Hellenic Cypriot Press Agency

Κυρ. Μητσοτάκης: «Δίνουμε μία ξεχωριστή μέριμνα για τις πιο απομονωμένες περιοχές της πατρίδας μας» * Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου, στο Κέντρο Προστασίας Ανηλίκων της Ι.Μ. Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως «Ο Φάρος του Κόσμου» * Ελληνική Λύση: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ βύθισαν τον πιο υπερήφανο και ευτυχισμένο λαό στην κατάθλιψη, μέσω της ανέχειας και της φτώχειας * Νίκος Ανδρουλάκης: «Το ΠΑΣΟΚ πετυχαίνει νίκες για τον λαό» * Ελληνική Λύση: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ βύθισαν τον πιο υπερήφανο και ευτυχισμένο λαό στην κατάθλιψη, μέσω της ανέχειας και της φτώχειας * Άκης Σκέρτσος: Το 2025 θα είναι χρονιά ορόσημο για τη δεύτερη κυβερνητική θητεία της ΝΔ * * Το Ελληνοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων www.vouli.net, η διεύθυνση κι οι συντάκτες σας εύχονται χρόνια πολλά

Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Συνέντευξη του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάση Θεοχαρόπουλου, στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μίλησε στις 14/7 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.


Μεταξύ άλλων, είπε:
* Για την αποπομπή του Γρ. Ψαριανού:
«Υπάρχει μια συστηματική διαφοροποίησή του σε όλες τις επιλογές του κόμματος το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Το timing ήταν μετά την συνέντευξη του Γρηγόρη Ψαριανού -σε μεγάλη εφημερίδα της χώρας, πριν από πέντε μέρες-, που είπε ότι ουσιαστικά είναι εκτός Δημοκρατικής Αριστεράς, ότι θεωρεί τελειωμένη υπόθεση την Δημοκρατική Αριστερά και όσο είναι Δημοκρατική Αριστερά, άλλο τόσο είναι Ποτάμι και Ελιά. Μάλιστα, συμμετείχε και στην επιτροπή του Ποταμιού. Αυτά έγιναν την ίδια εβδομάδα, γι' αυτό και η ανακοίνωση του κόμματος λέει ότι εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια για την παραμονή του στην κοινοβουλευτική ομάδα. Τα περιθώρια διαλόγου».

Δημοσιογράφος: Ο κ. Ψαριανός ισχυρίζεται ότι πληροφορήθηκε από τα ΜΜΕ και φίλους του την υπόθεση αποπομπής του από την κοινοβουλευτική ομάδα...

Θ. Θεοχαρόπουλος: «Όταν λέω τα περιθώρια διαλόγου, εννοώ ότι όλο το προηγούμενο διάστημα, αποδεδειγμένα, φάνηκε ότι η Δημοκρατική Αριστερά σέβεται την διαφορετική άποψη. Για το μοναδικό που δεν μπορούσε κάποιος να την κατηγορήσει είναι ότι δεν έχει απόλυτη δημοκρατία σε αυτά τα θέματα. Ήταν σε τέτοιο βαθμό που κατηγορούμασταν για το αντίθετο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Τώρα, όσον αφορά το τελευταίο διάστημα, νομίζω ότι η εξέλιξη η οποία υπήρχε ήταν απολύτως φυσιολογική, με βάση αυτά που ανέφερα και να μην μένουμε σε διαδικασίες τεχνικής φύσεως».

Δημοσιογράφος: Παρόλα αυτά, δύο μέλη της κεντρικής επιτροπής, οι κκ Παπαδόπουλος και Γεωργάτος, παραιτήθηκαν ακριβώς για την διαδικασία η οποία ακολουθήθηκε και την απόφαση η οποία πάρθηκε, αλλά είδα και μια ανακοίνωση του συνήθως προσεκτικού και πολύ έμπειρου πρώην γραμματέα, Σπ. Λυκούδη, σε σκληρούς τόνους...

Θ. Θεοχαρόπουλος: «Υπήρχε μια ομάδα στελεχών, η οποία διαφώνησε σε αυτή την απόφαση. Σας είπα τα στοιχεία, με βάση τα οποία λήφθηκε αυτή η απόφαση. Τα δύο μέλη της κεντρικής επιτροπής που παραιτήθηκαν, επικοινώνησα μαζί τους, στην συνέχεια, μετά την παραίτηση την οποία έστειλαν προς εμένα. Είναι αλήθεια ότι έχουν στενούς πολιτικούς και προσωπικούς δεσμούς με τον Γρηγόρη Ψαριανό, που τους οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. Τους εξήγησα το σκεπτικό, αυτό ακριβώς, ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα θεωρώ ότι ήταν σε πάρα πολύ μεγάλη απόσταση οι θέσεις του Γρηγόρη Ψαριανού από την Δημοκρατική Αριστερά και αυτή η εξέλιξη ήταν απολύτως αναμενόμενη».

