Βουλή: Στην Ολομέλεια η κύρωση της Συμφωνίας Πολιτιστικής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου * Κατατέθηκε ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2025 - Η συζήτηση στην Επιτροπή θα ξεκινήσει στις 25 Νοεμβρίου * Γ. Γεραπετρίτης: Αναδεικνύουμε την ανάγκη για μια κοινωνία ισότιμη στην πράξη * Δ. Κουτσούμπας: Η απεργία στέλνει ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Δώστε λεφτά για μισθούς, για την παιδεία, για την υγεία και όχι για των πολέμων τα σφαγεία * Ν. Δένδιας: Οι ΕΔ αποτελούν απαραίτητη συνθήκη της εθνικής μας επιβίωσης, προβάλλοντας τη σταθερή προσήλωσή τους στις αξίες της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και της Ελευθερίας * Εγκαίνια της έκθεσης «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» - Λ. Μενδώνη: Το 2026 το υπουργείο Πολιτισμού θα αποδώσει το Εθνικό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων * ΚΚΕ: Απεμπλοκή τώρα της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία * Χρ. Στυλιανίδης: Η Ελλάδα καταλύτης στήριξης της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και διαφύλαξης της ασφάλειας της ναυτιλίας * Δημ. Τσιόδρας: Με έμφαση στην ανθεκτικότητα του νερού, η πρώτη συζήτηση για τις προτεραιότητες της Ομάδας του ΕΚ για την Κλιματική Αλλαγή

Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ REAL FM ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ



Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Να καλημερίσουμε τον πρόεδρο των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, τον κ. Πάνο Καμμένο. Κύριε Πρόεδρε, καλημέρα σας.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλημέρα κ. Χατζηνικολάου.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα ξεκινήσω ρωτώντας πώς βλέπετε την υπόθεση της «μικρής ΔΕΗ» και αν είστε κάθετα αρνητικός σε κάθε ιδιωτικοποίηση, δηλαδή αν αυτό που εκπέμπετε είναι «όχι» σε όλα.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είμαι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων και είμαι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων εκείνων που μπορούν να φέρουν δουλειά στον τόπο μας, να φέρουν εργασία σε νέους ανθρώπους που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην ανεργία, να φέρουν ανάπτυξη, να φέρουν χρήματα στην πατρίδα μας και να σπάσουν τα κακώς κείμενα του δημοσίου. Είμαι αντίθετος σε ιδιωτικοποιήσεις που δεν έχουν σκοπό την ανάπτυξη και τη λειτουργία αυτών των επιχειρήσεων, την αντιμετώπιση της ανεργίας και την οικονομική ανάπτυξη, αλλά έχουν σκοπό να εξυπηρετήσουν τους αντιπάλους.

Θα ξεκινήσω από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, έχοντας μια πολύ καλή τιμή πέρυσι, θα μπορούσαμε να έχουμε 160.000 στρέμματα τα οποία θα καλλιεργούνταν. Αντ’ αυτών έχουμε 60.000 και μειώνεται κάθε χρόνο η ποσόστωση της Ελλάδος προς όφελος των ανταγωνιστριών. Έχουμε φαινόμενα τα οποία είναι απαράδεκτα.

Βλέπουμε τον γενικό διευθυντή πωλήσεων-ενώ το είχαμε επισημάνει, έχουμε κάνει μηνυτήρια αναφορά οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, εδώ και έξι μήνες - να μεταπηδά από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, ενώ συνταξιοδοτείται, στον αντίπαλο.

Βλέπουμε ότι αντί να εκμεταλλεύονται την καλή τιμή της ζάχαρης και να έχουμε μεγαλύτερη απορρόφηση της παραγωγής τεύτλων, να κλείνουν δύο μονάδες της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και όχι να ιδιωτικοποιούνται, δηλαδή να μην ιδιωτικοποιούνται ως Βιομηχανία Ζάχαρης, αλλά να ιδιωτικοποιούνται ως χωράφια. Αυτό δεν είναι ιδιωτικοποίηση, είναι ξεπούλημα.

