Hellenic Cypriot Press Agency

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρέπει να διασφαλιστεί ότι το Κίεβο είναι μέρος της διαδικασίας και μόνο η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για το μέλλον της * ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αναγκαίο να υπάρξει επιτέλους εναρμόνιση της Βουλής με την κοινωνία-Τα προοδευτικά κόμματα οφείλουν να καταθέσουν άμεσα πρόταση δυσπιστίας * Δ.Μάντζος-Ν.Παπάζογλου: Τα αποτελέσματα των εκλογών της Γερμανίας «έχουν προφανή σημασία για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης» * Π. Μαρινάκης: Η Ελλάδα ως ζήτημα αρχής στηρίζει την προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και καταδικάζει κάθε χρήση βίας έναντι κυρίαρχων κρατών * ΚΚΕ: Ελπίδα για τον λαό της Γερμανίας και όλης της Ευρώπης είναι η δυσαρέσκεια απέναντι στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ να αποκτήσει ριζοσπαστικό αντικαπιταλιστικό περιεχόμενο * Άρειος Πάγος: Στη Δημοκρατία ουδείς, υπό οποιαδήποτε ιδιότητα, δικαιούται να «τρομοκρατεί» τους δικαστικούς λειτουργούς * Μ. Χρυσοχοΐδης: Αποστολή της Αστυνομίας είναι να διασφαλίσει την ομαλή και ειρηνική διεξαγωγή των εκδηλώσεων σε ολόκληρη την Ελλάδα * Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρέπει να διασφαλιστεί ότι το Κίεβο είναι μέρος της διαδικασίας και μόνο η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για το μέλλον της * ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αναγκαίο να υπάρξει επιτέλους εναρμόνιση της Βουλής με την κοινωνία-Τα προοδευτικά κόμματα οφείλουν να καταθέσουν άμεσα πρόταση δυσπιστίας * Δ. Κουτσούμπας: Να «βουλιάξουν» οι πλατείες από τα ποτάμια του λαού και της νεολαίας που θα φωνάξουν ξανά «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» * Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης είχε σήμερα συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Αρχιεπίσκοπο Αρμενίων Κύπρου κ.κ. Gomidas Ohanian, ο οποίος συνοδευόταν από τον Αντιπρόσωπο της Θρησκευτικής Ομάδας Αρμενίων στη Βουλή των Αντιπροσώπων κ. Vartkes Mahdessian.

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Επιστολή Λευτέρη Αυγενάκη για την φορολόγηση των επενδύσεων ως εισόδημα από 1-1-2014, προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ.κ. Ι. Στουρνάρα και Κ. Χατζηδάκη


Αθήνα, 30 Δεκεμβρίου 2013
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή μου, θέλω να σας μεταφέρω την ανησυχία του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου σχετικά με την εφαρμογή του νέου τρόπου φορολόγησης των επενδύσεων, ο οποίος και απειλεί να στραγγαλίσει κάθε επενδυτική προσπάθεια στην Ελλάδα της κρίσης.

Πιο συγκεκριμένα, από την 1-1-2014 προβλέπεται η φορολόγηση κάθε επένδυσης, θεωρούμενη ως εισόδημα στο πλαίσιο εφαρμογής ενός καθολικού «πόθεν έσχες», η οποία θα περιλαμβάνει οποιαδήποτε επενδυτική δραστηριότητα, όπως η αγορά ακινήτων, η ανέγερση οικοδομών, η αγορά επιχειρήσεων, μετοχών, μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, επενδύσεις για σύσταση επιχειρήσεων ή για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου επιχειρήσεων.
Όλες αυτές οι δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων θα προστίθενται στα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης. Το άθροισμα των δαπανών απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και τεκμηρίων διαβίωσης, θα προσδιορίζει το συνολικό ύψος του τεκμαρτού εισοδήματος που θα πρέπει να καλύπτει ο φορολογούμενος με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματά του. Εφόσον λοιπόν, τα δηλωθέντα εισοδήματα είναι χαμηλότερα από τα τεκμαρτά εισοδήματα, ο φορολογούμενος θα καλείται να πληρώσει φόρο με βάση το τεκμαρτό και όχι το δηλωθέν εισόδημά του.
Μέχρι σήμερα για την ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας, από τα τεκμήρια που ισχύουν, εξαιρούνται -όπως είναι λογικό και αναμενόμενο- οι δαπάνες απόκτησης ακινήτων, επιχειρήσεων, μετοχών, ομολόγων και εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, οι δαπάνες σύστασης επιχειρήσεων και συμμετοχής σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Ωστόσο, η κατάργηση αυτών των εξαιρέσεων, που προβλέπονται στο άρθρο 32 του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, θα επηρεάσει ακόμα περισσότερο την υφεσιακή πορεία της οικονομίας, καθώς αποθαρρύνονται οι επενδύσεις στην πραγματική οικονομία, που μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, ρευστότητα και προστιθέμενη αξία, ενώ τα κεφάλαια οδηγούνται σε offshore, φορολογικούς παραδείσους και δομημένα τραπεζικά προϊόντα, δηλαδή σε μη παραγωγικές δραστηριότητες για την ανάκαμψη της Εθνικής Οικονομίας.
Τελειώνοντας, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι αυτή η πρακτική θα αποτελέσει «τροχοπέδη» στις επενδύσεις κεφαλαίων και χρήζει επανεξέτασης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να επιτραπούν «παράθυρα» για επενδύσεις κεφαλαίων από παράνομες δραστηριότητες.
Με εκτίμηση,


Λευτέρης Κ. Αυγενάκης
Βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου