Hellenic Cypriot Press Agency

Κυρ. Μητσοτάκης: «Δίνουμε μία ξεχωριστή μέριμνα για τις πιο απομονωμένες περιοχές της πατρίδας μας» * Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου, στο Κέντρο Προστασίας Ανηλίκων της Ι.Μ. Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως «Ο Φάρος του Κόσμου» * Ελληνική Λύση: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ βύθισαν τον πιο υπερήφανο και ευτυχισμένο λαό στην κατάθλιψη, μέσω της ανέχειας και της φτώχειας * Νίκος Ανδρουλάκης: «Το ΠΑΣΟΚ πετυχαίνει νίκες για τον λαό» * Ελληνική Λύση: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ βύθισαν τον πιο υπερήφανο και ευτυχισμένο λαό στην κατάθλιψη, μέσω της ανέχειας και της φτώχειας * Άκης Σκέρτσος: Το 2025 θα είναι χρονιά ορόσημο για τη δεύτερη κυβερνητική θητεία της ΝΔ * * Το Ελληνοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων www.vouli.net, η διεύθυνση κι οι συντάκτες σας εύχονται χρόνια πολλά

Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟΝ REAL FM (Ν. Χατζηνικολάου)



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
ΣΤΟΝ REAL FM (Ν. Χατζηνικολάου)



ΓΙΑ ΤΙΣ «ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ» ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ

-          Καλημέρα κ. Σκουρλέτη. Να ξεκινήσω με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα όπου, όπως θα έχετε δει, μπαίνει στη συζήτηση άλλη μια κόντρα, άλλη μια σύγκρουση, η σύγκρουση που αφορά την ανακεφαλαιοποίση των τραπεζών και το ποσό το οποίο θα απαιτηθεί γι’ αυτή την ανακεφαλαιοποίηση. Και, βέβαια, την ίδια στιγμή συνεχίζεται η τριβή, η σύγκρουση για το ποιο ποσοστό για τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπει η έκθεση του ΟΟΣΑ θα εφαρμοστεί τελικά στην Ελλάδα. Θέλω το σχόλιό σας για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.

Κατ’ αρχήν να πούμε για άλλη μια φορά ότι αυτές οι συζητήσεις με την τρόικα δεν είναι επί της ουσίας, επί της φιλοσοφίας της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Απλώς είναι μια συζήτηση για τα αν ικανοποιούνται τα ποσοτικά μεγέθη και αν συμπεριλαμβάνονται στην εφαρμοζόμενη, στην υλοποιούμενη πολιτική κάποιες από τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

-          Έλεγχος γίνεται.

Ακριβώς. Γίνεται έλεγχος. Το δεύτερο που πρέπει να δούμε, τη διαφοροποίση σε σχέση με τα απαιτούμενα κεφάλαια για την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών, αλλά και όλη η συζήτηση για το δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό που συνδέονται – είναι η αμέσως επόμενη φάση – καταλήγουν στο εξής συμπέρασμα. Ότι, τελικά, αυτό το περιβόητο πρωτογενές πλεόνασμα, το πολυδιαφημισμένο, είναι μια καραμέλα η οποία έλιωσε πριν καν τη γευτούμε. Δεν  έχει επηρεάσει  καθόλου τις διαθέσεις των δανειστών.

-          Προσετέθη, κ. Σκουρλέτη, στη συζήτηση, απ’ ότι βλέπω από τα ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών, ο όρος διατηρήσιμο πλεόνασμα. Ότι, δηλαδή, αν δεν είναι διατηρήσιμο δεν μπορούμε να  διανείμουμε.

Ακριβώς. Και δεν είναι διατηρήσιμο, διότι γνωρίζουμε ότι είναι αποτέλεσμα ενός πακέτου μέτρων του Νοεμβρίου του 2012 11,5 δις και βασίστηκε σε μια πολιτική η οποία αποδιάρθρωσε περαιτέρω την οικονομία με όλες τις γνωστές επιπτώσεις για την κοινωνία. Και πολιτικά νομίζω δεν στέκεται ικανό να αλλάξει την προσέγγιση των δανειστών σε σχέση με αυτό που λέμε βιωσιμότητα του χρέους.
Άρα, εκείνο το οποίο αποκαλύπτεται πλέον σε όλες του τις διαστάσεις είναι ότι η κυβέρνηση απλώς ροκανίζει το χρόνο μέχρι τις ευρωεκλογές, εκλιπαρεί για μια πολιτική δήλωση και όλα παραπέμπονται με μια λογική ότι «βαδίζουμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα».

