Hellenic Cypriot Press Agency

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟΝ REAL FM ΣΤΟΝ Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

Θέλω να ξεκινήσω ρωτώντας πώς είδατε τις αποφάσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα – η Έκθεση αναμένεται να δημοσιευτεί νομίζω αύριο, κατά πάσα πιθανότητα, αλλά έχουμε ήδη μια πρώτη ανακοίνωση που περιγράφει τις αποφάσεις αυτές – και πώς είδατε τις χθεσινές δηλώσεις Σόιμπλε στο focus, στο γερμανικό περιοδικό;



Νομίζω ότι τόσο η Έκθεση του ΔΝΤ, όσο και οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε, βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση. Έρχονται να διαλύσουν την όποια αισιοδοξία είχε δημιουργηθεί γύρω από την πορεία της χώρας και να διαψεύσουν την όλη αφήγηση της κυβέρνησης. Κυρίως, όμως, νομίζω επιβεβαιώνουν κάποιες επισημάνσεις, που από την αρχή είχαμε κάνει σχετικά με το μνημονιακό πρόγραμμα.
Πρώτα απ’ όλα ότι αυτό δεν έχει σαν στόχο να ορθοποδήσει η χώρα και να καταστήσει βιώσιμο το χρέος, αλλά κυρίως – και αυτό πρέπει πλέον να το καταλάβουμε – να εισαγάγει, να επιφέρει μεγάλες ανατροπές εις βάρος του κόσμου της εργασίας και να αποτελέσει, μετά την εφαρμογή αυτών των ανατροπών, ένα παλιό παρελθόν, ένα μακρινό παρελθόν, αυτό που είχαμε ονομάσει κοινωνικό κράτος στον ευρωπαϊκό χώρο.
Αυτός είναι ο πραγματικός χαρακτήρας αυτού του προγράμματος. Όταν το καταλάβουμε αυτό, θεωρώ ότι θα έχουμε κάνει το πιο αποφασιστικό και καίριο βήμα για να πάμε να διαπραγματευτούμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον, το έχει καταλάβει αυτό. Και αυτή είναι η εντολή, η ενθάρρυνση, που πήραμε και από την κάλπη των Ευρωεκλογών, να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση.

- κ. Σκουρλέτη, αν η κυβέρνηση αποφασίσει για το θέμα του χρέους και τη διαπραγμάτευση της απομείωσής του να καλέσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του, τον Αλέξη Τσίπρα, να καθίσει μαζί με τους άλλους αρχηγούς γύρω από το τραπέζι του διαλόγου, ώστε να χαραχθεί μια εθνική γραμμή διαπραγμάτευσης, θα είστε παρόντες;

κ. Χατζηνικολάου, θεωρείτε ότι η κυβέρνηση έχει καταλάβει αυτά που σας είπα λίγο πριν; Έχει αντιληφθεί…..

- Ε, τώρα να απαντήσω εγώ εκ μέρους της κυβέρνησης, η οποία μάλιστα με έχει διαψεύσει τέσσερις- πέντε φορές τις τελευταίες εβδομάδες, για να επιβεβαιωθώ από τον Σόιμπλε και το ΔΝΤ; Δεν θα το πράξω, αλλά το ερώτημα παραμένει. Δεν θα πάτε αν σας καλέσουν σε εθνικό διάλογο για το χρέος;

Καλά κάνετε. Είναι ρητορικό το ερώτημα. Προσέξτε όμως. Εδώ και 24-48 ώρες δεν έχει υπάρξει μια ανακοίνωση, ένας ανεπίσημος σχολιασμός του ΔΝΤ και των δηλώσεων Σόιμπλε από την κυβέρνηση. Μπορούν, λοιπόν, αυτοί, έχουν το πολιτικό και ηθικό ανάστημα να καλέσουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια προσπάθεια εθνικής διαπραγμάτευσης; Σε ποια βάση; Δεν μπορεί να υπάρξει κάτι τέτοιο.

- Τώρα θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι ακούγεται σαν υπεκφυγή αυτή η απάντηση.

