Hellenic Cypriot Press Agency

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Δήλωση της Ζωής Κωνσταντοπούλου

Δήλωση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, Βουλευτή Α’ Αθηνών και Υπεύθυνης επί θεμάτων Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την πρώτη Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Διαφθοράς


Στην πρώτη Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της διαφθοράς και στο παράρτημα που αφορά την Ελλάδα αποτυπώνεται με ενάργεια η έλλειψη πολιτικής βούλησης για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στη χώρα μας. Η διαφθορά εν καιρώ μνημονίου έχει προσλάβει τρομακτικές διαστάσεις, με την Κυβέρνηση, σε ρόλο πρωταγωνιστή, να ευνοεί σκανδαλωδώς τους εκλεκτούς της, να τους χαρίζει τη δημόσια περιουσία, να διασπαθίζει το δημόσιο χρήμα, να ενεργεί με αδιαφάνεια, και να διαιωνίζει την κοινωνική αδικία, καταστρατηγώντας τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, που προϋποθέτουν ισονομία και λογοδοσία των υπευθύνων.

Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές της έκθεσης:
-στον Νόμο περί Ευθύνης Υπουργών,
-στον τρόπο εφαρμογής της νομοθεσίας περί βουλευτικής ασυλίας,
- στην έλλειψη συνεκτικής, αποτελεσματικής και κωδικοποιημένης νομοθεσίας αντι-διαφθοράς
-στις πρακτικές διευκόλυνσης της φοροδιαφυγής
-στην φίμωση και χειραγώγηση των μέσων ενημέρωσης,
-στην εξακολουθητική παραβίαση των συστάσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, ιδιαιτέρως για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων,
-στη σύγκρουση συμφερόντων κατά την ανάληψη δημοσίων έργων,
σε θέματα, δηλαδή, που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει με συνέπεια αναδείξει και για τα οποία έχει υποβάλει προτάσεις.

Ωστόσο, από το κείμενο για την Ελλάδα, ελλείπει παντελώς η αυτοκριτική, από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία, ως μέλος της Τρόικας, επιχειρεί να εμφανίσει ως «εφαρμοστή νομοθεσιών κατά της διαφθοράς», το ίδιο έκπτωτο, διεφθαρμένο, διαπλεκόμενο, επίορκο ή, σε κάθε περίπτωση, ελεγχόμενο και υπόλογο πολιτικό προσωπικό με το οποίο συνομιλεί, συναλλάσσεται και συμβάλλεται για την προώθηση των μνημονιακών πολιτικών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και στην αναζήτηση ευθυνών για «την αποτυχία δύο διαδοχικών Υπουργών Οικονομικών να ενεργήσουν», αποσιωπάται ποιοι είναι οι «δύο διαδοχικοί Υπουργοί Οικονομικών» που «απέτυχαν να ενεργήσουν»: ο υπογράψας το 1ο Μνημόνιο κος Παπακωνσταντίνου και ο υπογράψας το 2ο Μνημόνιο και το P.S.I. κος Βενιζέλος, σημερινός Αναπληρωτής του Πρωθυπουργού κου Σαμαρά και Υπουργός Εξωτερικών.

Χαρακτηριστική και η αναφορά στην υπόθεση Siemens, χωρίς όμως αξιολόγηση του γεγονότος ότι τα εμπλεκόμενα κόμματα με τα μαύρα ταμεία είναι τα συγκυβερνώντα σήμερα, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

Επίσης, εντύπωση προκαλεί η αναδυόμενη έλλειψη ενημέρωσης της Επιτροπής εν σχέσει με τις δεκάδες νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, με τροπολογίες-ντροπολογίες εξασφάλισης ατιμωρησίας σε υπαιτίους εγκλημάτων διαφθοράς ή εξασφάλισης φοροασυλίας και φοροαπαλλαγής σε «εκλεκτούς υποχρέους» (αναστολή δικών και διώξεων διοικήσεων ΔΕΚΟ, ατιμωρησία τραπεζιτών για χορήγηση δανείων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στα κόμματα, φωτογραφικές διατάξεις ασυλίας στον ειδικό διαχειριστή της ΕΡΤ, στη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ, στις διοικήσεις αγροτικών συνεταιρισμών, απόπειρα απαλλαγής από υποχρέωση Πόθεν Έσχες σε κατόχους μετοχών ναυτιλιακών εταιριών, αλλεπάλληλες φωτογραφικές διατάξεις φοροαπαλλαγής ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών κλπ).

Επειδή η Διαφάνεια είναι πολύτιμο εργαλείο πάταξης της διαφθοράς, θα είχε ιδιαίτερη σημασία για την αξιοπιστία της έκθεσης η αναφορά σε αυτές τις πρακτικές και σε συγκεκριμένα παραδείγματα, που είναι τόσο πολλά και τόσες φορές επισημασμένα, ώστε προβληματίζει ιδιαιτέρως η έλλειψη οποιασδήποτε σχετικής αναφοράς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει τη μάχη για διαφάνεια και λογοδοσία. Και θα συνεχίσει να αξιώνει η ενασχόληση των Ευρωπαϊκών Οργάνων με αυτό το μείζον ζήτημα να αντανακλά την κοινωνική απαίτηση ουσιαστικών πρωτοβουλιών και όχι μόνον διαπιστωτικών πράξεων.