Βουλή: Στην Ολομέλεια η κύρωση της Συμφωνίας Πολιτιστικής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου * Κατατέθηκε ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2025 - Η συζήτηση στην Επιτροπή θα ξεκινήσει στις 25 Νοεμβρίου * Γ. Γεραπετρίτης: Αναδεικνύουμε την ανάγκη για μια κοινωνία ισότιμη στην πράξη * Δ. Κουτσούμπας: Η απεργία στέλνει ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Δώστε λεφτά για μισθούς, για την παιδεία, για την υγεία και όχι για των πολέμων τα σφαγεία * Ν. Δένδιας: Οι ΕΔ αποτελούν απαραίτητη συνθήκη της εθνικής μας επιβίωσης, προβάλλοντας τη σταθερή προσήλωσή τους στις αξίες της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και της Ελευθερίας * Εγκαίνια της έκθεσης «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» - Λ. Μενδώνη: Το 2026 το υπουργείο Πολιτισμού θα αποδώσει το Εθνικό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων * ΚΚΕ: Απεμπλοκή τώρα της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία * Χρ. Στυλιανίδης: Η Ελλάδα καταλύτης στήριξης της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και διαφύλαξης της ασφάλειας της ναυτιλίας * Δημ. Τσιόδρας: Με έμφαση στην ανθεκτικότητα του νερού, η πρώτη συζήτηση για τις προτεραιότητες της Ομάδας του ΕΚ για την Κλιματική Αλλαγή

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου





Δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, Βουλευτή Β’ Αθήνας και Υπεύθυνου ΕΕΚΕ Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την Τριμηνιαία Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής



Η Τριμηνιαία Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής (Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2013) επιβεβαιώνει την θέση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Όπως έχουμε κατ’ επανάληψη υποστηρίξει, η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος δεν δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα των δημοσιονομικών μεγεθών, πόσο μάλλον για ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο μέλλον, ενώ το οικονομικό και το κοινωνικό του κόστος είναι δυσανάλογα του αποτελέσματος.

Όπως αναφέρεται στην Έκθεση, η όποια σταθεροποίηση επιτεύχθηκε «με την ταυτόχρονη εξασθένιση των μακροχρόνιων προοπτικών για ανάκαμψη, τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και τη διόγκωση της ανεργίας σε πρωτοφανή επίπεδα, προβλήματα τα οποία μπορούν να εξελιχθούν σε κινδύνους για τη μετέπειτα πορεία της χώρας».

Συγκεκριμένες αναφορές γίνονται:
-          Στην υπερφορολόγηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ και της ευρωζώνης, σχετικά με την οποία λέγεται ότι “η περαιτέρω άσκηση της φορολογικής επιβάρυνσης των ήδη βαριά φορολογουμένων, δεν συνεπάγεται περισσότερα φορολογικά έσοδα λόγω εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητας και ενίσχυσης της φοροδιαφυγής”.
-          Στην κατάρρευση παραγωγικών τομέων της ελληνικής οικονομίας λόγω της πρωτοφανούς απώλειας εθνικού εισοδήματος (23% του ΑΕΠ)
-          Στην εντυπωσιακή αύξηση της ανεργίας, που κινδυνεύει να “μετατραπεί σε μακροχρόνια με τρομακτικές συνέπειες για την κοινωνική συνοχή”
-          Στην αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους.
-          Στην αδυναμία χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα, αλλά και των ελληνικών νοικοκυριών από το τραπεζικό σύστημα.
-          Στην ανισοκατανομή της ύφεσης και της λιτότητας που ”ενισχύεται ακόμη περισσότερο από την εκτίμηση ότι [σε σχέση με το 2009] το πλουσιότερο 20% των Ελλήνων είναι σήμερα πιο πλούσιο από το φτωχότερο 20% του πληθυσμού”.




Το Γραφείο Τύπου
29/01/2014