Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.  

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Αποσπάσματα συνέντευξης του εκπροσώπου Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Χρ. Μαχαίρα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και στους δημοσιογράφους Β. Λυριτζή και Δ. Οικονόμου.

Για την πρόταση Βενιζέλου
«Με την υπόμνηση ότι εκφράζω προσωπικές θέσεις, μια και όλα τα συναφή ζητήματα αποτελούν και αντικείμενο του εσωκομματικού διαλόγου στη ΔΗΜΑΡ, θα έκανα τρεις παρατηρήσεις:

Η πρώτη είναι ότι οι πολιτικές προτάσεις δεν αποστέλλονται μέσω εφημερίδων. Μπορεί να δημιουργούν εντυπώσεις, αφήνουν ανέγγιχτα ωστόσο τα πολιτικά προβλήματα. Η δεύτερη παρατήρηση είναι ότι παρακολουθώ με ενδιαφέρον τις ζωηρές επιφυλάξεις που εκφράζουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ – άκουγα προ ολίγου τον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ τον κ. Ανδρουλάκη – για το μοντέλο ανασύστασης της κεντροαριστεράς που προτείνει ο κ. Βενιζέλος. Και η τρίτη παρατήρηση, αυτή που αφορά και το κόμμα μου, είναι ότι κατά την προσωπική μου αίσθηση τα εμπόδια που χωρίζουν τις δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστερές δεν πρόκειται να αρθούν με προτάσεις που ακυρώνουν την οργανωτική και πολιτική αυτονομία της Δημοκρατικής Αριστεράς.


Για τις κυβερνητικές συνεργασίες
Προφανώς και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό της Δημοκρατικής Αριστεράς. Στόχος και ελπίδα μας είναι αυτές να συντεθούν σε μία συμπαγή και ευδιάκριτη πολιτική γραμμή. Η δική μου η θέση, εφόσον με ρωτάτε, είναι ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών καθιστά επιτακτική τη συγκρότηση ενός νέου μπλοκ εξουσίας, που θα ωθήσει προς τα αριστερά τις πολιτικές εξελίξεις και θα κλείσει το κεφάλαιο των συντηρητικών επιλογών. Σ’ αυτό το μπλοκ, στη διαμόρφωση του οποίου νομίζω ότι θα πρέπει να συμβάλει με τον αυτοτελή χαρακτήρα της και τον αυτόνομο ρόλο της η ΔΗΜΑΡ, έχουν θέση όλοι πλην Νέας Δημοκρατίας. Και το ΠΑΣΟΚ, εφόσον απεξαρτηθεί από τη ΝΔ, και το «Ποτάμι», εάν καταλήξει ότι ενδιαφέρεται, και προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ, που θα πρέπει να πάψει να σταματήσει να μετεωρίζεται ανάμεσα σε ρεαλιστικές θέσεις και ανεδαφικούς δογματισμούς.
Για το ενδεχόμενο ανεξαρτητοποίησης βουλευτών της ΔΗΜΑΡ
Δεν προβλέπονται ούτε διαγραφές ούτε προγραφές. Η Δημοκρατική Αριστερά μεταφέρει μία αντίληψη διαχείρισης των εσωκομματικών της ζητημάτων που είναι ξένη με τέτοιες κατευθύνσεις. Αν με ρωτάτε ποια είναι η γνώμη μου για το γεγονός ότι δύο βουλευτές μας δεν προσήλθαν στην κοινή συνεδρίαση Εκτελεστικής Επιτροπής – Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δεν θα διστάσω να σας πω ότι ήταν από μέρους τους ένα σοβαρό λάθος. Τα προβλήματα δεν λύνονται με ανακοινωθέντα. Λύνονται με διάλογο. Τώρα, αν αυτή τους η απουσία προϊδεάζει, όπως λέτε, για τις επόμενες κινήσεις τους, δεν είμαι φυσικά αρμόδιος να σας πω. Ρωτήστε τους ίδιους…


Για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας
Το θέμα της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας δεν απασχόλησε τη συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Ομάδας - Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ. Επειδή ωστόσο το θέτετε, σπεύδω να σας υπενθυμίσω την πρόσφατη δήλωση του κ. Κουβέλη στον κ. Χατζηνικολάου. Τι είπε λοιπόν ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ; Τόνισε ότι η εκλογή προέδρου δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως διαδικαστικό ζήτημα, ούτε να αποσυνδέεται από τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις. Εκτίμησε μάλιστα ότι με βάση τους υπάρχοντες κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς, αν δεν αλλάξουν οι ασκούμενες πολιτικές είναι εξαιρετικά δυσχερές να προκύψει η απαιτούμενη προεδρική πλειοψηφία.

2/06/2014