Hellenic Cypriot Press Agency

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΟΤΗ ΜΑΡΙΑ




ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΟΤΗ ΜΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ

Νότης Μαριάς: «Να ληφθούν άμεσα μέτρα κατά του ρατσισμού και του νεοναζισμού»



Μιλώντας χθες 28/1/2014 στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο εκ μέρους της Πολιτικής Ομάδας των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών - Δημοκρατών ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και Τομεάρχης Οικονομικών, Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς ζήτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα κατά του ρατσισμού και του νεοναζισμού.

Αναλύοντας τις θέσεις των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών ο Νότης Μαριάς αναφέρθηκε κατ’ αρχάς στην παγκόσμια ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος, μια «ημέρα μνήμης για τα εκατομμύρια θύματα του ναζισμού και του ρατσισμού που εξοντώθηκαν στα κρεματόρια και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης».

«Ο ρατσισμός», συνέχισε ο Νότης Μαριάς «ως διαχρονικό κοινωνικό, πολιτισμικό, πολιτικό και οικονομικό φαινόμενο οδηγεί τις κοινωνίες σε αδιέξοδα και συγκρούσεις. Η ιστορική εμπειρία έχει δείξει ότι οι οικονομικές δυσκολίες, η μακροχρόνια οικονομική ύφεση αλλά ιδίως η οικονομική κρίση και η αύξηση της ανεργίας των νέων που αισθάνονται στερημένοι από κάθε προοπτική απασχόλησης και δυνατότητα αληθινής κοινωνικής τους ένταξης, συντελούν καθοριστικά στην εμφάνιση φαινομένων ρατσισμού, ξενοφοβίας και μισαλλοδοξίας. Μάλιστα τα φαινόμενα ρατσισμού εντείνονται σε χώρες της Ευρώπης που δέχονται αυξημένες μεταναστευτικές ροές, ιδίως δε κύματα παρανόμων μεταναστών».

Και ο Νότης Μαριάς παρατήρησε: «Επειδή ο ρατσισμός βρίσκει πλέον έδαφος ανάπτυξης σε όλη την Ευρώπη και δεδομένου ότι οι ομοιότητες με τη δεκαετία του 1930 είναι πολλές η ρατσιστική βία και τα εγκλήματα μίσους πρέπει να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά με όλα τα νόμιμα μέσα γιατί στρέφονται ενάντια στην ίδια την κοινωνία και τη δημοκρατία. Η κοινοβουλευτική δημοκρατία ως μορφή διακυβέρνησης παρά τις αδυναμίες που παρουσιάζει στη λειτουργία της απαιτεί τη στήριξη των δημοκρατικών πολιτών. Απαιτεί ταυτόχρονα τη λήψη μέτρων για την εξάλειψη των ρατσιστικών πρακτικών που υιοθετούνται μερικές φορές από την αστυνομία σε διάφορες χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης και οι οποίες αναφέρονται ρητά στην Έκθεση του κ. Davis».

Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε: «Ιδιαίτερη ανησυχία δημιουργεί η δράση συγκεκριμένων νεοναζιστικών οργανώσεων όπως είναι η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα και η διείσδυσή της στην Ελληνική Αστυνομία γεγονός που αποτελεί κίνδυνο για τη δημοκρατία. Αντίστοιχα φαινόμενα επισημαίνει η Έκθεση Davis και για το ρόλο της NSU και την συγκάλυψή της από τη Γερμανική αστυνομία.

Η άσκηση βίας, τα εγκλήματα και οι ανθρωποκτονίες που έχουν διαπράξει  μέλη νεοναζιστικών οργανώσεων όπως η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα, η ΝSU στη Γερμανία κλπ επιβάλλουν στα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να αναλάβουν τις ιστορικές τους ευθύνες πριν είναι αργά».

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Νότη Μαριά

«Κύριε Πρόεδρε,

Επιτρέψτε μου εκ μέρους της Πολιτικής Ομάδας των Ευρωπαίων Δημοκρατών να συγχαρώ τους δύο εισηγητές τον Davis  και τον κ. Gunnarsson για τις Εκθέσεις τους.

Κύριε Πρόεδρε,

Χθες η Παγκόσμια Κοινότητα τίμησε την παγκόσμια ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Ημέρα Μνήμης για τα εκατομμύρια θύματα του Ναζισμού και του ρατσισμού που εξοντώθηκαν στα κρεματόρια και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ο ρατσισμός ως διαχρονικό κοινωνικό, πολιτισμικό, πολιτικό και οικονομικό φαινόμενο οδηγεί τις κοινωνίες σε αδιέξοδα και συγκρούσεις.

Η ιστορική εμπειρία έχει δείξει ότι οι οικονομικές δυσκολίες, η μακροχρόνια οικονομική ύφεση αλλά ιδίως η οικονομική κρίση και η αύξηση της ανεργίας των νέων που αισθάνονται στερημένοι από κάθε προοπτική απασχόλησης και δυνατότητα αληθινής κοινωνικής τους ένταξης, συντελούν καθοριστικά στην εμφάνιση φαινομένων ρατσισμού, ξενοφοβίας και μισαλλοδοξίας.

Μάλιστα τα φαινόμενα ρατσισμού εντείνονται σε χώρες της Ευρώπης που δέχονται αυξημένες μεταναστευτικές ροές ιδίως δε κύματα παρανόμων μεταναστών.

Επειδή ο ρατσισμός βρίσκει πλέον έδαφος ανάπτυξης σε όλη την Ευρώπη και δεδομένου ότι οι ομοιότητες με τη δεκαετία του 1930 είναι πολλές η ρατσιστική βία και τα εγκλήματα μίσους πρέπει να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά με όλα τα νόμιμα μέσα γιατί στρέφονται ενάντια στην ίδια την κοινωνία και τη δημοκρατία.

Η κοινοβουλευτική δημοκρατία ως μορφή διακυβέρνησης παρά τις αδυναμίες που παρουσιάζει στη λειτουργία της απαιτεί τη στήριξη των δημοκρατικών πολιτών.

Απαιτεί ταυτόχρονα τη λήψη μέτρων για την εξάλειψη των ρατσιστικών πρακτικών που υιοθετούνται μερικές φορές από την αστυνομία σε διάφορες χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης και οι οποίες αναφέρονται ρητά στην Έκθεση του κ. Davis.

Ιδιαίτερη ανησυχία δημιουργεί η δράση συγκεκριμένων νεοναζιστικών οργανώσεων όπως είναι η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα και η διείσδυσή της στην Ελληνική Αστυνομία γεγονός που αποτελεί κίνδυνο για τη δημοκρατία.

Αντίστοιχα φαινόμενα επισημαίνει η Έκθεση Davis και για το ρόλο της NSU και την συγκάλυψή της από τη Γερμανική αστυνομία.

Η άσκηση βίας, τα εγκλήματα και οι ανθρωποκτονίες που έχουν διαπράξει  μέλη νεοναζιστικών οργανώσεων όπως η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα, η ΝSU στη Γερμανία κλπ επιβάλλουν στα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να αναλάβουν τις ιστορικές τους ευθύνες πριν είναι αργά.

Τέλος η μάχη ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία πρέπει να ενταθεί όχι μόνο στο πολιτικό, θεσμικό και νομικό επίπεδο αλλά και να ξεκινήσει στο επίπεδο του εκπαιδευτικού συστήματος με την προσήλωση των πολιτών και των πολιτικών στο σεβασμό των δημοκρατικών αξιών, στην υιοθέτηση συνολικών μέτρων και με μεγαλύτερη επένδυση στην εκπαίδευση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».