Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Επιστολή Λευτέρη Αυγενάκη για την φορολόγηση των επενδύσεων ως εισόδημα από 1-1-2014, προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ.κ. Ι. Στουρνάρα και Κ. Χατζηδάκη


Αθήνα, 30 Δεκεμβρίου 2013
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή μου, θέλω να σας μεταφέρω την ανησυχία του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου σχετικά με την εφαρμογή του νέου τρόπου φορολόγησης των επενδύσεων, ο οποίος και απειλεί να στραγγαλίσει κάθε επενδυτική προσπάθεια στην Ελλάδα της κρίσης.

Πιο συγκεκριμένα, από την 1-1-2014 προβλέπεται η φορολόγηση κάθε επένδυσης, θεωρούμενη ως εισόδημα στο πλαίσιο εφαρμογής ενός καθολικού «πόθεν έσχες», η οποία θα περιλαμβάνει οποιαδήποτε επενδυτική δραστηριότητα, όπως η αγορά ακινήτων, η ανέγερση οικοδομών, η αγορά επιχειρήσεων, μετοχών, μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, επενδύσεις για σύσταση επιχειρήσεων ή για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου επιχειρήσεων.
Όλες αυτές οι δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων θα προστίθενται στα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης. Το άθροισμα των δαπανών απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και τεκμηρίων διαβίωσης, θα προσδιορίζει το συνολικό ύψος του τεκμαρτού εισοδήματος που θα πρέπει να καλύπτει ο φορολογούμενος με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματά του. Εφόσον λοιπόν, τα δηλωθέντα εισοδήματα είναι χαμηλότερα από τα τεκμαρτά εισοδήματα, ο φορολογούμενος θα καλείται να πληρώσει φόρο με βάση το τεκμαρτό και όχι το δηλωθέν εισόδημά του.
Μέχρι σήμερα για την ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας, από τα τεκμήρια που ισχύουν, εξαιρούνται -όπως είναι λογικό και αναμενόμενο- οι δαπάνες απόκτησης ακινήτων, επιχειρήσεων, μετοχών, ομολόγων και εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, οι δαπάνες σύστασης επιχειρήσεων και συμμετοχής σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Ωστόσο, η κατάργηση αυτών των εξαιρέσεων, που προβλέπονται στο άρθρο 32 του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, θα επηρεάσει ακόμα περισσότερο την υφεσιακή πορεία της οικονομίας, καθώς αποθαρρύνονται οι επενδύσεις στην πραγματική οικονομία, που μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, ρευστότητα και προστιθέμενη αξία, ενώ τα κεφάλαια οδηγούνται σε offshore, φορολογικούς παραδείσους και δομημένα τραπεζικά προϊόντα, δηλαδή σε μη παραγωγικές δραστηριότητες για την ανάκαμψη της Εθνικής Οικονομίας.
Τελειώνοντας, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι αυτή η πρακτική θα αποτελέσει «τροχοπέδη» στις επενδύσεις κεφαλαίων και χρήζει επανεξέτασης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να επιτραπούν «παράθυρα» για επενδύσεις κεφαλαίων από παράνομες δραστηριότητες.
Με εκτίμηση,


Λευτέρης Κ. Αυγενάκης
Βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου