Hellenic Cypriot Press Agency

Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Δήλωση της Νάντιας Βαλαβάνη, βουλευτή Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ



Δήλωση της Νάντιας Βαλαβάνη, βουλευτή Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ
σχετικά με την ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ για την κατακύρωση του Ελληνικού στην εταιρεία Lamda Development


Μόνο οι Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις στο Ελληνικό 10 χρόνια πριν κόστισαν στο Ελληνικό Δημόσιο παραπάνω από το μισό από το τίμημα, για το οποίο πωλείται σήμερα από το ΤΑΙΠΕΔ, σε παρούσα αξία
Όπως είχε ήδη προαναγγελθεί από την προηγούμενη βδομάδα, το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ ανακήρυξε ομόφωνα την εταιρεία Lamda Development  του  Ομίλου Λάτση «Προτιμητέο Επενδυτή» επιλέγοντας την από τη μια και μοναδική προσφορά – τη δική της! Για την εξαγορά του 100% των μετοχών της Ελληνικόν Α.Ε., έκρινε ως «δίκαιη και εύλογη» την τελική («βελτιωμένη») οικονομική προσφορά της Lamda Development, ύψους 915 εκ. ευρώ, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του.  Για το «δίκαιο και εύλογο» της τελικής προσφοράς είχαν προηγουμένως γνωμοδοτήσει οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ,  Τράπεζα Πειραιώς και Citigroup.
Η εμφανιζόμενη ως «βελτιωμένη» (από 70) φαινομενικά σε 130 (!) ευρώ ανά τμ προσφορά, είναι, ωστόσο, στην πραγματικότητα πολύ χαμηλότερη: Καθώς θα προκαταβληθεί - υπολογίζεται σε 2 χρόνια! - το 33% και το υπόλοιπο θα πληρωθεί σε δόσεις μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, σε παρούσα αξία το συνολικό τίμημα κυμαίνεται μεταξύ 498-690 εκ ευρώ, δηλ. περίπου μεταξύ 70-100 ευρώ ανά τμ (ανάλογα με το υπολογιζόμενο προεξοφλητικό επιτόκιο, από 12% έως - στην καλύτερη περίπτωση - 8%). Στην πρώτη περίπτωση, η τιμή που προκύπτει είναι μικρότερη από το μισό της αξίας, στην οποία είχαν καταλήξει Έλληνες ορκωτοί εκτιμητές (ο κλάδος των οποίων διαλύθηκε οριστικά με το Πολυνομοσχέδιο-σκούπα του Σαββατοκύριακου), στους οποίους είχε αναθέσει την αποτίμηση η «Ελληνικό ΑΕ» μόλις 1 χρόνο πριν… Για να μην αναφερθούμε στις εκτιμήσεις για 2,5 δις το 2011, όταν το Ελληνικό περνούσε στο ΤΑΙΠΕΔ ή για 5 δις προ κρίσης. Έτσι κι αλλιώς, όμως, η κάθε δόση θα καταβάλλεται κατευθείαν στον Ειδικό Λογαριασμό των δανειστών στην Τράπεζα της Ελλάδας και θα καταλήγει στη «μαύρη τρύπα» ενός μη βιώσιμου χρέους.
«Μαύρη τρύπα», όμως, τουλάχιστον ως προς το τίμημα, τα υπεσχημένα ως μελλοντικές επενδύσεις 5,7 δις και το 1,25 δις που εμφανίζεται ως κόστος των αναγκαίων υποδομών και του – μοναδικής ευρεσιτεχνίας στον κόσμο, ιδιωτικού Μητροπολιτικού Πάρκου σε διαστάσεις Hyde Park -, φαίνεται ότι διαθέτει και ο «επιλεγμένος» (!) προτιμητέος επενδυτής: Η Lamda Development έκλεισε το 2013 με ζημιές 48,6 εκ. και προχωράει άμεσα σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 150 εκ. ευρώ, με στόχο, μεταξύ άλλων, και τη «συμμετοχή σε διαδικασίες αποκρατικοποίησης». Ο δε Διευθύνων Σύμβουλος της σε δήλωσή του («Το Βήμα», 9.3.2013) αποκάλυπτε σχετικά με τη Lamda και τα δύο συνεργαζόμενα επενδυτικά σχήματα, το αραβικό Al Maabar και την κινεζική Fosun: «Στην πορεία ευελπιστούμε να προσελκύσουμε και άλλα κεφάλαια, που θα υλοποιήσουν εξειδικευμένες επενδύσεις, όπως το θεματικό πάρκο, το διεθνές κέντρο υγείας, τα ξενοδοχεία, το καζίνο κ.ά.».
