Hellenic Cypriot Press Agency

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτη






Συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτη
στον «Τύπο της Κυριακής»


-Πότε θα γίνουν εκλογές κατά την εκτίμησή σας;
Καθώς η οικονομία αποσυντίθεται και τα φαινόμενα ανθρωπιστικής κρίσης προσλαμβάνουν κολοσσιαίες διαστάσεις  και ενώ πολλαπλασιάζονται οι φωνές  στην Ελλάδα και το εξωτερικό, που μιλούν για μια παταγώδη αποτυχία του μνημονικού προγράμματος , θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση να οδηγηθεί σε εκλογές εντός του 2014. Άλλωστε, οι αντοχές και η κοινωνική κατακραυγή χτυπούν κόκκινο. Στις επερχόμενες ευρωεκλογές η κυβέρνηση, που ότι και να κάνει δεν μπορεί να τις αποφύγει, θα υποστεί μια πανωλεθρία και τότε θα  είναι πολύ δύσκολο να παραμείνει στη θέση της. Εκτιμώ, λοιπόν, πως ενδεχομένως η κυβέρνηση να οδηγηθεί σε εκλογές πριν ή ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές.  Σε κάθε περίπτωση, προβλέπω μια μεγάλη ήττα της.
-Θα συνεργαστείτε σε κυβερνητικό επίπεδο με τους ΑΝΕΛ;
Ποτέ δεν τέθηκε το θέμα της συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, τουλάχιστον εκ μέρους μας. Γνωρίζετε ότι δεν συντρέχουν οι αναγκαίες προγραμματικές προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο.  
-Ακόμη και αν απαλλαγούμε από το μνημόνιο, πώς θα απεμπλακούμε από το δημοσιονομικό σύμφωνο που ισχύει στην ΕΕ και επιβάλει αυτόματες κυρώσεις σε περιπτώσεις δημοσιονομικής απειθαρχίας;
Θα συμφωνήσω πως δεν αρκεί να απεμπλακούμε από το μνημόνιο, επιβάλλεται  μαζί να ηττηθούν και οι ακραίες πολιτικές λιτότητας. Η ανάγκη εγκατάλειψης  των κυρίαρχων  νεοφιλελεύθερων στρατηγικών εντός της Ευρώπης αναδεικνύεται ως η αναγκαία προϋπόθεση για να υπάρχει η Ευρώπη και στο μέλλον. Κάτι τέτοιο δεν αφορά μόνο την χώρα μας, αλλά το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών. Σήμερα ο μεγαλύτερος εχθρός της ευρωπαϊκής ιδέας αποδεικνύεται ο ακραίος, δογματικός και επιθετικός νεοφιλελευθερισμός ο οποίος την αποδομεί, την βυθίζει στη ύφεση, χτυπά κάθε έννοια κοινωνικού κράτους και παίρνει διαζύγιο με την Ευρώπη της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας.
-Αν οι εταίροι/πιστωτές δεν αποδεχθούν την επιλογή σας για καταγγελία του μνημονίου και παγώσουν τη χρηματοδότηση (δόσεις από το ΔΝΤ θα παίρνουμε μέχρι το 2016), ποιο είναι το «σχέδιο Β»;
Η καταγγελία του μνημονίου, που αποτελεί μια σταθερή δέσμευσή μας, είναι το πρώτο αποφασιστικό βήμα για να αρχίσει για πρώτη φορά η πραγματική διαπραγμάτευση, γιατί μην μου πείτε πως ο κ. Παπανδρέου ή ο κ. Σαμαράς επιχείρησαν ποτέ να διαπραγματευτούν. Οι τελευταίες δηλώσεις του κ. Ρεν και της κ. Μέρκελ,   πως η Ελλάδα θυσιάστηκε για να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες και πως αν η χώρα μας  έφευγε από το ευρώ θα ακολουθούσαν και άλλοι, δείχνουν ακριβώς πως ουδέποτε αξιοποιήσαμε διαπραγματευόμενοι το υπερόπλο της συμμετοχής μας στην ζώνη του ευρώ.  Αλήθεια, πως μπορούν να διαπραγματευτούν για τα συμφέροντα της χώρας μας άνθρωποι σαν τον κ. Στουρνάρα που ομολογούν πως κάτι τέτοιο δεν τους το  επιτρέπει ο κ. Σόιμπλε; Σημασία λοιπόν έχει να υπάρχει σχέδιο επιθετικής διαπραγμάτευσης, να πιστεύεις σε αυτό, να στηρίζεσαι σε πραγματικά δεδομένα, να οικοδομείς συμμαχίες και να είσαι αποφασιστικός. Ένα τέτοιο σχέδιο το διαθέτουμε.