Το ίδιο συμβαίνει με τη ΔΕΗ. Αν δει κανείς την τιμή της μετοχής της ΔΕΗ και δει και την αξία των μονάδων που πηγαίνουν προς ιδιωτικοποίηση, θα δει ότι αυτά δεν είναι ανάλογα μεγέθη. Η τιμή ενός ορυχείου και μιας μονάδας στη Δυτική Μακεδονία που πωλείται με τη «μικρή ΔΕΗ» είναι πολλαπλάσια της τιμής των μετοχών της ΔΕΗ επί των τεμαχίων που κυκλοφορούν. Δηλαδή, εδώ έχουμε ιδιωτικοποιήσεις που κάνουν δώρο σε συγκεκριμένα συμφέροντα τα οποία είναι και ονομαστικά. Δηλαδή ξέρουμε ποιος θα πάρει τι, και δεν έχουμε καμία ιδιωτικοποίηση με σκοπό την ανάπτυξη. Σε αυτές λοιπόν τις ιδιωτικοποιήσεις, όπως της «μικρής ΔΕΗ» και της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, λέμε «όχι». Για ιδιωτικοποιήσεις όμως, οι οποίες θα φέρουν ανάπτυξη στον τόπο, λειτουργία των κλειστών επιχειρήσεων, νέες θέσεις εργασίας, λέμε «ναι» και λέμε «ναι» πολύ δυνατά.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, η αίσθηση που έχετε είναι ότι η πολιτική μας ζωή έχει μπει σε προεκλογική τροχιά; Και ρωτώ, γιατί από τις τοποθετήσεις των κομμάτων και των πολιτικών, μου προκύπτει ένα κλίμα ανάλογο με το καλοκαίρι του 2009, λίγο πριν από τις πρόωρες εκλογές που έκανε ο Καραμανλής. Και τότε θυμίζω υπήρχε μπροστά προεδρική εκλογή και η αντιπολίτευση έλεγε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει κανέναν για πρόεδρο.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το θέμα είναι ποια είναι η πραγματική κατάσταση της χώρας. Η πραγματική κατάσταση της χώρας είναι ότι η οικονομία αυτή τη στιγμή είναι υπό διάλυση. Αυτά τα οποία προσπαθεί να παρουσιάσει προς τα έξω ο κ. Σαμαράς και με την τελετή της λήξης της προεδρίας και με όλα αυτά δεν υπάρχουν. Η αγορά δεν έχει χρήμα, δεν υπάρχει καμία μικρομεσαία ή μεγαλύτερη επιχείρηση η οποία μπορεί να έχει χρηματοδότηση από τις τράπεζες, σε αντίθεση με συγκεκριμένα εκδοτικά συμφέροντα ή με φίλους της κυβέρνησης που έχουν άφθονη χρηματοδότηση.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ε, όχι όλα, αφήστε να πούμε την πίκρα μας και εμείς.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι όλα και μάλιστα τα υγιή δεν έχουν, τα μη υγιή έχουν.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εμείς για να πάρουμε χρηματοδότηση πρέπει να ανάβουμε λαμπάδα ίσα με το μπόι μας.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αν σας έλεγαν Ψυχάρη θα ήταν αλλιώς όμως.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εντάξει, ας μην μπούμε σε ονόματα, γιατί έρχομαι εγώ σε δύσκολη θέση.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ δεν θέλω να μπω σε ονόματα, αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει και ο τρόπος που χρηματοδοτούνται οι επιχειρήσεις να εξυπηρετεί τις αρχές του ανταγωνισμού.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ακούστε κύριε Πρόεδρε, εγώ δεν έχω τη διάθεση να πλήξω κανέναν ανταγωνιστή, ασκώντας πίεση για να μην χρηματοδοτηθεί η εταιρεία του, όταν μάλιστα έχει εκατοντάδες εργαζομένους δημοσιογράφους. Όμως, έχετε δίκιο ότι ο ανταγωνισμός πρέπει να γίνεται με ισονομία.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ακριβώς και εδώ θέλω να σας πω ότι υπάρχουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις που κλείνουν για 5.000 ευρώ. Υπάρχουν επιχειρήσεις που λόγω της βαριάς φορολογίας και από τα χαράτσια που έχουν επιβληθεί δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Δεν ρυθμίζονται τα χρέη τους, σε αντίθεση με άλλους μεγάλους εργολάβους που ρυθμίζονται αμέσως τα χρέη τους με διατάξεις νόμων που ψηφίζονται μέσα σε μια νύχτα. Αυτό δείχνει ότι η κατάσταση που βρίσκεται η χώρα αυτή τη στιγμή είναι πάρα πολύ κακή. Δεν αντιμετωπίζεται η ανεργία, ανάπτυξη δεν υπάρχει, αν εξαιρέσει κανείς τον τουρισμό, λόγω της διεθνούς κατάστασης που υπάρχει και της ποιότητας που έχει ανέβει πραγματικά.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όπου ενώ έχουμε αύξηση στον τουρισμό εφέτος ρωτήσαμε χθες γιατί δεν γίνονται έλεγχοι, γιατί δεν ελέγχεται το αν κόβουν αποδείξεις ή όχι οι τουριστικές επιχειρήσεις και μας απάντησαν ότι δεν υπάρχει μηχανισμός και ότι η αρμοδιότητα έχει αφαιρεθεί από το ΣΔΟΕ.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και γιατί κ. Χατζηνικολάου είναι απλό το πράγμα. Εδώ στην Ελλάδα, έχουμε πλέον κεφαλικούς φόρους, δεν έχουμε φόρους επί του πραγματικού εισοδήματος. Τα πράγματα είναι απλά, τι γίνεται στην Αμερική; Στην Αμερική υπολογίζεται ο κάθε φορολογούμενος το τι εισοδήματα έχει και το τι έχει καταναλώσει και η διαφορά είναι το πραγματικό του εισόδημα στο οποίο φορολογείται.