-          Για πολιτική δήλωση λέτε που θα αποτελεί την υποστήριξή της από τους δανειστές μέχρι τις εκλογές;

Ακριβώς. Θα είναι ένα χτύπημα στην πλάτη, μια υποστήριξη προς τον άνθρωπό τους στην Ελλάδα. Αυτή νομίζω ότι είναι η πραγματικότητα, όσο και να θέλει να την περιγράψει με διαφορετικά λόγια η κυβέρνηση.

-          Σήμερα είναι στην Αθήνα ο Γερμανός πρόεδρος. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα τεθεί επισήμως η ελληνική απαίτηση για την επιστροφή του γερμανικού αναγκαστικού κατοχικού δανείου και για τις πολεμικές αποζημιώσεις. Και θέλω να ρωτήσω ποια είναι η επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα αυτό.

Η επίσημη θέση είναι αυτή που, απ’ ότι άκουσα και πριν, σας παρουσίασε ο κ. Γλέζος. Και νομίζω ότι επίκειται και μια συνάντηση του κ. Γλέζου μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γερμανό πρόεδρο. Είναι στα σκαριά και πιθανόν θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ωρών.

ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

-          Αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον. Πάμε τώρα σε ένα δυο θέματα της πολιτικής επικαιρότητας. Σήμερα διαβάζω ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι το μεταφέρουν ως εσωτερική σύγκρουση, για τη στάση που θα τηρήσει το κόμμα, στο θέμα του αιτήματος άρσης ασυλίας των 9 βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Και θέλω να μας ξεκαθαρίσετε την επίσημη θέση του κόμματος.

Εμείς χθες, όπως γνωρίζετε, είχαμε μια συνεδρίαση της Πολιτικής
Γραμματείας και του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, της οποίας το περιεχόμενο καμία σχέση δεν είχε με όλα εκείνα τα ρεπορτάζ και τις αναφορές σε ηλεκτρονικά μέσα κυρίως και σε κάποιες εφημερίδες, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διχασμένος ή ότι είναι μπροστά στο ιστορικό λάθος της καταψήφισης της άρσης της ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.
Η ίδια η απόφαση ήρθε να διαψεύσει όλες αυτές τις Κασσάνδρες. Εμείς, συνεπείς ως προς αυτό που είχαμε πει από την πρώτη στιγμή, ότι η Χρυσή Αυγή πρέπει να βρεθεί ενώπιων το νόμου. Προτείνουμε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ως Πολιτική Γραμματεία, να υπερψηφίσει της άρση της ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής για να διευκολύνει το έργο της δικαιοσύνης.
Αυτό είναι τελείως διαφορετικό από την θέση που έχουμε σε ένα θέμα που έχει ανοίξει αυτή τη στιγμή και αφορά την πιθανότητα να τεθεί εκτός  νόμου η Χρυσή Αυγή.
Σας υπενθυμίζω ότι το Σύνταγμα δεν προβλέπει μια τέτοια διαδικασία και δεν θεωρώ ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα βοηθούσε στην ουσιαστική πολιτική απομόνωση της Χρυσής Αυγής και του φαινόμενου του νεοναζισμού.


-       Δεν αποτελεί ένα πολιτικό πρόβλημα το γεγονός ότι η Βουλή έχει ήδη και μπορεί αυτό να συμβεί σε μεγαλύτερο βαθμό ακρωτηριαστεί; Δηλαδή ότι δεν είναι πια Βουλή των 300 βουλευτών, αλλά μπορεί σε λίγο να είναι Βουλή με κάτω από 290;..

Κάνετε πολύ καλά που θέτετε αυτό το ερώτημα, διότι θεωρώ ότι κάποιοι προσπαθούν να το προσπεράσουν. Από τη στιγμή μάλιστα που δεν έχουν βγει οριστικές αποφάσεις, αθωωτικές ή καταδικαστικές, για τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, άρα δεν έχουν στερηθεί τα πολιτικά δικαιώματά τους, είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα αυτό που θέτετε. Δεν μπορεί δηλαδή μια Βουλή με 300 βουλευτές ξαφνικά να κατεβάσει τον πήχη της απόλυτης πλειοψηφίας στους 142 ψήφους. Αυτό δεν μπορεί να γίνει.
Σκεφτόμαστε, λοιπόν, να αναλάβουμε πρωτοβουλία έτσι ώστε να δούμε κάποιες περιπτώσεις όπου ενδεχομένως, αν κριθούν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής προφυλακιστέοι, να έχουν τη δυνατότητα να εκφράζονται μέσω επιστολικής ψήφου.

ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ

-       Τώρα θέλω το πολιτικό σας σχόλιο για τη χθεσινή πρώτη συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη, με την ιδιότητα του επικεφαλής ενός νέου πολιτικού σχήματος με τον τίτλο το «Ποτάμι». Πώς τον ακούσατε, πώς τον είδατε και τι προοπτική έχει, κατά τη γνώμη σας, αυτό το σχήμα….

Όταν άκουγα και έβλεπα τον Στ. Θεοδωράκη να μιλάει μου ήρθε αυτόματα η εικόνα του καταναλωτή που μπαίνει μέσα σε ένα σούπερ μάρκετ, κινείται στους διαδρόμους και βάζει στο καλάθι του το πιο διαφημισμένο το τελευταίο διάστημα προϊόν. Με αυτή η λογική, όμως, όταν πας  να συγκροτήσεις ένα κόμμα, θεωρώ ότι στερείσαι του αναγκαίου πια πολιτικού σαφούς στίγματος. Βρίσκω λίγο ανερμάτιστες τις θέσεις του.

-       Λέτε δηλαδή, αν καταλαβαίνω καλά, πολύ επικοινωνία και λίγη ουσία;…

Θα μπορούσε κανείς να το πει και έτσι. Ξέρετε, τα ποτάμια, για να μιλήσουμε λίγο μεταφορικά, πρέπει να έχουν πηγές και άρα και κοινωνικές αναφορές όταν μιλάμε εν προκειμένω για κόμματα. Εγώ δεν τις βλέπω αυτές. Βλέπω δηλαδή ένα αφρό επικοινωνιακό σ΄ αυτή την προσπάθεια. Βεβαίως ο κόσμος θα κρίνει.
-       Υιοθετείτε την άποψη που διατυπώνουν ορισμένοι ότι το κόμμα αυτό μπορεί να δημιουργήθηκε για να πλαγιοκοπήσει, να το πω έτσι, τον ΣΥΡΙΖΑ;..

Δεν το υιοθετώ σε καμία περίπτωση. Θεωρώ δηλαδή ότι το προφίλ των ψηφοφόρων, των φίλων μιας τέτοιας προσπάθειας διαφέρει σε πολύ μεγάλο βαθμό από τους σημερινούς ή τους εν δυνάμει, τους μελλοντικούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω ότι η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη σήμερα από πολύ ξεκάθαρες θέσεις πάνω  στα μείζονα πολιτικά ζητήματα, με πρώτο απ΄ όλα το θέμα του μνημονίου και των ακραίων πολιτικών λιτότητας.. Αν πάνω σ΄ αυτά δεν τοποθετείσαι σήμερα, τότε νομίζω ότι όλα τα άλλα είναι ανέξοδες αναφορές.


-       Επειδή μιλήσατε κι εσείς πριν για σούπερ μάρκετ, δικαιούμαι κι εγώ να κάνω ένα μπακάλικο ερώτημα.. Το μπακάλικο ερώτημα είναι από πού πιστεύετε ότι θα κόψει το νέο αυτό σχήμα, από ποια υπάρχοντα πολιτικά κόμματα πιστεύετε ότι θα κόψει. Θα κόψει από το ΠΑΣΟΚ; Θα κόψει από τη ΔΗΜΑΡ; Θα κόψει από τον ΣΥΡΙΖΑ; Από τη Ν.Δ.; Από πού θα κόψει;…

Θα κόψει ίσως από διάφορους ψηφοφόρους οι οποίοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει σε ένα τέτοιο βαθμό σε τι πρέπει να απαντήσει η επόμενη κυβέρνηση, ποια θα πρέπει να είναι η πορεία της χώρας. Άρα, μ΄ αυτή την έννοια, δεν θεωρώ ότι ακουμπάει αυτή η προσπάθεια τον ΣΥΡΙΖΑ.

5/3/2014
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