Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΡΗΓΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΟΜΙΛΙΑ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΡΗΓΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ


ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ «ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑΣ»

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο λόγος για τον οποίο είμαι εδώ στο Βήμα είναι για να στηρίξω μια τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας, που αφορά το Νεώριο της Σύρου.
Οι εκλογές τελείωσαν. Και τελείωσαν έχοντας ο καθένας από μας βγάλει τα συμπεράσματά του. Δεν θα αναφερθώ σε αυτά, αναφέρθηκαν χθες οι εκπρόσωποι των Κομμάτων και ο Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κουκουλόπουλος. Εγώ θα έλεγα, όμως, ότι μετά και από το μήνυμα της κάλπης, μπορούμε ίσως να μιλάμε πιο ψύχραιμα, πιο νηφάλια και χρησιμοποιώντας τον ορθό λόγο.
Απευθυνόμενος, λοιπόν, στο Σώμα και ειδικότερα σε αυτούς που χθες τοποθετούμενοι επί της τροπολογίας μίλησαν για άλλη μια σκανδαλώδη ρύθμιση η οποία έχει ως στόχο να απαλύνει, να ελαφρύνει, την εργοδοσία από οφειλές που έχει απέναντι σε ασφαλιστικά ταμεία, ότι είναι ένα δωράκι στους κολλητούς της Κυβέρνησης, θέλω να πω ότι το κρεσέντο υποκρισίας δεν μπορεί να συνεχίζεται. Εδώ θα τοποθετηθείτε ξεκάθαρα. Δεν μπορεί προεκλογικά να «τσαλαβουτάτε» σε θολά νερά, να πηγαίνετε στους διάφορους εργασιακούς χώρους και να υπόσχεστε τα πάντα στους εργαζόμενους. Θα τους πείτε, λοιπόν -γιατί σας ακούν σήμερα- τι έχετε να πείτε για το αν θα πληρωθούν ή όχι οι εργαζόμενοι του Νεωρίου Σύρου. Ξεκάθαρα πράγματα. Τα αστεία τελείωσαν.
Άρα, λοιπόν, επειδή εδώ θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι, κύριε Υπουργέ, εμείς είμαστε υπέρ αυτής της ρύθμισης για τον πολύ συγκεκριμένο λόγο ότι πρώτον, δεν χαρίζονται στην εργοδοσία ασφαλιστικές εισφορές. Γίνεται αναβολή της καταβολής των εισφορών αυτών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και με συγκεκριμένη ρύθμιση.
Δεύτερον, τα χρήματα που θα περισσέψουν θα πάνε για την καταβολή των οφειλόμενων στους εργαζόμενους. Πώς θα διασφαλιστεί αυτό; Θα σας πούμε αμέσως. Ήδη το Νεώριο έχει κάνει συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς ώστε να πιστώνονται κατευθείαν στους λογαριασμούς μισθοδοσίας των υπαλλήλων τα χρήματα αυτά τα οποία θα εξοικονομηθούν. Και αυτό είναι μια κατοχύρωση και ίσως θα έπρεπε να νομοθετήσουμε κι επ’ αυτού, έτσι ώστε να μην υπάρχει κατάσχεση είτε από το δημόσιο είτε από τα ασφαλιστικά ταμεία των ποσών εκείνων που πάνε για τη μισθοδοσία των εργαζομένων.
Αυτό το λέω και για μελλοντικά, να προστατεύσουμε ίσως τους μισθούς και τις αμοιβές των εργαζομένων, να μην υπάρχει κανένα θέμα ώστε εμείς να κάνουμε ρυθμίσεις εδώ και τα χρήματα να πηγαίνουν αλλού.
Επομένως, θα πρέπει να τοποθετηθούμε ξεκάθαρα. Πρώτον, αποδεχόμαστε τη συγκεκριμένη ρύθμιση που σημαίνει προς τα πίσω μεταφορά των οφειλών, προς το ασφαλιστικό ταμείο και συγκεκριμένα προς το ΙΚΑ; Δεύτερον, διασφαλίζουμε με αυτόν τον τρόπο το να πληρωθούν οι εργαζόμενοι; Άλλος τρόπος για να βοηθήσουμε το Ναυπηγείο και κυρίως για να πάρουν οι εργαζόμενοι, που έχουν να πληρωθούν έξι μήνες, τα χρήματά τους δεν υπάρχει. Εκτός αν υπάρχει το να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Αυτό είναι μια γενική ευχή. Όταν και αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, οι περισσότεροι από αυτούς θα έχουν πάρει σύνταξη και εν πάση περιπτώσει το πρόβλημά τους δεν τους το λύνετε.
Λοιπόν, αποφασίζουμε και στηρίζουμε αυτή την πρόταση, αυτή την τροπολογία; Να το πούμε ξεκάθαρα, δεσμευόμενοι, όμως, ότι θα πάρουν οι εργαζόμενοι τα οφειλόμενα σε αυτούς, γιατί η κατάσταση πράγματι είναι τραγική. Η κατάσταση με τις οφειλές προς τους εργαζόμενους δεν πάει άλλο. Πρέπει να υπάρξει άμεσα ρύθμιση.