Εδώ, ο Έλληνας φορολογείται για εισοδήματα που δεν έχει και δεν φορολογείται για εισοδήματα τα οποία κρύβει. Αυτή είναι λοιπόν η κατάσταση η οποία επικρατεί σήμερα στη χώρα και που πάμε; Πάμε από το κακό στο χειρότερο.

Η εσωτερική υποτίμηση συνεχίζεται, η ανεργία ανεβαίνει και η λύση είναι μία, η λύση είναι η αλλαγή της πολιτικής και εγώ θα συμφωνήσω αν θέλετε, σε φωνές που μιλούν για κυβερνήσεις εθνικής ενότητας, αλλά κυβέρνηση εθνικής ενότητας η οποία όμως θα πει «όχι» στην πολιτική της τρόικας, θα φύγουν από τα υπουργεία οι επίτροποι, θα γίνει διαγραφή μέρους του χρέους. Θα πούμε ότι δεν μπορούμε να πληρώσουμε αυτό το χρέος, δεν ανήκει σε εμάς αυτό το χρέος.

Από εκεί και πέρα με ρυθμίσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και στους επαγγελματίες και μεγάλη μείωση φορολογίας. Αν δεν πέσει η φορολογία κάτω από τα επίπεδα των χωρών που συνορεύουμε δεν μπορεί να λειτουργήσει απολύτως τίποτε. Όταν έχουμε 29% φόρο στις επιχειρήσεις και 45% φυσικά πρόσωπα και η Βουλγαρία έχει 10%, η Αλβανία 9% και η Τουρκία 10% δεν μπορεί να υπάρξει επιχείρηση στην Ελλάδα που θα μπορέσει να επιβιώσει.

Και τρίτον, μιλήσατε προηγουμένως για τη σύλληψη - κράτηση Σαρκοζί. Γιατί κρατείται ο Σαρκοζί;

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εδώ οι πρώην πρωθυπουργοί δεν καλούνται ούτε για κατάθεση.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μόνο πρώην πρωθυπουργοί; Εδώ ο Σαρκοζί καλείται να δικαιολογήσει γιατί έπαιρνε πληροφορίες από κάποιον δικαστή με αντάλλαγμα να τον μεταθέσει στο Μονακό. Και εδώ έχουμε τον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, ο οποίος λέει σε βίντεο ότι θα τα φτιάξουμε τα δικαστήρια και θα τακτοποιήσουμε τα δικαστήρια και έχει μεριμνήσει ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Έχουμε πρόεδρο Πολυμελούς δικαστηρίου, ο οποίος κάνει αναφορά στον υπουργό Δικαιοσύνης ότι τον κάλεσε ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου κατόπιν πολιτικής εισηγήσεως να πάρει θέση και να αλλάξει απόφαση την οποία έχει πάρει από πολιτικό πρόσωπο σε πολιτικό πρόσωπο - για την περίπτωση την δική μου μιλάω - και δεν έχει ανοίξει μύτη. Και στη Γαλλία ο Σαρκοζί κρατείται, γιατί εκεί είναι κράτος, εδώ δεν υπάρχει κράτος.

Εδώ η τρόικα, οι τραπεζίτες, οι δανειστές και η κυβέρνηση κάνουν ότι γουστάρουν. Στέλνουν το ΣΔΟΕ στους πολιτικούς αντιπάλους, κυνηγούν εκείνους τους οποίους δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις, χρηματοδοτούν επιχειρήσεις που δεν έχουν το αντικείμενο, που δεν έχουν αν θέλετε την αντικειμενική δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν, επειδή τους στηρίζουν πολιτικά και όλοι οι άλλοι βρίσκονται υπό δίωξη. Αυτή είναι η κατάσταση.

Για να αλλάξουν λοιπόν τα πράγματα, πρέπει να υπάρξει ελπίδα στην πατρίδα μας, πρέπει να υπάρξει κράτος δικαίου, πρέπει να φύγουν οι επικυρίαρχοι, όπως πολύ σωστά είπε ο κ. Κασιμάτης και η πολιτική που θα ασκηθεί μακάρι να είναι με μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, με όσους δεν συμφωνούμε με αυτή την πολιτική της τρόικας για να μπορέσει να ορθοποδήσει η Ελλάδα. Τα πράγματα που έρχονται είναι πολύ άσχημα. Έρχεται μαυρίλα, καταιγίδα έρχεται. Πρέπει να το καταλάβουμε ότι η καταιγίδα έρχεται σύντομα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ευχαριστώ πολύ.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να είστε καλά. Ευχαριστώ. Καλημέρα.

To link για το ηχητικό της συνέντευξης: