Hellenic Cypriot Press Agency

Ο πρόεδρος Τραμπ δηλώνει ότι έχει μιλήσει με τον Κινέζο ομόλογό του Σι από τότε που ανέλαβε καθήκοντα * Νετανιάχου: Αν η Χαμάς δεν απελευθερώσει ομήρους το Σαββάτο, θα ξεκινήσουν νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα * Τα drones είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου για αμάχους στον πόλεμο της Ουκρανίας, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη * Ο Αιγύπτιος πρόεδρος επαναλαμβάνει πως αντιτίθεται στον εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Γάζα * Κρεμλίνο: Σημαντικό μέρος της Ουκρανίας θα ήθελε να είναι ρωσικό και "αυτό ταιριάζει" με τις δηλώσεις Τραμπ * Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό υπόσχεται "σθεναρή" απάντηση στους δασμούς των ΗΠΑ * Εμανουέλ Μακρόν: «Θέλουμε μία AI της εμπιστοσύνης, μία AI που δημιουργεί ενότητα στην διεθνή κοινότητα» * Τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και ο Καναδάς χορήγησαν το 2024 πάνω από τη μισή συνολική βοήθεια της Συμμαχίας για την Ουκρανία * Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Κυπριακό * Ο Τραμπ υπέγραψε το διάταγμα για επιβολή δασμών 25% σε χάλυβα και αλουμίνιο

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Παρέμβαση Αυγενάκη προς τον Υπουργό Εργασίας



 
Να συνταξιοδοτηθούν οι αγρότες που βρέθηκαν στην αλλαγή της νομοθεσίας για σύνταξη στα 67

Παρέμβαση Αυγενάκη προς τον Υπουργό Εργασίας


Στην συνταξιοδότηση των αγροτών που γεννήθηκαν το 1948 και είχαν προπληρώσει τις εισφορές τους για να συνταξιοδοτηθούν το 2013, αλλά βρέθηκαν στην αλλαγή της νομοθεσίας για συνταξιοδότηση στα 67 αντί στα 65 έτη από τον ΟΓΑ, αναφέρεται σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λεύτερης Αυγενάκης προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ιωάννη Βρούτση.

Σύμφωνα με τον νόμο 4093/2012, αυξήθηκε κατά δύο έτη το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ). Οι ασφαλισμένοι που γεννήθηκαν το 1948 δικαιούνται να συνταξιοδοτηθούν λόγω γήρατος στο 67ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή το 2015, αφού τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων του ΟΓΑ αυξάνονται από την 1/1/2013 κατά δύο έτη και κατά συνέπεια, η υπαγωγή στην ασφάλιση του ΟΓΑ και η συνέχιση καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών λήγει με τη συμπλήρωση του 66ου έτους της ηλικίας.

«Ωστόσο» όπως επισημαίνει ο κ. Λ. Αυγενάκης, «στους αγρότες που είναι γεννημένοι το 1948 και είχαν προπληρώσει τις εισφορές τους στον ΟΓΑ ώστε να συνταξιοδοτηθούν το 2013, η αλλαγή στα έτη συνταξιοδότησης από το 65ο έτος στο 67ο έτος της ηλικίας τους, έχει προκαλέσει αγωνία και έντονη δυσαρέσκεια, καθώς με τις νέες ρυθμίσεις οι αγρότες επιβαρύνονται με παραπάνω έτη ασφάλισης απ΄ ότι όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι.»

Τέλος, ο κ. Λ. Αυγενάκης ζητά να συνταξιοδοτηθούν οι αγρότες ασφαλισμένοι του Ο.Γ.Α. που βρέθηκαν στην αλλαγή της νομοθεσίας για σύνταξη στο 67ο έτος της ηλικίας τους, καθώς πολλοί από αυτούς με δεδομένη την επικείμενη συνταξιοδότησή τους προχώρησαν σε ενοικίαση(ή πώληση) των αγροκτημάτων τους, με αποτέλεσμα αυτή την στιγμή να μην διαθέτουν εισόδημα.