Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, στον RealFM και τη δημοσιογράφο, Κάτια Μακρή.



Για το ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών.


«Δεν τις αποκλείω» (…) «Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι ένα τυπικό, διαδικαστικό ζήτημα για τη Δημοκρατική Αριστερά.


Συναρτάται αποφασιστικά με το περιεχόμενο της πολιτικής. Γι’ αυτό και έχω υποστηρίξει, υποστηρίζω και διεκδικώ να αλλάξει η πολιτική, διότι αν δεν αλλάξει η πολιτική αναπόδραστα και με βεβαιότητα θα οδηγηθούμε εν όψει και νέων μέτρων σε μία εκλογική νέα αναμέτρηση»

Για τις ευρωεκλογές.

«Δεν βλέπω μεγάλες μεταβολές στον πολιτικό χάρτη. Και αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μικρή η διαφορά. Βλέπω μπροστά κυβερνήσεις συνεργασίας στη βάση προγραμματικής συμφωνίας».

Για την οικονομία.

«Νέα μέτρα έρχονται. Για παράδειγμα έρχονται νέα μέτρα στα εργασιακά. Φαίνεται ότι θα έρθει στην Ελλάδα το λεγόμενο «λοκ άουτ», δηλαδή η ανταπεργία της εργοδοσίας. Φαίνεται ότι θα έρθει η άρση των όποιων περιορισμών υπάρχουν αναφορικά με τις ομαδικές απολύσεις. Και δεν το λέω εγώ το λέει η ανακοίνωση της τρόικας που είπε ότι αυτά τα μέτρα είναι μπροστά. Και έχουμε τη διαβεβαίωση, προσπαθώ με ακρίβεια να το μεταφέρω από το ανακοινωθέν της τρόικας, αυτά τα μέτρα υποσχέθηκε η κυβέρνηση να τα υλοποιήσει. Κι έχουμε κι άλλα ζητήματα. Η Ελλάδα κατά τη γνώμη μου δεν χρειάζεται δανεισμό. Η Ελλάδα χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους που αναμφισβήτητα μπορεί να περιέχει σωρευτικά ή διαζευτικά την απομείωση μέρους του δημοσίου χρέους, τη μεγάλη χρονική επιμήκυνση και αναμφισβήτητα την μείωση των επιτοκίων».

Για την κοινή εμφάνιση με Γ. Παπανδρέου, στην παρουσίαση του βιβλίου της Μ. Κοππά.

«Ανέμενα να υπάρξει θόρυβος, που σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχεί στις πραγματικές διαστάσεις του ζητήματος. Εξ αντικειμένου και όχι εκ προθέσεως κατεγράφη ένα πολιτικό γεγονός. Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε αυτό που αποτελεί και δική μας πολιτική διεκδίκηση, για τη διαμόρφωση του συνεργατικού πλαισίου σε κυβερνητικό επίπεδο. Η συμπαράταξη που δημιουργούμε έχει και δυνάμεις που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Στις γραμμές της ΔΗΜΑΡ-Προοδευτικής Συνεργασίας ανήκουν στελέχη όπως ο Χ. Καστανίδης και ο Π. Μπεγλίτης που συνεργάστηκαν με τον Γ. Παπανδρέου ή με τον Κ. Σημίτη όπως ο Σ. Μανίκας. Ο κ. Παπανδρέου δεν έχει αφήσει κατ’ ελάχιστον το οποιοδήποτε περιθώριο να πιστέψει κανείς ότι θέλει να συνεργαστεί με τη ΔΗΜΑΡ. Δεν έχω τέτοια ένδειξη. Μας ενδιαφέρει η ευρύτερη συμπαράταξη των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Η χώρα μπαίνει στον αστερισμό των κυβερνήσεων συνεργασίας. Επιθυμούμε προοδευτική κατεύθυνση στην κυβερνητική συνεργασία».

 «Η υπόθεση της διαμόρφωσης του πόλου της Κεντροαριστεράς δεν τελειώνει στην ημερομηνία των ευρωεκλογών, αλλά εκτείνεται πέραν αυτής της εκλογικής αναμέτρησης. Θεωρούμε ότι πρέπει να δώσουμε πολιτική έκφραση στην πλειοψηφούσα κοινωνική Κεντροαριστερά».

Για το  Ποτάμι
«Είναι κάτι νέο, αλλά δεν αρκεί αυτό, γιατί αύριο μπορεί να εμφανιστεί κάτι νεότερο. Δεν υπάρχουν άχρωμες λύσεις. Οι λύσεις είναι ή συντηρητικές ή προοδευτικές. Δεν ξέρω αν ανήκει στην Κεντροαριστερά ο κ. Θεοδωράκης».