Hellenic Cypriot Press Agency

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ



 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

ΣΤΟΝ REAL FM (Κ,. Μακρή)



-       Ο κ. Τσίπρας είναι στο Στρασβούργο και έχει αύριο το πρώτο του ραντεβού με τον ευρωπαίο επίτροπο τον κ. Όλι Ρεν, το γνωστό σε όλους μας «καλό κουράγιο Έλληνες»..


Ναι και σήμερα έχει συνάντηση με τους δύο εισηγητές της ομάδας που έχει ορίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  για να ελέγξουν την τρόικα για το τι κάνει, πώς λειτουργεί στις τέσσερις χώρες που βρίσκονται στο μνημόνιο.


-       Έχει αρχίσει ήδη βεβαίως τις εργασίες της αυτή η ευρωπαϊκή επιτροπή, γιατί είναι μέρος των Οικονομικών Υποθέσεων, αν δεν κάνω λάθος, του Ευρωκοινοβουλίου, χωρίς μέχρι στιγμής εντυπωσιακά αποτελέσματα, υπό την έννοια ότι πήγαν οι δύο ευρωπαίοι τροϊκανοί, ο Τόμσεν αρνήθηκε να παραστεί, και είπαν ότι φταίει η Ελλάδα ουσιαστικά που δεν εφάρμοσε σωστά τη συνταγή…

Δεν ξέρω τι θα βγάλει αυτή η έρευνα που διεξάγεται. Βλέπω όμως μια ευαισθησία την οποία δεν φαίνεται να την έχουμε εδώ. Και αναφέρομαι στο ότι εσείς γνωρίζετε ότι είχαμε προτείνει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την Οικονομία και ιδιαίτερα κάτω από ποιες συνθήκες μπήκε η Ελλάδα στο μνημόνιο. Αυτές τις ευαισθησίες δεν τις έχουν οι κυβερνώντες, παρότι το οφείλουν, το οφείλουν απέναντι σε όλους αυτούς οι οποίοι ζουν με τον τρόπο που ζουν και βλέπετε με πόσο δραματικό τρόπο έχουν βγει στην επιφάνεια τα προβλήματα της ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα μας

-       Από το Ευρωκοινοβούλιο καλή είναι η κίνηση που κάνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τι περιμένετε να βγει από κει, με την έννοια ότι το ευρωκοινοβούλιο είναι σάρκα από την σάρκα ουσιαστικά των ευρωπαϊκών μηχανισμών…..

Δεν είναι ακριβώς έτσι, με την έννοια ότι το Ευρωκοινοβούλιο έχει μια σχετική αυτονομία και κυρίως αποτυπώνει τους πραγματικούς πολιτικούς συσχετισμούς που υπάρχουν σήμερα στον ευρωπαϊκό χώρο. Η Κομισιόν, η τρόικα, ενώ ασκούν πολιτική και μάλιστα πολιτική με την πλήρη έννοια του όρου δεν ελέγχονται, υπάρχει πρόβλημα δομικού δημοκρατικού ελλείμματος της λειτουργίας της Ευρώπης.

-       Στη συνάντηση με τον Όλι Ρεν τι θα πει ο κ. Τσίπρας; Ποιος είναι ο στόχος; Γιατί, αν δεν κάνω λάθος, εσείς την ζητήσατε αυτή τη συνάντηση. Έτσι δεν είναι;…

Η συνάντηση που γίνεται με τον Όλι Ρεν, ο οποίος παίζει έναν σημαντικό ρόλο ούτως ή άλλως στα ευρωπαϊκά πράγματα, γίνεται ακριβώς για να του εκτεθούν όλα αυτά τα οποία έχουν να κάνουν με  την πλήρη, την καθολική αποτυχία του εφαρμοζόμενου προγράμματος. Θα μου πείτε, δεν τα ξέρει; Ενδεχομένως τα ξέρει και καλύτερα από εμάς. Αλλά νομίζω ότι οφείλει κάθε Έλληνας πολιτικός ηγέτης που βρίσκεται στο εξωτερικό και σέβεται τον ίδιο το λαό του να μιλάει με τη γλώσσα της αλήθειας.  Να του μιλήσει λοιπόν για την κοινωνική ισοπέδωση, για την οικονομική αποδιάρθρωση και βεβαίως, όπως λέγαμε και πριν, και για την ανθρωπιστική κρίση.