Καθόλου.

- Δηλαδή, θα καλέσει για παράδειγμα ο Πρωθυπουργός τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να συζητήσουν πώς θα διαπραγματευτεί η χώρα και θα του αρνηθεί να πάει; Δεν κάνει insert στον σκληρό μου δίσκο αυτό. Δεν χωράει στο μυαλό μου αυτό.

Να πάει να συναντήσει τον Πρωθυπουργό, εντάξει να πάει. Αλλά πρέπει να είμαστε πραγματιστές και ρεαλιστές. Και ο ρεαλισμός, έτσι όπως προκύπτει από την ανάγνωση των γεγονότων των τελευταίων ετών, μας λέει ότι ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να φέρει εις πέρας μια υπόθεση διαπραγμάτευσης υπέρ της χώρας, επιβάλλει ….

- Γιατί δεν πάτε όλοι μαζί; Εμείς αυτό λέμε, οι απλοί πολίτες. Δηλαδή, γιατί όλο το πολιτικό σύστημα δεν συνεννοείται και να διαπραγματευτεί επιτέλους η χώρα σε μια εθνική βάση, πέρα και έξω από κομματικές αντιπαραθέσεις;

Η μόνη αν θέλετε θετική στάση εκ μέρους της κυβέρνησης θα ήταν να καθίσει στην άκρη, να καθίσει στον πάγκο. Αυτό θα ήταν πράγματι μια αυτοκριτική στάση απέναντι στα γεγονότα, απέναντι στο τι έπραξε και θα ήταν το μόνο ωφέλιμο που μπορεί να προκύψει σ΄ αυτή τη φάση.

- Ναι, αλλά πάλι απάντηση δεν παίρνω επί της ουσίας. Έχετε στυλώσει τα πόδια κάτω, όχι εσείς προσωπικά, ο ΣΥΡΙΖΑ, στη θεωρία ότι η κυβέρνηση πρέπει να φύγει επειδή κερδίσατε τις ευρωεκλογές. Κατ΄ αρχήν ήταν ευρωεκλογές και θεσμικά γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι ευρωεκλογές ούτε ανεβάζουν, ούτε κατεβάζουν κυβερνήσεις. Δεύτερον, είναι δεδομένο ότι τον Σεπτέμβρη με αυτή την κυβέρνηση θα πάμε σε διαπραγμάτευση του χρέους κι αυτή θα γίνει μία φορά. Επομ’ένως η παρουσία σας σε έναν εσωτερικό εθνικό διάλογο θα μπορούσε να βοηθήσει για να χαραχθεί μια πιο σωστή εθνική γραμμή στο θέμα αυτό. Επίσης θα μπορούσε να βοηθήσει και στο να έχουμε μια αποτελεσματική διαπραγμάτευση. Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο για άλλη μια φορά είστε κάθετα αρνητικοί στο να μπείτε σε μια στοιχειώδη εθνική συνεννόηση για το κορυφαίο εθνικό θέμα της περιόδου.

Γιατί η κυβέρνηση κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Δεν κινούμαστε στην ίδια κατεύθυνση. Εάν εσείς πράγματι διαπιστώνετε μια διάθεση εκ μέρους της επανατοποθέτησης, επαναπροσδιορισμού της στρατηγικής της, αυτής της στρατηγικής η οποία διέλυσε την οικονομία και την κοινωνία όλα τα προηγούμενα χρόνια, πέστε μου το και να το συζητήσουμε από εκείνο το σημείο και έπεται. Δεν υπάρχει όμως.