* "Οι θεσμοί δεν πρέπει να εντάσσονται ως θέματα στην έναρξη διαλόγου για την κεντροαριστερά":
«Η έναρξη διαλόγου για την κεντροαριστερά δεν πρέπει να περιέχει προαπαιτούμενα, που να δημιουργούν προβλήματα σε αυτή την έναρξη του διαλόγου. Είναι ικανοποιητική εξέλιξη η θετική ανταπόκριση που υπήρξε από πολλές πλευρές, στις επιστολές, τις οποίες έστειλε η Δημοκρατική Αριστερά για την έναρξη αυτού του διαλόγου για την κεντροαριστερά. Είναι θετικό, επίσης, ότι υπάρχει αποδοχή της πρότασής μας για προγραμματικό διάλογο στα 12 προγραμματικά σημεία τα οποία έχουμε βάλει. Σταθερή δική μας θέση είναι ότι ο χώρος αυτός δεν μπορεί να ετεροπροσδιορίζεται ούτε προγραμματικά, ούτε στρατηγικά και γι' αυτό ζητήσαμε την έναρξη αυτού του διαλόγου με εναλλακτικό προς την δεξιά σχέδιο. Επειδή οι θεσμοί πρέπει να προστατεύονται, δεν πρέπει να εντάσσονται ως θέματα στην έναρξη ενός διαλόγου για την κεντροαριστερά και την διαμόρφωση μιας προοδευτικής κυβέρνησης της χώρας».

Δημοσιογράφος: Αυτό είναι η απάντηση στο ζήτημα της προεδρικής εκλογής, που έθεσε στην ατζέντα ο κ. Βενιζέλος;

Θ. Θεοχαρόπουλος: «Ναι, είναι ένα πρώτο σχόλιο, ότι αυτά τα ζητήματα, οι θεσμοί πρέπει να προστατεύονται. Συμφωνούμε σε αυτό το σημείο, συνεπώς, επειδή οι θεσμοί πρέπει να προστατεύονται, δεν πρέπει να εντάσσονται ως θέματα στην έναρξη ενός διαλόγου μεταξύ ορισμένων κομμάτων για την κεντροαριστερά και την διαμόρφωση της προοδευτικής κυβέρνησης της χώρας».

* Για το Ποτάμι: "Το νέο και το παλιό δεν διαχωρίζονται με βάση την χρονολογική εμφάνιση, αλλά με βάση τις θέσεις":
«Με έκπληξή μου είδα, από την άλλη πλευρά, την επιστολή του επικεφαλής του Ποταμιού, του κ. Θεοδωράκη, όπου νομίζω ότι υπάρχει μια επιχειρηματολογία που δεν υπάρχει αποδοχή στο διάλογο. Νομίζω ότι αυτό δεν βοηθάει για τα προβλήματα και την λύση των προβλημάτων της χώρας. Δεν είναι δυνατόν να χωρίζουμε τους ανθρώπους σε παλιούς και νέους, να λέμε ότι όλοι οι παλιοί πρέπει να συνταξιοδοτηθούν, να χαρακτηρίζονται κόμματα τεσσάρων ετών, όπως η ΔΗΜΑΡ, παλιά. Το νέο και το παλιό δεν διαχωρίζονται με βάση την χρονολογική εμφάνιση. Διαχωρίζονται με βάση τις θέσεις οι οποίες υπάρχουν στα ζητήματα. Και βεβαίως, μου έκανε και εντύπωση ότι η μισή επιστολή του κ. Θεοδωράκη αναφερόταν στο ΠαΣοΚ και στον κ. Βενιζέλο».

* "Ο διάλογος για την κεντροαριστερά προϋποθέτει σεβασμό όλων των χώρων":
«Ο διάλογος για την κεντροαριστερά και την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας και ειδικά η διαδικασία διαλόγου για μια νέα προοδευτική συμπαράταξη θα πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο σεβασμού όλων των χώρων. Δεν μπορεί να υπάρξει ανακοίνωση ενός κόμματος ότι "θα το κάνουμε σε εκείνη την ημερομηνία, θα έρθετε εκεί και θα συμμετέχετε όλοι οι άλλοι". Αυτά είναι τα θέματα της διαδικασίας έναρξης του διαλόγου και δεν μπορούν να είναι αποφάσεις μονομερείς του ενός ή του άλλου. Με λίγα λόγια, το ζήτημα δεν είναι η προσχώρηση του ενός κόμματος στο άλλο. Το ζήτημα είναι η δημιουργία του προοδευτικού χώρου... Έχουμε πει ότι στην Δημοκρατική Αριστερά δεν διαπραγματευόμαστε την πολιτική και οργανωτική μας αυτονομία. Μπαίνουμε όμως σε έναν ευρύτερο διάλογο, για να δούμε πώς μπορεί να ανασυγκροτηθεί αυτός ο προοδευτικός χώρος, με στόχο μια αλλαγή προς προοδευτική κατεύθυνση της πολιτικής της χώρας. Για να γίνει αυτό όμως, αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να τεθούν κατά την διαδικασία έναρξης του διαλόγου. Δεν μπορεί να τεθούν ζητήματα που αφορούν όλους τους χώρους, μονομερώς από τον έναν χώρο, από τον οποιονδήποτε χώρο».
14/07/2014