδες μας, το σημερινό άρθρο 120 του Συντάγματος.

Δεν μπορεί να περάσει στα ψιλά αυτό. Πριν από λίγα λεπτά κατέθεσα ερώτηση στον πρωθυπουργό να απαντήσει στη Βουλή για τη δήλωση του κ. Χαρδούβελη ο οποίος μέχρι τώρα δεν έχει ανακαλέσει, ούτε ανασκευάσει.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Οι πληροφορίες που έχω από πλευράς δικαστικών είναι ότι δεν περίμεναν τέτοια δήλωση, διότι για ποιο λόγο να έχουμε τα δικαστήρια να κρίνουν τη συνταγματικότητα ή μη, των νόμων. Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση, δεν ξέρω αν θα υπάρξει ανακοίνωση σε λίγη ώρα, αλλά οι εκπρόσωποι των δικαστικών ενώσεων ενοχλήθηκαν από τη δήλωση αυτή σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Από την άλλη πλευρά έχουμε τη δήλωση του κ. Χαρδούβελη και βέβαια αυτός ο Αύγουστος αγαπητέ κ. πρόεδρε φέρνει αρκετά σε ότι αφορά τα βάρη των Ελλήνων, φέρνει και τον αυξημένο φόρο που ήταν από 1-1-2014 να επιβληθεί αλλά επιβάλλεται από 1η Αυγούστου στους συνταξιούχους, έχουμε αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και βέβαια τους φόρους οι οποίοι έρχονται και για το φόρο εισοδήματος και για τα ακίνητα.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θυμάστε τι λέγαμε μαζί κύριε Αυτιά και τι είπα και στη Βουλή όταν συζητούνταν η περίφημη «μικρή ΔΕΗ»; Ότι θα προχωρήσουν σε αύξηση των τιμολογίων άμεσα μόλις ψηφιστεί και δημοσιευθεί ο νόμος. Δεν πέρασαν ούτε ώρες από τη δημοσίευση του νόμου και προχώρησαν στο 11% των αυξήσεων στις εξοχικές κατοικίες των Ελλήνων. Είναι σαφής η κατεύθυνση στην οποία κινείται η κυβέρνηση, το 30% της ΔΕΗ πάει να πουληθεί σε αξία ενός δις ευρώ και αν κανείς δει μόνο τα αποθέματα λιγνίτη, το 30% των αποθεμάτων λιγνίτη που έχει η ΔΕΗ, η αξία με τη σημερινή τιμή του λιγνίτη είναι περίπου 250 δις ευρώ.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Σε όλη τη χώρα, ο κ. Φώσκολος το είπε αυτό…

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Χαρίζουν δισεκατομμύρια, η ίδια η ΔΕΗ έχει αποτιμήσει την αξία της σε 13 δις ευρώ με την περυσινή έκθεση, χωρίς να βάλουμε τα αποθέματα λιγνίτη. Τώρα ο λιγνίτης μετατρέπεται σε πετρέλαιο, ήδη η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Κίνα μετατρέπουν τον λιγνίτη σε πετρέλαιο. Με τη σημερινή τιμή του πετρελαίου, με το 1,40 να το βάλουμε, τα αποθέματα λιγνίτη, τα 3,3 δις λιγνίτη που έχει η ΔΕΗ είναι 588 δις ευρώ. Το 1/3 που πουλιέται, λοιπόν για βάλτε τα κάτω να δούμε πόσο είναι, χαρίζουν 180 δις για ένα δις και την ίδια στιγμή αυξάνουν το ρεύμα σε ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν να πληρώσουν.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Πάμε στην καθημερινότητα κύριε πρόεδρε διότι η άσκηση πολιτικής είναι τι; Είναι αυτό που δέχεται ο πολίτης στον εαυτό του. Έχω ακούσει επανειλημμένα και εσάς και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους πολιτικούς αρχηγούς να λένε ότι ήρθε η ώρα να ελαφρυνθεί ο κόσμος από τα βάρη.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Γιατί τον κ. Σαμαρά δεν τον είχατε ακούσει τι έλεγε στα «Ζάππεια»;

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Η ελάφρυνση των φορολογικών βαρών πρέπει να αρχίσει από το πετρέλαιο θέρμανσης, να πάμε στον κεφαλικό φόρο και παράλληλα να ελαφρυνθεί μικρομεσαία επιχείρηση ώστε να προσλάβει κόσμο και να ανοίξει διάπλατα η αγορά, αυτά είναι απλά πράγματα κύριε πρόεδρε, θέλω το σχόλιο σας.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εμείς ήδη ετοιμάζουμε την πρόταση μας για την Έκθεση Θεσσαλονίκης. Επαναλαμβάνω κάτι που έχουμε πει εδώ και τρία χρόνια. Δεν μπορεί να υπάρξει ποτέ καμία ανάπτυξη σε μια χώρα που έχει φόρο στις επιχειρήσεις 29% και στα φυσικά πρόσωπα 45%, όταν στις διπλανές μας χώρες, στις χώρες που συνορεύουμε, στην Αλβανία, στη Βουλγαρία, στην Τουρκία και στα Σκόπια ο φόρος είναι από 8% έως 10%. Φεύγουν ελληνικές επιχειρήσεις και πάνε εκεί. Λουκέτα μπαίνουν στην Ελλάδα, αν ο φόρος δεν πέσει κάτω από 8% που βρίσκεται στο περιβάλλον μας το γεωπολιτικό δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει καμία ανάπτυξη.

Το δεύτερο, κεφαλικοί φόροι. Οι κεφαλικοί φόροι απαγορεύονται και από το Σύνταγμα και από τις διεθνείς συνθήκες. Φόρος μπαίνει στους πολίτες επί του εισοδήματος και επί των κερδών τους. Τα πράγματα είναι απλά. Δεν χρειάζονται 100.000 φορολογικές νομοθεσίες. Εάν δούμε πως λειτουργούν στις ΗΠΑ, ο πολίτης καταθέτει τα έσοδα του καταθέτει και τα έξοδα του ,τη διαφορά λοιπόν των εσόδων από τα έξοδα, το πραγματικό του εισόδημα φορολογείται.

Για να καταλάβουν και οι πολίτες τι εννοούμε. Εάν υπολογισθούν όλες οι αποδείξεις που καταθέτουμε, εκείνοι που έχουν πραγματικά εισοδήματα θα πληρώσουν φόρο και θα μπορέσει να κρατηθεί το κράτος. Εδώ λοιπόν τι γίνεται; Από τη μια πλευρά τα λεφτά που βρίσκονται στις διάφορες λίστες Λαγκάρντ είναι αφορολόγητα, δεν πληρώνει κανείς, εκείνους που δεν μπορούν να πιάσουν ακόμα και μικρομεσαίους που κάνουν διάφορες τέχνες, ο υδραυλικός που δεν δίνει απόδειξη, ο ηλεκτρολόγος που δεν βγάζει τιμολόγια, δεν φορολογούνται γίνονται κάποιοι πλούσιοι και εκείνοι που την πληρώνουν είναι οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι έντιμοι επιχειρηματίες.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Άρα λοιπόν;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εάν δεν μειωθεί η φορολογία δραστικά ούτε ανάπτυξη θα έχουμε, τα λουκέτα θα αυξηθούν, η ανεργία θα αυξηθεί, η μία στις μιάμιση ελληνικές επιχειρήσεις κλείνει και κλείνει γιατί δεν μπορούν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες να ανταποκριθούν όπως και οι πολίτες, στις υποχρεώσεις.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Άρα κύριε πρόεδρε είναι επιτακτική η μείωση των φορολογικών συντελεστών για να αναπνεύσει και η οικονομία.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν υπάρχει άλλη λύση και για να εισπράξει το κράτος. Να δώσουμε ένα παράδειγμα όταν ο φόρος της γονικής παροχής ήταν στο 1% εισέπραττε παραπάνω το κράτος από ότι όταν ήταν στο 33%.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Σωστό.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στο φόρο πετρελαίου τι τους λέγαμε πέρυσι; Ότι αν αυξήσετε την τιμή του πετρελαίου, το αποτέλεσμα είναι ότι πετρέλαιο θέρμανσης - οι πολίτες ιδίως της βόρειας Ελλάδας και των ορεινών περιοχών - δεν μπορούν να πληρώσουν. Το αποτέλεσμα; Μειώθηκε η κατανάλωση, πάγωσαν άνθρωποι, ευτυχώς ήταν μαλακός ο χειμώνας και τελικά το κράτος εισέπραξε λιγότερα από όταν το πετρέλαιο θέρμανσης ήταν σε πολύ μικρότερη τιμή . Αυτό λοιπόν έχει να κάνει με τη δύναμη του πολίτη αλλά και τη δύναμη είσπραξης από το κράτος που μειώνεται με την αύξηση της φορολογίας. Αυτά δεν είναι μαθηματικά ούτε οικονομικά υψηλού επιπέδου. Είναι η κοινή λογική και αυτό που λείπει στη σημερινή κυβέρνηση είναι η κοινή λογική, αλλά πρέπει να δούμε από πίσω τι υπάρχει. Από πίσω αυτό που υπάρχει είναι ότι η τρόικα, οι δανειστές, αυτό που θέλουν είναι οι Έλληνες πολίτες να μην μπορούν να πληρώσουν τους φόρους τους, να πάμε σε δημεύσεις της ιδιωτικής περιουσίας. Αποποιούνται άνθρωποι κληρονομικά, τα σπίτια που τους αφήνουν οι πατεράδες τους και οι παππούδες τους γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν τα χαράτσια. Πάμε σε δήμευση της περιουσίας. Εδώ λοιπόν έχουμε κατάργηση της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας. Αυτή είναι η πολιτική της τρόικας και των δανειστών και αυτή υπηρετεί η σημερινή συγκυβέρνηση.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Άρα κύριε πρόεδρε τα θέματα της οικονομίας, τα θέματα του ασφαλιστικού, τα θέματα των φόρων…