   -Το οικονομικό σας πρόγραμμα στηρίζεται στο ότι μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα αν δεν εξυπηρετούμε τα δάνεια, δηλαδή στο πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο όμως αμφισβητείτε ως λογιστική κατασκευή; Δεν είναι κάπως αντιφατικό αυτό;
Όχι, το πρόγραμμα μας δεν λέει κάτι τέτοιο. Εμείς μιλάμε για ένα συνολικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα μας οδηγήσει στο δρόμο της ανάπτυξης. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει την ακύρωση του μνημονίου, την διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και την αποπληρωμή του υπόλοιπου με ρήτρα ανάπτυξης. Ακόμα και αν δεχθούμε πως το σημερινό πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι αποτέλεσμα δημιουργικής λογιστικής, είναι βέβαιο πως δεν βιώσιμο. Είναι βαθύτατα υφεσιακό και στηρίχθηκε σε απολύτως  αντικοινωνικές πολιτικές, είναι δε αποτέλεσμα μιας πολιτικής που αντί να μειώνει το χρέος το εκτινάσσει ταχύτατα.

-Καταγγέλλετε το παρελθόν και το παρόν του ΠΑΣΟΚ αλλά έχετε μαζί σας τον Α. Κοτσακά, γραμματέα οργανωτικού του ΠΑΣΟΚ τον καιρό που ήταν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ο Α. Τσοχατζόπουλος. Τι συμπέρασμα να βγάλουμε;
Το βέβαιο είναι πως ούτε είμαστε ΠΑΣΟΚ ούτε φιλοδοξούμε να αποτελέσουμε το διάδοχό του. Συγκροτούμε την αριστερά της εποχής μας, με τα δικά της χαρακτηριστικά. Σε αυτή μας την πορεία συναντιόμαστε με πολίτες που μέχρι πρότινος εκφραζόντουσαν από άλλους πολιτικούς χώρους. Η κρίση δημιουργεί μια νέα πολιτική συνείδηση για χιλιάδες συνανθρώπους μας, μια νέα πολιτικοποίηση γεννιέται, η κοινωνία μας βρίσκεται σε διαδικασία μετάβασης.  Στο έδαφος λοιπόν της σύγχρονης ριζοσπαστικής αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ συναντώνται πολίτες που προέρχονται και από την ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ και από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά. Τώρα σε σχέση με την αναφορά στο πρόσωπο του κ. Κοτσακά δεν την αντιλαμβάνομαι, την άλλη φορά να είστε πιο συγκεκριμένη .
-Ισχύει ότι ο Α. Τσίπρας είναι άθεος αλλά δημοσίως κάνει το σταυρό του, όπως καταγγέλλει η ΝΔ;
Η προσπάθεια εμπλοκής της θρησκείας στην πολιτική αντιπαράθεση αποτελεί ασέβεια . Όσοι το επιχειρούν ευτελίζουν και την πολιτική  και της θρησκεία.
-Ποια θα πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά του επόμενου προέδρου της δημοκρατίας;

Είναι πολύ νωρίς για να ανοίξει το θέμα του προέδρου της δημοκρατίας, εκτιμώντας δε πως θα οδηγηθούμε σε εκλογές μέσα στο χρόνο, μάλλον αυτό θα το αντιμετωπίσει η επόμενη βουλή. Σε κάθε περίπτωση,  η προσπάθεια εμπλοκής του θεσμού της προεδρίας της δημοκρατίας από τον ίδιο τον  κ. Σαμαρά στους σχεδιασμούς του, αποκαλύπτει και τον σεβασμό με τον οποίο αντιμετωπίζει τον θεσμό.

-Είναι 5% το επαχθές χρέος όπως είπε ο κ. Σταθάκης; Αν ναι, γιατί δεν το αναφέρετε με αυτόν τον συγκεκριμένο τρόπο στο πρόγραμμά σας;
Καλό είναι να γνωρίζετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και αποπληρωμή του υπολοίπου με  ρήτρα ανάπτυξης, ανεξάρτητα από το αν αυτό χαρακτηριστεί ως «επαχθές»  ή όχι, στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής ρύθμισης για το χρέος. Αυτό υποστήριξε και ο κ. Σταθάκης για όσους διάβασαν την συνέντευξη του και δεν ενημερώθηκαν από άλλες πηγές. Τώρα, το ακριβές  ποσοστό του επαχθούς χρέους  θα μπορούσε να προσδιορισθεί από μια λογιστική επιτροπή έλεγχου, όπως άλλωστε είχαμε προτείνει και στο παρελθόν.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ  26/01/2014