Πριν από μερικές μέρες η εταιρεία έδωσε από αυτά που εισέπραξε από τις επισκευές που έγιναν σε πλοία από την ελεύθερη αγορά, ένα χιλιάρικο στον κάθε εργαζόμενο. Το είδαν σαν μάννα εξ ουρανού. Η κατάσταση των ανθρώπων έχει φτάσει στο μη περαιτέρω.
Επομένως, κύριε Υπουργέ, εμείς στηρίζουμε χωρίς καμία επιφύλαξη, με τις προϋποθέσεις που σας είπα, τη συγκεκριμένη τροπολογία και απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους μιλώντας τους για τη ρύθμιση αυτή και λέγοντας τους ότι στο να μην κατάσχονται εις χείρας τρίτων οι οφειλές προς το δημόσιο, θα υπάρξει ρύθμιση.
Επίσης αυτό που είπατε εχθές μέσω του κ. Τσίπρα στο ΣΕΒ, ότι θα ελαφρύνετε το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων, εμείς το ακούμε με πάρα πολύ μεγάλη ανακούφιση. Θα σας θυμίσουμε, όμως, εδώ ότι πριν από λίγο καιρό μιλούσατε για επιβάρυνση των νοικοκυριών και ότι πάμε να χαρίσουμε πάλι χρήματα στο μεγάλο κεφάλαιο και στις μεγάλες εταιρείες. Πείτε μας, λοιπόν, όταν ήσαστε μπροστά στους βιομήχανους, στο μεγάλο κεφάλαιο, τους χαϊδεύετε με διαφορετικό τρόπο; Όταν, λοιπόν, απευθύνεστε σε άλλο ακροατήριο λέτε διαφορετικά πράγματα; Δεν μπορείτε να πατάτε σε δύο βάρκες.
Θα μας πείτε ακριβώς ποιες είναι οι προθέσεις σας και όχι γενικές διακηρύξεις του στυλ: Πρώτον, «Ανατρέπουμε την ύφεση». Πώς ανατρέπεται η ύφεση; Δεν υπάρχει λόγος να το εξηγήσουμε. Δεύτερον, «Επαναφέρουμε τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ». Σε ποια αγορά, σε ποια οικονομία, σε ποιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις το κάνετε αυτό;
Για πείτε μας, λοιπόν, ποιος θα το επιβαρυνθεί αυτό; Το δημόσιο; Όχι, μιλάτε για τον ιδιωτικό τομέα. Λέτε ότι θα πάτε στον κάθε καταστηματάρχη, γιατί εσείς λέτε ότι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας –κι έτσι είναι- είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αυτές που απασχολούν έναν με δύο εργαζόμενους. Πείτε μας λοιπόν, πώς θα επιβαρύνετε με αυτή την κατάσταση της οικονομίας σήμερα αυτές τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις; Να το ακούσουν ότι ξαφνικά εσείς με ένα διάταγμα, χωρίς αυτό να το αντέχει η οικονομία, αυξάνετε τους μισθούς.
Κι εγώ θα σας έλεγα, αφού είναι τόσο απλά τα πράγματα, γιατί 751 ευρώ; Δώστε κάτι παραπάνω. Ας πάμε στο χιλιάρικο, αφού έτσι ή αλλιώς μπορούμε, κατά την άποψή σας, μόνο με κάποιες αποφάσεις στη Βουλή ή κάποια προεδρικά διατάγματα να αυξάνουμε τους μισθούς. Το αν αντέχει η οικονομία, ολίγον σας ενδιαφέρει.
Λοιπόν, επειδή εδώ θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και σοβαροί, επιμένω ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να αρνηθείτε την ψήφιση αυτής της τροπολογίας. Βάλτε αστερίσκους, βάλτε ό,τι θέλετε, όμως, τα χρήματα αυτά τα περιμένουν οι εργαζόμενοι του Νεωρίου. Η επιχείρηση αυτή, το ναυπηγείο αυτό πρέπει να μείνει ζωντανό. Οι άνθρωποι πρέπει να διατηρήσουν τη δουλειά τους. Οι συνθήκες στη ναυπηγοεπισκευαστική αγορά βελτιώνονται και μπορούν να βελτιωθούν. Επομένως, μην κλείσουμε αυτή τη στιγμή τη στρόφιγγα του οξυγόνου. Ας επιτρέψουμε στο Νεώριο να υπάρχει, ας δώσουμε αυτή την ανακούφιση.
Τελειώνω, λέγοντας το εξής: Μιλάμε για μια επιχείρηση η οποία δεν έχει κόψει ούτε ένα ευρώ από τις αμοιβές των εργαζομένων -ούτε ένα ευρώ!- και βάζει και υπερωρίες. Οι εργαζόμενοι το ξέρουν αυτό. Μάλιστα, κάποια στιγμή δεν πλήρωνε το ΙΚΑ για να είναι εντάξει προς τους εργαζόμενους και καλά έκανε. Σήμερα, λοιπόν, το ΙΚΑ κάνει αυτή τη διευκόλυνση, για να συνεχίσουν οι άνθρωποι να πληρώνονται χωρίς περικοπές μισθών και με τις υπερωρίες που τους οφείλει η επιχείρηση.
Ευχαριστώ.