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και βέβαια και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα λέει καλά με τη φορολογία έτσι; Γιατί πρέπει να πούμε και τα της κυβέρνησης αλλά και τα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της φορολογίας δεν ξεκαθαρίζει την μείωση της φορολογίας που εμείς το λέμε ξεκάθαρα, δεν μπορεί να ποινικοποιήσεις την επιχειρηματικότητα. Η μείωση της φορολογίας είναι προαπαιτούμενο και όταν οι πολίτες θα πάνε να ψηφίσουν στις επόμενες εθνικές εκλογές να ξέρουν το ποιος λέει τι.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Είστε απόλυτα σαφής. Άρα κλείνοντας τώρα εγώ θα σας ευχηθώ καλό καλοκαίρι αν και στη Βουλή θα έχετε συνεχείς παρουσίες από ότι πληροφορούμαι, φαίνεται ότι ο Σεπτέμβριος θα είναι δύσκολος.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Αυτιά στο δεύτερο θερινό τμήμα της Βουλής ενώ φαινόταν ότι θα είχαμε δύο, τρία νομοσχέδια του υπουργείου Τουρισμού, του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και απλά νομοσχέδια τελικά - και εγώ το είδα από τη σύνθεση, έχω κοινοβουλευτική εμπειρία 22 ετών - έβαλαν νέους βουλευτές από την πλευρά της συγκυβέρνησης που συνήθως δεν αντιδρούν γιατί φοβούνται. Ετοιμάζουν από το υπουργείο Οικονομικών, από ότι φαίνεται, ένα πολυνομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει μέσα όλες τις νέες απαιτήσεις της τρόικας.

Εδώ έχουμε την έκθεση Black Rock, πάμε στα βράχια, έχουμε την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έχουμε δημοσιεύματα ακόμα και από χώρες των δανειστών, από τη Γερμανία. Δεν βγαίνει αυτή η πολιτική. Προϋπολογισμό δεν μπορούν να κάνουν. Το να πάμε σε νέο πακέτο στήριξης δεν ωφελεί πουθενά. Χρειάζεται ριζική αλλαγή της πολιτικής, διαγραφή του χρέους. Το φωνάζουν οι Αμερικάνοι, το φωνάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Πάγωμα των υποχρεώσεων των πολιτών προς το κράτος και προς τις τράπεζες, πολιτική που θα φέρει τη ρευστότητα. Δεν είναι δυνατόν να πηγαίνουν σε δημοσιογραφικούς οργανισμούς διαγραφές 250 εκατομμυρίων ευρώ σε δάνεια και την ίδια στιγμή να κλείνει μια επιχείρηση γιατί δεν παίρνει 5.000 ευρώ ρευστότητα από την τράπεζα. Είναι απίστευτο.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Κύριε Πρόεδρε θα σας παρακολουθήσουμε καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, σας ευχαριστώ θερμά. Θα ανανεώσουμε το ραντεβού μας.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να είστε καλά. Καλή δύναμη.