-       Είναι πολύ καλή αυτή η πρωτοβουλία. Βεβαίως έχουμε δει σε διεθνή φόρα και σε διμερείς συναντήσεις του κ. Τσίπρα συνήθως να γίνονται δύο παράλληλοι μονόλογοι. Όπως και με τον κ. Σόιμπλε…

Ναι, αλλά θα πρέπει να συνηθίσουν να ακούν από τα πολιτικά πρόσωπα που έρχονται από την Ελλάδα να τους μιλάνε πρόσωπο με πρόσωπο ειλικρινά και να μην τους χαϊδεύουν τα αυτιά, όπως κάνει ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος. Θα πρέπει να συνηθίσουν ότι η Ελλάδα έχει τη δικιά της φωνή, τη φωνή της αξιοπρέπειας. Δεν μπορεί η Ελλάδα να εκπροσωπείται με φωνές  απόλυτης υποταγής στις κυρίαρχες ευρωπαϊκές δυνάμεις.

-       Έχετε πει πολλές φορές κατά το παρελθόν, εννοώ τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν γίνεται μια ουσιαστική διαπραγμάτευση, και το λέω γιατί σήμερα ξανάρχεται η τρόικα, αλλά ουσιαστικά γίνεται ένα θέατρο. Αν αυτό ίσχυε, δεν θα είχαν κλείσει, για παράδειγμα, τα μείζονα ζητήματα, των ΕΑΣ, των πλειστηριασμών, των ομαδικών απολύσεων, θα είχε δοθεί η δόση και θα είχε «αποκατασταθεί» η ηρεμία και όχι αυτή η αναταραχή που υπάρχει πάλι;

Πρόκειται για μια παράσταση με συγκεκριμένους ρόλους.  Ο ρόλος της τρόικας είναι να ζητάει να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της ίδιας της κυβέρνησης και η κυβέρνηση η ίδια, επειδή βλέπει αφ΄ ενός ότι βρίσκεται μπροστά σε τρομακτικά αδιέξοδα, αλλά δεν αντέχει αυτή τη στιγμή και τη λαϊκή πίεση, την κοινωνική κατακραυγή υποκρίνεται πως διαπραγματεύεται…

-       Ναι, αλλά αν τελικά παραταθεί μονομερώς για έναν ακόμα χρόνο το θέμα της απαγόρευσης άρσης των πλειστηριασμών, σημαίνει ότι τελικά διαπραγματευόμαστε και δεν περνάει πάντα αυτό που θέλει η τρόικα…

Εγώ θα σας έλεγα ότι ειδικά για το θέμα των πλειστηριασμών, το οποίο δεν υπάρχει αυτολεξεί σε κανένα από τα χαρτιά που έχει υπογράψει η Ελλάδα, υπάρχει μια αναφορά συνολικά στα κόκκινα δάνεια, δεν υπάρχει αυτό καθαυτό το θέμα των πλειστηριασμών, υπάρχει μια αναφορά στο Μεσοπρόθεσμο που είχε ψηφιστεί.. Αυτό δεν θα έπρεπε να ήταν καν στο τραπέζι. Απορώ δηλαδή πώς έχει αυτή τη στιγμή το θράσος η κυβέρνηση να λέει πως διαπραγματεύεται τι; Το δικαίωμα  των πολιτών στην πρώτη κατοικία. Αυτό δεν θα έπρεπε να είναι καν στο τραπέζι.
Αλλά από κει και έπειτα σας λέω το εξής. Πριν από λίγες μέρες ψηφίστηκε ένας προϋπολογισμός ο οποίος δεν έχει ενσωματώσει την τελική μορφή του φόρου για τα ακίνητα, άρα δηλαδή δεν ξέρουμε και τι έσοδα θα υπάρξουν από εκεί, έχει αφήσει σε συζήτηση με την τρόικα  το αν από 1/1 του νέου έτους θα επανέλθει ο ΦΠΑ στην εστίαση στο υψηλό ποσοστό του 23%, δεν έχει συζητηθεί το θέμα των αμυντικών συστημάτων, υπάρχει το θέμα των πλειστηριασμών και κυρίως πάνω απ΄ όλα δεν έχει ενσωματώσει το κόστος της κάλυψης του δημοσιονομικού κενού για την τρόικα είναι 2 δις, δηλαδή και νέα μέτρα. .. .. Γι αυτό σας λέω ότι πρόκειται περί κοροϊδίας και τραγωδίας ταυτόχρονα.