Με απλά λόγια, η στρατηγική είναι: «Καπαρώνουμε τώρα τα 6.200 στρέμματα και τα 955.000 τετραγωνικά μέτρα παραθαλάσσιας έκτασης με 3,5 χλ ακτογραμμής («το καλύτερο παραθαλάσσιο οικόπεδο της Ευρώπης») έναντι πινακίου φακής και μετά… βλέποντας και κάνοντας. Βγαίνουμε στην αγορά, διαλαλούμε την ιδιοκτησία μας – που δεν την έχουμε βέβαια ακόμα πληρώσει - και ψάχνουμε για επενδυτές»! Η τακτική αυτή φαίνεται πως είναι τόσο αποτελεσματική, ώστε να εμφανιστούν δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι το τριπλό «επενδυτικό» σχήμα θα μετατραπεί σε πενταπλό, καθώς σε αυτό ετοιμάζονται να προσχωρήσουν η ισραηλινή Elbit και η βρετανική London and Regional Properties, δηλ. τα δύο επενδυτικά σχήματα που είχαν συμμετάσχει στην πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας, αλλά όχι και στην τελική, στις δεσμευτικές προσφορές. Προφανώς έτσι συμφέρει όλους – εκτός απ’  τον ελληνικό λαό - καλύτερα!
Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι, πέρα από το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος από τα 480 – προοριζόμενα για κατεδάφιση – κτίρια στο χώρο του Ελληνικού είναι διασώσιμα στο πλαίσιο ενός Μητροπολιτικού Πάρκου με ήπιες χρήσεις ανάπτυξης, ανάμεσα στις εγκαταστάσεις του συμπεριλαμβάνονται και τα, ολοκληρωμένα μόλις το 2004, Ολυμπιακά ακίνητα, τα οποία – σύμφωνα με την απάντηση που μόλις έδωσε το Υπουργείο Πολιτισμού σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (αρ.7468, 10.3.2014) κόστισαν στον ελληνικό λαό συνολικά 343.416.084 εκατ. ευρώ μόλις 10 χρόνια πριν, τα οποία προφανώς χρωστούμε ακόμα: Το Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοϊας στον Άγιο Κοσμά, το Ολυμπιακό Συγκρότημα Ελληνικού (εγκαταστάσεις Baseball, Softball, Hockey, Καλαθοσφαίρισης-Χειροσφαίρισης και Ξιφασκίας) και, τέλος, το Ολυμπιακό Κέντρο Κανό-Σλάλομ Ελληνικού. Δηλ. μόνο η από το 2004  ενσωματωμένη αξία είναι μεγαλύτερη από την «προκαταβολή» - ή από το μισό του συνολικού τιμήματος σε παρούσα αξία -, αντί των οποίων το ΤΑΙΠΕΔ παραχωρεί  το Ελληνικό στη Lamda Development και τους ξένους «φίλους» της: Με στόχο ένα γκέτο πλουσίων με «αποκλειστική» παραλία, μόλις 20 χμ απ’  το κέντρο της πόλης, με ουρανοξύστες πάνω στο κύμα αλά Ντουμπάι και με Mall, που θα ρημάξουν τους εμπορικούς δρόμους και τις υπαρκτές θέσεις δουλειάς των Νοτίων Προαστίων …
Η περίφημη «επένδυση» του Ελληνικού εγκλείει δυναμική τεράστιου οικονομικοπολιτικού σκανδάλου. Ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα παραμείνει με σταυρωμένα χέρια σ’ αυτή τη σκανδαλώδη υφαρπαγή μεγάλης αξίας, και για τη ζωή των ανθρώπων στο λεκανοπέδιο, δημόσιας περιουσίας.

Το Γραφείο Τύπου  01.4.2013