- Μάλιστα.. Έρχομαι τώρα σε ένα άλλο μεγάλο θέμα του επομένου διαστήματος που είναι η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Σήμερα ο κ. Μ. Βορίδης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., δίνει μια συνέντευξη στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ και λέει, ο ΣΥΡΙΖΑ αξιώνει συνεννόηση για το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά όχι για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Και ξεχνά ο κ. Τσίπρας.. τον θεσμικό του ρόλο. Χρησιμοποιεί τη θεσμική πρόνοια που επιβάλει ευρείες συναινέσεις για την επιλογή του προσώπου του Προέδρου της Δημοκρατίας για ετερογενείς πολιτικούς σκοπούς, όπως είναι η πρόκληση βουλευτικών εκλογών».. Τι απαντάτε;

Να πιάσουμε το δεύτερο. Πράγματι επιβάλλεται να υπάρξουν ευρύτερες συναινέσεις Ευρύτερες συναινέσεις όμως οι οποίες θα αντιστοιχούν και στους πραγματικούς πολιτικούς συσχετισμούς. Αυτοί έχουν ανατραπεί. Η παρούσα Βουλή δεν αντιστοιχεί στους πραγματικούς πολιτικούς συσχετισμούς. Εκείνο το οποίο βλέπω είναι μια προσπάθεια, πολλές φορές άνευ αρχών θα έλεγα, εκ μέρους της σημερινής κυβέρνησης να συγκροτηθεί μια πλαστή προεδρική πλειοψηφία με μόνο σκοπό να παραταθεί ο βίος της. Αυτό νομίζω ότι ουσιαστικά υποτιμά και υπονομεύει αυτή τη διαδικασία των ευρύτερων συγκλίσεων για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

- Πάντως, το Σύνταγμά μας στηρίζεται στην αρχή της δεδηλωμένης. Αν η κυβέρνηση διατηρεί τη δεδηλωμένη και αν μπορεί να σχηματιστεί στο Κοινοβούλιο προεδρική πλειοψηφία, γιατί την χαρακτηρίζετε εσείς πλαστή προεδρική πλειοψηφία;

Διότι το Σύνταγμα, πολύ σωστά λέτε, ότι προβλέπει ό,τι προβλέπει, από κει και πέρα αντιλαμβάνεστε ότι οι πραγματικές καταστάσεις, όπως πλέον έχουν αποτυπωθεί από το αποτέλεσμα της κάλπης της προηγούμενης Κυριακής, δείχνουν ότι είμαστε σε μια αναντιστοιχία ανάμεσα στην κυβερνητική πλειοψηφία, στους σημερινούς συσχετισμούς, σε αυτό που αποτυπώνεται σήμερα στην κοινωνία. Προφανώς αυτό δεν γίνεται αυτόματα.


- Αντιλαμβάνεστε τι θα συμβεί στην περίπτωση που θα πετύχει αυτή την προεδρική πλειοψηφία η κυβέρνηση και μείνει μέχρι το τέλος της τετραετίας; Για άλλα δύο χρόνια καθημερινά θα ζητάτε την πτώση της κυβέρνησης; Θέλω να πω, μήπως αυτή είναι μια αδιέξοδη τακτική που επιλέξατε από την επομένη των ευρωεκλογών;

Δεν το βλέπω. Γιατί από τα όσα λέμε αυτή τη στιγμή, η ανάγνωση στα πράγματα, η πρότασή μας δεν υπηρετεί κάποιες κομματικές ιδιοτέλειες. Σχετίζεται με τις βαθιές ανάγκες σήμερα που έχει ο τόπος. Για παράδειγμα πριν από λίγο λέγαμε για το θέμα του χρέους. Επαναλαμβάνω, δεν μπορεί αυτή η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί όντας δεύτερη, όντας ηττημένη πολιτικά, έχοντας υιοθετήσει μια πολιτική η οποία ενθάρρυνε τους δανειστές σε σχέση με τις επιδιώξεις τους και περιόρισε τις δυνατότητες της Ελλάδας. Αυτό δεν είναι ένα πραγματικό δεδομένο; Άρα πώς μπορούμε να πορευτούμε αυτή τη στιγμή; Δεν βλέπετε πώς αισθάνεται ο κόσμος και πώς κινείται η οικονομία, η κοινωνία. Νομίζω, όπως και να το κάνουμε, δεν χωράει αυτή η πραγματικότητα, αυτή η πραγματική κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας μέσα στους σημερινούς συσχετισμούς του υπάρχοντος Κοινοβουλίου Είναι κάτι τελείως διαφορετικό.


2/6/2014
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