-       Το λέει η τρόικα, αυτό δεν σημαίνει ότι θα το δεχτούμε…

Εγώ θα έλεγα να μην δεχτούμε να συνεχίζουμε σ΄ αυτό το δρόμο του μνημονίου. Μην μου το λέτε εμένα. Στην κυβέρνηση να το πείτε…

-       Να  μην συνεχίζουμε το δρόμο του μνημονίου αλλά και σε ποιο δρόμο να συνεχίζουμε; Γιατί αυτό και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα θέμα το οποίο σας διχάζει…

Ποιο; Το θέμα του μνημονίου;.. Δεν νομίζω…


-       Το θέμα του μνημονίου και το θέμα του ευρώ, το θέμα της δραχμής.. γιατί όλα αυτά είναι κρίκοι της ίδιας αλυσίδας..

Δεν νομίζω. Δεν υπάρχει ούτε ένας από τα 34 χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που να μην λέει  με σαφήνεια ότι πρέπει να καταγγείλουμε και να εγκαταλείψουμε το δρόμο του μνημονίου…

-       .. Αλλά στο τι υπάρχει την επόμενη ημέρα, εκεί αρχίζει η διαφωνία. Γιατί εσείς λέτε, εννοώ η κεντρική πολιτική άποψη της ηγεσίας είναι ότι θα καταγγείλουμε το μνημόνιο, αλλά θα παραμείνουμε στο ευρώ, ο Λαφαζάνης λέει όχι, να πούμε την αλήθεια, να καταγγείλουμε το μνημόνιο και να γυρίσουμε στη δραχμή…

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζεται στον κόσμο, αξιολογείται από τον κόσμο από το πρόγραμμά του το οποίο είναι απόλυτα σαφές πάνω σ΄ αυτά τα ζητήματα.  Και τον Μάιο και τον Ιούνιο και σ΄όλο το μεσοδιάστημα που μας δόθηκε η δυνατότητα να παρουσιάσουμε τις θέσεις μας νομίζω ότι ήμασταν εντελώς ξεκάθαροι και απέναντι στο μνημόνιο και απέναντι στο χρέος αλλά και στις αναγκαίες πια βαθιές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο επίπεδο της ελληνικής οικονομίας.

-       Για να σας ρωτάμε και να σας ξαναρωτάμε σημαίνει ότι πρώτον δεν είστε τόσο σαφείς όσο λέτε…

Γι αυτό έχω μια διαφορετική γνώμη….


-       Φυσικά, εννοείται.. Υπάρχει μια κεντρική άποψη λοιπόν η οποία είναι της ηγεσίας που κι αυτή δεν απαντά στο δια ταύτα, δηλαδή αν οι ευρωπαίοι δεν δεχτούν να διαπραγματευτούν με τους όρους που εσείς θέλετε, τι θα κάνετε; Έχω ακούσει, για παράδειγμα, τον κ. Μητρόπουλο εδώ στον Real Fm να λέει ότι μετά θα ζητήσουμε να αποφασίσει ο κόσμος. Θα του πούμε ότι διαπραγματευτήκαμε, δεν τα καταφέραμε, ελάτε να αποφασίσετε. Έχω ακούσει τον κ. Λαφαζάνη να λέει ότι ηυ έξοδος πια είναι και η μόνη λύση η δραχμή.. Τι απ΄ όλα αυτά ισχύει; Γιατί αυτά δεν είναι σαφή…

Επαναλαμβάνω και νομίζω ότι γι αυτά είμαι εξουσιοδοτημένος να μιλάω και όχι να σχολιάζω απόψεις μειοψηφικές, οι οποίες είναι γνωστό ότι υπάρχουν εντός του ΣΥΡΙΖΑ,  είμαι εξουσιοδοτημένος να μιλάω για τη θέση μας και η θέση μας είναι καθαρή. Καταγγελία του μνημονίου, εγκατάλειψή του, προσπάθεια διαπραγμάτευσης του χρέους, αφού προηγουμένως επιδιώξουμε τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους και την αποπληρωμή του υπολοίπου κατά τα πρότυπα της Γερμανίας του ΄53 με ρήτρα ανάπτυξης. Και δεν είναι τυχαίο να λέμε κατά τα πρότυπα της Γερμανίας του ΄53, να τους θυμίζουμε μια ιστορική υποχρέωση…

-       Εννοείτε κούρεμα.. Δεν εννοείτε αυτό που θα γίνει, για παράδειγμα τον Απρίλιο, μια επιμήκυνση με καλύτερα επιτόκια κ.λπ.

Όχι. Γιατί ξέρετε τι μας προτείνουν αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση; Γιατί η απάντηση σ΄ αυτό το ερώτημα που με καλείτε να απαντήσω τι θα γίνει εάν οι διαπραγματεύσεις οδηγήσουν σε αδιέξοδο ταυτόχρονα σημαίνει και τι θα κάνουμε μετά τη σημερινή συνολική αποτυχία. Διότι την απάντηση την έχει δώσει από μεριάς της η κυβέρνηση. Λέει, λοιπόν, πλήρης ισοπέδωση μέχρι να πάμε στον πάτο, μέχρι οι άνεργοι να διπλασιαστούν, μέχρι να κλείσουν όλες οι επιχειρήσεις. Δεν πηγαίνει έτσι λοιπόν. Απέναντι στη βεβαιότητα της καταστροφής, επιλέγουμε τον άλλο δρόμο που αποτελεί και την ελπίδα.

-       Είναι ελπίδα ή θα είναι πιο δύσκολος αλλά πιο ανεξάρτητος ενδεχομένως;…

Δύσκολο είναι σε κάθε περίπτωση, αλλά αξίζει να τον δοκιμάσουμε και κυρίως όταν έχουμε πια αυτή την εμπειρία των τρεισήμισι ετών και ομολογείται και από την άλλη πλευρά ότι έχει αποτύχει αυτή η συνταγή, εμείς νομίζω ότι δεν μπορούμε να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια.

-       Εθνικές εκλογές βλέπετε στο διάμεσο ή θα γίνουν οι ευρωεκλογές αι όπως λέτε η νύχτα των ευρωεκλογών θα είναι πρόκριμα για τις πολιτικές εξελίξεις;….

Καταληκτική ημερομηνία γι αυτή την κυβέρνηση, από εκεί και πέρα  δεν πάει άλλο, είναι η ημέρα των ευρωεκλογών. Μετά το αποτέλεσμα που θα υπάρξει νομίζω ότι δεν θα μπορεί να σταθεί την επόμενη ημέρα. Το αν θα υπάρξουν προηγούμενα πολιτικές εξελίξεις που θα οδηγήσουν σε εκλογές, ενδεχομένως να υπάρξουν. Η πραγματική ανάγκη υπάρχει.

-       Σήμερα ο κ. Μιχελάκης ανακοίνωσε ότι οι  αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 18 και στις 25 Μαΐου του 2014 και με το υπάρχον σύστημα. Εσείς συμφωνείτε μ΄ αυτές τις ημερομηνίες;.. Γιατί διάβαζα ότι έχετε ενστάσεις σχετικά με την ημερομηνία των εκλογών….

Ναι.. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να συμπέσουν με τις ευρωεκλογές η πρώτη εβδομάδα των δημοτικών εκλογών. Γιατί το άλλο πρόκειται για ένα φτηνό κόλπο το οποίο μπορεί να υποκρύπτει άλλου είδους σκοπιμότητες. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην συμπέσουν.

-       Όταν λέτε μπορεί να υποκρύπτει σκοπιμότητες τι εννοείτε;….

Προφανώς θα θέλει ένα αποτέλεσμα μια εβδομάδα πριν όπου με δεδομένο ότι στις δημοτικές εκλογές δεν κατέρχονται τα κόμματα αυτό καθαυτό με τα προγράμματά τους, κατεβαίνουν πρόσωπα τα οποία έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά, δεν θα θέλει μια βδομάδα πριν να φανεί ένα πολιτικό μήνυμα ξεκάθαρο.

-       Αν φανεί την επόμενη Κυριακή, τι διαφορά κάνει;

Πολύ μικρή… Γι αυτό σας λέω ότι πρόκειται για μια φτηνή προσπάθεια. Αλλά δεν παύει να είναι μια μικρή έστω διαφωνία,


11/12/2013
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